Widok

Nowe połączenie autobusowe Bojano - Gdynia

Bojano Chwarzno - Wiczlino Temat dostępny też na forum:
Witam.
Od pewnego czasu obserwuję jak się żyje mieszkańcom Bojana w zakresie większych bądź mniejszych udogodnień na co dzień.
Zauważyłem i wiem, że nie tylko ja problem komunikacyjny. Połączenie autobusowe z Gdynią jest, owszem ale do komfortowych nie należy, wie każdy kto z tego korzysta.
Na razie osoby, które mają jedno a nawet dwa auta w gospodarstwie domowym i są zabiegani w tym szybkim życiu a dowożą dzieci do Szkoły Podstawowej w Bojane i nie tylko takie ale i wszyscy inni z dziećmi w wieku szkolnym w szczególności klasy 1-6, zaraz staną przed problemem jak ma dziecko dojechać do wybranego przez siebie Gimnazjum, jeżeli nie zechce iść do Bojańsiego. Owszem jest autobus do Gdyni przez Chwaszczyno do przystanku albo na Kaczych Bukach albo pod TESCO na przesiadkę i dalej Cheja trwa to nie dość, że bardzo długo to do tego proszę zwrócić uwagę na to o której godzinie takie dziecko powinno być już na przystanku żeby dojechać do szkoły na godzinę ósmą rano.
Dlatego podsuwam pomysł skomunikowania ul. Majora Bojana połączeniem autobusowym z chociażby przystankami gdyńskimi autobusowymi przy skrzyżowaniu z małym rondem przy Biedronce w Wiczlinie stamtąd można szybciej dojechać w dalsze rejony Gdyni tylko w chwili obecnej nie ma jak się tam dostać pieszo za daleko na dzisiejsze czasy.
Dziwi mnie, że Kielno jest o wiele lepiej skomunikowane od Bojana, tam przystanki autobusowe są nawet w szczerym polu. Pod szkołę w kielnie podjeżdżają nie tylko autobusy miejskie z Gdyni ale dodatkowo sześć z Linii wejherowskiej coś tu nie chalo, bo w Bojanie jest tylko jedna taka wejherowska linia i to jeden kurs na dobę do Kielna rano i spowrotem.
Połączenie z Wiczlinem dawało bu szansę nie tylko młodzieży na szybki dojazd do Gdynia ale też i innym mieszkańcom mającym taką potrzebę. Proszę zwrócić uwagę na to, że Wiczlino wchodzące w obszar Gdyni Zachód cały czas prężnie się rozwija oferując w przyszłości wiele udogodnień, do których uważam, że powinniśmy mieć łatwy dostęp nawet bez samochodu. Uważam też, że przy okazji uruchomienia takiego połączenia prędzej czy później znalazły by się pieniądze na poprawę nawierzchni tej ulicy. W kielnie w chwili obecnej autobusy jeżdżą po jeszcze gorszej pod względem nawierzchni i węższej drodze niż ul Majora Bojana.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jestem za! Ale jesli o połączenia z chylonia! Co pol/godzine zrobic w jedna i druga i problem rozwiazany!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jako kierowca 191 mówię stanowcze tak, choć jak czytam (bo fizycznie nie byłem na wspomnianej drodze gdzie ewentualnie miałby jeździć mikrobus) to na niektórych odcinkach stan drogi bez remontu nie pozwala na kursowanie po niej nawet mikrobusa. Skoro obecny stan drogi nie pozwala na drogę na skróty przez pola (Majora Bojana, Łanowa), to można się zastanowić nad kursami z Karwin Tesco przez Wiczlino, Łężyce, Koleczkowo z pętlą w Bojanie. Takie rozwiązanie pomogłoby w sytuacjach gdy jeden kurs nam ucieknie to czekamy na kurs innej lini oraz mamy dwa punkty przesiadkowe (Karwiny i Wiczlino skrzyżowanie). Pozdrawiam pasażerów!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zwiększenie częstotliwości 191 np. dwukrotnie choć w jedną stronę znacznie odmieniło by moje życie ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja bym chciała do centrum Gdyni. To byłoby super. Chętnie kupiłabym bilet miesięczny nawet
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeżeli nawet położą płyty w Bojanie, to największy problem dla nawet takich mikrobusów stanowić będzie "asfaltowy" bardzo wąski odcinek w lesie na ul łanowej, oraz dalej te niemiłosiernie krzywo położone płyty. Chociaż nie powiem Linia łącząca Bojano- Koleczkowo-Wiczlino-Dąbrowa to jest niezła alternatywa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z Bojana do Chyloni i z powrotem jest 28 km, a całą trasę najprawdopodobniej musiałaby finansować Gmina Szemud. Połączenie z Wiczlinem oznacza znacznie mniejsze koszty (Wiczlino - pętla po Bojanie - Wiczlino to 11-12km)

P.S. Taka pętla to np. Majora Bojana, Sobieskiego, Czarna Góra, Hebla, Wybickiego, Warszawska, Majora Bojana.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do Marcin z Weja
Majora Bojana i Łanowa jest do 10 t, więc minibus mógłby chyba jechać tamtędy. Na Łanowej jest asfalt (trochę krzywy, ale Gdynia łata), a Majora Bojana ma być do końca roku wyłożona płytami.
Podobno mieszkańcy Koleczkowa prosili o dodatkowy kurs (1) do Chyloni i Gmina Szemud nie zgodziła się. W Gminie uważają, że ilość kursów 191 jest wystarczająca i trzeba spojrzeć na to, że Szemud ma jeszcze gorzej.

Myślę, że minibus lepiej skomunikowałby same Bojano i można by szybciej dojechać do Gdyni (nie trzeba by jechać przez Chwaszczyno tylko do Wiczlina, tam bezpośrednio do Centrum lub na Karwiny np. linią 147).
Do magda

Minibus do Wiczlina, a później bezpośrednio 147 do Centrum.
Ostatnio łatali w lesie ul. Łanowa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Można by pomyśleć też o południowych ulicach Bojana i zrobić przystanek chociaż "na żądanie" bliżej ulicy Czynu 1000-lecia. Osoby mieszkające przy tej ulicy od strony Kielna mają spory kawałek do najbliższego przystanku. Albo można zwiększyć częstotliwość autobusu jeżdżącego ulicą Czymu 1000-lecia bo raz na dobę to trochę rzadko....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ok ;)
To w zasadzie to samo co autobus do Tesco. Szukam bezpośredniego dojazdu. Chętnie dołączę do kogoś za dopłatę do benzyny. Póki co sama codziennie wożę puste powietrze.
Może to samo, ale ma się dwie możliwości. Oznacza to ogólne zwiększenie częstotliwości połączenia z Gdynią oraz skomunikowanie większej części Bojana.
Do Marcin z Weja
Jestem za! Takie połączenie byłoby idealne - o wiele by mi ułatwiło dojazd do np. szkoły i domyślam się że trwałoby krócej niż obecny kurs 191. Mam nadzieję, że taka linia powstanie.
Czy ktoś zgłosił już ten pomysł do gminy i czy ktoś zrobił wstępna kalkulacje?
Proponuje zainteresować tym radnych. W końcu od tego są.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tez uwazam, ze nalezy zwiekszyc czestotliwosc 191. Jednak Gdynia to nie tylko centrum. Polaczenie z Wiczlinem da dojazd do... Wiczlina:) czy Chwarzna, gdzie też niektorzy z nas pracuja lub sie ucza.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
A dla kogo jest połączenie 191 do Chylonii? Ja pracuję na Oksywiu od 8.00 do 16.00. Z chęcią bym skorzystał z tego autobusu. Połączeniem o 7.00 jeszcze jakoś z trudem dojadę do pracy, ale już nie wrócę, bo ten z Chylonii odjeżdża przed 16... Jeżeli ktoś pracuje od 7.00 do 15.00 to może na powrót się załapie, ale do pracy rano nie dojedzie.. Więc trzeba jechać samochodem. Gdyby były połączenia np. z Bojana 6.00, powrót z Chylonii 16.00 lub z Bojana 7.00 a powrót z Chylonii 17.00 to przynajmniej ktoś by się załapał.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dokładnie. Też kulam się autobusem z Oksywia przez Dąbrowę, a nie Chylonię, bo nie zdążyłbym na bus. Godziny nieszczęśliwe. Przydałyby się ze dwa kursy rano i po południu. Te co są i te co proponujesz byłoby fajnie.
Ale kilka razy się załapałem i powiem szczerze - szczególnie w roku szkolnym troszkę ludzi nim jeździ.