Widok
Nie wyrzucaj dyni do lasu
Dynia nie jest naturalnym gatunkiem dla środowiska leśnego.
Tak samo jak liście z naszego ogródka, skoszona trawa, przydomowy kompostownik. Nawet skórkę od banana, którego zjemy w czasie leśnej wyprawy, powinniśmy wyrzucić w domu, a nie w lesie. W ten sposób rozprzestrzeniają się gatunki obce, niekiedy inwazyjne.
Takie niekontrolowane dokarmianie nie jest niczym dobrym dla leśnych zwierząt. Raz, że nie jest to ich naturalny pokarm, dwa, że nieprzemyślane dokarmianie tylko sprowokuje zwierzęta do poszukiwań pokarmu w pobliżu osad ludzkich, a to nie jest dla nich bezpieczne.
Teraz dynie, a w ślad za nimi będzie inna żywność. Wasze zachowanie może wpłynąć na zachowanie innych, weźcie to pod uwagę.
Nie marnujmy żywności! Z dyni można zrobić zupę, tartę, ciasteczka. Może ją oddać komuś, kto ją wykorzysta.
Następnym razem warto kupić tylko tyle dyń, ile jesteśmy w stanie zagospodarować.
Pamiętajmy, że z takiej dyni możemy zrobić pieczony mus, który można zawekować w słoiku bądź zamrozić i skorzystać z niego zimą.
Tak samo jak liście z naszego ogródka, skoszona trawa, przydomowy kompostownik. Nawet skórkę od banana, którego zjemy w czasie leśnej wyprawy, powinniśmy wyrzucić w domu, a nie w lesie. W ten sposób rozprzestrzeniają się gatunki obce, niekiedy inwazyjne.
Takie niekontrolowane dokarmianie nie jest niczym dobrym dla leśnych zwierząt. Raz, że nie jest to ich naturalny pokarm, dwa, że nieprzemyślane dokarmianie tylko sprowokuje zwierzęta do poszukiwań pokarmu w pobliżu osad ludzkich, a to nie jest dla nich bezpieczne.
Teraz dynie, a w ślad za nimi będzie inna żywność. Wasze zachowanie może wpłynąć na zachowanie innych, weźcie to pod uwagę.
Nie marnujmy żywności! Z dyni można zrobić zupę, tartę, ciasteczka. Może ją oddać komuś, kto ją wykorzysta.
Następnym razem warto kupić tylko tyle dyń, ile jesteśmy w stanie zagospodarować.
Pamiętajmy, że z takiej dyni możemy zrobić pieczony mus, który można zawekować w słoiku bądź zamrozić i skorzystać z niego zimą.