Widok
Znakomity film. To wielkie oskarżenie wojny. Zło nie zaczyna się z chwilą jej wybuchu i nie kończy w momencie podpisania pokoju. To czas bezprawia narastający przed i długo trwający po. Wyzwoliciele i prześladowani stają się oprawcami. Powracający do domów spotykają się z ich nowymi właścicielami. Radość przeżycia mącą bezsensowne śmierci. Prywatne oddziały wymierzają prywatną sprawiedliwość. Taka jest wojna. Czasami mam wrażenie że ta ostatnia Wielka Światowa trwa do dzisiaj. Niezależnie od różnych opinii zachęcam do wyrobienia sobie własnego zdania.
Bardzo ciekawa historia. Dobrze że znalazła zainteresowanie poza Polską.
Dobrze oddany klimat powojennej sytuacji na polskiej prowincji.
Świetnie pokazane ludzkie dylematy i nieprzewidywalność losu.
Fatalny epizod z lekarzem żydowskiego pochodzenia. Pojawia się jakby przybył z przyszłości i takie wygłasza opinie, zupełnie nieuprawnione w czasie, kiedy rozgrywa się akcja filmu ( dla mnie niedoinformowanie reżyserki i scenarzysty i niestety bezrefleksyjnie powtarzana opinia o polskim antysemityzmie ).
Czegoś mi w tej opowieści brakuje.
Dobrze oddany klimat powojennej sytuacji na polskiej prowincji.
Świetnie pokazane ludzkie dylematy i nieprzewidywalność losu.
Fatalny epizod z lekarzem żydowskiego pochodzenia. Pojawia się jakby przybył z przyszłości i takie wygłasza opinie, zupełnie nieuprawnione w czasie, kiedy rozgrywa się akcja filmu ( dla mnie niedoinformowanie reżyserki i scenarzysty i niestety bezrefleksyjnie powtarzana opinia o polskim antysemityzmie ).
Czegoś mi w tej opowieści brakuje.