Widok

Na domówkę w kapciach czy butach?

Opinie do artykułu: Na domówkę w kapciach czy butach?.

Mamy karnawał, a wraz z nim szał imprez, także tych domowych. I to właśnie te domowe zaczynają mnie coraz bardziej drażnić. Nie ze względu na grającą do rana muzykę czy stosy pustych butelek do posprzątania. Męczy mnie inny problem: proponować gościom kapcie czy pozwalać im chodzić po domu w butach? - pyta nasza czytelniczka, pani Karolina z Sopotu.Temat kapci wypłynął właśnie teraz, kiedy szykuję imprezę karnawałową w swoim mieszkaniu. Dodam, że mam nowe mieszkanie, dopiero co urządzone. Co ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja zabieram ładne balerinki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

no nie wiem, czy Europy

w Szwecji wszyscy sciagaja buty i chodza w domu w skarpetkach, to samo nawet w szkolach czy podobnych placowkach...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

to tym bardziej o droga podloge warto dbac, wszystko zuzywa sie z czasem, po co przyspieszac ten proces?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

jeśli Ci w nich WYGODNIEJ ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak

wolę się zachować nietaktownie, ale nie musze potem wymieniać podłogi co jest dużym kosztem i problemem, a jak impreza będzie dobra to goście szybka zapomną o tym, ze musieli zdjąć buty. Ja jak idę do kogoś sama ściągam buty i jakbym tego nie zrobiła a ktoś by mnie o to poprosił nie obraziłabym się, zrobiłoby mi się głupio, ze sama ich nie zdjęłam
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 21

o ziomy z Kościerzyny:)
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dywan wiesza się na ścianie
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak impreza będzie taneczna to tylko w butach, ale...

przed wejściem położyć wielką włochatą wycieraczkę żeby buty nawet niechcący ludzie solidnie wytarli, a dla bezpieczeństwa w przedpokoju położyć tymczasowo jakiś stary dywanik, którego nie żal będzie zabłocić, dzięki temu panele na pokojach wyjdą z imprezy bez szwanku.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Czy przychodząc w gości trzeba ZDEJMOWAĆ BUTY? Wizytowy savoir-vivre

Nie bacz na piękny dywan, skórę lwa przy kominku, na wypolerowaną posadzkę ze szlachetnego drewna, ani na błoto na swoich podeszwach. W gości wchodzimy w butach i basta! Przynajmniej, jeśli zasady savoir vivre'u są dla ciebie ważniejsze niż relacje z ludźmi, którzy cię zaprosili...

Gospodarze nie powinni prosić nas o zdjęcie butów i założenie przepoconych, dyżurnych kapci dla gości. (...)

..kontrowersje budzi kwestia przynoszenia własnych laczków na zmianę. Niektórzy oburzają się na taki nietakt, inni przystają na takie rozwiązanie z ochotą, a niektórzy blogerzy... doradzają, w jakiej stylowej torbie takie pantofle przynieść. Ale przecież zamiast nadbagażu w postaci własnych kapci można szpitalnym wzorem narzucić na buty foliowe woreczki. Znając niektórych gospodarzy uznaliby to rozwiązanie za bardzo dogodne. W końcu komu chce się o tej porze roku trzepać po gościach dywany... "

mowimyjak.pl/styl-zycia/savoir-vivre
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja wnioskuję że Pani chce przyszpanować parkietem.
Niech kupi wykładzinę imprezową tzn. tylko na imprezy rozkłada+dodatkowa wycieraczka, może ściereczka do czyszczenia butów z błota
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 6

bo takie komentarze typu "szkoda ci podłogi, nie rób imprezy" piszą gimbole i studenciaki, które w swoim marnym, krótkim życiu jeszcze grosza swoją pracą nie zarobili ani tym bardziej nic poważnego nie kupili za zarobione przez sieie pieniądze, stąd takie lekceważące opinie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9

Po domu nie chodzi sie w butach

Dla mnie to oczywista oczywistosc. Dziwi mnie ze tylu Polakow nie wie jak sie zachowac w takich sytuacjach i co jeden to inny zwyczaj w tej kwestii. Tak bardzo sa zagubieni, ze pisza artykuly na portalach i kloca sie w komentarzach pod nimi. A kapcie sa wg mnie zwyczajnie zbedne :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 19

raczej w sukienkach wieczorowych i pięknej biżuterii na tzw "domówki" się nie chodzi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

to nie zapraszaj gości tylko po to żeby się pochwalić "ślicznym mieszkankiem"

Ja raz poszłam na takiego Sylwestra. Wszystkie panie w sukienkach wieczorowych a właścicielka mieszkania od drzwi krzyczy żeby ściągać buty! Odwróciłam się na pięcie i wybrałąm alternatywną imprezę.
popieram tę opinię 75 nie zgadzam się z tą opinią 44

Nie tylko panele sa tu problemem

Nie po to sprzata sie w domu, odkurza czy myje podloge, zeby potem goscie w buciorach zniszczyli cala prace. Do tego my mamy w domu male dziecko, ktore z zapalem zajada znalezione na ziemi kamyczki i inne skarby, a w buciorach troche tego mozna wniesc. Treba zachowac sie tak, zeby bylo czysto!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 26

kapcie

tylko dorobkiewicze i stare panny ogladaja swoje podlogi z lupa szukajac nowych rys w podlodze po imprezie. Ludzie to tylko podloga- nie ma nad czym sie spuszczac.. Poprostu nie chodzic do takich ktorzy kapcie daja na wejsciu
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 13

Wszyscy, ktorzy nacisneli 'kciuk do gory;...to z pewnoscia Co i ktorych piszesz...

Tylko swoj swojego pozna i zasmieje sie z tego.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 15

ale te tez trzeba codziennie prac!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

domówka

Właściwie to zależy od tego gdzie jest ta prywatka. Jeśli u kogoś ,to nie wyobrażam sobie ściągania butów, a jeśli u mnie , to nie dałabym zniszczyć mojej cudnej podłogi i od drzwi bym pilnowała by każdy zdjął obuwie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 15

polecam

na wejście - mokry ręcznik na wycieraczkę, już w domu ręcznik do wytarcia, przy wejściu coś do siadania
zabezpieczenia:
obcas buta męskiego - 2< x podkładki-przyklejane do mebli z ikei
but damski w zależności od szerokości obcasa - 1x4 j.w.
łatwo schodzą, nie niszczą wizerunku gościa i "bezdywanowych" podłóg, podczas zakładania ochronek używasz jakiegoś wymyślonego-magicznego zaklęcia, informując, iż otacza ono gościa odpowiednią aurą na czas biesiady - dasz się poznać na dzień dobry tym nowym od crazy strony
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry