Widok

Na domówkę w kapciach czy butach?

Opinie do artykułu: Na domówkę w kapciach czy butach?.

Mamy karnawał, a wraz z nim szał imprez, także tych domowych. I to właśnie te domowe zaczynają mnie coraz bardziej drażnić. Nie ze względu na grającą do rana muzykę czy stosy pustych butelek do posprzątania. Męczy mnie inny problem: proponować gościom kapcie czy pozwalać im chodzić po domu w butach? - pyta nasza czytelniczka, pani Karolina z Sopotu.Temat kapci wypłynął właśnie teraz, kiedy szykuję imprezę karnawałową w swoim mieszkaniu. Dodam, że mam nowe mieszkanie, dopiero co urządzone. Co ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wielcy KULTURyści

No tak, jeśli mówi się o Japończykach którzy dają kapcie gościom to ma się na myśli taką "kulturę". Jeśli u nas proponuje się gościom kapcie to już chodzi o "brak kultury". A moim zdaniem kulturalny człowiek będąc zaproszonym do kogoś respektuje zasady, które wyznacza gospodarz. Domówka nie jest publiczną imprezą, na której trzeba mieć koniecznie szpilki. Już sama forma takiej imprezy tworzy coś bardziej intymnego, niż zabawa w plenerze, luźniejszą, na której przesadne przejmowanie się kreacją jest po prostu bez sensu i nie na miejscu. U nas na szczęście jest to dosyć głęboko zakorzenione, większość ludzi sama ściąga buty po wejściu do domu a reszta naoglądała się amerykańskich filmów w których ludzie kładą się w obłoconych butach na łóżku, czego co ciekawe nie postrzegają jako niekulturalne, i są wielce urażeni jak komuś się to nie podoba.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

to wpadne do ciebie w ubłoconych butach

nie zawsze da się wytrzec do czysta, będzie git
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gdyby były nogami Kasi Tusk to mozna by sie ewentualnie zastanowic:)

ale ja wiem dokładnie jak one wyglądają :)
I wyraznie jest napisane ze tosą nogi kobiety nie z Polski bo niewiadomo czemu niepotrafia w mediach wstawic zdjecia Polaków. Ale ty pewnie homo nie wiadomo bys sie podniecił gdybys Tuska nogi zobaczył:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ludzie,

ale bezrozumne porównanie. Zaszczany kibel można umyć, porysowanej podłodze to nie pomoże.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

pewnie jakieś niemieckie zwyczaje przeszły na Pomorze, takie jak zdejmowanie butów przez gości :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

na szpilki zakładać specjalne ochraniacze

był już tu taki pomysł - takie filcowe podkładki (można dostać w Ikei pod szafę)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciekawe czy ci krytykanci

co zapraszja ludzi w butach maja piekne drewniane podłogi czy zakryte wykładzina w ciasnych mieszkankach.
Albo panele z Biedronki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

i w ytm problem

"Nie można jej jakoś, choćby doraźnie, zabezpieczyć?"

Widocznie jej nie starczyło wyobraźni "jak to zrobić"...
a tobie na podanie przykładów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

A Ty to czytasz

Pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

ochraniacze takie dla kobiet na głowe

i dla łysiejących mężczyzn , zawsze mniej włosów w domu po gościach
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

odpowiadam

piękna drewniana podłoga
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

i ochraniacze na muszlę klozetową
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

w takim razie

niech zrobi pidżama party i problem z głowy:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

z tego co mi wiadomo

to w biedronce nie ma paneli. Jeśli ma się piękną drewnianą podłogę to jest ona dobrze zakonserwowana przed zarysowaniami, natomiast podłoga średniej klasy oczywiście może się porysować, więc nie wytykajmy kto co ma za ile, bo nie w tym sęk.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

znajomi zaprosili nas na parapetówkę

Wybudowali sobie dom. Pojechalismy do nich za miasto. Drogi utwardzonej brak. Padal deszcz, błoto jak cholera, kostki jeszcze nie mieli przed domem. Buty ubabrane w błocie. W domu podłoga nowa , dębowa i mieliśmy się władować w butach ? Nawet gdyby sie chciało wycierać te buty to nie zrobisz tego dokładnie i szybko. Więcej czasu toi mycie by zajęło. Każdy normalny człowiek widzi ,że gospodarze dołozyli strań by urządzic sobie dom i nie wypada jak świnia się ładować. Uprzedzali nas by kalosze :) bo butów szkoda. Panie , które w szpileczkach przyjchały z samochodu do domu przechodziły przez piękne błotko.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry