Widok

Nie płacz

kiedy odjadę
wrócę-
kupię ci Ładę
>>::->>>>

(a w japońskiej mitologi nadmiar organów wszelakich był oznaką boskości!)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do złośliwej...

Nie jestem zdania, że w każdym temacie mam coś ważnego do powiedzenia i może dlatego moje wpisy nie pojawiają się tu nazbyt często, pomimo, iż zaglądam tu regularnie. Mam nadzieję, że w takm razie moja poniższa wypowiedź w tym TEMACIE "usatysfakcjonuje" Cię w pełni...

zTworek

ale o jaki teledysk Ci chodzi?????????????
czy to ja jestem taka niekumata, czy to jest jakis szyfer?

Sharon

Stone

Lenn

o nie płaczący teledysk.

Prawda Was Wyzwoli !

W ostatnim okresie zaobserwować można w polskim życiu publicznym nową zupełnie jakość, zmianę w pożądanym kierunku i widomy znak "dojrzewania" polskiej świadomości narodowej, która, jak sądzę, osiągnie kiedyś stadium pełnej dorosłości. Mam na myśli demitologizację Polaków, ich postaw i działalności w okresie międzywojennym, w czasie II wojny światowej i bezpośrednio potem. Za "ancien regime'u" lansowano model Polaka - szlachetnego bohatera bez skazy, rzuconego na pastwę niemieckich i sowieckich zwyrodnialców, ranionego "zdradziecko" przez działalność "piątej kolumny" - polskiego żyda. Czytając współczesne publikacje na temat Armii Krajowej, polskiego czynu zbrojnego itp. można wyrobić sobie obraz najzupełniej błędny - obraz wrażliwego młodzieńca z rozwianym włosem, z karabinem w ręku i tomikiem poezji w kieszeni, ginącego na barykadzie. Kolejny wątek w bogatej polskiej mitologii narodowej. Jak dobrze, że ujawniona została zbrodnia w Jedwabnem, jak dobrze, że głośno mówi się o polskim antysemityźmie, o denuncjacjach, jakich Polacy dopuszczali się w stosunku do swych żydowskich współobywateli, o tym jak bojówki N.D. - ckie rozprawiały się z młodzieżą żydowską w międzywojennej Polsce, jak za cichym przyzwoleniem władz organizowano antysemickie zamieszki oraz ograniczano dostęp niearyjskiej młodzieży do kształcenia uniwersyteckiego. Niech w każdym polskim podręczniku historii pojawi się wzmianka w przedmiocie osławionej i jakże chwalebnej dewizie Armii Krajowej : " no... może i ta wojna jest zła, ale przynajmniej pozostawi nam Hitler kraj wolny od żydowskiej zarazy". Niech współczesny, kwilący o heroiźmie swych dziadów, naiwny polaczek dowie się, o tym, jak ci wspaniali, sławieni w literaturze, bohaterscy młodzieńcy, rzucani przez "boga" na szaniec, gdy okazywało się, że kolega z organizacji jest Żydem (a sprawdzali to, jak wiadomo, "na węch"), rzucali monetę, w jaki sposób powinien zginąć - przez rozstrzelanie, czy przez utopienie... Niech świat usłyszy o polskiej bierności wobec zła, o polskiej Schadenfreude, o kręcącej się tuż za murami getta karuzeli. Prawda Was Wyzwoli !!

:)))

AMEN

Drogi S.

Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałem Twoją wypowiedź i muszę powiedzieć, że czuję się tak, jakby naruszono moje prawa autorskie. Są to bowiem przemyślenia identyczne z moimi.
Dodam tylko, że współcześnie wiele się robi , żeby utrzymać dobre samopoczucie Polaków - aplikuje się w dużych ilościach środki antydepresyjne i "znieczulacze" sumienia. Nie do końca masz więc rację co do tego, że obecnie jesteśmy świadkami jakieś rzeczywistej przemiany mentalności Lechitów.
Polska świadomośc narodowa jest spaczona - Wyobrażenie przeciętnego Polaka na temat II wojny światowej kształtowane jest na bazie takich "arcydzieł" sztuki filmowej jak "Stawka większa niż życie" czy "Czterech pancernych i pies". Wydaje mi się , że nieustająca emisja tych dwóch seriali przez TVP jest raczej sprzeczna z tendencją demitologizacyjną, o której piszesz. Dużym krokiem naprzód byłoby, gdyby jakiś znany reżyser odważył się zrobić film o prawdziwym obliczu Polaków - pokazał np z jednej strony mord katyński, z drugiej strony służalczość wobec władzy ludowej członków rodzin katyńskich w l. 40 i 50, walkę AK z hitlerowskim najeźdźcą oraz działalność ex-akowców w stalinowskim "wymiarze sprawiedliwości" tudzież wiele innych tego typu paradoksów polskiej historii, o których "Kowalski" nie ma zielonego pojęcia. Pozdrawiam.

Do S. i Piotra

Pomyślcie, jakim szokiem będzie dla większości Polaków zetknięcie z prawdą, kiedy Polska zostanie członkiem Unii i w większym niż dotąd zakresie będą docierać do obywateli polskich informacje o tym , co o nich myślą inni. Nie mówiąc o tym , że wiele nowych kwestii i problemów zostanie podniesionych i stanie sie przedmiotem publicznej debaty...
Niektórzy "dziadkowie" nasyceni ideologią "polska = chrystus narodów" dostaną zawału jak usłyszą np. o polskich obozach koncentracyjnych.. ., przeczytają kilka znanych publikacji, spośród których "Sąsiedzi" prof Grossa to pestka...

S.

Postregimenta i tak nie przekonasz. A takich jak on jest legion. Im mądrzejsze słowa, tym łatwiej chybiają celu... A to Polska właśnie!!

Pierwsza tabletka
aby zasnac
nie bac sie wlasnych snow...
Druga tabletka
aby zapomniec
zniszczyc wszystkie wspomnienia...
Trzecia tabletka
aby sie obudzic
i nie czuc bolu zycia...
Czwarta tabletka
aby ponownie zasnac
i nigdy sie juz nie obudzic...

A.

Kto Ci taką okropną receptę wypisał?

Ano...

Mengele

A.

Dlaczego dobrowolnie wybrałaś sobie ten obóz koncentracyjny?
Wiedziałaś kto pełni tam funkcję felczera, prawda?
Musiałaś wiedzieć.

heh

fajnie... albo mam rozdwojenie jazni albo ktos sie pode mnie podszywa... heh..
a wiec znikam raz na zawsze i wszelkie wpisy podpisane jako "A." to juz nie ja...
milego podszywania sie pod innych...

Nietatalia

Pozostaje ci jeszcze wersja nietoperze..z doświadczeń własnych wiem że wiszenie głową z dół na prawdę pomaga na kręgosłup...
A Luis Armstrong chyba nie to miał na myśli jak śpiewał tą piosenkę...

Aube

Tylko na czym się zawiesić???

Trzeba poczekać na odpowiedź Nietatalii, ale wydaje mi sie, że nie Louis Armstrong śpiewał tą piosenkę - to bardzo ładny utwór wykonywany przez kobietę o seksownym głosie, z akompaniamentem gitary... Nie pamiętam jak się nazywał ten zespół.

No, a poza tym,

nie było:

"Stars fading, but I linger on, dear
Still craving my death
I'm longing to linger till dawn, dear
Just saying this:
Sweet dreams till sun beams find you
Sweet dreams that leave your worries behind you
But in your dreams, whatever they be
Dream a little dream of me - me - full of pain"

tylko, jak mi się zdaje :

"Stars fading, but I linger on, dear
Still craving YOUR KISS
I'm longing to linger till dawn, dear
Just saying this:
Sweet dreams till sun beams find you
Sweet dreams that leave your worries behind you
But in your dreams, whatever they be
Dream a little dream of me"

Nietatalia dopuściła się plagiatu z drobną parafrazą...

A.

Przecież miałeś/miałaś się już nie obudzić - czemu kłamiesz w HP? Nic dziwnego, że ktoś przejął sobie Twój nick "w spadku".

Aube

Louis? A nie czasem Mamas & Papas?

AUBE - Ale w zasadzie to tak, Louis prygrywał na trąbce :)

jako pierwsza była:
Ella Fitzgerald, a potem:
Nat King Cole
Diana Krall
Bille Holiday
Dave Mc Kenna
Connie Francis
Beautiful South i wielu wieeeeelu innych.
A The Mamas & The Papas są chyba najbardziej znane -z reklamy telewizyjnej.

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Grajdołki (241 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry