Widok

Nie idę na wybory! Kto jescze?

Nie idę na wybory i postanowiłem się podzielić z wami tą informacją.
Zwyczajnie po przejrzeniu list wyborczych i kandydatów, nie ma ugrupowania, ani kandydata na którego mógłbym oddać głos z czystym sumieniem.

Mam dość wybierania mniejszego zła!*

Mam również nadzieję, że frekwencja będzie jak najniższa. A co za tym idzie, legitymacja wyłonionej władzy również będzie jak najmniejsza!**

Zachęcam do dyskusji. Proszę tylko nie podawajcie banalnych
(i głoszonych przez mainstreamowe media i populistycznych polityków) frazesów typu:
- "głosowanie to obywatelskie obowiązek" głosowanie to prawo, z którego można skorzystać lub nie; nie pójście na wybory jest również wyborem, wg mniej bardziej sensownym niż głosowanie wbrew sobie
- "kto nie głosuje, ten nie może późnieij krytykować" - w ustach polityków brzmi to, co najmniej bezczelnie; prawo do krytyki polityków bierze się ze sprawowanej przez nich funkcji i wybory nie maja tu nic do rzeczy

....

* "mniejsze zło" to nie to samo, co "większe dobro"; wybór większego dobra byłby wtedy, gdyby co najmniej dwóch kandydatów spełniało moje oczekiwania.
** frekwencja wyborcza w demokracji jest pewną wartością, pod warunkiem jednak, że jest sczera, tj. wynika z realnego i ugruntowanego przekonania ludzi, że należy iść na wybory; frekwencja nabijana na siłę, np. reklamami telewizyjnym, nawoływaniem celebrytów, tanimi hasłami - to niestety fałszowanie rzeczywistości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
Byłem dzisiaj w miastach, jak wcześniej pisałem.
Z każdego rogu drogi patrzyły na mnie twarze, jedne uśmiechnięte, inne nie, jeszcze inne tylko wykrzywione w wilczym grymasie mającym udawać uśmiech.
Nie wierzcie twarzom i uśmiechom, przyjrzyjcie się oczom.
Oczy nigdy nie kłamią.
W ich oczach zobaczycie prawdę, bo przez oczy można wejrzeć w duszę.
Wróciłem i czuję jakiś dziwny niepokój.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie musze glosowac zeby oczekiwac cos od panstwa ktoremu place podatki!!!!!! za to im place wiec sorry to ze nie glosuje nie odboera mi prawa glosu ...pustaki
:)))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dodaj sobie jeszcze do tego suwaczka:

- jak dawno robiłaś kupę
- ile cm mają twoje sutki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
omg
Tekstu nie widać O_O
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a co przeszkadza suwaczek?
Zmykaj z tym suwaczkiem o_O Nie byłaś? Nie ma się czym chwalić.
ja nie byłam tez :)
no... teraz tylko prefabrykaty tutaj zamawiaja niemcy i francuzi

...
Waszych już nie ma - i dzięki Bogu:)
@ amaranth - zgoda, co do tego polityak

natomiast ostatnia wypowidz nie nalezala do zadnej z tych kategorii i normalnie bylaby niezauwazona
akurat tutaj nic takiego i nie powiedzial - i co wiecej wytlumaczyl u lisa (moze niezgrabnie ale to wg mnie konczylo temat definitywnie)
naszych stoczni juz nie ma
Zajmowane stanowisko zobowiązuje. A poza tym Kaczyński na okrągło wypowiada się w sposób, w jaki polityk wypowiadać się nie powinien. Nie szanuje ludzi, fałszywie ich oskarża, ujawnia swoją nienawiść do niektórych ugrupowań politycznych i państw.
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
nasz stocznie będą dobrze się miały, gdy wyleje się z nich na zbity pysk zadymiarzy związkowych
Nooo teraz dorzuciłeś do pieca:) Ale z Ciebie "chorągiewka" i demagog (Manson, poczytaj co pan pisze - to jest dopiero demagogia).
Kaczyńskiemu nikt nie dowala - to osoba publiczna, prezes największej (póki co) opozycyjnej partii w Polsce. Takie osoby powinny ważyć słowa albo milczeć.
Jeśli Ty byś coś takiego powiedział, zapewne nikt by na to nie zwrócił uwagi - słowa Kaczyńskiego mają głębokie znaczenie polityczne i są manifestem prawdziwych celów politycznych PIS.
btw Halewicz

wiesz, ze Niemcy i Francuzi sie odwolani od decyzji unijnej komisarz i ich stocznie dobrze sie maja? a nrdowskiej to juz w ogole.. bo tam nie ma zakazu pomocy panstwowej...
rzecz w tym, ze nie powiedzial tak wiele i gdyby nie reakcja naszych mediow - w ogole slowa te nie bylyby zauwazone poza granica i w pl

a tak kolejna okazja by dowalic kaczorowi - co w sumie nie jest zle,

zle natomiast jest to, ze znowu do polskiej rozgrywki polityczne mieszamy inne panstwa
Każdy inteligenty człowiek potrafi czytać między wierszami i odczytywać aluzję. Do jednego wystarczy dwa słowie, do innego i elaboratu mało.

Kaczyński wypowiedział sugestię, która w języku dyplomatycznym oznacza zwyczajną potwarz. Jeśli nie odczytałeś intencji Kaczyńskiego, to i elaborat będzie za krótki dla Ciebie, abyś to zrozumiał...ale wiem, że doskonale wiesz w czym rzecz.
P.S. nie obrażaj mojej inteligencji - bo Cię przestanę lubić ^^
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@ Halewicz

a co takiego Kaczynski powiedział o Merkel?

ad fontes!
ksiązka, program u Lisa... tam masz odpowiedz, restza to manipulacja...

procesy pokazuja oblicze KAczynskiego?

ten, ktory przegrał dotyczył 4 osiagniec Po; Po jakos nie zanegowało ze kilkadziesiat pozostalych to rzeczywiscie nie ich osiagniecia

czy myslenie was boli?

....

to jest nudne zbijac kolejne banaly wypisywane o Kaczynskim;
facetowi mozna bardzo wiele zarzucic... ale zeby cokolwiek komus zarzuci to trzeba to zrobic z sensnem, rzetelnie i miec poparcie w materiale zrodlowym

Inne tematy z forum Hydepark

Własna firma? (57 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

Grajdołki (325 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Kawa czy Herbata - rano (219 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry