Widok

Nagłośnienie dużych koncertów. Problem nie do przeskoczenia?

Opinie do artykułu: Nagłośnienie dużych koncertów. Problem nie do przeskoczenia?.

Nagłośnienie na koncertach to temat niekończących się dyskusji publiczności koncertowej. Ile zależy od akustyki sali? Ile od umiejętności realizatora i techników? Co się "da ukręcić", a czego nie da?

Na stadionach nie powinno się grać koncertów, tak jak w filharmoniach nie organizuje się meczów - napisał ktoś po koncercie Justina Timberlake'a na ówczesnej PGE Arenie, dziś Stadion Energa Gdańsk.

- To zgrabny bon-mot, ale nie do końca prawdziwy - śmieje się Piotr Prońko, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

gdyby artyści mniej brali albo ludzie więcej płacili, można zrobić koncert w mniejszej

sali a tak to trzeba upchać ile wlezie.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

Z powodu tragicznego nagłośnienia zrezygnowałem z odwiedzania takich miejsc jak wymienione w ankiecie. Czasem jest, aż żal odpuszczać widowiska ulubionych twórców, ale przejechałem się już trzy razy w tych obiektach i nigdy więcej. Co innego intymna pod względem odbioru muzyki i dobrze zaprojektowana sala na Ołowiance.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 6

Głośność

Wcale nie jest głośno. A szkoda. Bo bym sobie posłuchał nie chodząc na koncert a mieszkam w Brzeźnie :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

koncerty moze i dobre ale w B90 nadal jest fatalna akustyka

sluchanie koncertu tam to pieniadze wyrzucone w bloto
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 29

Zgadzam się. To najgorsza sala w Trójmieście.
Byłem (aż) trzy razy (ostatnio tydzień temu na Terionie) i za każdym razem powtarzałem sobie, że nigdy więcej, bez względu na to, kto wystąpi...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 21

Nie znam się, ale się wypowiem :) wydaje mi się, że ktoś, kto zarabia na adaptowaniu takich obiektów do koncertów, mówi, ze da się dobrze dostosować dźwięk - to jest mało wiarygodny. Po prostu nie chce stracić źródła zarobku.
ja już się przejechałem na koncercie na stadionie (zarówno PGE jak i na narodowym) i mam radę - nigdy na stadionie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hale

Na to jak zabrzmi koncert wpływ ma wiele czynników. Zaczynając od wykonawców przez jakość instrumentów, nagłośnienie, realizatora oraz miejsce w którym koncert się odbywa. Jeżeli warunki w danym miejscu są fatalne to nigdy nie osiągnie się dobrego brzmienia. Można sobie poradzić z pogłosem w hali lepiej lub gorzej ale nie zmienia to faktu że miejsca w których organizowane są koncerty powinny być do tego przystosowane. Pracowałem we wszystkich większych halach w Polsce i ergo jest jedną z lepiej brzmiących. Chociaż i tak pozostawia wiele do życzenia.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Najlepsze koncerty, bo ...

... bo każdy kawałek słyszysz kilka razy.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moze po prostu trzeba zbudować porządne audytorium
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ergo Arena

Nagłośnienie przeciętne
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

???

W B90 fatalna akustyka? Akurat tam jest najlepsza akustyka z większych hal i ogólnie jedna z lepszych w Trójmieście! Sprawdzić to można choćby rozmawiając tam, jak jest cicho (nic nie gra) - słyszysz drugą osobę, jakbyście rozmawiali w małym, przytulnym pomieszczeniu. Zero echa, pogłosu.
Fatalne sale, to np. CSG - absolutna tragedia.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 7

głuchy czy idiota?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

nagłośnienie

niestety nagłośnienie w wymienionych w ankiecie miejscach woła o pomstę do nieba...jest bardzo słabo, na pewno lepiej jest w w łodzi.. ostatnio byłam w atlas arenie i nie polecam...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Atlas Arenie byłam na 3 koncertach. 2 nagłośnione bardzo dobrze, jeden tragicznie...W Trójmieście nie byłam póki co na żadnym, ale czytając opinie na temat nagłośnienia na koncertach z gatunku rock/metal, dochodzę do wniosku, że chyba szkoda na nie kasy i lepiej jednak się wybrać do Łodzi jeśli nadarzy się okazja.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Powinna być opcja w ankiecie :"żadne z powyższych"
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

A na koncertach Disco-Polo zawsze wszystko ładnie gra.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem rozczarowany

Widząc autora tego artykułu liczyłem na solidną dawkę humoru, jakiej dostarczyć potrafi tylko Borys. Nie będę wymieniał konkretów, ale każdy kto czytał jakikolwiek felieton naszego trójmiejskiego mistrza pióra, z pewnością wie o czym mówię... A tu się okazało, że artykuł składa się w ogromnej mierze z cytatów, a Borys ograniczył się ledwie do kilku zdań. Dzięki temu artykuł ma nawet jakiś sens i może uchodzić za poważny, ale przecież nikt z nas na to nie liczy czytając twórczość Borysa.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Judas Priest w Ergo Arena.

Fantastyczne brzmienie.
Szkoda że pan akustyk Mróz tego nie słyszał.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry