Widok

Nieuczciwy właściciel wynajmujący pokoje

Witam

Czy ktoś zetknął się z oszukiwaniem przy wpłacie za wynajem pokoju?
Ja nie mogę odzyskać swoich pieniędzy od właścicielki, z która zawarła ustną umowę na najem pokoju od poniedziałku. Wpłaciłam zadatek, w niedzielę miałam zgłosić się po klucze, a kilka dni wcześniej poinformowała mnie, że nie ma takiej opcji, że wynajmie dopiero od czwartku. Że pomyliła daty. Musiałam szybko mieć lokum, więc wynajęłam inne, a ją poinformowałam, że rezygnuję i proszę o zwrot pieniędzy. No to okazało się, że jak najbardziej pokój jest wolny. Ja nie jestem już zainteresowana, bo mam inne. Straszy mnie sądem. Znalazła sobie sposób na życie? Łatwe pieniądze? nie lepiej uczciwie jak człowiek po prostu wynająć? dodam, ze mieszkanie w momencie gdy byłam , stało puste, nie wynajęte...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dlatego zawsze wszystko na piśmie - w dniu podpisania umowy wpłacasz kaucję, spisujesz protokół z-o i odbierasz klucze. Do sądu raczej nie pójdzie - szybciej Ty się udaj na policję i oszustwo oraz przywłaszczenie majątku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
to wszystko o czym mowicie trzeba jeszcze udowodnic.wiec zastanow sie czy masz twarde dowody, swiadka, nagranie itd a jak sie nie uda to ta wlascicielka moze Ciebie oskarzyc o pomowienia i odszkodowanie.
Osobiscie nie wyobrazam sobie wlaty np. kaucji bez podpisania umowy i wystawienia rachunku na ta sume.
Niby wszystko oczywiste a ludzie dalej daja sie wrobic. Na wlasne zyczenie bo czy ktos zabronil aby zarzadac umowy i rachunku na kaucje/czynsz ???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Osobiście podpisałam i mam pokwitowanie, że wpłaciłam zadatek, korespondencję sms'ową, w tym sms od niej, że się pomyliła, co do daty - czyliwg mnie umwa jest wadliwa, itd. Więc tym bardziej dziwi mnie postawa właścicielki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to jesli masz to co masz to napisz jej wezwanie przedsadowe do zwrotu zaliczki (najlepiej na konto) z podaniem przyczyny zadania zwrotu.
Jesli tego nie zrobi idz do radcy prawnego, napiszcie pismo i do Sadu.

Jesli sama nie odda to pozostaje Sad.
O i jeszcze jeżeli tam na pokwitowaniu mas napisane, że to był zadatek oraz sms, że do realizacji umowy faktycznie nie doszło z jej winy to masz do zwrotu kaskę wpłaconą razy 2.
Myślę, że nikt podczas podpisywania umowy o najem nie pobiera zadatku. Przy najmie pobiera się tylko kaucję, zadatek jest przy umowach na wykonanie jakichś usług.
Właścicielka sama zadecydowała. że to zadatek i był to niejako warunek zarezerwowania pokoju. A potoczyło się, jak potoczyło.
Dziękuję, to bardzo ważne, to napisałeś.
Czyli tak jak ktoś wcześniej napisał, nie ma co zwlekać tylko pismo z np. 3 dniowym terminem zwrotu kasy (jak to był zadatek w podwójnej wysokości)....można oczywiście jeszcze domagać zwrotu, różnicy, jeżeli wynajęłaś inne mieszkanie w wyższej kwocie niż pierwotnie opiewała umowa...do tego jeszcze koszty adwokata/radcy (ponoć jeszcze motywująco na dłużnika działa, jak adwokat lub radca postawie Ci na takim wezwaniu pieczątkę). A potem jak już dłużnik nie zareaguje na wezwanie to już zakładasz sprawę cywilną i sądy elektroniczne dość szybko załatwiają takie sprawy.
no to jeśli rzeczywiście jest to wpłata zadatku to możesz zażądać zwrotu w podwojonej wysokości. Najlepiej udaj się po bezpłatną poradę prawną - w każdym mieście coś takiego jest - i dowiedz się jak wygrać sprawę.
sady elektroniczne czyli np w Lublinie szybko zalatwialy sprawe ale na poczatku jak powstaly. Teraz maja taki nawal pracy, ze czeka sie minimum kilka miesiecy. A w tym czasie mozna zrobic sprawe w Gdansku, poza tym mozesz na rozprawie udowadniac czyjas wine itd. A w sadzie w Lublinie tego nie zrobisz.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Kartony do przeprowadzki (19 odpowiedzi)

Skąd najszybciej można wziąć kartony do przeprowadzki? Jakie sklepy maja ich dużo? Może...

Projektant wnętrz Trójmiasto (78 odpowiedzi)

Szukam projektanta wnętrz w trójmieście w dobrej cenie czy możecie kogoś polecić ?

Przeprowadzka (14 odpowiedzi)

Może ktoś z Was korzystał z firm zajmujących się przeprowadzkami i ma doświadczenie w tym...

do góry