Widok

Na jaki samochód mnie stać?

Różne są opinie... dlatego najlepiej gdybyście napisali ile pensji są warte Wasze samochody... zacznę od siebie
Pierwsze auto - wartość 0,9 miesięcznych dochodów netto rodziny (dochody netto "na rękę" moje i żony bez uwzględnienia spłaty kredytów, kosztów życia). Użytek prywatno-firmowy, przebiegi rzędu 20 000km rocznie.
Drugie auto - wartość 0,25 miesięcznych dochodów netto. użytek prywatny, przebieg 5-10 tys km rocznie.

Szykuję się do wymiany auta i znalazłem nawet fajne ale koszt to 5x średniomiesięczne dochody netto rodziny i niestety mam wrażenie że to byłby nadmierny luksus i marnotrawstwo i że nie stać mnie na takie auto. Mam wrażenie że nie jestem w stanie mentalnie wydać na jedno auto więcej niż 3 miesięczne całkowite dochody.
A jak jest u Was? Ile Waszym zdaniem można wydać na auto (zakup lub na miesięczny abonament - w stosunku do zarobków netto?)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak kupowałem swoje auto było warte około 5 miesięcznych pensji netto (jednej osoby, rodziny nie mam), do tego jeszcze pakiet startowy tj. montaż LPG, opony, ubezpieczenie, jakieś pierdoły razem równowartość dodatkowych 2 pensji netto. Uważam, że kupiłem dokładnie takie na jakie mnie stać, minęło ponad 8 lat i autem jeżdżę do dzisiaj. Średni przebieg z całego okresu posiadania auta to około 12 500km rocznie. Obecnie myślę, że kupiłbym podobnie i wydał na auto w przedziale od 4 do 6 miesięcznych pensji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki Artem. Twoja wypowiedź potwierdzałaby moje obserwacje, zobaczymy co napiszą inni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

wyliczenia z d*py .. ktos ma 2,5 k ,a drugi 12,5 k zlotych ,nowe auto z salonu fiat -40k ,dacia 38 k jednemu wystarczy ,drugi bierze w lising volvo za 180 k zeby miec koszty ,co do uzywek to sa tacy co kuouja za 1k i jezdza tak ze 2 lata az sie rozleci bez dodatkowych kosztow.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ile kosztują auta czy przedział pensji to znam. Bardziej jestem ciekaw ile ludzie wydają na zakup auta - bo mam wrażenie że dużo więcej niż 2-4 pensje/dochody miesięczne netto.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepsze samochody mają w USA. Polecam zamówić sobie takie auto za pośrednictwem SP Automotive. Transakcja jest prosta i szybka i już w niedługim czasie można cieszyć się nowym autem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Motoryzacja

Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing dla firmy? (19 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad wzięciem w tym roku auta na firmę. I nie wiem jakie rozwiązanie wybrac:...

gdzie naprawić auto po stłuczce? (17 odpowiedzi)

może polecicie jakiś warsztat?

Wymiana opon na felgach nieprzelotowych (6 odpowiedzi)

Czy orientujecie sie gdzie najtaniej mozna wymienic opony na felgach nieprzelotowych (15')?...

do góry