Widok

Noc Walpurgi

Noc Walpurgi Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Noc Walpurgi.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Noc Walpurgi

Świetne kino w najlepszym wydaniu, znakomity scenariusz i poruszające kreacje aktorskie !
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 16

Doskonala robota

Świetny film
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 14

Noc Walpurgi

jeden z najlepszych polskich filmów nakręconych ostatnio, BRAWUROWE role pani Małgorzaty Zajączkowskiej i Philippe Tłokińskiego
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 13

Długo na taki obraz czekałam. PAN Marcin Bortkiewicz i cała ekipa podarowali mi bogaty wachlarz emocji,za co z głēbi serca dzìękuję.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 16

Składam podpis.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak

Wreszcie dobre kino
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 15

Naprawdę polecam

Nawet przez chwilę nie będziecie się nudzić -żadnych dłużyzn i naprawdę trzyma w napięciu i skupieniu. Zajączkowska Wybitna ! Więcej nie napiszę bo skoszę film.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 12

KINO z klasą

Nie ma nudy, świetne zdjęcia, klimat, gra Pani Zajączkowskiej na najwyższym światowym poziomie. Polecam.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 15

Kinoman

ten film wbija w fotel. Długo nie można po nim ochłonąć. Mało kto tak swietnie debiutuje. Brawo!
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 10

Noc Walpurgi

Szukajcie a znajdziecie. Pan Marcin Bortkiewicz uczynił rzecz konieczną, a przy okazji wspaniałą. Taką skrojoną na jego MIARĘ.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

Gorąco polecam!

Moim zdaniem to faworyt Festiwalu w Gdyni .Świeże, wspaniałe, poruszające kino. Prawdziwe, zabawne, przerażające, zaskakujące. Wszystkie elementy w tym dziele są wspaniałe:gra aktorska, scenariusz, zdjęcia, muzyka, dźwięk. MISTRZOSTWO!
To będzie kultowy film.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 10

Film rewelacyjny. Czyżbyśmy wczoraj oglądaliśmy zwycięski film w Gdyni?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Po ocenach tego filmu można sądzić, że podoba się on szerokiej publiczności. Zaczynam wierzyć w polskich widzów :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Brawo

Noc Walpurgi to chyba najdłużej oklaskiwany film Festiwalu w Gdyni. To ciekawe, że rzesza widzów oklaskiwała tak długo ten przecież kameralny i niełatwy dramat.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znakomite kino. Widzowie zagłosowali dając "Walpurgi" pierwsze miejsce w rankingu. Brawo!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

I prawie 7 minut owacji.Super!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

....oraz "Zloty Klakier" na festiwalu. Moc!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam!

Film znakomity. Negatywne opinie zdają się być pisane przez jedną osobę. Film obsypany deszczem nagród ( w tym dla najdłużej oklaskiwanego filmu na gdyńskim Festiwalu). Ocena filmewbu: 8 na 10. Krytycy zachwyceni. Rewelacyjny debiut!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie- film się ludziom spodobał- wyszła tylko jedna osoba!
Nagroda Złoty klakier w Gdyni (rekord:ponad 6 minut owacji). Może podszkol się trochę z kinematografii.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Konicznie zobaczcie!

Krytyk K.Łukaszewicz napisała: Dla jednych "Noc Walpurgi" będzie szalonym pastiszem, dla innych czarno-białym teatrem, Holocaustową operą, dla mnie pozostanie jednym z najciekawszych nowych głosów w polskim kinie. Z takim temperamentem Marcin Bortkiewicz ma szansę w nim trochę namieszać.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

11/10

Jak dla mnie, film już jest zwycięzcą. Młodzi filmowcy stworzyli arcydzieło pomimo braku wsparcia finansowego ze strony władz"kulturalnych". Kocham kino, prawdziwe Kino! Proszę o więcej!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dla porąbańców jak znalazł

Trudny, nudny, dobrze że 75 min, a nie 90 albo 110. Tzw. ambitne kino niezrozumiałe dla przeciętnego widza. Film dla garstki nawiedzonych.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 17

Pozory kina artystycznego. Stracony czas w kinie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dobrze, że jestem 'nawiedzony'.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czuję się doceniony, że nie jestem 'przeciętnym widzem'. Film super. Pa ,przeciętniaku!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Super kino

Właśnie:film trudny więc nudny. Bez komentarza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

prymitywne kino

Bortkiewicz próbuje moim zdaniem nieudolnie być Pawlikowskim i myśli, że nakręcił drugą "Ide". Tylko talentu mu jakoś nie staje by zabrać poważny głos w dyskusji o Holokauście... pomysł z użyciem słynnego Cwałowania Walkirii potwierdza, że zależy mu tylko na
taniutkim efekcie a nie głębokim przekazie. Tanie to bardzo.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 20

co ty pleciesz ?

Jeden głos Alexy nie zmienia faktu o wielkości filmu Bortkiewicza. 'Idy' nawet nie porównuj, bo się do 'Walpurgi' nie umywa. Ida to wydmuszka, Walpurga to bomba!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie zrozumiałaś filmu Alexa, szkoda.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ten film to totalne dno.

Pretensjonalny film zrobiony " na siłę", potwierdza to główny wątek, żydowski...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

bardzo, bardzo słabe

reżyser przypominał dziecko w sklepie z zabawkami - mnóstwo pomysłów, wiele kompletnie bez sensu - aktorzy nieźli, film cudaczny, wydumany, dziwny, a beznadziejna końcówka dopełnia czary goryczy - zmarnowany czas
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 15

ile masz lat, dzieciaku?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Film b. słaby, dziwię się że tylko jedna osoba wyszła w trakcie...

Duża ilość pozytywnych opinii na tym forum napisana jest chyba przez tę samą osobę...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Odnoszę takie samo wrażenie.

Albo znajomi reżysera albo nastoletnia widownia poruszona niezrozumiałym filmem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zawiodłam się

Przeniesiony na ekran monodram,dialogi jak z teatru telewizji z lat 60 -tych,mierne aktorstwo.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

Haha, odniosłem takie samo wrażenie.

Kwestie Pani Małgorzaty brzmiały jak czytany tekst w teatrze radiowym. Sam nie wiem kto z dwójki aktorów był gorszy w swej roli. Nie zdołali przekonać nikogo z kim byłem w kinie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

no tak

Dobry film. Nie znalazłem wczesniej informacji , że to dotyczy Holocaustu.
Piszę to dla tych, którzy nie mają ochoty na kolejny o tym film.
Ja nie miałem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziekuje, bo juz chcialam sie wybrac

A tak osxczedze czas
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

taka sprawa

Po pierwsze - to naprawdę niedobry i przenudny film. Z megadrewnianą aktorsko Zajączkowską - ale to nie jej wina, tylko reżysera. Scenariusz - po prostu straszny. Po scenie finałowej uczucie żenady nie chce odejść godzinami. Ale to nie to jest jeszcze w tym wszystkim najgorsze. Film to tylko film - może się nie udać nawet przy najszczerszych chęciach. Najsmutniejsze było to, co na premierze festiwalowej w Gdyni wyprawiała ekipa tego filmu wraz ze ściągniętymi ze Słupska kolegami i koleżankami (reżyser i producent filmu to słupszczanie). Otóż po zakończeniu filmu państwo ci stali i klaskali w trzech małych grupkach, ostentacyjnie patrząc na zegarki. Reszta widzów w milczeniu czekała, aż klakierzy się wyklaszczą. A po co oni tak długo klaskali? Żeby samemu sobie wyklaskać nagrodę publiczności "złotego klakiera". I udało im się, brawo. Innych nagród zresztą na tym festiwalu nie dostali. Pamiętajcie, ekipo tego filmidła i zaproszeni klakierzy (część z nich ochoczo brała pochwalny dla filmu udział w dyskusji po projekcji, podając, skąd przyjechała, stąd wiem, że była to zorganizowana akcja), że byli wtedy na sali ludzie, którzy to wszystko widzieli. I zapamiętali. Wobec peanów zachwytów, które czytam tu na temat tego filmu (ciekawe, dlaczego powątpiewam, że są to szczere wpisy od widzów...?) uznałem, że czas powiedzieć kilka słów mojej prawdy o tym filmie i jego premierze w Gdyni. Spisane będą czyny i rozmowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ale Zazdrośnik.Wszystkie zachwyty i najwyższe noty od większej części polskiej krkrytyki to też zagrywka?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znakomicie stwierdziłeś:to moja prawda.I tego siè trzymaj.Sam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

lubimy teorie spiskowe,Janku?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nagrody dla "Nocy Walpurgi", Jasiu :-)))))))))))))

Nagrodyschowaj

2015
Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film")-Nagroda za scenariusz
za "trafione i literacko zmyślne użycie post pamięci do stworzenia bohatera tragicznego"
Marcin Bortkiewicz
2015
Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film")-Nagroda za scenariusz
za "trafione i literacko zmyślne użycie post pamięci do stworzenia bohatera tragicznego"
Magdalena Gauer
2015
Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film")-Nagroda za rolę kobiecą
za "brawurowe i bezgraniczne oddanie się roli w ramach ryzykownej konwencji"
Małgorzata Zajączkowska
2015
Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film")-Nagroda Dziennikarzy
za "brawurę, wizję i przywrócenie polskiemu kinu Małgorzaty Zajączkowskiej"
2015
Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film")-Nagroda Jury Młodzieżowego
za "magię, która pod urokiem sceny i genialnego aktorstwa promienieje z ekranu, za podjęcie ważkiego tematu, który w niebanalnej odsłonie nabiera nowych znaczeń i interpretacji i za duchy przeszłości, którym Goethe i Wagner przyglądają się z podziwem"
2015
Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film")-Nagroda Publiczności
2015
Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych; od roku 2012 Gdynia Film Festival; od roku 2014 Festiwal Filmowy w Gdyni)-Nagroda Jury Młodzieżowego
2015
Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych; od roku 2012 Gdynia Film Festival; od roku 2014 Festiwal Filmowy w Gdyni)-Złoty Klakier, Nagroda Radia Gdańsk dla najdłużej oklaskiwanego filmu
2015
Świdnica (Świdnicki Festiwal Filmowy "Spektrum")-Nagroda Publiczności
2015
Łódź (Forum Kina Europejskiego "Cinergia")-Nagroda Publiczności
dla Najlepszego Debiutu Polskiego
2016
Zielona Góra (Zielonogórski Festiwal Filmu i Teatru)-Grand Prix
2
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Filmy

Dobry chłopiec (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Dobry chłopiec . Przeczytaj o filmie.

Piep*zyć Mickiewicza 3 (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Piep*zyć Mickiewicza 3 . Przeczytaj o filmie.

Hopnięci (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Hopnięci . Przeczytaj o filmie.

do góry