Widok
Naturalne futra: luksus czy barbarzyństwo?
Opinie do artykułu: Naturalne futra: luksus czy barbarzyństwo?.
Luksusowe, snobistyczne, niepoprawne politycznie, ale wciąż modne! Norki, lisy, króliki, jenoty - naturalne futra od kilku sezonów znajdują się w zimowych kolekcjach największych projektantów mody. Mimo dostępności okryć ekologicznych, nie znikają z wybiegów. Dlaczego projektanci nie słuchają obrońców zwierząt?Zimowa aura to doskonały czas, aby zaopatrzyć się w ciepłe, ale przede wszystkim modne okrycie. Połączenie szyku i elegancji z gwarancją skutecznej ochrony przed mrozem zapewniają ...
Luksusowe, snobistyczne, niepoprawne politycznie, ale wciąż modne! Norki, lisy, króliki, jenoty - naturalne futra od kilku sezonów znajdują się w zimowych kolekcjach największych projektantów mody. Mimo dostępności okryć ekologicznych, nie znikają z wybiegów. Dlaczego projektanci nie słuchają obrońców zwierząt?Zimowa aura to doskonały czas, aby zaopatrzyć się w ciepłe, ale przede wszystkim modne okrycie. Połączenie szyku i elegancji z gwarancją skutecznej ochrony przed mrozem zapewniają ...
ludzie pierwotni zabijali zwierzata dla zywnosci i dla własnej ochrony by przezyc
bo nic innego nie mieli !! Ale teraz to juz nie potrzebują futer bo ubrań nie brakuje!!!
Ale jesli chcesz miec futro to piwinno sie ciebie traktowac jak pierwotni faceci traktowali kobiety czyli do dymania i rodzenia dzieci.To powinno dotyczyc kazdej włascicielki naturalnego futra! Choc pewnie emerytki były by zachwycone:)
Ale jesli chcesz miec futro to piwinno sie ciebie traktowac jak pierwotni faceci traktowali kobiety czyli do dymania i rodzenia dzieci.To powinno dotyczyc kazdej włascicielki naturalnego futra! Choc pewnie emerytki były by zachwycone:)
moona
Kto Ci takich pitol naopowiadal ??? We wzorowej fermie dba sie o zwierzeta bo inaczej zamiast pieknego futra beda wyleniale filce z ktorych nik nic nie uszyje . Fermy powinny byc wnikliwie kontrolowane pod kazdym wzgledem wg. Unijnej Normy Dobrostanu Zwierzat Hodowlanych !!! Dotyczy to wszystkich zwierzat , nawet kurczakow i swin . Uboj powinien byc przeprowadzony szybko i profesjonalnie a to obdzieranie zywcem i obcinanie nog to chyba na jakis filmach dla zboczonych sadystow ogladalas ( es ) i zielonego pojecia nie masz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Futro to zło
w średniowieczu noszenie futra było koniecznością i czymś normalnym by przetrwać mroźne dni. W dzisiejszych czasach gdzie mamy goretex i inne wynalazki to zwykłe barbarzyństwo, a ludzi noszących na sobie zabite futrzaki nie skomentuje bo zabrania tego regulamin portalu i moja opinia zostałaby usunięta.
Mordercy zwierząt
Popieram twoje zdanie. Też coraz gorzej się czuję, gdy zdaję sobie sprawę, że ubrania, przedmioty ze skóry, futra są okupione cierpieniem zwierząt. Jak to jest, że mamy za pupilki jedne zwierzęta (np. psy), a bez cienia refleksji ubieramy się w kołnierz z lisa?! Ja futra i butów z „prawdziwej” skóry nie potrzebuję. I życzę całemu przemysłowi futrzarskiemu, żeby upadł. A co? Wolno mi!
Jak najbardziej .Ściagać skórę, zwłoki przerabiac na wysokobiałkowe pożywki
bo niby dlaczego nie? To dopiero byłby luksus. Płaszcz z ludzkiej skóry. Pilotka z grzywy wujka Stasia. Byli już tacy co próbowali robić nawet w detergentach. Uważacie , że jesteście od nich lepsi? Zwierzę myśli, czuje ból, boi się.Uświadomcie to sobie prawie sprawiedliwi, jedynie prawdziwi...nosicie czyjeś zwłoki na karku.
jaskiniowcy
... czytając wpisy, łatwo dojść do wniosku ,że jaskiniowców jest bardzo dużo - pomimo XXI wieku nadal chodziliby w futrach, robili pranie w rzece na kamieniu i orali wołem rolę... jaskiniowiec jak się okazuje to stan umysłu,jak dla mnie mogą i chodzić na piechotę z Warszawy do Krakowa - bo to jaskiniowa epoka, ale zwierzęta niech zostawią w spokoju....
Oczywiście ze skóry, ale...
różnica polega na tym, że skóra na buty jest produktem ubocznym, np, wieprzowiny, którą zjadasz w postaci schaboszczaka, a świni, która jest źródłem twojego obiadu, nie obdarto żywcem ze skóry. Futro jest produktem uzyskanym z obdartych ŻYWCEM zwierząt. Wystarczy odrobina wyobraźni, czyż nie?
ubaw po pachy...
futro to normalne ubranie na zimę
nie "luksus" (co dla mieszkańca "zielonej wyspy" nie jest luksusem?)
nie "barbarzyństwo" (to chyba z jakieś sekty pogląd???)
i nie "snobizm"
oczywiście nie dotyczy to tych fikuśnych "futer" na waszych zdjęciach
one spełniają wszystkie te wasze opisy bo nie spełniają jednego najważniejszego
nie chronią przed zimnem
ps jak rozumiem "wrogowie" futer chodzą nago bo sztuczne przemysłowe tkaniny niszczą środowisko jak mało co
nie "luksus" (co dla mieszkańca "zielonej wyspy" nie jest luksusem?)
nie "barbarzyństwo" (to chyba z jakieś sekty pogląd???)
i nie "snobizm"
oczywiście nie dotyczy to tych fikuśnych "futer" na waszych zdjęciach
one spełniają wszystkie te wasze opisy bo nie spełniają jednego najważniejszego
nie chronią przed zimnem
ps jak rozumiem "wrogowie" futer chodzą nago bo sztuczne przemysłowe tkaniny niszczą środowisko jak mało co
A ja uważam że futro nie jest wcale luksusem, żaden luksus dla bogatych. To bardzo często ludzie biedni, chcąc polepszyć swoje ego kupują sobie markowe, modne i luksusowe ciuchy. Ludzie zamożni, z wyjątkiem nuworyszy, zazwyczaj nie obnoszą się ze swoją zamożnością, i nie kupują sobie futer, skór itp.
Taki drogi ciuch prędzej kupi sobie gołodupiec żeby inni myśleli o jaki on bogaty
Taki drogi ciuch prędzej kupi sobie gołodupiec żeby inni myśleli o jaki on bogaty
Jak akcja z mrożonym karpiem....
kupuj mrożonego,bo jego nie zabili od razu się martwy wyhodował, mięso też kupujcie mrożone, świeżego nie wolno!Buty z chińskiego plastiku, nie ze skóry, futra sztuczne żeby się tylko 50000 lat rozkładały. Nie palić papierosów i nie pić alkoholu bo szkodzi na zdrowie. Nie kupujcie brylantów bo ludzie przez to w Afryce giną! Nie jeździć samochodem ani żadnym innym spalinowym środkiem transportu, bo planeta ginie! Zakazy ,nakazy, trendy- mieszanie w mózgu!
a to zależy od tego, jak są traktowane zwierzęta
Jeśli hodowane są w dobrych warunkach i mają zapewnioną szybką i w miarę bezbolesną śmierć - ok. Gorzej, jeśli zabija się dla futer ginące gatunki lub przysparza zwierzętom cierpienia.
Nie rozumiem tylko ryku osób, które jedzą mięso a są przeciwni futrom. Albo kochamy zwierzaczki i nie jemy ich i nie nosimy futer (ani skórzanych butów, kurtek, torebek itp.) albo zgadzamy się, że zwierzęta hodowlane można wykorzystać w całości, zarówno mięso jak i skóry i futerka.
Nie rozumiem tylko ryku osób, które jedzą mięso a są przeciwni futrom. Albo kochamy zwierzaczki i nie jemy ich i nie nosimy futer (ani skórzanych butów, kurtek, torebek itp.) albo zgadzamy się, że zwierzęta hodowlane można wykorzystać w całości, zarówno mięso jak i skóry i futerka.
Może zrozumienie ułatwi ci własna wyobraźnia
Co innego strzał/elektrowstrząs/siekiera w łeb kończące życie, a co innego obdarcie ze skóry, żywcem, kiedy to futerkowe zwierze już bez futerka musi skonać samo z siebie. Chciałbyś tak umierać, zwłaszcza kiedy tka śmierć miałaby służyć wyłącznie zaspokojeniu czyjeś próżności?
Futro
A ja uważam że produkowanie futer ze zwierząt,skórzanych ubrań ,torebek,butów itp to hańba i barbarzyństwo.Mamy 21 wiek i taką technologię że te rzeczy można robić z materiałów Skóropodobnych.Nie ma żadnych argumentów i racji za istnieniem fabryk śmierci zwierząt czyli hodowli zwierząt futerkowych.
Futra
Piszą i wypowiadają się osoby w tej kwesti, co nawet nie mają pojęcia że właśnie teraz w prawie xxi w.istnieją wielkie hodowle zwierząt z przeznaczeniem na futra. A hipokryzją jest to że tzn.ekolodzy to obrońcy zwierząt a sami chodzą w kurtkach obszytych futrami i zajadają się kotletami Niby z czego. Chyba nie z waty !!!!!
Nie rozumiecie... nie chodzi o to żeby nie zabijać zwierząt dla mięsa czy dla skór.
Chodzi tylko o to żeby dać tym zwierzętom godziwe warunki, do krótkiego życia i śmierci, żeby z takiej norki zrobić futro to trzeba przecież aby podrosła i w tym czasie traktuje się je po prostu jak przedmioty, obcina się nogi, bo wtedy nie chodzą i się ich więcej w klatce zmieści, karmi byle czym, no bo przecież nie o zdrowie tego zwierzęcia chodzi, a potem zamiast je zabić i obedrzeć ze skóry, często pomija się pierwszą fazę i zwierzę umiera obdzierane ze skóry. Nie jestem ekologiem i daleko mi do nich, ale uważam że zapobieganie takiemu traktowaniu zwierząt to zwykły ludzki odruch.
moona
A gdzie widzialas ze nogi norkom obcinaja zeby nie chodzily i byle co jedza ??? Trzeba bylo do prokuratury zglosic bo to przestepstwo !!! Tylko chyba nigdy nie bylas na fermie z pradziwego zdarzenia i piszesz glupoty , a tepaki mysla ze tak jest naprawde !!! O zwierzeta futerkowe trzeba dbac wyjatkowo - odpowiednia wielkosc klatek i karma najlepszej jakosci zeby okrywa wlosowa byla idealna i odpowiednia wielkosc skory , zakurdawialca sfilcowanego nikt nie kupi - po drugie musisz miec certyfikat i kontrole weterynaryjne inaczej zadna firma nie kupi od ciebie skor , a pseudo fermy to nalezy zglaszac do prokuratury jak ma sie dowody na okrucienstwo wobec zwierzat !!!!!
EKO Snobizn nowych czasow
Snobizn to takze bycie eko, tylko bogate kraje sa sobie wstanie pozwolic na to, w Afryce gdzie aktualnie mieszkam wszystko jest duzo prostsze - ludzie zabijaja zwierzeta aby jesc i sie odziac.
Tutaj ludzie umieraja na porzadku dziennym a wizja ludzi mieszkajacych w Europie i zastanawiajacych czy zabijanie zwierzat na futra jest wporzadku, to jest dopiero SNOBIZM.
Oczywiscie wszystkie opinie sa wzgledne i zalezne od sytuacji wypowiadajacego sie.
Pozdrawiam z Afryki.
Tutaj ludzie umieraja na porzadku dziennym a wizja ludzi mieszkajacych w Europie i zastanawiajacych czy zabijanie zwierzat na futra jest wporzadku, to jest dopiero SNOBIZM.
Oczywiscie wszystkie opinie sa wzgledne i zalezne od sytuacji wypowiadajacego sie.
Pozdrawiam z Afryki.
Nie bądźmy obłudni, bądźmy świadomi
Istnieje znaczna jakościowa różnica między wołowiną a futrem. Ta pierwsza pochodzi z ubojni, gdzie zwierze jest NAJPIERW zabijane, następnie obrabiane. W procesie technologicznym produkcji futer jest odwrotnie: zdjęcie skóry musi nastąpić przed "stęgnięciem pośmiertnym" zwierzęcia, czyli w praktyce na żywym zwierzęciu. Zatem nie postawilabym znaku równości między konserwą a futrem.
Różne sprawy i opinie. Nie tylko o futrach. Naturalne czy sztuczne.
Zależnie od czasu i aktywności mediów. I tak co lepsze i zdrowsze:
1. Margaryna czy masło - ??? Masło zwyciężyło.
2. Choinka sztuczna czy naturalna ???. Naturalna szybko się rozkłada. Zwolennicy sztucznej , która rozkłada się bardzo długo nieco przycichli.
3. Futro naturalne - tak , jeżeli są zachowane naturalne , hodowlane metody gospodarowania.
I prawdziwa historyjka. Znajomi ukraińcy bardzo mnie potępili , że opalam dom drewnem. Czy ty wiesz ile lat rosnie drzewo - 40 do 100. Uważali , że węgiel jest bardziej ekologiczny. Kiedy wyjaśniłem im ile lat potrzeba aby "urósł" węgiel - zmienili zdanie. A więc - co lepsze - oceń sam.
1. Margaryna czy masło - ??? Masło zwyciężyło.
2. Choinka sztuczna czy naturalna ???. Naturalna szybko się rozkłada. Zwolennicy sztucznej , która rozkłada się bardzo długo nieco przycichli.
3. Futro naturalne - tak , jeżeli są zachowane naturalne , hodowlane metody gospodarowania.
I prawdziwa historyjka. Znajomi ukraińcy bardzo mnie potępili , że opalam dom drewnem. Czy ty wiesz ile lat rosnie drzewo - 40 do 100. Uważali , że węgiel jest bardziej ekologiczny. Kiedy wyjaśniłem im ile lat potrzeba aby "urósł" węgiel - zmienili zdanie. A więc - co lepsze - oceń sam.
Ciepłe i modne
"aby zaopatrzyć się w ciepłe, ale przede wszystkim modne okrycie" Co za bzdura... Ubranie powinno być przede wszystkim CIEPŁE a nie modne...
Ja uwielbiam zwierzaki ale nie jestem przeciwniczką naturalnych futer. Sama zamierzam kupić ale nie dla mody tylko niestety nie jestem w stanie znaleźć niczego co byłoby dość ciepłe. Kurtki "narciarskie" płaszcze 100% wełny... nic :(
Ciagle marznę i to chyba moje jedyne wyjście. Chyba, że ktoś zna inny materiał, bo mi się już skończył pomysły.
Co sezon kupuję nowe ubranie i sprzedawcy zapewniają "w tym już na pewno pani nie zmarznie!" i tak wydaję ogromne pieniądze bo to są ubrania 600 zł wzwyż...
Ja uwielbiam zwierzaki ale nie jestem przeciwniczką naturalnych futer. Sama zamierzam kupić ale nie dla mody tylko niestety nie jestem w stanie znaleźć niczego co byłoby dość ciepłe. Kurtki "narciarskie" płaszcze 100% wełny... nic :(
Ciagle marznę i to chyba moje jedyne wyjście. Chyba, że ktoś zna inny materiał, bo mi się już skończył pomysły.
Co sezon kupuję nowe ubranie i sprzedawcy zapewniają "w tym już na pewno pani nie zmarznie!" i tak wydaję ogromne pieniądze bo to są ubrania 600 zł wzwyż...
Dziwny jest ten Swiat!!!
Zwierzeta od wiekow sluzyly czlowiekowi do pracy, jako pokarm, albo by sie odziac. Jak nalezy oceniac ludzi, ktorzy robia pieniadze na produkcji broni, narkotykow,papierosow, alkoholu , zanieczyszczaja srodowisko, patrza obojetnie na krzywde I nieszczescia innych ludzi. Starajmy sie byc dobrymi dla ludzi I zwierzat,a nie wyzywajmy sie w obronie wielorybow, niedzwiedzi I innych zwierzat, chodzac w skorzanych butach, majac skorzane torby I portfele. Pozdrawiam
Luksusowe futro
nie mam futra,bo mnie na nie nie stac.Uwazam,ze futra nie sa zadnym dopustem bozym,a zwierzeta np.norki to sa hodowane w tak luksusowych warunkach,tak jak wygladaja fura z nich.Ubijane tez sa w humanitarny sposob,nie zabija sie matki od dzieci.Rosna 8-9 mies dobrze karmione i pojone w sterylnych warunkach i dlatego bardzo mi sie podobaja eleganckie kobiety w futrach z norek!!!!!!!!!!!!Sama tez bym takie chciala!!!!!.Pozdrawiam
Moja opinia
Oczywiście istnieją okrutne filmy o traktowaniu zwierząt futerkowych, i ludzie zdolni do takiego postępowania. Lecz jednak we wszystkich Fermach futerkowych na których byłem ubój norek dokonywany jest dwutlenkiem węgla. Którego działanie jest bezboleśnie i natychmiastowe. Zwierzęta są chodowane w bardzodobrych warunkach . Każde odstępstwo ma wpływ na jakość futra zwierzęcia ,więc dieta i warunki muszą być odpowiednie we własnym interesie hodowcy. Na szczęście bum futrzany nieprzypomina tego z lat 80tych i chodowlą zajmują sie profesjonaliści ,a nie przypadkowi "ludzie" którzy z chęci zysku są zdolni do odzierania zwierząt żywcem, tak samo jak pewnie byliby zdolni do kradzieży lub zabójstwa. Myślę że wszelkiej maści organizacje "ekologiczne" powinny skupić działania na prawnych rególacjach dotyczących uboju i warnków chodowli, tak żeby można kupić futo , bez obaw o warunki ich pozyskania.
futa Gianfranco Ferre
dla jednych luksus dla innych barbarzyństwo, świat juz tak jest skonstruowany. Od danych wieków ludzie chodzili w skórach czy futrach zwierząt. Moim zdaniem wszystko jest dla ludzi... Mnie urzekła kolekcja Gianfranco Ferre...alez piękne futra. Marzenie. Widziałam w Via Della Spiga, dla mnie przepiękne https://viadellaspiga.pl/projektanci/gianfranco-ferre
Jak dla mnie tragedia
Sama mam szynszylka w domu i to są mega inteligentne i cudowne stworzenia nie wiem jak można takie zwierzęta na futro przerabiać. Ich się nie je. Jakby tak psy czy koty przerabiać na futra to ludzie by byli oburzeni. Zobaczcie te fermy i w jakich są klatkach te zwierzaki trzymane przecież to normom żadnym nie odpowiada.
Matylda
To też kwestia tego, gdzie i jakie futra się kupuje. Są marki, które wykorzystują np futra i skóry od myśliwych, którzy z konieczności zmniejszania populacji polują na lisy, w polsce chyba tylko jedna firma, Buvaia ma a przynajmniej miała takie produkty. Moja znajoma ma od nich futro, ja standardowo czekam jeszcze na promocje :)