Widok

Nowa w Trójmieście...

...A właściwie to jeszcze nie :) Mam 25 lat i skończyłam właśnie studia. Obecnie jestem na stażu, tu na zadymionym Śląsku. Bardzo marzy mi się mieszkanie w Gdyni lub okolicach, znalezienie tam pracy... Planuję tam z kimś zamieszkać. Obecnie ta osoba studiuje w Zielonej Górze a ja kombinuję jak się przeprowadzić do miejsca moich snów. Jeśli ktoś mógłby pomóc, podpowiedzieć, jak zacząć żyć w tym mieście, znaleźć tam pracę - jakąkolwiek, byłabym bardzo zobowiązana. Nie mam doświadczenia, nie wiem jak się ruszyć. Zbierać pieniądze i dopiero wyjechać ze Śląska? Szukać pracy na odległość ? Wierzę, że marzenia się spełniają ale trzeba im pomóc :) Ciężko jest zostać w miejscu które kojarzy się tylko z tym co złe. Pomożecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najpierw musicie znaleźć źródło utrzymania, czyli stałą i pewną pracę w Trójmieście, to oczywiście nie będzie łatwe ale nie niemożliwe. Wysyłać CV i liczyć się z koniecznością przyjazdów na rozmowy kwalifikacyjne; ale coś za coś. W trakcie poszukiwania pracy, mocno śledzić rynek nieruchomości - dobrym okresem do poszukiwania mieszkania jest okres po zakończeniu roku akademickiego. Najtańsze mieszkania do wynajęcia są w dzielnicach południowego Gdańska (Kowale/Jasień/itd.), Gdynia (Chylonia, Leszczynki, Działki Leśne), Rumia/Reda.

Taka przeprowadzka, to jak nurkowanie w otchłani:) Najpierw bierzemy butle z tlenem, potem nurkujemy, a nie najpierw nurkujemy, a potem się zastanawiamy skąd wziąć tlen ^^

1. zaleźć pracę
2. znaleźć mieszkanie
3. przeprowadzić się
4. cieszyć się z życia nad morzem

Powodzenia! ^_^
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bardzo dziękuję za pomoc. Tak zrobię. Swoją drogą trafne porównanie. Pozostaje mi "załadować butlę".
sama sobie pomóż, spakuj walizkę i przyjedź
Na tym właśnie polegał problem. Wampiry są zwykle bardzo miłe, do czasu, aż nagle, nie są.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@nimfek - bezcenna rada ;-)

do autorki wątku- dobrze by było, aby chociaż jedno z Was miało pracę. Z drugiej strony dość ciężko ją znaleźć na odległość. Przyjeżdżać na rozmowy kwalifikacyjne ze śląska, ciężka sprawa.
Ale spróbować zawsze można :-)
Kiedyś traktowałam ludzi dobrze, teraz z wzajemnością....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Robisz tak. Za 350zl/mc wynajmujesz sobie pokój jako współlokatorka. Jak już gdzieś taki pokoik znajdziesz, to szukasz w między czasie pracy. Miesiąc na znalezienie pracy to bardzo mało, ale może będziesz miała szczęście.
proponuje oprócz wysyłania cv, osobiście odwiedzać pracodawców i pytać o pracę. Czasami pracodawca widząc inicjatywę ze strony poszukującego spojrzy innym okiem i może akurat coś będzie.

W ostateczności szukasz pracy jako pomoc domowa lub opiekunka, żeby zwróciły ci się chociaż koszta wynajmu, wyżywienia i na komunikację miejską. A jak znajdziesz czas po pracy, w dalszym ciągu rozglądasz się za twoją wymarzoną pracą za 1300,- od 7-16
Jak przyjedzie "ta" twoja osoba z jakiejś tam góry, to dajesz mu kopa w tyłek na powodzenie w szukaniu pracy i jak już ją znajdzie, jako kelner w jednej z restauracji lub pomoc na zmywaku i jak będzie dobrze także przyniesie 1300,- to sobie wynajmiecie kawalerkę i będziecie żyli długo, ale nie wiadomo czy tak do końca szczęśliwie.

Po jakimś czasie uznacie, że w trójmieście jest ciężko znaleść dobrze płatną pracę, a jak się już jakaś trafi, to cholerny mobbing będzie wykańczał was psychicznie.

Być może wpadniecie na pomysł prowadzenia własnej działalności gospodarczej... no ale ten ZUS....
A gdzie tu jeszcze mówić o minimum 10tys na start?
Dotacje z urzędu być może dostaniecie, ale wątpię aby to była pełna kwota 20tys :)

Minie trochę czasu i jedno z was postanowi wyjechać za granicę, aby na tą działalność trochę uzbierać. Tak długo tam będzie jeździł, że związek się zepsuje. A jak się trochę lepszą kasę zarabia, to ciężko złapać się potem za jakąkolwiek pracę niewolniczą w Polsce.

No i tak minie wam pierwsze 5 lat życia w Trójmieście.

No nic, ważne, że marzenia się spełniają ....

:D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
@sam
swietna wizja, to przyklad z autopsji? :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
A sorry... Wyjazd za granicę to będzie już kolejne marzenie, jak się okaże, że Trójmiasto to ciężki kawałek chleba ;) Więc to na osobny wątek "jak z Trójmiasta wyjechać?" :)

@mmm
I tak i nie, ale w sumie bardziej tak :) No, ale ja bym chętnie z Trójmiasta w góry się przeprowadził, więc może napisze ktoś jak tam jest? ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Piszesz, że ukończyłaś studia, a pracę chcesz podjąć jakąkolwiek. A może właśnie w Trójmieście łatwo Ci będzie znaleźć zajęcie zgodne z Twoim wykształceniem?
Nie pozwolę tej osobie wyjechać. Nie jadę do Trójmiasta typowo za pracą. Chcę tam mieszkać, bo kocham to miejsce. Czuję, że tam powinnam być. Chodzi konkretniej o Gdynie i jej okolice. Tam czuje się jak w domu - tutaj jak na obczyźnie. Dziękuję za rady.
@sam
ona to wie, brak jej tylko determinacji
Na tym właśnie polegał problem. Wampiry są zwykle bardzo miłe, do czasu, aż nagle, nie są.
@Majka
ja mam ją spakować? bilet kupić? przygarnąć?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie trzeba, wystarczy dobra rada, dziękuje.
bądź kowalem swego, przyjedź lub zostań - zdecyduj
Lepiej od razu poszukaj czegoś za granicą - tam jest morze i to znacznie lepsze, nie mówiąc już o warunkach życia. Trójmiasto jest tylko dla bogatych z apartamentami nad morzem i tych wszystkich ostentacyjnych próżniaków w swoich śmierdzących samochodach, cała reszta żyje tutaj od 1 do 1 wegetując, szkoda czasu na życie w tym syfie.
Na Śląsku masz lepszy rynek pracy, znajomych rodzinę itp. Przyjedziesz tu dla morza i spełnienia marzeń... Gwarantuję Ci że po roku mieszkania będziesz je odwiedzać raz w miesiącu przy dobrych wiatrach. Może czas zmienić marzenie;) Tak jak przedmówcy pisali. Trójmiasto jest fajne jak jedziesz tu z pełnymi kieszeniami na wakacje. Dla przeciętnego zjadacza chleba znajdziesz o wiele ciekawsze miejsca i z lepszymi perspektywami:) Pozdro
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
@zesłaniec - nie siej defetyzmu^^ Dla Ślązaków żyjących w kopalnianym pyle i smogu, Trójmiasto to ziemia obiecana. Mieszkałem 5 lat, może nie na Śląsku a w Warszawie, ale po powrocie, to świętą trójmiejską ziemię całowałem.
Pamiętam pewien epizod mojego pomieszkiwania w Bytomiu w czerwcu i lipcu 1992 roku; rano zakładałem białą koszulę, a po południu miałem...czarny kołnierzyk od jakiegoś pyłu, który się w powietrzu unosił.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
"...rano zakładałem białą koszulę, a po południu miałem...czarny kołnierzyk od jakiegoś pyłu, który się w powietrzu unosił."

Bo po szychcie trzeba było umyć szyję.
;)))
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
chciałeś być Cross złośliwy? ^^
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Halewicz w 1992 roku to może i tak było. Ja rok w Zabrzu siedziałem w 2006 i nic z tych rzeczy. A wcześniej mieszkałem w naprawdę czystym miejscu także różnicę bym poczuł:) Bryndza i tyle. Jak masz zapieprzać taki kawał drogi to już lepiej podszkol niemiecki jak nie znasz i ruszaj na zachód. Ty na starość będziesz zwiedzać świat a Twoi znajomi z Trójmiasta zastanawiać się czy starczy na leki:)
Wiem gdzie tanio co znaleźć. Wiem jakie są ceny i gwarantuję, że na Śląsku wszystko jest droższe. Ciężko jest zmienić marzenia. Moje zalogowanie się tutaj nie jest efektem jednego dnia rozmyślania tylko kliku lat. Dopiero teraz jednak miałam odwagę by powiedzieć głośno czego pragnę.
Do marketów, Maca i Kfc szukają ludzi zawsze, a potem można szukać czegoś innego, ale bez kasy na start się nie da, bo za pokój trzeba zapłacić.
Też tu jestem z powodu marzenia mieszkania w Gdańsku. Teraz chciałabym zamieszkać we Wrocławiu, może Kraków, Katowice.. Nie leć tu na łeb na szyję..
Ruda, to się zamieńcie ;)))
Może trzeba by było zacząć od tego czym się dziewczyna zajmuje. Lub chciałaby zajmować. Wtedy można sugerować, czy pracę znajdzie czy nie. Rynek pracy w Trójmieście jest dość specyficzny, ale bez przesady, jak ma się papiery i doświadczenie to można znaleźć coś przyzwoitego.

Pracowałam w handlu i jakoś aż tak straszno nie miałam jak piszecie.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja zapytałam o zdobyte przez autorkę wątku wykształcenie, ale - póki co - nie odezwała się...
Może jej marzenia nieco już zewoluowały? ;P
Myślisz, że wzięła sobie do serca Twój wcześniejszy wpis? ;))
Mam nadzieje, że nie ... bo jak ktoś już gdzieś wspominał... zalatuje defetyzmem ;P
Przesada, że Trójmiasto to tylko miasto do mieszkania dla bogatych. Bogata nie jestem, ale nie bieduję od 1 do 1.
Myślę, że jak ktoś tak biadoli, to w każdym innym miejscu będzie to samo. Nigdzie z pracą nie jest różowo, ale można dać radę.
Kiedyś traktowałam ludzi dobrze, teraz z wzajemnością....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję za pozytywną myśl :)
@littlebun89
ludzie zawsze beda narzekac, bo wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. a tak naprawde, to do odwaznych swiat nalezy ;) powodzenia
Skończyłam studia na UŚ. Kierunek: informacja naukowa i bibliotekoznawstwo ze specjalizacją ochrona i konserwacja zbiorów. Mogę pracować w muzeach, ośrodkach kultury, informacji, bibliotekach, jako konserwator, archiwista... Nie ukrywam, że skończyłam te studia z bólem i nie są one powiązane z moimi zainteresowaniami. Może po części - lubię książki, nowe, stare... Chciałam studiować sinologię lub koreanistykę, bo to właśnie moje zainteresowania, ale człowiek młody i głupi bał się rozszerzenia z angielskiego i wyszło jak wyszło. Zrobiłam studia dla papierka a nie z miłości do kierunku. Lubię, a nawet kocham gotować i piec no i żadnej pracy się nie boję. Byleby mieszkać tam a nie tu, bo jak już wspomniałam sytuację w domu mam delikatnie mówiąc nieciekawą.
sinoloiga i bibliotekoznawstwo - Trójmiasto jak otwarta ostryga
Niestety doświadczenia brak. Obecnie jestem na stażu. Pracowałam w back office w centrum telemarketingu i obecnie jestem na stażu z urzędu pracy w firmie handlowej jako pracownik administracyjno-biurowy
Nie bardzo, kokosów może nie zarabiam ale więcej niż ona na stażu ;P Chyba, że odda mi też papier ze studiów (zależy co skończyła) to jeszcze się zastanowię :P
Informację Naukową i bibliotekoznawstwo. Nie muszę zarabiać kokosów. Chciałabym by wystarczyło mi na czynsz, bo na jedzeniu to potrafię przyoszczędzić, poradziłabym sobie.
Ruda, coś w tym jest, obie macie w nicku 89... ;)
Ja bardzo chętnie zamieniłabym się z Tobą miejscem :) Katowice są znośnie. Ja jestem z okolic. Nic tu nie ma i smród potworny. Jakoś tak jest, że gdzieś w głębi serca czuje się pociąg do jakiegoś miejsca. Ja tak mam z Trójmiastem.
Ze śląska na rozmowę do trójmiasta pociągiem 8 godzin przy dobrych wiatrach w jedną stronę:D Chcesz to możesz kimać u mnie, tylko jakiś materac musisz zakupić i nie możesz chrapać za głośno.. Zarzucisz ze trzy stowy, dołożysz się do rachunków i możesz szukać:P Na twoim miejscu zaczął bym szukać w maju, pełno sezonowych, słabo płatnych zajęć w ośrodkach, sklepach, na jarmarku itd. Teraz na pewno też się coś znajdzie,pracy w cholere tylko robić ni ma komu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak skończę staż to bardzo chętnie przystałabym na propozycję. Ciężko jest zacząć, a potem jakoś idzie, prawda? Bardzo ciężko jest rzucić ciepłe rodzinne gniazdko, wylecieć gdzieś samej bez pracy, pieniędzy ale z głową pełną marzeń. Najwyżej wrócę otrzeźwiona rzeczywistością. Moja połówka serduszka dołączy do mnie dopiero po studiach.
Moja przeprowadzka do Gdańska półtora roku temu wyglądała następująco: 4 stycznia wysłane CV, 9 stycznia rozmowa (2h po rozmowie znaleziona już stancja), 13 stycznia ze wszystkimi rzeczami w Gdańsku, 14 stycznia zaczęła się praca.
Także jak się chce to można znaleźć wszystko...
Można zapytać ile uzbierałeś pieniędzy na wyjazd zanim wysłałeś CV? Mnie rodzice niestety nie pomogą więc muszę wszystko sama organizować finansowo. Boję się, że nie starczy mi funduszy by tam się utrzymać przez dajmy na to miesiąc do momentu uzyskania pracy. Jak szukałeś stancji?
300/350zl kosztuje cię opłata za pokój dwuosobowy. Wyrzywienie wiesz chyba ile sama jesz, to możesz sobie przeliczyć. 100zl bilet miesięczny. Telefon i inne opłaty we własnym zakresie. Mniej więcej tyle miesięcznie potrzebujesz.
Ja też nowy, wynająłem tani pokój na łąkowej..:p Lokalizacja odpowiednia dla studentów muzyki ale akurat nie mogli znaleźć chętnego na koniec semestru, napatoczyłem się ja i pierwsze co to musiałem zrobic to naprawic drzwi, zamek w drzwiach wejsciowych itd itp.. Współlokatorów ustawiłem i teraz zostało mi już tylko robić pieniądze:P Dzielnica jest jak ajest ale do pracy mam blisko i jest tanio
A ja mam takie konkretne pytanie do ludzi z Gdyni - jaka dzielnica w Gdyni jest dzielnicą w miarę bezpieczną i jednocześnie sensowną cenowo jeśli chodzi o wynajem mieszkań ? Orientuje się ktoś ? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)
nie słyszałam żeby gdziekolwiek w Gdyni było niebezpiecznie. Ja sobie chwalę Karwiny, świetne położenie, spokój i wszędzie doskonały dojazd. Cenowo też tragedii nie ma.
No , faktycznie te Karwiny coś w sobie mają.. rozważę :) Dzięki za podpowiedź :)
polecam:)) tylko trzeba uważać na krzaki ;):D))
Tak , są bardzo zdradzieckie , przekonałam sie na własnej skórze :D
kiedy nie ma wiatru i nie nosi się torebki, to da się z nimi żyć ;D)
Z pewnością coś w tym jest :D
RudaW, może okolice Gdyni by Cię jeszcze interesowały? możeRumia, Reda, Wejherowo...Dobry dojazd,blisko, a na pewno też taniej niż w samym trójmieście.
Gdyby się nie spodobało, zawsze możesz się przenieść:)
"Dobry dojazd,blisko..."

Dokąd? Do końca świata? ;)))

Stanisław Lem
Cross--- no prawie...RudaW miałaby blisko do mnie:-))))))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Graszko , okolice odpadają od razu , ze względu na córkę ale i nie tylko :) Ale skoro dojazd dobry , to ze spotkaniem nie będzie problemu ;)
Ruda, zdecydowanie najlepszy jest Gdańsk :)
Mikro , nawet bardzo długo obstawiałam Gdańsk ... jeszcze do soboty myślałam na serio o Gdańsku :) A powiesz mi , dlaczego Twoim zdaniem jest najlepszy ? ;D
Na ognisko.. blisko ;)
Sadyl , skąd blisko na ognisko? :)) Na które i tak nie będę miała czasu :D
Sadyl, a Ty wiesz, że chciałam takiego właśnie argumentu użyć, jak robiłam poprzedni wpis? :D
Ruda, Gdańsk ma swój klimat, stare miasto, kamienice, wille, a jednocześnie mnóstwo rozrastających się nowych dzielnic na obrzeżach... A raz od wielkiego dzwonu znajdziesz dla nas parę godzin w sobotni wieczór :)
Mikro , to akurat wiem i za to uwielbiam Gdańsk :) Urzekł mnie swoim klimatem już przy pierwszej wizycie i wiedziałam , że będę częściej do niego wracać :)
No, właśnie. Sopot i Gdynia są znacznie młodsze...
Sopot w ogóle odpada ;) A za Gdynią przemawia bardzo dużo argumentów :) Ale za to jakie mile będą wycieczki skm do Gdańska :)
Zawsze możesz skm'ką jechać z Gdańska do Gdyni :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Albo z Gdyni do Wejherowa ;)
No można , można :) Szczególnie jeśli ktoś lubi jeździć pociągami :)))
Vi, z Gdańska do Wejherowa też się da ;)
Pociągi wyglądają coraz lepiej, da się podróżować :) Choć nie zawsze o czasie ;)

Mikro, wiem, że się da, parę razy miałam okazję ;) Ale to kawał drogi...
Fakt , jeżdżą jak im się podoba :) Ale i tak uwielbiam podróże koleją ;))
Ruda....niewątpliwą zaletą "końca świata" jest nieskażony zbyt mocno cywilizacją teren,piękne trasy rowerowe,bezpośrednie połączenie z morzem;)(Karwia,Dębki),bliskość pięknych jezior kaszubskich,i poza sezonem(bo w trakcie odradzam) "rzut beretem " na Półwysep;)mogłabym jeszcze długo wyliczać ale zaprzestanę gdyż "gdańszczanie" mogą popaść w kompleksy;):D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja Wam powiem , że wszyscy macie rację :) Niestety , mogę wybrać tylko jedno miejsce do życia :) Sentyment ciągnie do Gdańska , a sympatia i rozsadek do Gdyni :) Okolice odpadają z wielu powodów :/ Choć także są piękne :) A i jeziora chętnie w wolnej chwili odwiedzę :)
Mikro , z czasem może być ciężko , ale bądźmy dobrej myśli :))
Ruda, wszystko jest kwestią organizacji :)
Toteż nie mówię nie , czas się wykroi tylko na pewno nie w lipcu , najwcześniej sierpień :)
" Vi, z Gdańska do Wejherowa też się da ;)"

Da się. Tylko po co? ;)

Stanisław Lem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Cross a cóż Ty od rana taki uszczypliwy ? Byłeś kiedyś w Wejcherowie ? :))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja Cię, Cross, w Wejherowie wypatrywać nie będę.
A Ty RudaW, byłaś w Wejherowie?:-)))
Jeżeli Cross ma wszystko czego potrzebuję w Gdańsku i okolicach, to nie musi jeździć do Wejherowa.Ja jeżdżę, bo to najbliższe miasto w moich rejonach, tam się uczyłam, mam znajomych, rodzinę.Gdybym miała bliżej do Gdańska, z chęcią chciałabym tam pracować:-)
"Cross a cóż Ty od rana taki uszczypliwy ? Byłeś kiedyś w Wejcherowie ? :))"

Byłem ale tylko służbowo. :)

Stanisław Lem
"Ja Cię, Cross, w Wejherowie wypatrywać nie będę."
Ja tam też:P;)
Ale Rudzielca jak najbardziej:)Pójdziemy na pyyyyszne lody i połazimy po naszym uroczym parku:)
@Ruda " Byłeś kiedyś w Wejcherowie ? :))"

Ludność z aglomeracji trójmiejskiej i obszarów położonych wokół niej odznacza się lepszą znajomością ortografii od osób zamieszkujących pozostałe tereny Polski. To chyba wpływ jodu w nadmorskim powietrzu.
Powiedział ten, co z interpunkcją ma problemy :P
Mikro, nie ma ludzi doskonałych :)

P.S. Masz już habit? :)
Przestałam wierzyć w słowność wdr'a :((
Nie mam problemów po prostu szanuję czas innych i nie chcę aby robili sobie niepotrzebne przerwy w czytaniu ;]
Taaaak, tylko że brak przecinków pozwala na dowolną interpretację zapisu. Łatwo wtedy opacznie zrozumieć przekaz ;)
Wdr, przecinki właśnie ułatwiają czytanie, pozwalają się skupić na poszczególnych częściach zdania złożonego, czasami wielokrotnie ;) I dają potrzebą przerwę w czytaniu aby przyswoić tekst :)
Dzięki, vi, wyręczyłaś mnie w tych skomplikowanych dla wdr'a wyjaśnieniach ;)
Mikro musisz być cierpliwa - paczka idzie z Shenzhen - tu nie mieli takich rozmiarów ;]
Nie ma sprawy, jeśli tylko jestem kompetentna to staram się pomóc :)
Akurat - to bardzo popularny rozmiar... Poza tym rzekomo nadałeś paczkę w poniedziałek 5 stycznia... Stajesz się niewiarygodny, wdr'ku :(
Wdr tak się zatracił w pisaniu poezji, że chyba zapomniał paczkę nadać ;)
Vi, nie szukaj Mu usprawiedliwienia, bo poezji oddał się po 5 stycznia :(
No, Wdr, co masz na swoją obronę? ;)
Nic, tłumaczy się winny musicie wykazać się cierpliwością.
W takim razie czekam na rozwój wydarzeń.
Ja, jako najbardziej zainteresowana, tym bardziej :)
Jak wszyscy ....

image
wdr, do tej pani gabarytowo mi daleko, ale podobnie zrobię :)
Wdr , owszem pomyliłam się i co ? Lubisz być złośliwy?? Może za dużo jodu ? Telefon lubi wrzucać z błędami , zadowolony jesteś ? Wyluzuj :)
A w Wejherowie owszem byłam raz , przejazdem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
lÓbicie czepiac sie do bledUf ortograicznyh.. Kto nigdy nie zrobil bledÓ niech pierwszy Żuci kamien.. Niema to jak wyRZywac sie na forum.. I co taka postawą aÓtor chce Ódowodnic? RZe brak mu innych problemuf czy w domÓ JuRZ slÓchac nie moga trolowania?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
I co taka postawą aÓtor chce Ódowodnic?

Autor chciał udowodnić, że niedostatek jodu u dzieci zmniejsza zdolność uczenia się, spowalnia wzrost i rozwój fizyczny w okresie pokwitania. U dorosłych może upośledzać funkcje rozrodcze, utrudniać utrzymanie ciąży, prowadzić do niewydolności tarczycy i w konsekwencji do zahamowania funkcji wielu narządów i procesów życiowych organizmu.

Problemów nie ma, a rzucić może czemu nie nawet kilka razy ;]
Wdr , a uczono Cię , że zdanie zawsze zaczyna się z dużej litery?? Popatrz na siebie , jeśli nie wiesz o jakim zdaniu mówię to proszę , małe przypomnienie , z innego wątku ;)

>wyczuwam pewien niepokój w twoim pytaniu, czy wchodzisz na forum z obawą - ciekawe co dziś będzie o mnie na forum ? ;]

Pozdrawiam :)
Matko, córko....przestańcie już ;)
Jak dzieci....;p
Pontianac , przepraszam , nie jak dzieci , ale jeśli ktoś chce mnie pouczać , to najpierw niech sam zacznie pisać poprawnie :) Ja dyskusję skończyłam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ależ Ty mnie nie przepraszaj, nie o to chodzi ;)
Faceci to duże dzieci ;D
Wiesz przecież o co mi chodziło :)
Życzę każdemu " takich" problemów.Każdy popełnia błędy:)
Wiem, wiem :)

Graszko - są na tej ziemi ideały....a tu na forum jest ich całkiem sporo ;)
@RudaWredna

Ja, Ja nie wiem weź mi wytłumacz ;P - tzn. domyślam się tylko że chodzi o to iż rudzielce są wredne ? ;]
Jeśli mają powód , to są bardzo wredne :) Ale o takie bzdety nie ciskają się nadmiernie :)
Ale zobacz nie dość że jak tu przyjedziesz to wstydu sobie nie zrobisz , bo już wiesz jak się pisze "wioska" to jeszcze dowiedziałaś się, iż musisz dostarczać swojemu wybrankowi odpowiednią ilość jodu ,bo jego niedobór może upośledzać mu funkcje rozrodcze - a potem co bieganie po szpitalach i szukanie winnych ? ;]

A twój wpis udowadnia tylko że rude znaczy wredne :))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tyle tylko , że nie interesuje mnie opinia , czy jestem wredna .. mogę sobie być :)
Rude jest fajne, wredne też jest niczego sobie bo kojarzy mi się z zaradnością :)

A co do pisowni, to temat chyba był już naście razy wałkowany.
Zresztą mnie się zdarza :(
Ciebie nie interesuje , ale chcesz najwyraźniej , aby mi tą informację przekazać ;P

@Ilona "Zresztą mnie się zdarza :("

Ciebie tłumaczy Eryk, taki Eryk potrafi każdą kobietę wyprowadzić z równowagi. ;]
Ilonko , mi wredne kojarzy się z cwaniactwem i złośliwością , ale cóż, te cechy czasem są potrzebne :)
Temat o Eryku, też był wałkowany naście razy:)
A mnie słowo wredna/ wredny, kojarzy się z kimś, kto jest bezczelny i niedowartościowany, nie mylić z sarkazmem:)
Ciągle to samo, nuda . Graszka może ty coś wniesiesz nowego na forum ? Powiedz kilka słów o sobie...
>wredna/ wredny, kojarzy się z kimś, kto jest bezczelny

No mi tak samo. Złośliwość to zupełnie coś innego.
Wdr--- są forumowicze, w większości kobiety, które znają mnie dobrze osobiście:-) bardzo się lubimy.Na forum nie muszę się uzewnętrzniać:-)
Graszka..... !!!!! Kilka zdań nie pisz całego wypracowania nikt nie będzie tego czytał !

O! napisałaś - no ale ja cię z niczym "szczególnym" nie kojarzę możesz zebrać te parę informacji do kupy i podsumować się..
Nie doprecyzowałam, wredne w umiarze jest w moich oczach zaradnością

Graszka, właśnie miałam to napisać. Eryk też jest maglowany (niestety) ale widocznie wuderek nic ciekawszego dla siebie tu nie znalazł. Chyba sama mu takiego wyślę, priorytetem ;)
cześć adaś ;):)
adaś błysnął i zgasł już go nie ma ;] został ukamieniowany :P
Wdr- jestem ruda.
Ilonko, wydaję mi się, że to będzie najlepsze rozwiązanie.Nie będzie musiał o nim rozmawiać, wystarczy że będzie miał Eryka w zasięgu oczu:-))
Oczu ?

Graszka, inne otwory nim zatka ;] I ręce też ;)
To magnolia w awatarze ? Dlaczego magnolia ?

Zagrasz w - Prawda czy wyzwanie ?
Jak będzie potrzeba , to możemy się zrzucić nawet na kilka Eryków :)
Hahaha, no tak, zamiast pisać, zajmie sobie ręce czym innym:-)
Wdr, tak jak zauważyłeś, to magnolia.Bardzo lubię tę roślinę.
RudaW, kilka eryków?? Noo, to zaraz uruchomisz wyobraźnię zainteresowanego:)
Nie chcę substytutów , jeszcze do tego penisa, jak byście miały 40 dziewic na zbyciu to ok :]

@Graszka
A tak coś więcej .... jestem tu bo.... mam.... chcę.... lubię.... kocham.... a w seksie to.....

Grasz?
Wdr , sądzę że adaś się nie przejął , a na pewno nie poczuł się ukamienowany :)
Graszko , kilka :) Żeby nudą nie powiało :)
Wdr- nie gram:-)
W siedmiu kolorach, odpowiednio na każdy dzień tygodnia :D
dziewice w 7 kolorach ?

@Graszka
To chociaż uzupełnij tamto zdanie, żeby temat do rozmowy był.
Eryki :) w 7 kolorach :)
Eryki w siedmiu kolorach i siedmiu różnych kształtach, co by się Tobie za szybko nie znudziły:)
> aby mi tą informację przekazać

tę nie tą :P

Boszsz, doczytałam do końca - znowu wałkujecie Eryka? Wdr'owi to by się może lala dmuchana przydała? Też była o niej kiedyś mowa ;)
Jestem już za stara, dziewic poniżej 16 roku życia nie znam :)

Ale resztę mogę ogarnąć. Które kolory lubisz najbardziej ? ;)
Mikro , bo się narazisz :)
Wdr- niedoczekanie Twoje:-))
>Mikro , bo się narazisz :)

Spoko, wdr mnie lubi ;)
Nie może się narażać , bo zdjęcia wyjdą niewyraźne :/ , a jak będzie grzeczny to mikro nóżkę pokaże , a może coś więcej ;]
>a może coś więcej ;]

Dwie nóżki? ;)

P.S. niewyraźne a nie nie wyraźne :P
... i włoski pod pachą ;]

P.S. ale o co się czepiasz ;]
>... i włoski pod pachą ;]

Mam zapuścić? To Twój kolejny fetysz? :P
nie to sadyl lubi bobry.
A skąd wiesz, zwierzał Ci się? ;)
A bo to raz.
Nawet na forum ;)
Taaa, na pewno ;)
Pora już taka że wilk się zjawi i sam ci powie.

A propos - Do Rudej - ty jesteś taka "prawdziwa ruda" czy tylko miejscowo?
A coś Ty taki dociekliwy dzisiaj? Rodzina już śpi i nudzisz się? ;)
Skoro o wilku mowa..

TAK. Pisałem na Forum o bobrach.
NIE. Nie zwierzałem się wudeeru ;)
Zagrasz vilette w Prawda czy wyzwanie ? to się dowiesz ;)
Nie zagram, bo zaraz idę spać. Zagraj z kimś innym ;)
@sadyl

Jak nie jak tak :P może nie na trzeźwo , ale mi. :)
Wdr , już raz mnie o to pytałeś :) Nie interesuj się :) Rudości wystarczy na tyle , żebym była wredna :)
Lub przybądź na ognisko latem gdy Rudzinka będzie ;) Sprawdzisz sam
Wdr nie lubi wredusów :P
RudaW, ludzie nie lubią konkurencji:-)
Nie kojarzę, abym się pytał , ale ale wy tam na ognisku to sobie bobry pokazujecie ?
Ja tam nic nie pokazuję ;)
Ale zawsze możesz to sprawdzić ;]
Ilona, kuś dalej wdr'a, może Go w końcu poznamy ;)
Może zdjęcia Waszych bobrów na Forum go zachęcą? ;]
Myślę, że wdr na nic nie poleci ;] No dobra, nic go nie zachęci ;]
Czcze gadanie tfu, pisanie
> Myślę, że wdr na nic nie poleci

Możliwe.
Ale parę pomysłów mam.. ;>
Świstak zamiast bobra ? ;>
Hmmm.. Twa kreatywność ciągle mnie zaskakuje :D
Młoda jestem, zresztą zawszę będę...:P więc czego się spodziewasz ? :D

Inne tematy z forum Towarzyskie

prysznic czy wanna? (17 odpowiedzi)

Remont łazienki....łazienka jest nizbyt duza....Musze wybrać jedno z dwu... Dając swoje uwagi nie...

Poznamy Panów/ Parę/Panią (3 odpowiedzi)

Cześć! Jak i gdzie znaleźć chętne osoby do zabawy w większym gronie? Jesteśmy parą znajomych po...

male piersi (80 odpowiedzi)

ehh dreczy mnie to bo mam bardzo male piersi owszem mam meza ktory mowi ze mnie kocha taka ale ja...

do góry