Widok

Naturalne futra: luksus czy barbarzyństwo?

Opinie do artykułu: Naturalne futra: luksus czy barbarzyństwo?.

Luksusowe, snobistyczne, niepoprawne politycznie, ale wciąż modne! Norki, lisy, króliki, jenoty - naturalne futra od kilku sezonów znajdują się w zimowych kolekcjach największych projektantów mody. Mimo dostępności okryć ekologicznych, nie znikają z wybiegów. Dlaczego projektanci nie słuchają obrońców zwierząt?Zimowa aura to doskonały czas, aby zaopatrzyć się w ciepłe, ale przede wszystkim modne okrycie. Połączenie szyku i elegancji z gwarancją skutecznej ochrony przed mrozem zapewniają ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla bogatych luksus,

dla biednych barbarzyństwo.
Jak kogoś stać to niech sobie kupi nawet futro z mysich pi... i nikomu nic do tego.
Zwierzęta są hodowane jako pokarm dla człowieka jak i również na futra.Byleby te hodowle były odpowiednio prowadzone.
popieram tę opinię 134 nie zgadzam się z tą opinią 67

hodowle futrzarskie odpowiednio porwadzone?...prosze cie... -.-

sprawdz sobie jak wyglada film instruktazowy na obdzieranie zwierzaka z futra to zdanie zmienisz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Futra noszą piękne zwierzeta i obrzydliwi ludzie

Jaką trzeba być szmatą, żeby nosić zwłoki zwierzęcia. Bogata? Pusta jak studnia bez dna.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nadina

Istnieją naprawdę bogaci ludzie (nie tylko na instagramie), którzy w życiu nigdy nie kupiliby naturalnego futra, bo są inteligentni i bogaci duchowo. Także gadanie, że futra są dla bogatych to kpina.Futra to lans i obciach, zwłaszcza instamodelek :D HAaaaaaaaa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Futro jest oznaką agresji i dominacji - czyli statusu społecznego.

Niezaradna życiowo biedota nosi szmaty po Niemcu albo Szwedzie.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 79

Szwedzi nie nosza futer
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Noszą futra, ale ze zwierząt, które sami sobie upolują i potem zjedzą.

Dla nich futro to jakby produkt uboczny, ale wypindrzona niunia przecież o tym nie wie. Wie tylko, że futro jest oznaką dominacji - a dla mnie także też i głupoty mimo, że na futro mnie stać.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zwierzęta są po to żeby je przerabiać na różne dobrodziejstwa.

Jemy je, używamy do pracy i robimy ubrania. To normalne. Po to Pan Bóg stworzył zwierzęta, żeby były praktyczne.
A ja mam piękne futro :)
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 98

Ale nikt ich nie stworzył żeby żyły w skandalicznych warunkach, żeby tuż po porodzie obcinano im nogi i żywcem obdzierano ze

skóry. Każde stworzenie ma prawo do życia (nawet krótkiego) i śmierci w godnych warunkach.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ta Twoja prawda nie zaprzecza prawdy którą napisała Anżelika.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9

Zaprzecza jełopie!

Bo w piśmie jest napisane żeby miłować wszystko co stąpa po ziemi a jakoś obdzieranie na żywca temu zaprzecza! Ot wielki katol za grosza.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

na żywca? chyba za dużo potopu się naoglądałeś...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

wypowiadasz się a stolec wiesz

jak się na jakiś temat wypowiada, to trzeba wiedzieć co się mówi. Sprawdź jak się robi futra...na drzewach nie rosną. Na żywca się obdziera. W necie pełno filmików instruktażowych. Ciekawi mnie czy nie wymiękniesz i obejrzysz do końca.... -.-
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Andżelika ma jakąś wygodną interpretację Pisma Świętego (którego zresztą przecież nigdy nie czytała).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

czujesz się lepsza od innych istot żywych?

gratuluję takie przedmiotowego traktowania, dla mnie człowiek, który traktuje jakąkolwiek istotę żywą, będzie tak traktował również innych ludzi ;) bo to, że człowiek jest inteligentniejszy to nie usprawiedliwienie, zwierzęta nie prowadzą wojen :D
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 18

ale także nie litują się nad słabszymi, czasami wyrzucają z gniazda chore młode itp...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

wiadomo, to jest akurat ID czyli naturalne instynkty.

Człowiek tak samo posiada i ID i ego, ale posiada też rozum i zdolność współodczuwania. Sami wybieramy czy chcemy być zwierzętami czy kochającymi, rozwiniętymi istotami.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

tak samo ID napędza różne zachowania seksualne, agresywne zachowania

ale to od nas przecież zależy czy będziemy na tym bezmyślnie płynąć jak zwierzęta ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale nie można wybiórczo postrzegać zwierząt. łatwo walnąć "nie prowadzą wojen", ale nie robią również bardzo wielu innych rzeczy które ludzie sobie cenią.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chore młode NIE MAJĄ SZANS na wolności. Natomiast zwierzęta potrafią pomagać zwierzęciu w potrzebie. Obserwowałam to.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie prowadzą wojen?

Co innego pokazują na animal planet i national geografic.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Są solidne argumenty na uznawanie innych istot jako niższej kategorii:

Ile stacji kosmicznych dotąd wystrzeliły?

Zwierzęta prowadzą wojny: Surykatki nawet zabijają dzieci konkurencyjnego stada. Ale my przynajmniej mamy rakiety. One tylko zęby. Więc nawet w tej kwestii jest przepaść.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

futra

Popieram ja tez mam piekne futro :) Pozdrowienia
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 14

hahahaha

Opinia została zablokowana przez moderatora

ludzie pierwotni zabijali zwierzata dla zywnosci i dla własnej ochrony by przezyc

bo nic innego nie mieli !! Ale teraz to juz nie potrzebują futer bo ubrań nie brakuje!!!
Ale jesli chcesz miec futro to piwinno sie ciebie traktowac jak pierwotni faceci traktowali kobiety czyli do dymania i rodzenia dzieci.To powinno dotyczyc kazdej włascicielki naturalnego futra! Choc pewnie emerytki były by zachwycone:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Anżelika, bardzo fajnie, że masz piękne futro :)

Choć ja tym wyznaniem poczułem się odrobinę zakłopotany...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niektórzy jeszcze nie wyszli z jaskini.

Że też najpróżniejsze i egocentryczne wypowiedzi wypowiadane są przez kobiety.
https://www.facebook.com/video.php?v=585126408284456&set=o.283283091713648&type=2&theater

Ryniu

A Bóg dał 5 przykazanie: "Nie zabijaj". Kto powiedział, że chodzi tylko o ludzi, hmmm?

Biedne zwierzęta.

Chodzi tutaj głównie o godną śmierć, a takie zwierzęta nie godnie traktuje się zarówno za życia (obcinanie nóg itd.) a potem żywcem się je np. obdziera ze skóry.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 36

pierdoły piszesz

strach czytać - idż na fermę , zobacz
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

http://www. kimono.pl/Zwierzeta-obdzierane-ze-skory-NA-PODROBKI-BRUTALNE-ZDJECIA-g2963-31890

usuń spację po "www" i przekopiuj linka. zobaczysz sobie. gdzies jeszcze byl film.

do_biedne zwierzątka

co za głupoty to się w głowie nie mieści że bezkarnie można takie rzeczy pisać Ignorancja bezgraniczna , przejedz się na jakąkolwiek farmę i zobacz.... dużo gorzej maja zwierzaki w gdańskim zoo

moona

Kto Ci takich pitol naopowiadal ??? We wzorowej fermie dba sie o zwierzeta bo inaczej zamiast pieknego futra beda wyleniale filce z ktorych nik nic nie uszyje . Fermy powinny byc wnikliwie kontrolowane pod kazdym wzgledem wg. Unijnej Normy Dobrostanu Zwierzat Hodowlanych !!! Dotyczy to wszystkich zwierzat , nawet kurczakow i swin . Uboj powinien byc przeprowadzony szybko i profesjonalnie a to obdzieranie zywcem i obcinanie nog to chyba na jakis filmach dla zboczonych sadystow ogladalas ( es ) i zielonego pojecia nie masz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Futro to zło

w średniowieczu noszenie futra było koniecznością i czymś normalnym by przetrwać mroźne dni. W dzisiejszych czasach gdzie mamy goretex i inne wynalazki to zwykłe barbarzyństwo, a ludzi noszących na sobie zabite futrzaki nie skomentuje bo zabrania tego regulamin portalu i moja opinia zostałaby usunięta.
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 71

rozumiem że kaznodzieje spod znaku greenpeace krytykują każde zwierzęce wyroby? Jak mam buty ze skóry to też jestem barbarzyńcą? Albo jak nie przerzucam się na trawę i soję na znak wegetarianizmu to też?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 11

zębów nie myj bo "baktery" zabijasz :)
a one też chcą żyć
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jasne, że tak

Powinieneś jeść tylko to co spadnie samo z drzewa. Nawet jedząc marchewki jesteś mordercą.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ja tam od 5 lat żuję szyszki i trę kamienie...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

morderca

kamienie też czują...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pisze ktoś o futrach, ale pieniacz huzia na Józia...

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać.
I próbować zrozumieć o czym ktoś pisze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pajcu z "grennpacu"

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli chodzi o futro jestem w tej kwestii umiarkowany - preferuje je tam gdzie faktycznie spełnia swoje zadania, czyli bielizna, przy obecnej pogodzie to jedyna, niezawodna gwarancja utrzymania odpowiedniej temperatury w okolicach newralgicznych części ciała... nie lubię przemarznąć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mięsożercy to zło

Nie rozumiem obłudy ludzi, którzy sprzeciwiają się naturalnym futrom, a potem pałaszują kiełbaskę czy szyneczkę zrobioną z bestialsko zabitego świniaka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to ,że morduja od wieków nie znaczy by to popierać

Ja kiedyś dostalam futro z norek, sprzedałam bo zle się w tym czułam.
Jak pomyslę ile zwierząt zabito dla ludzkiej fanaberii to mi sie jakos tak niefajnie czuję.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 57

a jak kupujesz buty ze skóry to się w nich dobrze czujesz? albo jak jesz kurczaka czy steka?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 8

z przyczyn ideologicznych? bo zdrowe to nie jest

odwrotnie. ze względu na przyswajalność białka czy żelaza mięso jest bardzo ważnym pokarmem dla człowieka. rezygnacja z mięsa wiąże się z pewnymi komplikacjami dietetycznymi
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

tylko, ze buty ze skory sa wlasnie z wolowej badz wieprzowej, czyli to co jemy - nic sie nie marnuje
lisy czy norki sa hodowane tylko dla futra, no chyba, ze masz buty ze skory norek, a na obiad stek z lisa ...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

sprzedałam...hahaha

gdybyś tak naprawdę się źle czuła to byś je zniszczyła,
a tak może potrzebowałaś na wódkę?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

pisz za siebie

na wódkę.co za baran
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

mundra

kup se ortalion
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mordercy zwierząt

Popieram twoje zdanie. Też coraz gorzej się czuję, gdy zdaję sobie sprawę, że ubrania, przedmioty ze skóry, futra są okupione cierpieniem zwierząt. Jak to jest, że mamy za pupilki jedne zwierzęta (np. psy), a bez cienia refleksji ubieramy się w kołnierz z lisa?! Ja futra i butów z „prawdziwej” skóry nie potrzebuję. I życzę całemu przemysłowi futrzarskiemu, żeby upadł. A co? Wolno mi!

Czym według was jest godna/humanitarna śmierć?

I czy w ogóle taka istnieje? Polecam wczuć się przy tym w rolę zwierzęcia i spróbować wybrać sobie godną i humanitarną śmierć. :)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 27

tak trudno sobie to wyobrazić?

szybka śmierć, bez męczarni. wolałbyś umrzeć bezboleśnie we własnym łóżku czy zostać zaszlachtowany przez jakiegoś kubę rozpruwacza w ciemnym zaułku?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

czym jest szybka śmierć?

Zdefiniuj. Nawet jak podrzynasz gardło to nie wierzę,że przez chwilę jeszcze nie istnieje cząstka świadomości, która wie, że umiera.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nadinka

Chodzi bardziej o rodzaj śmierci. Chyba każdy wolałby zginąć od razu od kuli w łeb, niż być żywcem ćwiartowany, obdzierany ze skóry i na końcu zabitym. Jest różnica?

Wystarczy wprowadzic '' dyrektywe w UE '' ze lisy to owoce !!! i problem zniknie :)

Wtedy nie bedzie zabijania lisów tylko zbieranie owoców o nazwie ''lis'' na futro . Skoro marchew uznali za owoc bo Hiszpania z tego dzem robi to i lisa mozna tez ''podkrecic ''.
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie żyjemy w jaskiniach...

...żeby nosić futra. Szyjcie z własnych skór, jak zaleca Pani Stefania.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 46

szyjcie z własnych skór to rozumiem że mięso też powinniśmy jeść własne?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

- U nas można uszyć futro, ale raczej z własnych skór (...) - mówi Stefania Zborowska, właścicielka zakładu.

Eh... Nie wiem, zapytaj :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak najbardziej .Ściagać skórę, zwłoki przerabiac na wysokobiałkowe pożywki

bo niby dlaczego nie? To dopiero byłby luksus. Płaszcz z ludzkiej skóry. Pilotka z grzywy wujka Stasia. Byli już tacy co próbowali robić nawet w detergentach. Uważacie , że jesteście od nich lepsi? Zwierzę myśli, czuje ból, boi się.Uświadomcie to sobie prawie sprawiedliwi, jedynie prawdziwi...nosicie czyjeś zwłoki na karku.

jaskiniowcy

... czytając wpisy, łatwo dojść do wniosku ,że jaskiniowców jest bardzo dużo - pomimo XXI wieku nadal chodziliby w futrach, robili pranie w rzece na kamieniu i orali wołem rolę... jaskiniowiec jak się okazuje to stan umysłu,jak dla mnie mogą i chodzić na piechotę z Warszawy do Krakowa - bo to jaskiniowa epoka, ale zwierzęta niech zostawią w spokoju....

a może ktoś poda jak długo nosi się futro naturalne i jak długo sztucze

i jak długo trwa powrót do natury futra naturalnego i sztucznego, .... i co na to obrońcy natury???
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 22

bredzisz

Co ma wspólnego zadawanie zwierzęciu cierpienia dla własnej egoistycznej korzyści z recyklingiem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

a obuwie to niby z czego jest wykonane ? i nikt nie protestuje ?????
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 9

która to "skóra" nie tylko nie ma żadnych właściwości użytkowych ale na dodatek w procesie wytwarzania niszczy środowisko i nie rozkłada się
gratuluje...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

to tylko w tesco :))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo 95% społeczeństwa to świniojady :-)

świnie na schabowego i buty można zaszlachtować ale pięknego futrzaka już nie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oczywiście ze skóry, ale...

różnica polega na tym, że skóra na buty jest produktem ubocznym, np, wieprzowiny, którą zjadasz w postaci schaboszczaka, a świni, która jest źródłem twojego obiadu, nie obdarto żywcem ze skóry. Futro jest produktem uzyskanym z obdartych ŻYWCEM zwierząt. Wystarczy odrobina wyobraźni, czyż nie?

SUKINOSZANATURALNEFUTRA

Skóra na buty, paski, torebki, itp., to produkt uboczny przemysłu mięsnego i będzie istnieć dopóty, dopóki zwierzęta będą zabijane na mięso. W tym przypadku niewykorzystywanie pozostającej skóry byłoby marnotrawstwem, ale ty tego nie zrozumiesz tępa dzido!

ubaw po pachy...

futro to normalne ubranie na zimę

nie "luksus" (co dla mieszkańca "zielonej wyspy" nie jest luksusem?)
nie "barbarzyństwo" (to chyba z jakieś sekty pogląd???)
i nie "snobizm"

oczywiście nie dotyczy to tych fikuśnych "futer" na waszych zdjęciach
one spełniają wszystkie te wasze opisy bo nie spełniają jednego najważniejszego
nie chronią przed zimnem

ps jak rozumiem "wrogowie" futer chodzą nago bo sztuczne przemysłowe tkaniny niszczą środowisko jak mało co
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 14

A ja uważam że futro nie jest wcale luksusem, żaden luksus dla bogatych. To bardzo często ludzie biedni, chcąc polepszyć swoje ego kupują sobie markowe, modne i luksusowe ciuchy. Ludzie zamożni, z wyjątkiem nuworyszy, zazwyczaj nie obnoszą się ze swoją zamożnością, i nie kupują sobie futer, skór itp.
Taki drogi ciuch prędzej kupi sobie gołodupiec żeby inni myśleli o jaki on bogaty
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 11

Cos w tym jest

Mieszkam w jednym z krajow tzw. "zachodniej Europy"w dodatku z zimnym klimatem (w tej chwili jest na dworzu -17) i nikt tu w futrach nie chodzi. Bylam tez w krajach na wschod od Polski. I to wlasnie tam futra sa bardziej popularne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

"na dworzE"

a nie na dworzu, brrrr. Cóż to jest dwórz?! Odmień sobie dwór przez przypadki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

dokładnie tak jest, jak pisze racjonalista

W naszym klimacie w futrze z lisa czy norek może chodzić tylko wypindrzona nuworyszka, której się (mylnie) wydaje, że w ten sposób osiąga jakąś "klasę" :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nadinka

Dokładnie, nuworyszki obnoszące się swoją instagramową zamożnością są żenujące ;)

Nadinka

Zgadzam się w pełni ;)

Jak akcja z mrożonym karpiem....

kupuj mrożonego,bo jego nie zabili od razu się martwy wyhodował, mięso też kupujcie mrożone, świeżego nie wolno!Buty z chińskiego plastiku, nie ze skóry, futra sztuczne żeby się tylko 50000 lat rozkładały. Nie palić papierosów i nie pić alkoholu bo szkodzi na zdrowie. Nie kupujcie brylantów bo ludzie przez to w Afryce giną! Nie jeździć samochodem ani żadnym innym spalinowym środkiem transportu, bo planeta ginie! Zakazy ,nakazy, trendy- mieszanie w mózgu!
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 8

a to zależy od tego, jak są traktowane zwierzęta

Jeśli hodowane są w dobrych warunkach i mają zapewnioną szybką i w miarę bezbolesną śmierć - ok. Gorzej, jeśli zabija się dla futer ginące gatunki lub przysparza zwierzętom cierpienia.
Nie rozumiem tylko ryku osób, które jedzą mięso a są przeciwni futrom. Albo kochamy zwierzaczki i nie jemy ich i nie nosimy futer (ani skórzanych butów, kurtek, torebek itp.) albo zgadzamy się, że zwierzęta hodowlane można wykorzystać w całości, zarówno mięso jak i skóry i futerka.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

Może zrozumienie ułatwi ci własna wyobraźnia

Co innego strzał/elektrowstrząs/siekiera w łeb kończące życie, a co innego obdarcie ze skóry, żywcem, kiedy to futerkowe zwierze już bez futerka musi skonać samo z siebie. Chciałbyś tak umierać, zwłaszcza kiedy tka śmierć miałaby służyć wyłącznie zaspokojeniu czyjeś próżności?

Balbinka

Czy naprawdę nie widzisz różnicy między dostarczeniem organizmowi pokarmu a noszeniem wstawki z naturalnego futra dla fanaberii????????????????

najlepsi co ci hipokryci, co to sie oburzaja na futra-bo "biedne zwierzatko"., ale:

- buty
- pasek
- rekawiczki
- torbe
- portfel
- itp.
MAJA ZE SKORY!!! - tychze samych "biednych zwierzatek"

ze nie wposmne o jedzeniu miesa!
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 11

to jednak jest coś innego. Zwierze zabijane jest na jedzenie dla ludzi, a ze skóry robi się dodatkowo różne wyroby. Skoro zwierze i tak jest zabite, więc wykorzystanie skóry jest właściwsze niż jej wyrzucenie.
Zwierzęta zabijane wyłącznie na futra to inna bajka.

BOg stworzyl zwierzeta, aby sluzyly ludziom.

nie odwrotnie!

tak tak pasek mam z norek

buty z lisa a torbę z wiewiórki a kotlety z borsuka robię
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

tak tak

tak tak pasek mam z norek
buty z lisa a torbę z wiewiórki a kotlety z borsuka robię

powtarzasz sie

pasek masz z krowki albo cielaczka -- uuu, biedny cielaczek-taki slodki byl!

buciki tez z cielaczka albo swinki malej..takiej chrum-chrum!

a na powaznie-co to za roznica czy zabijeszcz swinke i zedrzesz z niej skore-czy norke i zrobisz to samo????
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie jem mięsa

pasków ze skóry nie noszę
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

jest wielka róznica idiotko bo świnie zjadam !! i mam zniej jeszce buty i pasek

a futerkowe sa produkowane tylko dla futra świnia nigdy niebyła jak pies i zawsze była przeznaczona na zywnosc człowieka tak samo krowa!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

nie twoja sprawa

A co cię to obchodzi co kto na siebie włoży. Jak go na to stać jego sprawa. Zajmijcie się sobą do jasnej choler*

hfhg

Jedzenie jest po to, żeby przezyć!!! A Futra???????????? Boże co za myślenie

gjkvf

kurka jak zwykle argumenty debilne!! Pomyśl trochę snobie, że futro to fanaberia!

Inicjatywa

Przerobić durnych ekoterrorystów na futra ! to bardziej ekologiczne niż futra z ropy i butelek. Nie ma nic lepszego niż futra i kożuch w naszym klimacie i wcale to nie jest drogie a jakie ekologiczne !!!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 10

"Futro to barbarzynstwo" powiedzieli obroncy zwierzat. I poszli jak codzien

na obiad raczyc sie kotletem schabowym.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 14

Andżelik...

Milcz, albo mów coś lepszego od milczenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Andżeliko. do futra będzie Ci pasować jeszcze dużo złotych pierścionków i tapeta na twarzy - wypisz, wymaluj, gruba baba z terenów na wschód od naszej granicy.

Ja zauwazylam

Ze na Zachodzie Europy naturalnych futer sie nie widuje tak czesto jak na Wschodzie....

Czy naturlne futra to nie moda minionego wieku?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Pomyśl

Ciekawe dlaczego tak jest ??? :]]]

Nie wydaje sie to dziwne ?

Moze klimat ma na to wplyw co ?? hmm
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bo klimat mniej srogi od wiekow na zachodzie?....

Futro

A ja uważam że produkowanie futer ze zwierząt,skórzanych ubrań ,torebek,butów itp to hańba i barbarzyństwo.Mamy 21 wiek i taką technologię że te rzeczy można robić z materiałów Skóropodobnych.Nie ma żadnych argumentów i racji za istnieniem fabryk śmierci zwierząt czyli hodowli zwierząt futerkowych.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 19

xXx

Jurek ty tu nie P*** tylko idz przegryz salate ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Futra

Piszą i wypowiadają się osoby w tej kwesti, co nawet nie mają pojęcia że właśnie teraz w prawie xxi w.istnieją wielkie hodowle zwierząt z przeznaczeniem na futra. A hipokryzją jest to że tzn.ekolodzy to obrońcy zwierząt a sami chodzą w kurtkach obszytych futrami i zajadają się kotletami Niby z czego. Chyba nie z waty !!!!!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie rozumiecie... nie chodzi o to żeby nie zabijać zwierząt dla mięsa czy dla skór.

Chodzi tylko o to żeby dać tym zwierzętom godziwe warunki, do krótkiego życia i śmierci, żeby z takiej norki zrobić futro to trzeba przecież aby podrosła i w tym czasie traktuje się je po prostu jak przedmioty, obcina się nogi, bo wtedy nie chodzą i się ich więcej w klatce zmieści, karmi byle czym, no bo przecież nie o zdrowie tego zwierzęcia chodzi, a potem zamiast je zabić i obedrzeć ze skóry, często pomija się pierwszą fazę i zwierzę umiera obdzierane ze skóry. Nie jestem ekologiem i daleko mi do nich, ale uważam że zapobieganie takiemu traktowaniu zwierząt to zwykły ludzki odruch.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

fifti-fifti

masz troche racji a troche nie masz, czy wiesz na przykład że futro ze zwierzęcia niedokarmionego i schorowanego nie nadaje się do przemysłu futrzanego? już sama jakość futer wymaga jakości hodowli, więc takie gadanie to powtarznie pogłosek nie do końca sprawdzonych
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

moona

A gdzie widzialas ze nogi norkom obcinaja zeby nie chodzily i byle co jedza ??? Trzeba bylo do prokuratury zglosic bo to przestepstwo !!! Tylko chyba nigdy nie bylas na fermie z pradziwego zdarzenia i piszesz glupoty , a tepaki mysla ze tak jest naprawde !!! O zwierzeta futerkowe trzeba dbac wyjatkowo - odpowiednia wielkosc klatek i karma najlepszej jakosci zeby okrywa wlosowa byla idealna i odpowiednia wielkosc skory , zakurdawialca sfilcowanego nikt nie kupi - po drugie musisz miec certyfikat i kontrole weterynaryjne inaczej zadna firma nie kupi od ciebie skor , a pseudo fermy to nalezy zglaszac do prokuratury jak ma sie dowody na okrucienstwo wobec zwierzat !!!!!

Dylemat

czy skóry po uboju - krowy, owce, kozy itp - wyrzucac, czy przerabiac dalej - buty, odzież, galanteria
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Święty Franciszek z Asyżu mawiał

Kochajmy naszych braci mniejszych.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

EKO Snobizn nowych czasow

Snobizn to takze bycie eko, tylko bogate kraje sa sobie wstanie pozwolic na to, w Afryce gdzie aktualnie mieszkam wszystko jest duzo prostsze - ludzie zabijaja zwierzeta aby jesc i sie odziac.
Tutaj ludzie umieraja na porzadku dziennym a wizja ludzi mieszkajacych w Europie i zastanawiajacych czy zabijanie zwierzat na futra jest wporzadku, to jest dopiero SNOBIZM.
Oczywiscie wszystkie opinie sa wzgledne i zalezne od sytuacji wypowiadajacego sie.
Pozdrawiam z Afryki.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Noszenie prawdziwego futra

to obciach ! Kto nosi trupy na sobie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 17

:

Ja. I bardzo mi z tym dobrze.

Nie ma nic fajniejszego niż piękna kobieta odziana w dobrą bieliznę i futro

co się potem dzieje, każdy może się domyślić :-)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Moim zadaniem...

...powinno się wprowadzić przepisy, żeby taka "modnisia(bez obrazy) najpierw zobaczyła drogę od początku do końca jak to futro się robi- i to nie bez drastycznych scen. Ciekawe czy wtedy zdecydowałaby się na futro...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

a ty za bardzo nie wierz

w reżyserowane filmiki tylko przejedz się na fermę, zobacz w jakim stanie są zwierzęta.

ja wiem,

widziałam i mam świadomość i noszę futrzaną czapę, kożuch, rękawiczki ze skórki, skórzane buty, torebkę i portfel.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

zadowolony barbarzyńca noszacy trupa na grzbiecie

Gratuluję
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

taki mrozik

chyba się dziś skuszę i ubiorę moje...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

jesz mięso?

Ci, którzy są przeciwko naturalnym futrom to konsekwentnie nie powinni
jeść wołowiny, wieprzowiny, drobiu, ryb, a nawet mięsnych konserw.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie bądźmy obłudni, bądźmy świadomi

Istnieje znaczna jakościowa różnica między wołowiną a futrem. Ta pierwsza pochodzi z ubojni, gdzie zwierze jest NAJPIERW zabijane, następnie obrabiane. W procesie technologicznym produkcji futer jest odwrotnie: zdjęcie skóry musi nastąpić przed "stęgnięciem pośmiertnym" zwierzęcia, czyli w praktyce na żywym zwierzęciu. Zatem nie postawilabym znaku równości między konserwą a futrem.

Na swiatowych wybiegach futer z reguly nie ma

a w zimnej bogatej Szwecji nikt dzis nie nosi futer, jak juz to sztuczne. Tu byly one popularne na przelomie lat 60 i 70. dla znajacych jezyk artykul: (albo tlumacz g.)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie masz racji na naprawde świtowych wybiegach np w Mediolanie futra i to właśnie naturalne kólują

Futra na swiatowych wybiegach sa wbrew pozorom sztuczne...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

niekoniecznie

światowa marka Fendi ma naturalne, przepiękne zresztą futra.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lubię dobrze skrojone naturalne futerka

(i bobry)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

barbarzyństwo i głupota

bo można ubarc sie cieplutko nie mordując zwierząt
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Anna Labudda potwierdza, że futrami interesują się głównie kobiety między 40 a 60 rokiem życia.""

Pewnie takie, co cenią styl noszenia się i bycia ruskiej baby.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bo futro to moda ich pokolenia ;)

za dopłatą

bym na siebie tego nie dała włożyc brrrrrrrrr futro kojarzy mi się z cierpieniem zwierząt a nie z luksusem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Haha zaraz bys wziela z pocalowaniem reki

ekofutra są lekkie

skoro nie widać różnicy to po co dekorować się futrem zwierząt. Obecnie wybór wysokiej jakości ekofuter zadowoli estetyczne gusta projektantów. Dodatkowo, zaletą ekofuter jest ich mniejszy ciężar od naturalnych furet oraz brak zapachu.

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zdradzę wam coś... Co roku widzicie na BILBORDACH reklamy rękawiczek po np. 14.99 zł

TE RĘKAWICZKI CHińczycy robią ze skór psich...

Cały świat zalewają nimi, muszą prowadzić milionowe hodowle... mięso zjedzą a skórkę wam sprzedadzą.

NIE ŻARTUJĘ.

Gdzie są obrońcy zwierząt ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

dlatego nie noszę skórzanych rękawiczek

ani trupa na grzbiecie, mięsa nie jem, pasków skórzanych nie noszę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

no i co z tego, że ze skór psich?

pies to nie koń

Różne sprawy i opinie. Nie tylko o futrach. Naturalne czy sztuczne.

Zależnie od czasu i aktywności mediów. I tak co lepsze i zdrowsze:
1. Margaryna czy masło - ??? Masło zwyciężyło.
2. Choinka sztuczna czy naturalna ???. Naturalna szybko się rozkłada. Zwolennicy sztucznej , która rozkłada się bardzo długo nieco przycichli.
3. Futro naturalne - tak , jeżeli są zachowane naturalne , hodowlane metody gospodarowania.
I prawdziwa historyjka. Znajomi ukraińcy bardzo mnie potępili , że opalam dom drewnem. Czy ty wiesz ile lat rosnie drzewo - 40 do 100. Uważali , że węgiel jest bardziej ekologiczny. Kiedy wyjaśniłem im ile lat potrzeba aby "urósł" węgiel - zmienili zdanie. A więc - co lepsze - oceń sam.

Swoja droga wydaje mi sie, ze te futra okazane na fotkach

to troche przestarzale fasony

do ekoidiotów

Z czego robi się buty, torebki i paski do spodni ?

ekopropaganda

Ha ha ha
futra zdejmuje się żywcem.
Jesteście ekopoje...ani jeśli w to wierzycie.

Futra ekologiczne są nieekologiczne

ich wyprodukowanie - tak jak każdego sztucznego produktu zanieczyszcza środowisko

Ciepłe i modne

"aby zaopatrzyć się w ciepłe, ale przede wszystkim modne okrycie" Co za bzdura... Ubranie powinno być przede wszystkim CIEPŁE a nie modne...
Ja uwielbiam zwierzaki ale nie jestem przeciwniczką naturalnych futer. Sama zamierzam kupić ale nie dla mody tylko niestety nie jestem w stanie znaleźć niczego co byłoby dość ciepłe. Kurtki "narciarskie" płaszcze 100% wełny... nic :(
Ciagle marznę i to chyba moje jedyne wyjście. Chyba, że ktoś zna inny materiał, bo mi się już skończył pomysły.
Co sezon kupuję nowe ubranie i sprzedawcy zapewniają "w tym już na pewno pani nie zmarznie!" i tak wydaję ogromne pieniądze bo to są ubrania 600 zł wzwyż...

cieple

Wybierz sie teraz na przeceny do Niemiec lub do Wloch tam kupisz fajna ciepla odziez o polowe tansza niz w Polsce.Pozdrawiam

Eco....

Ciekawe, czy te z pań które są eco, noszą buty i torebki eco?

Dziwny jest ten Swiat!!!

Zwierzeta od wiekow sluzyly czlowiekowi do pracy, jako pokarm, albo by sie odziac. Jak nalezy oceniac ludzi, ktorzy robia pieniadze na produkcji broni, narkotykow,papierosow, alkoholu , zanieczyszczaja srodowisko, patrza obojetnie na krzywde I nieszczescia innych ludzi. Starajmy sie byc dobrymi dla ludzi I zwierzat,a nie wyzywajmy sie w obronie wielorybow, niedzwiedzi I innych zwierzat, chodzac w skorzanych butach, majac skorzane torby I portfele. Pozdrawiam

Luksusowe futro

nie mam futra,bo mnie na nie nie stac.Uwazam,ze futra nie sa zadnym dopustem bozym,a zwierzeta np.norki to sa hodowane w tak luksusowych warunkach,tak jak wygladaja fura z nich.Ubijane tez sa w humanitarny sposob,nie zabija sie matki od dzieci.Rosna 8-9 mies dobrze karmione i pojone w sterylnych warunkach i dlatego bardzo mi sie podobaja eleganckie kobiety w futrach z norek!!!!!!!!!!!!Sama tez bym takie chciala!!!!!.Pozdrawiam

Moja opinia

Oczywiście istnieją okrutne filmy o traktowaniu zwierząt futerkowych, i ludzie zdolni do takiego postępowania. Lecz jednak we wszystkich Fermach futerkowych na których byłem ubój norek dokonywany jest dwutlenkiem węgla. Którego działanie jest bezboleśnie i natychmiastowe. Zwierzęta są chodowane w bardzodobrych warunkach . Każde odstępstwo ma wpływ na jakość futra zwierzęcia ,więc dieta i warunki muszą być odpowiednie we własnym interesie hodowcy. Na szczęście bum futrzany nieprzypomina tego z lat 80tych i chodowlą zajmują sie profesjonaliści ,a nie przypadkowi "ludzie" którzy z chęci zysku są zdolni do odzierania zwierząt żywcem, tak samo jak pewnie byliby zdolni do kradzieży lub zabójstwa. Myślę że wszelkiej maści organizacje "ekologiczne" powinny skupić działania na prawnych rególacjach dotyczących uboju i warnków chodowli, tak żeby można kupić futo , bez obaw o warunki ich pozyskania.

Szczęśliwa posiadaczka futra

Tak jak w tytule. Jestem szczęśliwą posiadaczką naturalnego futra. Nie zamieniła bym go na nic innego. Do tego tego typu ubranie nie musi być wcale szczególnie drogie co udowadnia marka andyfashion.

cierpienie

To obejrzyjcie sobie to:
https://www.youtube.com/watch?v=W1HE4CSGy8Q#t=373

człowiek lubiący luksus wcale nie musi być okrutny

luksus moim zdaniem nie musi być kojarzony właśnie z futrami, wszystko to kwestia trendu i zachowań, podejścia osób. Dla mnie najlepszym przykładem tego co piszę jest

dodajopinię

Ekolodzy zalecają robienie futer z plastiku.. najlepiej toksycznego z Chin.
Gwarancja 5000 lat.

SUBJ1

Od tysiecy lat czlowiek ubieral sie w futra zwierzat nie ze wzgledow estetycznych, a ze wzgledu na cieplo jakie ono daje. Jak jednak odniesc sie do futra w dzisiejszych czasach? Czy prawdziwe futra to luksus, przezytek czy mord zwierzat?

Vivat futra naturalne - precz ze sztuczną tandetą

Opinie szkalujące noszenie futer są jeszcze w porządku, jeśli piszą je wegetarianie. Cała reszta to wytwory bandy nadętych hipokrytów, który myślą, że schabowego to można zasadzić jak kapustę.

futa Gianfranco Ferre

dla jednych luksus dla innych barbarzyństwo, świat juz tak jest skonstruowany. Od danych wieków ludzie chodzili w skórach czy futrach zwierząt. Moim zdaniem wszystko jest dla ludzi... Mnie urzekła kolekcja Gianfranco Ferre...alez piękne futra. Marzenie. Widziałam w Via Della Spiga, dla mnie przepiękne https://viadellaspiga.pl/projektanci/gianfranco-ferre

Jak dla mnie tragedia

Sama mam szynszylka w domu i to są mega inteligentne i cudowne stworzenia nie wiem jak można takie zwierzęta na futro przerabiać. Ich się nie je. Jakby tak psy czy koty przerabiać na futra to ludzie by byli oburzeni. Zobaczcie te fermy i w jakich są klatkach te zwierzaki trzymane przecież to normom żadnym nie odpowiada.

futr

Według mnie co to za problem... Tak samo tyczy się butów czy toreb ze skóry...
Ja ostatnio kupiłam od karibu piękne krótkie sportowo-eleganckie w obłędnym kolorze!

Jest jeszcze wiele osób, które noszą futra. Ja jestem jedną z tych osób. Co prawda zakładam je tylko na specjalne okazje. Futra nie kupowałam w zwykłym sklepie. Zgłosiłam się do Krzysztofa Szmyta, który posiada swój własny zakład kuśmierski.

Dziwnie się czyta artykuł sprzed lat.

Dzisiaj inna rzeczywistość, kuśnierze na emeryturze a młodych być nie powinno. Futro to obciach.

Matylda

To też kwestia tego, gdzie i jakie futra się kupuje. Są marki, które wykorzystują np futra i skóry od myśliwych, którzy z konieczności zmniejszania populacji polują na lisy, w polsce chyba tylko jedna firma, Buvaia ma a przynajmniej miała takie produkty. Moja znajoma ma od nich futro, ja standardowo czekam jeszcze na promocje :)
do góry