Widok
Nowe osiedla TBS przekazane mieszkańcom
Opinie do artykułu: Nowe osiedla TBS przekazane mieszkańcom.
Artykuł na temat: TBS
Dwie nowe inwestycje Towarzystw Budownictwa Społecznego (TBS) zostały właśnie oddane do użytku przy ul. Piotrkowskiej . W czterech budynkach powstały łącznie 154 mieszkania przeznaczone na wynajem. W planach jest budowa jeszcze kilkudziesięciu budynków tego typu.
Zlokalizowane na końcu ul. Piotrkowskiej budynki zostały zrealizowane przez dwie miejskie spółki: Towarzystwo Budownictwa Społecznego Motława oraz Gdańskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego.
Choć różnią się ...
Artykuł na temat: TBS
Dwie nowe inwestycje Towarzystw Budownictwa Społecznego (TBS) zostały właśnie oddane do użytku przy ul. Piotrkowskiej . W czterech budynkach powstały łącznie 154 mieszkania przeznaczone na wynajem. W planach jest budowa jeszcze kilkudziesięciu budynków tego typu.
Zlokalizowane na końcu ul. Piotrkowskiej budynki zostały zrealizowane przez dwie miejskie spółki: Towarzystwo Budownictwa Społecznego Motława oraz Gdańskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego.
Choć różnią się ...
TBS żałosne
zeby mieszkac w TBSie trzeba miec duzo wiekszy wbrew pozorom portfel niz prze zakupie wlasnego M.
Dla porownania: w TBS mieszkanie 45m2 koszt czynsz+ogrzewanie+prad+gaz=1000zl; własne M- 55m2 koszt: j.w. plus kredyt = 1100zl
I możesz sprzdeać na wolnym rynku bo jest twoje. A TBS...jest nie do kupienia i co dwa lata jeszcze sie spowiadaj ile zarabiasz
Dla porownania: w TBS mieszkanie 45m2 koszt czynsz+ogrzewanie+prad+gaz=1000zl; własne M- 55m2 koszt: j.w. plus kredyt = 1100zl
I możesz sprzdeać na wolnym rynku bo jest twoje. A TBS...jest nie do kupienia i co dwa lata jeszcze sie spowiadaj ile zarabiasz
Trzeba byc pisowcem lub nie potrafic myslec logiczni
czyli liczyc, w sumie na jedno wychodzi, aby wchodzic w temat tbs. Otoz przy mieszkaniu wartym 300tys, trzeba wplacic okolo 20% czyli jakies60tys. Zalozmy, ze jest to 60m mieszkanie. Za sam czynsz placimy potem okolo 700zl, nie liczac mediow. Z mediami bedzie lekko okolo 1000zl oplat. Przy czym bezpowrotnie tracimy 60tys, a mieszkanie nigdy nie stanie sie nasza wlasnoscia. Juz lepiej te 60tys partycypacji wlozyc we wklad wlasny. Do tego kredyt i za niewiele wiecej, jakies 300zl, jestesmy wlascicielami mieszkania. Mozemy go sprzedac, wynajac itp. A tbs kto kupi? To zaden socjalizm ani komunizm. To jest nieoplacalne dla ludzi myslacych.
Nie wiem jak jest w TBS Gdańsk, ale w TBS Motława płaci się 25% wartości nieruchomości, czyli w przypadku 40m2 jakieś 50-60 tysięcy (kilka lat temu). TBS nie są dla "mniej zamożnych", raczej dla ludzi, którzy z różnych powodów nie mogą wziąć kredytu. To coś pomiędzy własnym mieszkaniem, a wynajmem. Ma swoje plusy i minusy. Aby "dostać" mieszkanie z TBS musisz mieścić sie w widełkach płacowych, jeżeli nie pracujesz i nie zarabiasz (nie płacisz podatków) nie masz szans na uzyskanie takiego mieszkania.
a ja mam w domu słonia w butelce
to nie ma być ładne, to nie ma być wygodne, to ma być tanie
taki system wynajmu mieszkań sprawdza się na zachodzie
jak chcesz mieć ładniej,to zapłać odpowiednio więcej, wynajmij na wolnym rynku, od osoby prywatnej to ci nawet dostosowanie indywidualne właściciel zrobi
to nie ma być ładne, to nie ma być wygodne, to ma być tanie
taki system wynajmu mieszkań sprawdza się na zachodzie
jak chcesz mieć ładniej,to zapłać odpowiednio więcej, wynajmij na wolnym rynku, od osoby prywatnej to ci nawet dostosowanie indywidualne właściciel zrobi
Jak to się to wszystko policzy razem, to niestety wychodzi bardzo podobnie jak kredyt na 30 lat. Z tym, że mieszkanie na kredyt jest na własność, a tu można płacić latami i nigdy nie dojdzie się do własności.
PS między tymi projektami jest przepaść wizualna. GTBS wygląda jak projekt deweloperski, a Motława jak domy dla uchodźców.
PS między tymi projektami jest przepaść wizualna. GTBS wygląda jak projekt deweloperski, a Motława jak domy dla uchodźców.
powinno być więcej TBS
ludzie powinni mieć możliwość taniego wynajmowania długoterminowego, żeby odłożyć coś i kupić mieszkanie, a nie , ten sztucznie nadmuchany kredytami i bzdurnymi dofinansowaniami rządowymi rynek
bank wydoi z Ciebie ile wlezie, w rezultacie każdy płaci tyle, ile jest w stanie, czyli pół pensji, tylko ew. mieszka gdzie indziej, bliżej, lub dalej centrum
rynek mieszkaniowy to jedna wielka spekulacja
bank wydoi z Ciebie ile wlezie, w rezultacie każdy płaci tyle, ile jest w stanie, czyli pół pensji, tylko ew. mieszka gdzie indziej, bliżej, lub dalej centrum
rynek mieszkaniowy to jedna wielka spekulacja
czy ja wiem
Mieszkania na wolnym rynku za te kwotę się nie wynajmie. 45 metrowe mieszkanko, 40 tysięcy wkład i 550 zł wynajem, to bardzo dobra oferta, nawet ten wkład własny , przez 10 lat to tylko 300 zł dopłaty do czynszu miesiecznie, to ciagle znacznie mniej niż wynajem mieszkania na wolnym rynku. Nie dziwne, ze te mieszkania się takim zainteresowaniem ciesza
mega wysokie czynsze !
mieszkałam kiedyż w TBS Motława - Zielone Wzgórze - ul. Srebrna. Za 38 m2 płaciłam prawie 600 zł czynszu... plus opłaty oczywiście a było to 5 lat temu... masakra, w mieszkaniach szczytowaych i na ostatnich pietrach był w mieszkaniach grzyb, cienkie ściany, brak windy - generalnie nie polecam
Mieszkałam w TBS na Ujeścisku
Jakość i wykonanie nędzne. Po 5 latach tynk sam spadał płatami, tak samo zresztą jak farba z balkonów. Po 10 latach praktycznie całkowita wymiana najemców. Ogrzewanie i ciepła woda na prąd. W związku z tym koszt energii elektrycznej w miesiącach zimowych 1000-1500 zł na dwa miesiące. W ciągu 10 lat podwyżka czynszu 200%. Opłaty do spółdzielni jedyne 1 200 zł miesięcznie. Do stawki podstawowej należy doliczyć pozostałe opłaty. Nigdy więcej.Tanie to te mieszkania są ale w budowie. Zapomnij o jakiejś większej przerobce czy remoncie. Na wszystko wymagana jest zgoda od TBS, a.... Taniej wychodzi z wolnego rynku, biorąc pod uwagę że masz wszystkie sprzęty i meble kuchenne w cenie najmu.
tbs
Mieszkania tbs tak dobra inicjatywa tylko dlaczego nie dostają ich potrzebujący tylko ludzie za łapówki a potem aa partycypacji sprzedawane m.in w ogłoszeniach na trójmieście, poza tym rozumiem że oszusta tbs z ul dabka który oszukał ludzi nie ma w ankiecie? Dwa kto może ubiegać się o takie mieszkanie, gdzie i jakie są kryteria?
Porownajcie to sobie z szeroko reklamowanym dwa lata temu
tzw. Funduszem Mieszkan na Wynajem. Pomyslodawca i prowadzacym ta inwestycje jest Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK). Otoz na przyklad w Poznaniu, przy ul. Czarnieckiego, mieszkanie 32 m2 kosztuje 1755 PLN/miesiac (cena przecietna) plus dodatkowe oplaty i nigdy nie mozesz takiego mieszkania kupic poniewaz jest to wynajem okazjonalny. BGK poczatkowo reklamowalo ze mieszkania te beda znacznie ponizej sredniej rynkowej. A co jest? Ja w ogole dziwie sie wariatom ze to wynajmuja. Tak ze w tym przypadku TBS nie sa zlym rozwiazaniem. Ale za nim pojdziecie tam aplikowac to trzeba do rozmowy z biurem wynajmu dobrze sie przygotowac. Ten czerwony szyld u gory z napisem TBS to jest jednak bardzo glupi pomysl. Nie powinno ich tam byc. Jak ludzie mieszkaja to jest ich prywatna sprawa a taki znak na glownej scianie elewacyjnej moze powodowac u niektorych podzial spoleczenstwa na tych lepszych i gorszych. To bardzo niedemokratyczne podejscie...
A gdzie ulica wyjazdowa?!
Piotrkowska zatkana, wyjazd na Warszawską z całego osiedla tylko jeden pas - koszmar!!! A może ktoś wreszcie pomyśli, o kilkunastu metrach ulicy w drugą stronę, by zrobić wyjazd na Jabłoniową. Budujecie blok na bloku, a gdzie ulica? Nie dość, że tylko jeden autobus 118 jedzie do centrum Gdańska, to jeszcze objeżdża pół Gdańska i stoi w korkach. Jak dzieciaki, młodzież i ludzie co jeżdżą do pracy mają się wydostać z Ujeściska?
Ciekawe czy kiedyś ktoś sprawdzi ile pociotków urzędniczych dostało TBS
w czasach kiedy warto było po nie sięgać a o komunalnych nawet nie wspominając.
Mam nadzieję, że wygra kandydat z PIS w przyszłych wyborach samorządowych i prześwietli przeszłość U.M Gdańsk.
A jest co sprawdzać, od zezwoleń na tą / czy na tę ? / Galerię Forum nad Radunią po wyczyny lokalówki, do czasów kierownika motocyklisty włącznie.
Mam nadzieję, że wygra kandydat z PIS w przyszłych wyborach samorządowych i prześwietli przeszłość U.M Gdańsk.
A jest co sprawdzać, od zezwoleń na tą / czy na tę ? / Galerię Forum nad Radunią po wyczyny lokalówki, do czasów kierownika motocyklisty włącznie.
Tbs to mina
Mieszkałem. Ale jak OTBS znalazł się w upadłości szybko poznałem ze szczegółami ustawę o tbs i prawo upadłościowe. Udało mi się odzyskać kasę - trwało to ponad dwa lata. Teraz mam mieszkanie na kredyt. Rata + czynsz nieco wyższe niż w tbs. Jednak spłacam dla siebie, a nie dla właściciela.
Mieszkam w najbliższym sąsiedztwie- na Częstochowskiej od ponad 10 lat
Kiedyś wspaniale się tutaj mieszkało- blisko obwodnica i dojazd do centrum, a parę kroków od bloku chaszcze z dzikami, sarnami, zającami. W tej chwili w którymkolwiek sklepie jest kolejka do kasy 10 osób, na parking nie da się wjechać, z osiedla bardzo ciężko wyjechać. Wszędzie walają się pety i butelki po wódce i piwie. Na trawniku tak wali kupami psimi że ludzie w lecie nie otwierają okien. Na boisku na ławeczce co 2gi dzień prowizoryczna faja z butelek do haszu. Włamania do mieszkań, do piwnic. W Stokrotce co tydzień łapią złodziei. Poniszczone ławeczki, śmietniki porozwalane, obszcz*ne murki. Koło tych TBSów aż przykro przechodzić: małe dzieci jeszcze nie potrafią "r" wymawiać a już "kujwa". W piwnicy zamontowaliśmy kraty, kamerę mam przed garażem i na klatce, 2 łańcuchy na drzwiach. Kupiłem nawet paralizator i nóż myśliwski.
TBS'y powinne swoją postawą wspierać rozwój miasta do wewnątrz
Poza tym, że architektura TBSów mogłaby wyznaczać standardy a nie zaniżać i równać do najgorszych, choć ostatnio widać poprawę to moim zdaniem ich inwestycje powinny powstawać w centralnych terenach, rewitalizowanych dzielnicach, wyrzucanie ludzi na obrzeża spowoduje że pogłębią się jeszcze bardziej problemy społeczne. Już dziś można śmiało stwierdzić, że przestały istnieć jakiekolwiek relacje sąsiedzkie, ludzie nie znają się ze swoimi sąsiadami. Tryb życia: samochód-praca-samochód-sklep-samochod-dom potęguje izolacje i anonimowość w społeczeństwie
GTBS/TBS nie są na sprzedaż i nie będą raczej. To prawda ... niby weszła jakaś ustawa o wykupie ... trzeba spełniać kilka punktów ale w całe Polsce nikt nie wykupił ani jednego mieszkania tego typu... . kolejne oszustwo w Polsce... czy co ?! Czynsz jest bardzo drogi a tam gdzie mieszkania tylko na prąd to wogle można się załamać !!! To prawda to są mieszkania dla bardzo bogatych chyba... ludzie zastanówcie się zanim coś postanowicie... . No i niestety na Ujeścisku czasami / często niezbyt ładnie pachnie, z Szadólek... .
Zamiast poprawiać byt Gdanszczanom i nie tylko to budujecie byś by ludzie nie mieli swojego miejsca w tym mieście. A potem zdziwieni ze ludzie nie chcą dzieci, bo nie ma przyszłości...
Ciężko komuś pomoc, tylko ci co maja to sie cieszą
Nie każdy moze wziac krdyt lub dostaje od rodziców mieszkanko...
Ciężko komuś pomoc, tylko ci co maja to sie cieszą
Nie każdy moze wziac krdyt lub dostaje od rodziców mieszkanko...
Nic nie zrozumiałem
Napisz jeszcze raz. Bez niepotrzebnego zdrabniania "mieszkanko". Dodaj przeciniki w pierwszym zdaniu. Pomyśl nad lepszym ułożeniem trzeciego zdania, bo nie ma sensu. Czwarte zdanie to chyba na dwa podziel i rozwiń. Na temat ostatniego, to co niby można zrobić? Nie każdy zasługuje na swoje mieszkanie.. po coś wymyślono "wynajmowanie".