Widok
Naklejki na śmieci segregowane
Witam. Dzisiaj dostałem rolkę naklejek samoprzylepnych na odpady segregowane tj.szkło, makulatury, plastik i odpady bio. Na naklejkę samoprzylepne jest nazwa firmy Sanipor i mój adres zamieszkania. Pytanie... Czy każdy mieszkaniec Bojana to dostał? Czemu to ma służyć? Kontroling _monitoring? Czy po prostu ludzie nie segreguja poprawnie.
Z jednej strony rozumiem to posunięcie ze strony gminy, z drugiej zaś uważam za niebezpieczne tak radykalne podejście do identyfikacji odpadów. Owa identyfikacja może zostać wykorzystana przeciwko każdemu. Na podstawie wyrzucanych przez nas śmieci można bez problemu ocenić stan zamożności właściciela nieruchomości, jak również można stworzyć profil takiego właściciela. Na przykład to jakie produkty kupuję, spożywa czy zużywa, w jakiej ilości oraz w jakich cyklach regularności.
Pół żartem, pół serio to nie długo jeszcze każą montować urządzenia dokonujące pomiarów wagi, temperatury czy składu chemicznego stolca.
Stanowczo sprzeciwiam się profilowaniu społeczeństwa.
Pół żartem, pół serio to nie długo jeszcze każą montować urządzenia dokonujące pomiarów wagi, temperatury czy składu chemicznego stolca.
Stanowczo sprzeciwiam się profilowaniu społeczeństwa.
A to co za bzdury? Może jeszcze wójt osobiście będzie rozrywał worek i sprawdzał czy kupujesz wszystko co najtańsze czy może kupujesz wszystko markowe. Widocznie jest taki problem że niektórzy którzy segregują odpady robią to w zły sposób i jakoś chcą z tym walczyć. Sam nie jestem za tyli naklejkami, ale widocznie nie jest to jakieś widzi mi się tylko próba złapania tych którzy źle segregują. A tu od razu teorie spiskowe. Może nawet sam Kaczyński sprawdzi ci śmieci i policzy ile puszek od piwa tam jest. Nie róbmy sobie jaj z takimi głupimi tezami.
Pomijając zasadność wprowadzenia naklejek, profilowanie i inne RODO, ale z jaką częstotliwością oczy w ogóle ktoś będzie dostarczał dodatkowe naklejki? Co w przypadku zniszczenia naklejki na pojemniku (zamoczenie, wyblaknięcie, celowe zniszczenie przez osoby trzecie)? Chyba nie każą nam jeździć w te i nazad po naklejki? Ja pracuję od świtu do nocy, nie mam dni wolnych, a urzędnicy w sobotę nie pracują. Poczta? Sołtys? Może jakiś email do zgłaszania zapotrzebowania na naklejki?
naklejka na "mieszane" ma być podobno później. Może ktoś nam by wyjaśnił, czy identyfikacja śmiecącego była konsultowana, jakie są opinie i czy nie godzi to w naszą prywatność. Tego nie wiem. Niska kultura wyzwala różne metody dyscypliny.. Osobiście nie mam nic przeciwko temu aby pozyskana wiedza kto i, co wyrzuca została wykorzystana. ważne jest też chyba ile, bo w wielu domach są wczasowicze, śmiecą, a ilości mogą wpływać na podwyższenie opłat pozostałym mieszkańców.
Na razie wielka prowizorka. Dostałam tylko jedną rolkę na makulaturę, na końcu mojej ulicy znajoma dostała naklejki na plastik i na pojemnik. Na stronie gminy jest taka informacja: http://szemud.pl/artykuly/kody-kreskowe/ Pewnie powoli wszystko się unormuje.
To jest początek powszechnej inwigilacji. To nie są śmiechy. Poza tym jeśli mi zarzucą niewłaściwe od pady to skąd wiadomo czy jakiś bałwan mi nie podrzuci czegoś żeby państwo dorobiło na każe na 500 plus i 13 oraz 14 na emerytury. Wchodzi deszczówka ponoć już są głosy żeby opodatkować chodzenie po drogach gminnych. Jak pisałem na forum parę lat temu o deszczówce to trolle mnie wyśmiali. To teraz macie.
Coś widziano, coś słyszano, ktoś pomysłowy postanowił zapunktowac u wójta. Gmina posunęła się za daleko z tą akcją! Należy zgłosić
stanowczy sprzeciw! To jest za daleka ingerencja w wolność osobistą i prawa obywatelskie! Przypomina Gwiazdę Żydowską za czasów II
Wojny Światowej! Stanowczy sprzeciw!
Proszę podać podstawę prawną na której te naklejki i w takiej postaci zostają wprowadzane.
stanowczy sprzeciw! To jest za daleka ingerencja w wolność osobistą i prawa obywatelskie! Przypomina Gwiazdę Żydowską za czasów II
Wojny Światowej! Stanowczy sprzeciw!
Proszę podać podstawę prawną na której te naklejki i w takiej postaci zostają wprowadzane.
Niech Gmina uporządkuje i posegreguje ten burdel w PSZOKach! Nas chce kontrolować i zastraszać a sama jest nie w porządku! Brak kontenerów, zadaszeń, chaos totalny i paru nudzących się pracowników grzebiących dla zabicia czasu w starym zutylizowanym sprzęcie
elektrycznym! Regulamin odbioru tak stworzony by sobie raczek nie pobrudzić.
Te uchwały to...możecie sobie wsadzić .....
elektrycznym! Regulamin odbioru tak stworzony by sobie raczek nie pobrudzić.
Te uchwały to...możecie sobie wsadzić .....
https://bezprawnik.pl/segregacja-smieci-kody-kreskowe/
Wygląda na to, że póki co działania gminy są bezprawne ...
Wygląda na to, że póki co działania gminy są bezprawne ...