Widok

Mole w domu - skąd się biorą i jak się ich pozbyć?

Opinie do artykułu: Mole w domu - skąd się biorą i jak się ich pozbyć?.

Niewielkie, brązowoszare ćmy latające po domu, których larwy żywią się materiałami wełnianymi i wyrobami futrzarskimi - jeśli zaobserwowaliście w mieszkaniu coś podobnego, a w ubraniach znaleźliście dziurki, najprawdopodobniej to sprawka moli. Skąd się biorą i jak z nimi walczyć - pytamy entomologów i zielarzy z Trójmiasta.

Z molami do czynienia miało pewnie wielu z nas. To szkodniki wyglądem przypominające małe, szarobrązowe ćmy. I choć nie latają zbyt szybko, ciężko je złapać, bo ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kulki na mole.

Kulki na mole są leciutkie, więc wcale nie jest nimi ciężko rzucać.Rzucałem, to wiem. Nie próbowałem rzucać kulkami w mole, bo to nie ma sensu. Wrzuciłem garść do kanapy i trochę rozrzuciłem po podłodze. Do szafy i do szuflad włożyłem zawieszki i dyski. Zobaczę jaki będzie efekt. Jak tylko się pojawi kupię bagno.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kapeć

najlepszy na mole jest kapeć!

Mole wzedzie

Pytam bo nie wiem co mam zrobić jestem u znajomego a u niego mole gryzą co się daje jak wrócę do domu to one pojadę ze mną czy nie jestem. Ciekaw czy ktoś odpowie mi na te pytanie z góry dziekuje
dokładnie tak jak piszecie, podobno mole nie lubią zapachu lawendy ale do momentu jak lawenda pachnie bo jak przestaje to wtedy jest super pożywką dla larw mola. dlatego najlepiej jest zakupić dobry środek przeciwmolowy i będzie po kłopocie sprawdźcie ten http://www.molomit.pl/produkt/dysk-na-mole-2-szt

Amol jest smaczny

nie wiem jak beMol i ceMol,
zalezy od masy molowej pewnie

Są takie płytki chemiczne co zabijają wszystkie małe robale. Tylko, że trochę głowa boli. Najlepiej postawić z dwie takie płytki, zamknąć okna i pojechać na urlop. Sukces gwarantowany.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

to nie widziałeś jeszcze chińskich moli

one żrą nawet gumę
a jak je przyciśnie
to i nity z wanny powyżerają
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mole przytargałem w karmie dla kota na wagę

Potem długo z nimi walczyłem. Od tamtej pory tylko oryginalne paczki. Nie warto dla oszczędzenia 5-ciu złotych
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mutanty

Myślałem że są tylko mole odzieżowe - byłem w błędzie! Miałem mole "spożywcze" które dostałem gratis z Carrefoura, zanim się zorientowałem było za późno. Szkoda mi było kasować wszystkie zapasy, więc zainstalowałem generator ozonu - po roku populacja moli "spożywczych" spadła do śladowych ilości. Ozonogenerator pracuje nieprzerwanie od półtora roku.
W szafie i zakamarkach wytępiłem klasycznymi trutkami na mole - od czterech lat nie zauważyłem żadnej sztuki.

problem raczej zanika, bo coraz mniej naturalnych materiałów i już nawet bawełna jest syntetyczna

a kto dziś ma naturalne futra?!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

jak ?

granatem i ogniem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

a pająki mogą być?

bo ja mam pająki,
one wyżerają wszystkie insekty
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja moje mole wożę na kocie

potem są tak rozbawione że idą na miasto
a ja mam wieczór spokojny

oj nie tak

Oczywiście, że nie mogłeś się ich pozbyć bo źle robiłeś. Mola trzeba złapać i mocno ścisnąć z tyłu aż z bólu otworzy gębę. I wtedy wciskasz mu tą kulkę do gardła no i już po nim :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Produkty spożywcze trzymać w plastikowych opakowaniach ? Nie polecam.

W szklanych - tak.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

z doświadczenia

1.wysprzątać żeby nie było grama kurzu, brudu a tym bardziej wilgoci
2.walić kapciem i sprzątać
3.są mega trujące preparaty na te gnojki

albo wprowadzić na chatę ich jedynego naturalnego wroga - Szczypawę -Skorek pospolity - Forficula auricularia
to jest jedyne ohydne zwierzątko, które nie brzydzi się rybików
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jedza tylko naturalne tkaniny..

Nie smakują im chińskie tekstylia których większość w szafach...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry