Widok

Napęd :)

witam!
jak to zawsze na wiosnę (po zimowych jazdach) przydałoby się zmienić naped. Jeżdże na rowerze cross (koła 28"). Wybór kaset korb i łańcuchów jest duzy:) cenowo niechciałbym przekroczyć 600zł.
Napewno kaseta i łańcuch XT (ok 200zł) więc zostaje mi 400zł jaką korbę kupić do tego zestawu?? acha koniecznie największy blat 48zębów. czyli na XT już nie wystarczy:) styknie na LX'a ale czy do lx'a potrzebna jest mi kaseta i łańcuch XT ?? czy żeby wszystko sie równo zjeżdżało wystarczy lx ?? to bym jeszcze troche zaoszczędził. Z tym ze lx to stal a xt aluminium troche waga sie różni:)

A moze doradzicie mi coś godnego uwagi spoza Shimano ??
rozpaczliwie czekam na pomoc !!! ;) Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja na octalinku dury za jakies 200zl zrobilem 24 tys km i dalej jezdzi, zadnego serwisu, smarowania, kompletnie NIC
Ja wymieniałem suport w octalinku 2X w sezonie, straszna kupa to była. XT za 150zł w tamtych czasach było to sporo kasy i po pół roku szedł do kibla.

www.trek.gd.pl
cytat za kolarstwo-szosowe.gda.pl:

"W praktyce okazało się, że wkłady suportowe obydwu tych nowych systemów mają dużo krótszy czas życia niż stare i "nienowoczesne" wkłady z osią "na kwadrat"! Dzieje się tak dlatego, że zwiększenie średnicy osi suportowej przy niezmienionej średnicy mufy suportowej owocuje mniejszym rozmiarem (mniejszą "grubością") łożysk, które w sposób naturalny są słabsze"

Do mnie to przemawia - w końcu np kulki w przdniej piacie sa znacznie mniejsze niż w tylniej.
Z tymi lozyskami to dosc kontrowersyjne stwierdzenie hyhy. Moze chodzi o wieksza wrazliwosc na zanieczyszczenia?
wiesz twoja sprawa i twoja kasa, ale ja osbiscie nigdy bym nie kupił zwykłej w sumie korby za prawie 400 zeta kiedy za tyle samo można miec LX ze zintegrowanym supportem.
Co do mieszania grup osprzętu to sie nie obawiaj - jeśli nie pomieszasz 8 biegowych manetek z 9 biegową kasetą to nic Ci nie grozi :)

A tak w ogóle to ja osobiscie raczej nie jestem zwolenikiem pakowania sie w wyższe grupy napędu.
Kasy wydasz 2 - 3 razy tyle co za deore, dziłanie bedzie takie same, trwalsze moze bedzie ale na pewno nie na tyle aby tłumaczyc różnice w cenie, zaś rower straci na wadze tyle co waży połowa płynu w pół litrowym bidonie :)
hehe...chcę najlepiej jak można spożytkowac budżet 600zł :) a wiadomo xt i lżejsze i wytrzymalsze niż deore. Pozdrawiam!
w użytkowaniu ? Nie miałem nigdy korby na isis czy octalink ale w pobierznym "testowaniu" nie czułem zadnej różnicy. Wieś gminna jednak niesie iż suporty isis i ictalink sa raczej mało trwałe ze względu na dużą średnice osi i koniecznośc instalowania łożysk o dużej średnicy zewnętrznej.

p.s. czemu żeś sie tak uparł na to XT? Korby deore też sa w wersji 48 a kręcą tak samo.
znalazłem korbę xt na 48 zębów za 383zł
http://www.allegro.pl/item168824443_korby_xt_fc_m752_175mm_48_36_26_hollowtech.html
co o niej myslicie ?? w sumie zawsze jeździłem na kwadracie i musiałbym jeszcze wymienić support. Nie także mam żadnych doświadczeń z mocowaniem na octalink. Duża jest różnica w uzytkowaniu ??
dzieki za rady:)

1. prawda sa korby XT z na 48 zębów ok 579zł na allegro , a ja bym chciał sie zmieścic w moim bugdżecie napędowym 600zł :) dlatego chyba na LX sie zdecyduje.

2. Jeździłem 1 sezon na korbie 44zęby i bardzo szybko zjeździłem 2 najmniejsze zębatki ponieważ tylko ich uzywałem. Na korbe szosową sie niezdecyduję poniewaz jeżdże również turystycznie z obciążeniem sakwami no i czesto najmniejsza tarcza przydaje sie podczas podjazdów. więc 2 duże blaty to za mało, dlatego 48 uznaję za idealny dla moich potrzeb. a i jeżdze średnio 35, 37 km/h a jak sie zdaży dłuzsza prosta to pocisnę do 50 :)
Pozdrawiam! dzięki!
czemu koniecznie chcesz korbę 48? 44 sa w znacznie wiekszym wyborze - zarówno jeśli chodzi o same korby jak i koronki.
Wbrew pozorom nie jest to duża różnica - i zauważ iż 44/11 = 48/12. Zyskujesz wie tylko przełożenie 48/11.
A różnica nie jest duża - przy kołach 28 i kadencji 90 osiagane predkości wynoszą odpowiednio 49 km/h dla 44/11 i 53km/h dla 48/11.

Jesli rzeczywiście masz taką parę w nogach iż owe 49 osiagasz bez problemu i brakuje Ci przełożenia to może lepiej zainwestuj w korbę szosową - tam przy przełożeniu 53/11 można jechac prawie 60.
Są XT z blatem 48. Szukaj na allegro. LX jest bardzo podobny ale juz cięższy i blaty nie są tak wytrzymałe jak w XT.
Korby sie zużywają duzo wolniej niż kaseta, dlatego kaseta XT z korbami LX bedzie działać, do tego jak najtwardszy łańcuch (dura-ace) i bedzie wszystko grało.

www.trek.gd.pl

Inne tematy z forum Rowery

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...

do góry