Widok
A czemu zaraza! Trochę to niegrzeczne w stosunku do nowych mieszkańców. Ja tam ich witam serdecznie, tym bardziej, że 99% to sympatyczni, mili i mądrzy ludzie. Będzie nas więcej, to może w końcu nas ktoś w gminie usłyszy. Mieszkam tu ponad 15 lat i mam własny domek ale gdybym miała siedzieć na kupie z rodzicami to też bym kupiła mieszkanie na wsi przy gliniastej drodze w przystępnej cenie. Dodam jeszcze, że wolałabym w Baninie niż na Szadółkach (ze względu na aromaty naturalnie).
Nieprawda, że 'Polacy lubią się grodzić'. Całe wakacje spędziłem na Podkarpaciu i tam nieogrodzonych posesji jest bardzo dużo. To u nas nastała taka 'nowa świecka tradycja'.
Inna sprawa, że gdy nie mieliśmy płotu, to mało kto potrafił uszanować że to nasz kawałek ziemi i nikt nie ma prawa wchodzić bez mojej zgody. A że piesek sąsiada wyprowadzany bez smyczy pobiega po naszym ogrodzie? "No przecież dużo nie zniszczy'
Inna sprawa, że gdy nie mieliśmy płotu, to mało kto potrafił uszanować że to nasz kawałek ziemi i nikt nie ma prawa wchodzić bez mojej zgody. A że piesek sąsiada wyprowadzany bez smyczy pobiega po naszym ogrodzie? "No przecież dużo nie zniszczy'
A co złego w ogrodzeniach? Przecież te ogrodzenia są estetyczne - deski drewniane i słupki z piaskowca, a nie żadna siatka... Trudno chyba, żeby domy były bez ogrodzenia... Starsze domy w Baninie też prawie wszystkie mają ogrodzenia... A co do nowych osiedli to poczekajmy kilka lat, niech urośnie zieleń, która została tam posadzona i wtedy będzie można to ocenić... Po co tak z góry krytykować. Ja cieszę się, że Banino się rozwija... Raczej powinniśmy się jednoczyć, tworzyć tu ścieżki rowerowe, spacerowe, więcej rekreacji dla dzieci, skwerki, zielone części itp. I możemy stać się najładniejszą wioską w Polsce... Pozdrawiam:)
Przecież na te osiedla każdy może wejść i spacerować do woli... nie wiem o których osiedlach mowa... w trakcie budowy może są ogrodzone, ale po oddaniu nie ma bram... a nawet jeśli byłoby wszystko ogrodzone to i tak można tworzyć wspólna całość poza nią... kwesta podejścia do tematu... przy pszennej został wybudowany plac zabaw, który służy dla okolicznych dzieci i nie ma powiedziane, że jest dla wybranego osiedla, równie dobrze jak zrobimy tu inne atrakcje rekreacyjne, to będą one dla wszystkich, nie dla wybranych.