Widok
Nasi chłopcy. Mieszkańcy Pomorza Gdańskiego w armii III Rzeszy
Opinie do imprezy: Nasi chłopcy. Mieszkańcy Pomorza Gdańskiego w armii III Rzeszy, 12 lipca 2025 - 10 maja 2026 godz. 10:00 - 18:00
Miał być wieloznaczny. Ale czy jest kontrowersyjny?
240 tysięcy Polaków w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie to nasi chłopcy.
Ale 450 tysięcy Polaków wcielonych do Wehrmachtu to już nie...
Wszyscy Oni byli Polakami. A każdy człowiek, któremu dano broń aby strzelał do innego człowieka jest ofiarą wojny.
240 tysięcy Polaków w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie to nasi chłopcy.
Ale 450 tysięcy Polaków wcielonych do Wehrmachtu to już nie...
Wszyscy Oni byli Polakami. A każdy człowiek, któremu dano broń aby strzelał do innego człowieka jest ofiarą wojny.
Odwrotnie - zrobiłem wszystko by do do IPN-u nie trafić, dlatego mam czyste sumienie patrząc na hitleryzację Polski
przez POPIS-Łżewicę. Tamten i obecny IPN.
Czuję się prawdziwym lewicowcem, ale przede wszystkim, oceniając wystawę, staram się zachować standardy które płyną z mojego wykształcenia.
Radosław
Czuję się prawdziwym lewicowcem, ale przede wszystkim, oceniając wystawę, staram się zachować standardy które płyną z mojego wykształcenia.
Radosław
Generał Anders
Hmmm ... jakim cudem Gen. Anders, dostrzegł, zrozumiał i wykorzystał potencjał Polaków, których przyodziano w mundury Wehrmachtu? Może dlatego, że był patriotą, żołnierzem, dowódcą i politykiem. Może dlatego, że wyprowadził więźniów Stalina z ZSRR? Może dlatego, że był więźniem Stalina i doskonale rozumiał perfidię systemów totalitarnych.