Widok

Nowy przystanek SKM?

Opinie do artykułu: Nowy przystanek SKM?.

Uniwersytet chce mieć "swoją" stację SKM. Czy przystanek Gdańsk-Przymorze zmieni nazwę na Gdańsk Uniwersytet? O tym mają zadecydować gdańscy radni.
Z takim pomysłem wyszli członkowie Senatu UG. Argumentują to pozycją Uniwersytetu Gdańskiego. To największa uczelnia naszego regionu, studiuje tu blisko 33 tys. studentów i pracuje 1600 pracowników naukowych. I dlatego też nazwa stacji SKM, usytuowanej tuż obok campusu, powinna nosić nazwę adekwatną do miejsca. Co sądzą o tym ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bzdura

Moim zdaniem powinna zostac stacja Gdans Przymorze a nie Gdansk Uniwersytet Bez sensy Czy jest stacja Gdynia Akademia Morska??? Hehe

Przeciez budynki uniwersytetu byly we Wrzeszczu a nie na przymorzu i do koleki elektrycznej byl ladny kawalek drogi.
Czyzby Uni sie rozbudowal. Jak chca zmiany to niech zmienia na Uni-Gdansk, ale ja bym stara nazwe zachowala.

uniwerek w calym trojmiescie

nazwa gdansk przymorze laczy sie z konkretnym miejscem, a co znaczyc bedzie Uniwersytet? toc budynki unwesytetu sa na oliwie, we wrzesczu, w okolicach centrum, o Sopocie nie wspominajac
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Totalny bezsens!!! Zamiast pomyśleć jak poprawić bezpieczeństwo i standard przewozu pasażerów to myslą o zmianie nazw!!! Radni maja CHYBA wazniejsze sprawy do rozpatrywania!!!

Dokładnie

Niech zostanie Gdańsk Przymorze, a nie jakiś Gdańsk Uniwesytet - chociażby ze względów wymienionych przez przedmówczynię...

p******o kogos... za nasza kase beda sie bzdurami zajmowac... a tu trzeba nie tylko tablice zmienic ale jeszcze rozklady, napisy na kasownikach itd itp. jak uniwerek za to zaplaci to luz, tylko niech jeszcze pomysla o tym ze wielu (oj bardzo wielu - mysle, ze 99 proc ludzi jezdzacych skm) przystanek ten kojarzy sie z przymorzem (blokowisko?? nie znasz przymorza - to nie tylko falowce) a nie z niklym wciaz kawalkiem uniwersytetu (raptem 3 wydzialy)

Uniwersytet

Zapomnieliscie ze moj wydzial i to duzy jest w Gdynii(BGiO)(a zajecia mialem w Sopocie,na Przymorzu oraz we Wrzeszczu w dwoch miejscach, a także w centrum - moja biblioteka, i jakos tez studiowalem na UG,ale nikt mi nie wmówi, że tam jest kampus hehe, jak ktos tak mowi to niech jedzie do Torunia albo na AGH w Krakowie to zobaczy co to jest kampus, moze w przyszlosci powstanie tam wiele dodatkowych wydzialow itp, to moze wtedy, ale na razie phi), i jakos mnie to dziwi ze tam ma byc taka nazwa.Po pierwsze jak sie wysiada to zeby tam dojsc, trzeba isc niezly kawalek, po drugie zadnych oznaczen jak gdzie dojsc(skad taki ktos z poza trojmiasta ma wiedziec ze ten 3 pietrowy budyneczek z daleka to rektorat, a poza tym, tam sa tylko 3 wydziały i daleko daleko z tylu akademiki. Nie wydaje mnie sie zeby ta nazwa przeszła.

CIĘŻKI ORZECH DO ZGRYZIENIA.

Po pierwsze: przewodniczącemu parlamentu studentów UG nie przystoi mówić "papiery" mając na myśli dokumenty... To świadczy o kulturze języka - zwłaszcza człowieka wypowiadającego się za określoną grupę. Po drugie: pomysł wart zastanowienia-choć prawdę mówiąc w Trójmieście przyjęto zasadę nazewnictwa przystanków od ich lokalizacji dzielnicowej- wyjątkiem jest "Politechnika" i "Stocznia". Gdyby przyjęto nazewnictwo względem ważnych obiektów to zapewne przystanek "Politechnika" nazwano by "Opera" - podobnie jak np. w Pradze czy Budapeszcie. Tam króluje właśnie taka zasada. I nie oszukujmy się: czym jest raz do roku rozterka zagubionego studenta chcącego złożyć dokumenty na UG względem tysięcy gdańszczan jeżdżących SKM i rozróżniających topografię miasta właśnie na podstawie kolejności przystanków... Po trzecie: nie raz spotkałem się z zadziwieniem turystów iż z okna kolejki SKM na tym przystanku wcale nie widać morza a tak sugeruje jego nazwa. Nazwa,która nie kojarzy się z betonowym blokowiskiem lecz wodą z falami. A do tej tu daleko.

a ja proponuje zmienic nazwy wszystkich p.o. na nazwy uczelni ktore znajduja sie w poblizu, jesli przystanek nie ma uczelni to sugeruje nazwe najblizszej szkoly sredniej, gimnazjum lub podstawowki, ewentualnie przedszkola, no i w ostatecznosci zlobka (czy zlobki jeszcze istnieja?) w przypadku wiekszej ilosci szkol wyzszych przyporzadkowanych do jednego przystanku proponuje teleturnieje z udzialem studentow, (w przypadku studentow awf moze byc pojedynek silowy lub z uzyciem bialej broni), do osob sugerujacych aby uniwerek zaplacil za zmiane tablic - moze sie to odbic na kieszeni studentow zaocznych - kolejna podwyzka czesnego

moglbybyc gdansk uniwersytety gdyby przystank byl blizej. w obecnej formie bez sensu - tak jak gdansk politechnika ;)

Tak

Oczywiscie Gdańsk Uniwersytet i Gdańsk AWF.
Super pomysly popieram, ale za zmiany placa pomyslodawcy

Dowartościować Rektora / Kogoś upamiętnić

Dowartościować Rektora !
Nie ma chyba innego poważnego argumentu. To, że przyjedzie niezorientowany "złożyć papiery"(gratuluję Takiego! przewodniczącego Parlamentu studentom UG) i nie trafi na Uniwersytet ja nie wieżę. A władza lubi się dowartościować - to czemu by nie Rektor w swoim odnowionym Rektoracie przy nowej nazwie przystanku SKM. Rozmieszczenie różnych placówek Uniwersytetu od Gdyni przez Sopot, Pzymorze, kilka lokalizacji rozrzuconych we Wrzeszczu, także kilka w centrum Gdańska powinno ostudzić zapały nazbyt gorących głów.
NA KONIEC najważniejsze:
A może - jeśli zmiana musi się dokonać to lepiej ...
upamiętnić K O G O Ś
- chłopaka który został bezsensownie zamordowany w tym miejscu kilka lat temu. Wyrzucony z pociągu SKM roztrzaskał się o wiatę osłaniającą wejscie na peron tego przystanku. Był zdaje się również studentem UG.
....

xxl

kto wpadl na pomysl ze zmiana nazwy stacji jest zdrowo j*******ty

Popieram, ale to za mało

Genialny pomusł, widać że wyszedł z głów ludzi z uniwersytetu, ktory w rankingach znajduje się na szarym końcu wyższych uczelni (mam na myśli prawdziwe uczenie, a nie te nowopowstałe fabryczki dyplomów).
Jeśli ma to być prestiżowa sprawa i zarazem udogodnienie dla studentów in spe, to należy zmienić kompleksowo nazwy i innych przystanków. Proponuje: Uniwersytet - Wrzeszcz, Uniwersytet - Przymorze, U- Sopot i U- Gdynia. Bedziemy chyba ewenementem na skalę światową z taką ilością uniwersytetów, a w razie wojny wróg kompletnie zgłupieje.

Nie zgadzam się z Tezeuszem

choć kierunek jest słuszny-
jadąc w stronę Gdyni:
Gdańsk Akademia Muzyczna (dawniej Główny)
Gdańsk Politachnika (bez zmian)
Gdańsk Wyższa Szkoła Zarządzania Nieruchomościami(Wrzeszcz)
Gdańsk.........(tu mi akurat brakuje)
Gdańsk Uniwersytet (Przymorze)
Gdańsk Seminarium Duchowne (Oliwa)
Gdańsk Akademia Wychowania Fizycznego (Żabianka)
itd.

Nowe nazwy

Ja proponuje ułatwić sprawę potencjalnym klientom sklepów. Nazwijmy przystanek np. Gdańsk Media Markt, albo Gdańsk Alfa Centrum czy Gdańsk Praktiker. Skala głupoty tych nazw jest podobna do zaproponowanej w artykule ...

33 tysiace?

z tych 33 tysiecy studentow UG wiekszosc (okolo 2/3) nie ma nic wspolnego z terenami przy bazynskiego. Coz za idiotyzm - niezorientowany student pierwszego roku sprawy zaltwia w DZIEKANACIE, a przy bazynskiego sa tylko dziekanaty trzech wydzialow. I to racja, wyraznie widac ze to pomysl wladz jednego z najslabszych uniwersytetow w kraju. Tylko 3(moze 4, nie pamietam dokladnie) kierunki maja akredytacje, na wielu kierunkach sa dramatyczne braki w kadrze naukowej, i jedyny aktualnie casus, ze rektor uniwersytetu nie ma tytulu profesorskiego. Nic dziwnego, jak poswiecaja sie takim pomyslom, zamiast praca nad jakoscia nauczania.

Wstyd Tade

Nie wiesz, że w pobliżu przystanku Gd.-Zaspa zlokalizowany jest Klub "Żak", po ty jak go wyrzucili z Centrum gdańscy radni. A szkoła, tzw. Budowlanka przy Grunwaldzkiej, to pies?

to jest dowcip chyba...

" Nazwa Gdańsk-Przymorze kojarzy mi się z szarym, przygnębiającym blokowiskiem - tłumaczy Magda Jarząbska, studentka prawa. - Zdecydowanie lepiej brzmi Gdańsk -Uniwersytet."

ale to debil
zmieńmy nazwe BISKUPIA GÓRKA na policjantów
od razu bedzie BEZPIECZNIEJ hehehehehe
kto pamięta, że przymorze było najpierw stacją
GDAŃSK-POLANKI?
po wybudowaniu nowego peronu SKM zmieniło nazwe na Gd-Przymorze ze względu na budowane osiedle
jak jej gdańsk jest szary niech spada studiować gdzie indziej
dawno nie słyszałem bardziej debilnego uzasadnienia

dawno nie słyszałem bardziej debilnego uzasadnienia

jak jej gdańsk jest szary niech spada studiować gdzie indziej

Powiedział:
Autor: gallux
IQ bliskie nieskończoności

Nazwa nie jest najwazniejsza

A mnie tam zmiana nazwy sie podoba... Zeby tylko ta kolejka i te przystanki byly na poziomie... Te zdewastowane przystanki i sklady... Niedlugo nikt nie bedzie chcial tym jezdzic. Tylko najubozsi i uczniowie/studenci, czyli ci, ktorzy musza.

Miasto razem z SKM powinny zainwestowac w calkowita rewitalizacje kolejki, a nastepnie objac ja calodobowym monitoringiem i zaangazowac powazne sily ochroniarskie.
Chyba nigdzie w Polsce nie ma az tak zdewastowanych skladow jak na SKM... To bardzo boli.

ggalux
zgadzam się żeby dla twojej wygody wszystkie przystanki nazwać GDAŃSK-SREBRZYSKO
nie bedziemy ich numerować tylko oznaczać
i tak :
gdańsk serbrzysko (oliwa) - gruszeczka
gd-srebrzysko (przymorze) jabłuszko
gd-srebrzysko (zaspa) sliweczka
gd-srebrzysko (wrzeszcz) DYNIA!!
czemu dynia??
bo tu masz arbuzie przesiadke na ZKM:))

Uniwersytet chce mieć "swoją" stację SKM.

To niech sobie zbuduje, chociażby stację podziemną, tuż obok swoich okradanych z aut garażów ;-)

Przymorze kojarzy mi się z szarym, przygnębiającym blokowiskiem - Magda Jarząbska

Nikt tu pani nie zapraszał luksusowa panienko, a teraz źle się kojarzy ??? Nie ma jacuzzi ??? ;-) LOL !

Przystanek ma mieć nazwę

lECHA WAŁĘSY -of course.Przecież tam w pobliżu mieszka wielki/168/ Polak. A więc nie Przymorze nie Uniwersytet tylko SKM LECHA WAŁĘSY -oczywizda. Ha ha ha ha

heheheh to sopot przemianujcie na SKM EKONOMIA!!!!!

Proponuję we właściwej juz nazwie dopisać (Uniwersytet)

Np. Gdańsk Przymorze (Uniwersytet) - to dla zagubionych w naszym mieście studentów oczywiście :-) którzy chyba mają kłopoty ze studiowaniem i pamięcią... Zaraz taki/taka student/-tka będzie wiedzieć że musi wysiadać i już ci.
A i tłumaczenia że to Przymorze było a nie UG nie pomogą już :-) End.

na Przymorzu jest więcej kolorowo odmalowanych bloków niz w innych dzielnicach zapewne
ale jak ma się klapki na oczach...

juz widze te prace i referaty na UG:)

"zmiana nazwy prystanku z "gdańsk-przymorze" na "gdańsk-uniwerek" w świetle najnowszych badań docenta pypcia i mgr fikus z uwzględnieniem onomatopeicznej teorii doktora orzecha i nowatorskiej teorii studenta r******y o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy,

oraz dobroczynny i kojący wpływ nazwy na samopoczucie tubylców."

hmmm

ale bzdurę wymyślili!!
W tym Waszym Gdańsku sami "inteligentni" radni siedzą, nie mają co robić, to wymyślają sobie coraz to bzdurniejsze problemy...
Dopiero co ustalili "wspaniałą" nazwę dla potru lotniczego, to teraz się przerzucili na PKP :))))

A ja będę się upierała przy nazwie przystanek SKM Lecha Wałęsy. LECHA WAŁĘSY PRZYSTANEK SKM jak to ładnie brzmi:))

laila
dowcip masz, że tak powiem
TAKI SOBIE

Wałęsa to

się student koło przystanku... ;-) zamiast na UG.

campus
ha ha ha
3 budynki i 4 akademiki na krzyż

$4 akade(Miki) na krzyż

i krzyż na drogę... droga kojarzyć sie może właśnie z SKM, czyli podróżowaniem i transportem, czyli wszystko gra ;-)

Ps. Jasiu !!! Grasz w karty ? Mamy okienko znowu ! ;-)

Panie przewodniczący , papier to jest toaletowy.Stuknij się Pan w głowę , skąd takie pomysły sie rodzą w tych głowach.

gdyby władze uczelni złożyły deklaracje, że w zamian WYREMONTUJĄ, ZADASZĄ I OPŁACĄ OCHRONĘ na przystanku to jestem ZA
inaczej to jest zwykły debilizm
odkręcić dziesiątkom tysięcy "przymorzan" nazwe przystanku SKM tylko dlatego, że jest szaro??
różowe okulary za 15 zeta polecam:)

Laila

Jak czytam co pisza takie idiotki jak Ty to mnie zęby bolą. Oby twoi rodzice byli tak wielkimi i znanymi w swiecie polakami jak L. Wałęsa. Widac w dupach sie wam poprzewracało drogie dziadki.Czy o tobie kiedys ktos będzie pamietał? raczej nie a Wałęsa przejdzie do historii polski czy Ci sie to podoba czy nie głupia trąbo.
A teraz do tej laluni co to przymorze jest dla niej szare.Mieszkasz pewno w pokoiku z prusakami w akademiku a przymorze ci sie szarew wydaje.Jak nie pasi to jedz za granice studiowac.Jezu skad takie pustaki się biorą.

tak demagogicznie:

wywalic tych pijakow z olivy do nowego portu niech tam sobie przystanki przemieniaja i z lokalna ludnoscia dyskutuja o wyzszosciach ich racji.

Logicznie:

Jezeli student potrzebuje wskazowki gdzie ma wysiasc do szkolki to tymbardziej tysiace ludzi pracujacych na przymorzu w roznych firmach ma rowniez prawo do nazwania przystanku nazwa swego miejca pracy.

I tak na przystanku powinna znalezc sie litania :
zkm lodowisko
zkm hotel
zkm meblowy
zkm fiat
zkm kiosk
zkm kwiaciarnia
zkm smietnik(dla poszukiwaczy)
zkm...

z powazaniem :-)))))))

Co tam Matrix.

Wachowscy leżą z tym swoim scenariuszem,przy SF,
które się rozgrywa w Gdańsku i całej Polsce.
Porąbało ich wszystkich?
Dla miłych skojarzeń studentki Jarząbskiej proponuję nazwę"Los Angeles",zaraz nie tylko jej będzie przyjemniej.

W związku z prywatyzacją SKM cała nasza SKM-ka winna zmienić nazwę na KOLEJ IM LECHA APATRYDY /WAŁĘSY/.W skrócie KIŁA.

dobry pomysł

każdy będzie dokładnie wiedział gdzie wysiasc, np obcokrajowiec

laila
to jest u ciebie, widzę, chroniczne i wymaga niestety hospitalizowania na oddziale PAROKSYZMÓW I FOBII

Galux wyluzuj bo ci hemoroidy popękają. ha ha ha ha

ha ha ha ha

o ile dobrze pamiętam jeden z przystanków tramwajowych nazywa się uniwersytet :)))
nie wystarczy??? ;PPP

GDAŃSK ALFA CENTRUM

Gdańsk MEDIA MARKT

a nie Gdańsk OPERA czy Gdańsk OLIWA

Tak niech zmienią.

Łatwiej będzie turystom trafić do centrów handlowych

A na przystanku Przymorze -Uniwerek powinna stanąć PALMA z Warszawy.

sopot wyścigi na "tu urodził się, żył, i nie pracował gallux"

Gdańsk Przymorze to Gdańsk Przymorze

Jestem ZDECYDOWANIE PRZECIWNY (!!!) jakimkolwiek zmianom w nazewnictwie geograficznym.
Instytucje, zakłady, obiekty się zmieniają (stocznie padają, hipodrom sopocki niedługo wykupi jakiś developer), a nazwy miejs nie!!!. Poza tym znowu wprowadzi to mętlik w głowach ludzi i będą gadać na ten przystanek jeszcze przez 3 lata Gdańsk Przymorze tak jak gadali na Zaspę Lotnisko. Jak już chodzi o zmianę nazwy to proponawałbym powrót do nazw dzielnic, w których znajdują się przystanki, i tak:
1. GdańsK Stocznia na Gdańsk Brama Oliwska,
2. Gdańsk Politechnika na Gdańsk Wrzeszcz Politechnika (lub Opera),
3. Sopot Wyścigi na Sopot Karlikowo,
4. Gdynia Stocznia na Gdynia Port (jako dzielnica),
5. Gdynia Leszczynki na Gdynia Chylonia Zajezdnia (Leszczynki to miejsce za ul. Morską w stronę lasu),
6. Gdańsk Nowe Szkoty na Gdańsk Wrzescz Politechnika lub Opera peron 2 (Nazwa Gdańsk Nowe Szkoty miała sens jak przystanek był usytuowany w latch 70-tych bardziej w stronę Nowego Portu, a dzisiaj de facto jest to 2. peron Politechniki.

I jeszcze jedno: Geant, Castorama i całe to osiedle nie leży w Gdańsku Osowej tylko w Gdańsku Wysokiej. Osowa zaczyna się od ul. Wodnika na Zachód. Proszę wziąć obojętnie jaki Plan Miasta lub mapę i spojrzeć. Zresztą jeszcze przed budową węzła nad obwodnicą (notabene, żeby było śmieszniej, należy on do Gdyni), jeszcze w latach 90-tych za obwodnicą stały niebieskie tablice drogowe "Wysoka".

Hel

Proponuje zmienić stację Hel na Uni-Gda-2 - w końcu tam też Uniwerek sięga ;-)
A tak na poważnie to bez przesady - czyżby pozazdrościli politechnice?

Lotnisko 3 - miasto = Lecha Wałęsy --------
3 - Miasto = miasto im Lecha Wałęsy--------

paweł
karlikowo jest troszke w innym miejscu??
prędzej sopot-targowisko "ex non-stop"

Jest już Gdańsk Politechnika

Niechaj będzie Gdańsk Uniwersytet zwłaszcza, że młoda to przecież uczelnia (erygowana w latach 70. ubiegłego wieku) potrzebująca naukowego rozgłosu i splendoru, dlatego wszelka forma wyrazu przyczynić się może do tego, iż z każdym rokiem coraz donośniej rozbrzmiewać będzie z Przymorza Gaudeamus igitur.

Niemoc

Moim wielce skromnym zdaniem jest to super pomysl Na Przymorzu jest rektorat i to jest centrum UG czy to sie komus podoba czy nie.Denerwuja mnie wypowiedzi Jeleni ktorzy krecac nosem zapewne zablokuja ten wspanialy pomysl:(

Gdańsk Przymorze - Uniwersytet

Ja do Przymorza dodałbym Uniwersytet.

ale bzdura

Studiuje na uniwersytecie ale szczerze mowiac przyzwyczailam sie juz do nazwy Gdansk Przymorze i nie jestem za jej zmiana.Poza tym, jak wiele osob juz zauwazylo nie wszystkie wydzialy mieszcza sie na Przymorzu,wiec to tym bardziej bez sensu.

Wzorem europejskich metropolii...

Wzorem europejskich metropolii można by to zmienić, ale sama nazwa nie wystarczy. Przydałoby się trochę uniwersyteckiego ducha włożyć w wygląd stacji. Niebieski daszek do zejścia w środku peronu wygląda żałośnie i obleśnie... (dla zainteresowanych polecam zwiedzenie np. Sztokholmskiej Uniwersyteckiej stacji metra - malowidła na ścianach, ławeczki)

Do Galluxa

W sprawie Karlikowa.

Wg mnie Karlikowo ograniczone jest morzem od wschodu, Al. Niepodległości od zachodu (dalej jest Świemirowo i Stawowie), ul. 3-Maja od północy i oczywiście granicą z Gdańskiem (potokiem o śmiesznej nazwie Gdynia) od południa. Wynika to z dawnych przynależności w dziejach sopockich (Dzieje Sopotu do 1945 - autorów nie pamiętam, Bedeker Sopocki Mamuszki, itd.) oraz potwierdzone to jest na wszelkich planach miasta Sopotu, nawet wydawanych obecnie. Po prostu nazwa Wyścigi (od nazwy przystanku kolejki) wyparła naturalną nazwę Karlikowo, a ludzie którzy się sprowadzili i pobudowali na tych terenach znali już nazwę Wyścigi.

O i wydać czy się w Polandi zajmuje senat wyższej uczelni

Naukowcy ich mać. Lepper na Rektora UG!

Idioci

typowo polskie zachowanie, robic wszystko zeby czuc sie bardziej dowartosciowanym... moze by sie raczej te polglowki zastanowily na tym zeby podniesc image uniwerky porzez podniesienie poziomu nauczania i zaostrzenie procedury kwalifikacyjnej...
chyba studiujac na lepszej uczelni studenci i pracownicy beda mogli czuc sie lepiej niz tylko zmiana nazwy przystanku SKM...
przy okazji koszty beda nizsze, bo podniesc poziom nauczania mozna poprzez wieksze wymagania i walke z korupcja ktora jest na uniwerku nagminna...
...a tak na marginesie.. ciekawy jestem jak pomyslodawcy zamierzaja sfinansowac te zmiane... bo domyslam sie ze nie z wlasnej kieszeni... pewno znowu za niczyje czyli moje, z podatkow...
..mysle, ze wszystkie pomysly powinny byc realizowane ale za fundusze ich pomyslodawcow !!! ale w tym kraju jest inaczej...
...mysle ze pomyslodawcy sa rownie ograniczeni co wlodarze miast zmieniajacy nazwy ulic... szczyca sie ideami bo wydaja nie swoje pieniazki...
.. ale dla tych pomyslodawcow mam ciekawy pomysl... moze, skoro tak sie szczyca swoja uczelnia, i chce zmiany nazwy.. to moze niech zrobia sobie naszywki na kazdym ubraniu z logiem swojej uczelni??? zaznaczam na kazdym, nawet gajerku... czy to nie jest tanszy sposob reklamy???

Brawo Śmieszek

Brawo Śmieszek.
Niestety zawsze przy zmianie ulic, obiektów itd. albo krzyżów na Górze Gradowej władza nie liczyła się z opinią i posatwiła na swoim. Przykładem jest sprzeciw ogromnej większości mieszkańców i firm rozlokowanych przy obecnym Trakcie Św. Wojcieha.

Znowu kolejna głupota - NAZWOMANIA

Kiedyś /może ktoś pamięta/ przystanek nazywał się "Gdańsk-Polanki", potem zmienili, gdańsk-Lotnisko przemianowali na Zaspę /nie wiem o co w tej "Zaspie" biega/.
To może wrócimy do nazwy zamiast Wrzeszcz do "Langfur"
chyba, że jakaś gmina żydowska ustali nową nazwę....
Wali wszystkich po łbie....
eeeeeeeeeee
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

śmieszek
ty płacisz podatki??
a od kiedy od zeszytów w kółka i kałamarza do trzeciej klasy płaci się podatki??

Popieram

BARDZO TRAFIONY POMYSŁ !!!! POPIERAM!

e tam

z punktu widzenia zagranicznych turystów nazwa "Uniwersytet" będzie chyba łatwiejsza do wymówienia i zapamiętania niż "Przymorze" (niech ktos poprosi jakiegoś Niemca, czy Anglika o wymówienie słowa "Przymorze"...)
myślę jednak, że z punktu widzenia turystów zarówno zagranicznych jak i krajowych jeszcze sensowniejsze było by lepsze oznaczenie przystanków SKM, bo generalnie z kolejki nazw przystanków prawie nie widać i nietutejsi się często gubią

Wara od Przymorza

Wara od Przymorza Wara od PrzymorzaW ara od Przymorza
Wara od Przymorza

HA HA HA HA

Zagraniczni turyci na Przymorzu ????
Skroic ich ???

Acha chyba obejrze falowiec ??

przymorze i jego wara

ejdam
ciekawe po co niemcowi przymorze?
na ten rynek w niedziele czy może kwaterke wynająć na noc jedną??

gallux

ja tam nie wiem turyści mają rózne upodobania
kiedys sporą atrakcja był falowiec, ale myslałem tu raczej o traktowaniu przystanku jako punktu orientacyjnego

nie raz, zwłaszcza latem widziałem w kolejkach ludzi, którzy z paniką w oczach dopytuja się "co to za stacja" albo głośno odliczaja przystanki...

cd

są też Niemcy, którzy by chcieli obejrzeć co też wyrosło na ich dawnym polu...

to nie powód do az takiej troskliwości
;]

ze starego kolejarskiego dowcipu
a może KOMPROMIS??
powiedzmy taki
w połowie odcinka między oliwą a przymorzem miły głos w głośnikach SKM zapowiada:
gdańsk-uniwersytet
danziger univerzitet
la universitetesrete gdansk
pociąg zwalnia proszę wyskakiwać
pozostałym pasażerom życzymy miłek podróży:)
SKM razem ze studentami:)

Ejdam.

Nie wiem czy falowiec był atrakcją dla Niemców,ale dla Francuzów na pewno;byli na początku lat 80-siątych
i stwierdzili,że unas to się dba o biednych i bezdomnych skoro umieszcza się ich w specjalnych blokach.

ooo, to rewelacyjny pomysł :)))
wizja jak z roku 2150, a pasażerowie będą wyskakiwać w biegu przy prędkości 150km/h...
To będą takie nowe sporty extremalne

ejdam

Przesadzasz, turysta to zwiedza Długi Targ w Gdańsku anie stacje PKP na Przymorzu , ale mnie ubawiles.

Moby Dick

ale jadąc z Długiego Targu do Sopotu (który też zwiedzają Niemcy) przejeżdża kolejka przez Przymorze
Może mieć krewnych bądź znajomych na Przymorzu lub w Oliwie (do której niektórych częsci bliżej jest z przystanku Przymorze niz Oliwa)

pisząc, że turysci zwiedzają TYLKO Długi Targ też mnie setnie ubawiłaś
ja ich latem widywałem w całym Trójmiescie
Niemców, Anglików, Amerykanów, Szwedów i innych

LUDZIE

Obok na portalu jest artukuł pt: student do niemiec czy jakos tam. Niejaki smieszek , ktory uwaza sie ,że jest Alfa i Omegą i mieszka w sród idiotów w popieprzonym kraju, tu i teraz pisze o stacji SKM?
Wielmozny Panie to chyba nie godzi sie pisać Panu o tak przyziemnych sprawach bo my idioci i tak nic z tego nie zroumiemy.A na przyszłość jak to ktos wcześniej napisał NIE RÓB PAN KUPY WE WŁASNE GNIAZDO.. I wypieprzaj stad czym pręczej bo idioci moga się zdenerowac.

Po co to wszystko

Nie rozumiem po co zmieniać coś co jest i nikomu nie przeszkadza w funkcjonowaniu. Może zarząd Stoczniowca będzie chciał też swój przystanek dla kibiców?

ejdam

naprawdę nie ma powodu by sie unosić:)))))))))
Wyluzuj

Przymorze ma zostac i juz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

proponuje nazwę zmiany ulicy "kurkowa" na ulice "wszystkich kibiców"

ta

ejdam i na czole mieli napisane TURYSTA ZE SZWECJI.
Obecnie jest sporo studenciaków ktorzy studiuja w polsce albo nauczycieli j.angielskiego uczacych w szkołach językowych.Turysta to autokarem jezdzi albo taxi. Faktycznie falowiec to naprawde ciekawa architektura do zwiedzania.Oj ejdam mnie też ubawiłes.

jezusicku słodki już południe na Anioł Pański biją a mnie si palce przykleiły do myszki:D

Proponuje

"Wałesa-bahnhof" radni sie zgodzom
Adamowicz tyż

Gumofilc

jezeli kolejką jedzie grupa blondynów, rozmawiających ze sobą po szwedzku, mających w rękach przewodniki po Polsce w języku szwedzkim, to ja od razu ich podejrzewam, że sa Szwedami

P.S. ja też bywam turystą, a nie jeżdzę ani autokarem ani taksówkami
Moby Dick, a kto się unosi?
ja?

taki wkuty
taki bystry
a jaki śmieszny
jak coś chlapnie to pół portalu ma z niego beke
walesa banhoff mówisz pan??
poczekaj zapisze sobie, po porocie opowiem w rodzinnej wiosce to bedzie miał sołtys ubaw po pachy.....

a nie zapomnij uprzedzić sołtysa żeby zapiął kufajke i zawiązał troki w gaciach BO ŚMIESZNE BEDZIE
o walesa banhoff bedzie
takie jaja:)

Hahaha

ludzie nie maja co robić...

A może Gdańsk-Agencje Towarzyskie? Jest ich tam przecież parę, więc po co zagraniczny turysta z wypiekami na twarzy ma pytać pazernego taryfiarza, skoro wsiądzie sobie w pachnąca kolejeczkem i wysiądzie gdzie trzeba. Prawda?

tajemniczy blondyn w czarnym bucie , szwed ci to pewnikiem.

oczywiście mógł to być Francuz dla niepoznaki gadający po szwedzku...
kto ich tam wie

A może Gdańsk-Rozi, to najblizsza kolejce agencyjka...

teletubiś

nawet nie mis a jakis kosmita , prosze napisz co znaczy POPOROCIE, bo bekę mam.

o nasi Panowie

Jak wy dobrze znacie nazwy biur rozkoszy .
I wszystko jasne.

"POPOROCIE"??????????????????????????????
jak znajdziesz tam taki wyraz to wróć i zapytaj jeszcze raz bu ha ha ha ha

Ale bzdura!!!

Zaraz AWF bedzie chciało mieć Gdansk AWF zamiast Zabianki. Mam nadzieje ze ci nasi radni nie beda tak durni jak te porąbane łby z Uniwersytetu.

POgięło cię?

Podoba mi sie ta propozycja

Mieszkam na Przymorzu od urodzenia, ale jestem za! Nie kazdego stać na wyższe wykrztałcenie i moim zdaniem to podniosłoby prestisz mojego osiedla i mieszkańców. Jenak czy to sie komuś podoba, czy nie nazwa Uniwersytet więcej znaczy niż Przymorze z którego peronu (jak ktoś słusznie zauważył) żadnego morza nie widać. Ale Polacy zawsze muszą byc na nie, nawet jak ktoś ma po prostu dobry pomysł.
Z pozdrowieniami

Kajtek

zapomniałes swoich majtek
w zeszłym tygodniu je zostawiłes
jak u mnie w agencji byłes.

zapomniałeś napisać, że mieszkasz na przymorzu, już 95 lat dziadku :)))))))))))

może by i to miało sens, gdyby tam był faktycznie campus
ale nazwac tak budynki 3 wydziałów podczas gdy reszta jest rozrzucona po całym trójmieśćie to lekka przesada
apeluje o odrobinę rozsądku

TELETUBIS NAWET NIE MIS TYLKO KOSMITA ALBO KOBITA

POROCIE TAK TAM PISZE HAHAHASHAHAH WSZYSTKO JEDNO A BEKA JEST.

weź se je róziu na pamiątke

a wiesz mój mały co to jest przejęzyczenie??

mama

3 wydziały + rektorat + budowana biblioteka główna...
chyba cityman miał pełniejsza listę ;)

rozbij to na sale wykładowe pracownie i gabinety

Ejdam.

Ci Francuzi to byli z centali związkowej,przyjechali na zaproszenie jeszcze wtedy porządnej"Solidarności";
byli chyba wiosną 81r,a na pewno przed wojną wywołaną przez spawacza.Pozdro,miłego zwiedzania falowca.

Ale jak się mają te 3 wydziały do ogromu porozrzucanych po trójmieście i okolicach (Starogard, Wejherowo) wydziałów??!

Pomijając już fakt, ze kompletnie im wszystkim odbija z tym zmienianiem nazewnictwa, mama ma rację.
To paranoja, niech się radni wezmą do prawdziwej roboty, a nie wyimaginowanej.

TELETUBIŚ

wiem, wiem ale pozartowac można.

kajtuś

bez majtuś to niech Ci mausia dziurke w tych gaciach zaceruje.

Gruby 64 i ejdam

Ci blondyni w czarnych butach co to udawali szwedów a byli Nordykami a nie francuzami to oni przyjechali tu szukac treblinek do kombajnów.

rózia fruzia

Gruby

dzięki, prawdę mówiąc w środku jeszcze nie byłem, ale słyszałem juz masę historii o obcokrajowcach, którzy otwierali usta ze zdziwienia na widok tego "cudu swiata" ;)

JAgula, mama... - szczerze mówiąc nie mam zdania na temat zmiany nazwy przystanka (prościej mówiąc wisi mi to ;) )
śmieszą mnie natomiast opinie określające ten pomysł jako bzdurę, idiotyzm itp.
konkretnie śmieszy mnie zapalczywość z jaką co niektórzy dyskutanci bronią tu "tradycyjnej" nazwy Przymorze

Do kolegi stopa

Czy ze stacji Gdansk Przymorze musi byc widoczne morze? Czy ze stacji Politechnika widac Politechnike, a moze we Wrzesczu ktos wrzeszczy. Czy z Orlowa widac orly. Czy na Zaspie widac zaspy (zwlaszcza latem?) A w Oliwie sa gaje oliwne ? :) Czy na Niedzwidniku sa niedzwiedzie ? Ups - tam nie ma stacji skm wiec nazwa moze zostac ? Moje osiede rodzinne to Przymorze - przez 17 lat swoego zycia widzialem tam morze. Chyba nie warto sie ograniczac do znajomosci Gdanska z perspektywy linii SKM.

jak zobaczylem tytul 'nowy przystanek SKM' to myslalem...

ze chcą ROZBUDOWAĆ trasę !!! choćby - uruchomić WRESZCIE, PO LATACH CZEKANIA przystanek na wysokości Biskupiej Górki (Gdańsk-Południe). Przecież jest miejsce, jest nawet dziura w moście na zbudowanie schodów - brakuje trochę betonu na wylanie 'ławy'... i samych schodków względnie windy (powinna być dla niepełnosprawnych, dla rowerzystów, osób z dziećmi w wózkach, itd). tabliczkę można postawić. a Uniwersytet tam też jest - Biologia! I nawet akademik, słynny "Hilton" :))

nie mówiąc o rozbudowie trasy na zachód, dawną Trasą Zarwanych Mostów ... Eeeech ... zachciało się zmieniać nazw... ;-/

Pawełku

a moze bys poczytał historie Gdańska.

Protestujemy!

Na wysokości Biskupiej, a właściwie na Biskupiej Górce jest GWSH. Stąd nazwa przystanku: Gdańsk Gdańska Wyższa Szkoła Humanistyczna.

a ja wiem że..................

blondyn w czarnym bucie i brunet wieczorową porą to jedna i ta sama osoba.
Czy juz wiecie o kim piszę?
tak , tak to Gallux

taki podobny do Johna Weyna??
tak to ON!!!
on ci to, on

Gdańsk Alfa Centrum, Praktiker i Piekarnia Graczyk...

Po pierwsze to zaden nowy przystanek tylko nowa nazwa i po drugie nie dam sobie w kasze dmuchac zeby mi z dzielnicy robili Univerek to niech zrobia Gdańsk Alfa Centrum stacje albo Gdańsk Praktiker p******o ich ?? W ramach protestu te napisy zostaną zamalowane ....Żaden univerek tylko PRZYMORZE I KONIEC.....Nie pozwolimy zeby Przymorze istnialo tylko jako HISTORIa ...

dmuchasz dmuchasz

a na przeciw Dworca Gdańsk Gł

jest Era GSM, stąd nazwa przystanku powinna Gdańsk Era Gsm.
Internauci przyłączcie się do debilnych propozycji. Do dzieła. Pokażcie, że nie tylko senat UG ma zaj.ba.

Fladenmensch Platz

pasuje??

hahahaha

To Wrzeszcz zmienimy na Gdańsk Pizza Bar Bo jest Pizzera ...Gdańsk Zaspa na Gdańsk Yappa ..Przymorze na Alfa Centrum ...Oliwe na Oliwa Sieć Gastronomiczna Barów ...Żabianke na Deptak ...Sopot Wyścigi na Sopot Zakręt nad torami ...Sopot Aquapark itd. Ośmieszyli się ci co to wogole wymyslili nie lepiej rozwazyc problem tak ładnie odnowionego przystanku niz klocic sie nad nazwami ?? Dziekuej papa

idź już, idź

CZY ICH p****ALO DO RESZTY .... CHYBA QRWA SIE IM NUDZI.. PRZYMORZE TO PRZYMORZE A NIE JAKIS j*****Y UNIWEREK, JESLI ZMIENIA NAZWE TO POZALUJA !!

a, Sopot można by zmienić na Gejowo, bo tam mieszka najwięcej gejów ze wszystkich polskich miast, patrz gallux... :)

przyjeżdżaj przyjeżdżaj
czekamy

mniam, mniam...

szczególnie polecamy ci łaźnię miejską

cwellux
odwróć sie plecami
lubie se jarać przy robocie:)))

Ghhrrr...

To może odrazu zmieńmy Gdańsk na Miasto Nad Morzem??

Pozatym Uniwersytet to już inna dzielnica!! On jest w Oliwie!! Niech tam sobie kombinują ze zmianą nazw, a Nasze Przymorze niech zostawią!! (BULWERS!!)

lekka przesada

nie dziwi nic ... ale tak do rzeczy, to jeśli tworzyliby nowy przystanek, to czemu nie, ale zmieniać istniejącą nazwę, kojarzoną z tym miejscem, przez wszystkich gdańszczan i nie tylko ... nie. A swoją drogą to jak miałaby się nazywać ... "Spółdzielnia Mieszkaniowa Uniwersytet" ??

GDAŃSK ROZI NIGHT CLUB AHHAHAHAHA

GDAŃSK ROZI NIGHT CLUB AHHAHAHAHA

fajny pomysl ale sama nazwa jakos tak glupkowato brzmi...ale to moze kwestia przyzwyczajenia..

tak

a Monte Casimo na Gallux strasse

Pit Bull

dresiku kto cie tak kwiecistej mowy nauczyl skarbenku , jak zmienia to zmienia a ty masz tu pikuŚ do gadania.
Acha jeszcze jedno kwiatuszku , dzisiaj obiecales mi że załozysz czerwone rajstopy.

ty

co masz nika cwellux co za samokrytyka no no, skarbie a masz czas po robocie?

a ja bym poustawiał na tym przystanku Gdańsk-Uniwersytet Night Club Rozi manekiny górników w galowych mundurach i panny młode - niech by było jakieś życie na przystanku.

A JA NAPRAWDĘ CHCĘ NOWEGO PRZYSTANKU !!!

ale PRZYSTANKU, NIE NAZWY !! Jak będzie nowy PRZYSTANEK (zwany też stacją :)), czyli nowe miejsce na którym można wsiadać i wysiadać z takich blaszanych żuczków i gąsiennic-gigantów zwanych pociągami, to będzie on też mieć swoją NAZWĘ, prawda? Np. Gdańsk-Morena, wiem że kolej na górę nie wjedzie, ale na dole może być przystanek, a na górę będą prowadzić schody (znalazłem już miejsce, bardzo ładne). Albo Gdańsk-Kiełpinek (był przed wojną!) albo Gdańsk-Kokoszki (mniej przydatny, ale zawsze). Oraz Gdańsk-Słowackiego (przy osiedlu 'Trawki', hehe - Gdańsk-Trawki, piękna nazwa, co ?? :) szybko mówionoby 'Gdańsk-Marycha' :) I, WRESZCIE, POŁĄCZENIE Z GDAŃSKA Z PRZYSTANKIEM GDAŃSK-OSOWA! Było przed wojną, a jakże!! A teraz można tam tylko z Gotynii (Gdyni ;)) dojechać ... ;-//

Grrr. I co, będzie nowy przystanek? Może choćby Gdańsk-Południe, qrde ...

proponuję nową linię kolejową z dwoma przystankami Gdańsk-Lechia i Gdynia-Arka

NAJLEPIEJ OD RAZU ZAORAC I PO SPRAWIE.

Gdańsk Przymorze-Uniwersytet

może tak zmienimy

bardzo fajny pomysł, studenci byli bardziej spostrzegani,

a gdzie oni byli tak spostrzegani?
taka zmiana nazwy jak proponuję wcale nie jest dobrym pomysłem

mama

nie proponuj jak ci się pomysły nie podobają

proponują
literówka :P

nie wytykaj języka bo ci mama nasika

tatko to ci d... pasem zerżnie małolat, jak zobaczy ile mu na modemie natłukłeś rachunku:))

mama

zapomniałas się podpisać?

o pardąsik

nie ma żadnego błędu, więc to na pewno nie mama

a mi tam generalnie wszystko jedno jesli chodzi o NAZWE

moze byc i Uniwersytet, wsio ryba.
Chodzi o to, aby na zmianach nazw się inwestycje NIE KOŃCZYŁY.

Bo wazniejsza jest rozbudowa linii. Po prywatyzacji, SKM czekają nowe wyzwania. Nikt rozsądny nie powinien twierdzić ze SKM to nieopłacalny interes, sądząc po ogromnej ilości osób, które tym jeżdżą (mimo że wlecze się toto 30 km/h, biorąc pod uwagę czas postojów na przystankach; hehe, mają takie hasło 'z SKM w XXI wiek', chyba im się literki (cyferki rzymskie) pomylili (pisownia specjalna!! i celowa :) nie poprawiac), powinno byc 'z SKM w XIX wiek', bo wtedy pociagi tyle wyciagaly np. na Dzikim Zachodzie ...

no ale nieważne, jest ta kolejka, i dobrze. powinno się ją rozbudować. metro nie jest nam potrzebne, choć przyznam że to dobry środek komunikacji (jechałem świetnym metrem w Budapeszcie; naprawdę genialne). Kolejka powinna być rozbudowywana; tramwaj najlepiej zlikwidować, bo tramwaje to beznajdziejstwo; np. budowa nowych wiaduktów dla nich jest tylko trochę tańsza niż wiaduktów dla kolei, a nośność znacznie mniejsza (po kolejowych mogą jeździć nawet ciężkie towarowe). Możnaby pociągnąć nowe trasy SKM również na obecnych trasach torowisk tramwajowych - kto za ??

Poprawić linię Gdańsk Główny-Gdańsk Brzeźno. Już nawet przystanek "Nowy Port" zlikwidowali - niech ich cholera. A przecież to jest linia NAD MORZE - pół kilometra 'w lewo' i jesteśmy w parku, przez park następne pół - i nad morzem ... Świeci pustkami, a tymczasem w sezonie mogłaby dowozić na GDAŃSKIE plaże tysiące turystów ...

Nie mówiąc o budowie mostu przez Wisłę (mam na myśli: przez port, z Nowego Portu na Westerplatte), albo tunelu pod jej dnem; wtedy kolejka mogłaby docierać na Wyspę Sobieszewską (wiem, wiem, most pontonowy; co to jednak, przystanek mógłby być PRZED wyspą, tuż koło mostu; zresztą, ten śmieszny mostek z pływaków i drewna należałoby zastąpić prawdziwym zwodzonym, ale to już większa sprawa.

SKM - tak. Prywatyzacja SKM - TAK. Rozbudowa kolejki SKM - TAK !! Trzeba uruchomić lobbing w tej sprawie, u władz lokalnych.

Pozdrawiam!!
Krzysiek (Critto)

a w dodatku, prywatyzacja ZKM

należy sprywatyzować ZKM, oraz UWOLNIĆ RYNEK KOMUNIKACYJNY - skandaliczna, tyrańska ustawa (państwowa) o przewozach daje miastom władzę nad trasami nawet autobusów - dobrze, że nie samochodów prywatnych! Tzn. miasto może zadecydować, CZY dany autobus może jeździć daną trasą, czy nie. Więc należy wprowadzić bardzo liberalne trasy, każdy niech jeździ gdzie chce (na tym polega WOLNY RYNEK, że każdy robi co chce, nie krzywdząc innych (np. oszustwem), i albo znajduje konsumentów, albo nie). Swoją drogą, zna ktoś rozkłady jazdy prywatnych linii autobusowych i mikrobusów? Są jakieś fajne strony o tym ?? PLIS, podajcie tutaj !!!

gallux - czy ty czasami czytasz swoje wypociny ?

juz widze te prace i referaty na UG:)

"zmiana nazwy prystanku z "gdańsk-przymorze" na "gdańsk-uniwerek" w świetle najnowszych badań docenta pypcia i mgr fikus z uwzględnieniem onomatopeicznej teorii doktora orzecha i nowatorskiej teorii studenta r******y o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy,

oraz dobroczynny i kojący wpływ nazwy na samopoczucie tubylców."

Autor: gallux

król www.trojmiasto.pl

Critto

jak na razie to ponosi cię fantazja
tu nic nie ma o rozbudowie czy modernizacji skm
jedynie o zmianie nazwy na nowa pewnego peronu co to nawet nie ma żadnego zjazdu dla wózków, a jedynie dość strome wysokie schody na które dziecięcy wózek jeszcze wnieść się da, ale z inwalidzkim to już znacznie gorzej...

ale mam dziś branie:))
prawie każdy dziś mnie pozdrowił:)))))
ja tobie też życze tylko tyle ile ty mi, "kurduplu umysłowy"

mama

fantazja go morze ponosi, grunt że w dobrym kierunku :)

gallux - pozdrawiam ;)

również pozdrawiam:)
moŻe zgryźliwie ale za to szczerze:))

widziałeś ejdam jakie mam u plebsu&gminu poważanie??
tytułują mnie królem:)
poczekam jak zaczna samodzierżcą:))))))))))))

Oj Gallux,

rzeczywiście masz dziś branie, nawet ci byka wytknęli (dealer...diler...debil może), a w sumie coś ty takiego powiedział, co zeźliło niektórych? Bo nie zauważyłam.

przecież on nie musi nic mówic
wystarczy że jest
;P

ggallux,

a ty chyba coś mało kumaty jesteś kolego, bo uczepiłeś się jak rzep tych wypowiedzi Galluxa, które mają swój sens (podobnie w wątku o studentach dorabiających w Riechu). Rusz mózgownicą, to może coś dotrze.

baja
nie proponuj mu takich rzeczy
jeszcze ruszy za mocno i ta jedyna szara komórka poobtłukuje mu się o ścianki czaszki

myślisz Mamo, że jakaś jedna znajdzie się? bo ja mam wątpliwości. Wstydzi się bidota podpisać jakimś nickiem, nawet najgłupszym, tylko jakieś g...o Galluxa.

baja szmato, won!!! z czym do ludzi suko głupia?!!!

he, he, he,

won, to możesz sobie zrobić ty - tchórzu. Podpisz się najpierw, nie nauczyli? To postaw krzyzik, to chyba umiesz.

tu przyznam ci rację
w przeciwieństwie do tamtego tan nie ma na pewno żadnej
czysty zwierzęcy instynkt bez odrobiny rozumu

baja, ty stary lachociągu!!!

alfons

przestań się błaźnić, ofiaro losu. Nie jesteś w stanie mnie obrazić, NAPRAWDĘ, na tym portalu rynsztok nie ma wzięcia, więc sobie odpuść i poszukaj czegoś stosowniejszego do swojego ptasiego rozumku.

a z czym ty konusie do baji??

z tym móżdżkiem jak ptaszek

a ptaszkiem jak wróbel??

równą sobie smieciu znalazłeś?? imponuje ci gnoju p******y w te i we wte pępowiną zawinięty, że tu jesteś niby kim??

śmieciem internetowym jesteś, wirtualnym ale mam ochote umyć ręce, ty bambaryło ty, ty czereśniaku wedle tych trzech brzózek, bodajby twoich rodziców stać było jednak na te beczke:)

ty, poprzednik, a liżesz beny cioto durna? :)

hihihi, a co znaczy lizać beny??????

wytłumacz, bo to dla mnie czarna magia. Może czegoś nas nauczysz, alfonsie.

DDR, ty tani spermojadzie!!!

baja idiotko! precz!!!

dziecko bycie alfonsem cie nie hańbi
bardziej sie chce żygać na ciebie kiedy ukryty jak piesek za siatką szczekasz sobie "bezpiecznie":)
szczurek obszczymurek jesteś a nie alfons
na alfonsa kotku trzeba mieć klasę jak sie oferuje najlepszy towar
w twoim przypadku jedyne co możesz zaoferować klientom to własną MATKĘ
a i tego do końca nie jestem pewny
nawet nie wiesz jak sie nazywasz he he he he he he

pisz, pisz kmiocie,

to co z tym lizaniem benów? może się dowiem? Tylko sobie przy pisaniu klawiatury nie zarzygaj. Jak się uzbiera odpowiednia ilość, to ci odpowiem hurtem - lubię dłuższe i sensowniejsze wypowiedzi.

Ej, ty alfons, pilnuj bai, bo od klientów po pysku dostaje, i znów ma cały ryj opuchnięty! Niedługo nikt jej nawet za dychę nie weźmie...

ty, alfons
ty weź ty, powiedz siorze żeby tak nie szminkowała ostro ust bo mi ślady na fujarce zostawia

O! jest i gallux-cwellux psi dzyndzel:)))

ty ochroniarz
właściwie to ochroniarka ha ha ha
własnej dupy nie uchroniłeś buraku
kup se sto kilo ziemniaków więcej na zimie kasztanie

OK, to ja biorę ją za 5 zł. plus VAT :) baja, za mną, już!

Heheheheheheh, a mi baja zawsze daje za darmo, inaczej zbiera po pysku :)))

witam cie debilu doskonały w swym kretyniźmie

dziwne, że przy tych nerwowych i niezbornych r******h jak holenderski wiatrak nie zabiłeś sie o klawiature padlino:))

wąchaj dupę gallux śmieciu jeden!

gallux

pysk cię swędzi stary, pomarszczony parasolu?

cmoknij mnie w lonta, palancie

chapiesz dzidy śmieciu przede mną? :)

laskaj pytonga bambusie w berecie

a, chrupiesz berła pajacu? :)))))

zapinałem ci półdupasy degeneracie

hehe, ty pewnie ściągasz golfy łachudro tandetny :))))))

golfa to mi twoja matka na wacku robiła cieniasie ze zsypu

I nawet wiesz, że do ciebie piszę śmieszny, mały frajerze hehe :))) a, teraz cmoknij mnie w podwozie, i.... do następnego razu naiwny, śmieszny buraku! :)))))))))))))))))))))))))))))

pałuj sie śmieciu w czoło:)
żebys na pierwszym rogu spotkał matke
patrz jak ciężko tyra biedaczka na ciebie nierobie i smrodzie hipopotama

Gd - Przymorze

Ale przeciez przystanek "Gdansk - Przymorze" to jest ten niedaleko Media Markt a Uniwerek jest kilka przystankow dalej wiec czemu chca tak zrobic ??

NIEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PROTESTUJEMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A co będzie jak przyjedzie jakiś turysta i będzie chciał wysiąśc na stacji Gdańsk-Przymorze, ale nie wysiądzie, bo takiej stacji nie będzie....?! Nie wszyscy wiedzą, że Uniwersytet znajduje się na Przymorzu. Poza tym to właściwie Uniwersytet znajduje się w Oliwie, więc czemu nasza nazwa ma być zastąpiona czymś, co się tu wcale nie znajduje?! Trzeba być osobą mocno ograniczoną, pozbawioną wyobraźni, żeby nazwę Przymorze kojarzyć tylko z szarymi blokowiskami... !!! Morze jest dumą naszego miasta, a ta nazwa NAM własnie z morzem się kojarzy!!!!

NIE!!! c.d.

A może Żabiankę nazwiemy AWF???!!!Wrzeszcz - Manhatan. Zaspa - Pas Startowy??!!! A może Gdańsk Główny - McDonald???!!!!! Czemu nie??!!!

Świetny pomysl!!!
Najlepiej pozmieniac wszystkie przystanki na nazwy uczelni. Natępna w kolejce Żabianka ( zmiana na AWFiS) a potem Sopot na ASP.
Pozmieniajcie wszystko ale najpierw zmiany zacznijcie od samych siebie.

No nieźle

No ale Gdańsk Alfa Centrum- Praktiker - Rozi Night Club -Media Markt - M3- MacDonald - Piekarnia Graczyk - Apolis -Hala Olivia - Stocznia - Kolobrzeska - Zooo Banhof ...Taki Napis Wiązankowy na tablicy od poczatku peronu do końca ....Weżcie przykład z niemców jak nazywaja przystanki po Ulicach np ....Ale niech zostanie jak jest...A tak pozatym Przymorze to moja mała ojczyzna i za nic nei dam sobie zmieniać nazwy ..Jak coś w nocy farba , spray i akcja z sasiadami Przymorzakami !!! Przymorze było pierwsze a Univerek był drugi wiec nie obchodzi mnie zdanie studentów ktorzy nie byli w zyciu na terenie przymorza tylko chodza sciezka do mak donalda i na Univerek albo do Supermarketow .....

dzień dobry stacja PRZYMORZE

po:
1. to teren ug nie jest terenem dzielnicy przymorze wiec co oni mają do naszego przystanku,
2. nasza dzielnica była tu wcześniej
3. takie kaprysy to se mogą
4. bedziemy im zamalowywać ten ug
5. może gdańsk night club rozi czcionką różową
6. chybą mieszkańcy mają tu coś do gadania nie radni którzy ... to już inny temat
7. mały (19:55)
No ale Gdańsk Alfa Centrum- Praktiker - Rozi Night Club -Media Markt - M3- MacDonald - Piekarnia Graczyk - Apolis -Hala Olivia - Stocznia - Kolobrzeska - Zooo Banhof ...Weżcie przykład z niemców jak nazywaja przystanki po Ulicach np ....Ale niech zostanie jak jest...A tak pozatym Przymorze to moja mała ojczyzna i za nic nei dam sobie zmieniać nazwy ..Jak coś w nocy farba , spray i akcja z sasiadami Przymorzakami !
8. WSZYSCY MYŚLIMY TAK SAMO!!!!

Przymorze to jest Przymorze i Przymorzem zostanie :)))))

Nie za dużo tu wulgarności ? Temu ma służyć to forum ? Nigdy nie jest dobrze, ale dziś to już po prostu strach tu wejść...

Czy to forum nie powinno być moderowane, wzorem Hyde Parku ?

gdynia ma beke

gdynia nas wysmieje najpierw palma teraz uniwerek a przeciez sami maja uniwerek to moze maksymiliana na uniwerek 3 bo przeciez uniwerek 2 to sopot jak tu wladzy nie bluzgac i to mysmy ich sami wybrali normalnie strzal w lep
p.s. porysujemy wam te mercedesy karwa

Ale mam ciśnienie

Najbardziej mnie wkurza jedna rzecz rozumiem ze jakies grafitery sobie maluja na starych pociagach ale na nowych przystankach i na nowych kolejkach to trzeba miec n****ne we łbie ....i pozniej taki gowniarz albo debil bez mózgu co psuje nowe nasze trakcje :) hahahaa no nasze trasnportery pluje sie ze nei ma pieneidzy na odnowienie Przystankow się nie dziwie jak taki debil sobie kupi markera z koncowkom o srednicy 15 cm i maluje po nowo pomalowanym przystanku co za down....Jak cchcecie miec ładnie to to uszanujcie zobaczcie czy w Niemczech bazgraja tak po pociagach i peronach ???? Nie widziałem nigdzie moze mały skrecz i tag ale nie takie hamskei napisy ...Jak nie umiecie szanowac to nigdy nie dostaniecie w łapska nowych kolejek i peronow ...Gratulacje dla Sopotu Kamionki i z*******ego peronu tam mam nadzieje zaden hu..... nie bedzie sie dobieral ....

cierpisz więc dziecko za miliony

baja

nie bardzo rozumiem tamtą gadkę, ale to dlatego pewnie że nie chowałam się na ulicy
mam jednak nadzieję że mu ulżyło bo tacy frustraci mogą być niebezpieczni
może miał trudna dzieciństwo – bądź dla niego wyrozumiała i co najwyżej litościwie pokiwaj nad nim głową

buhaha

durne te studenty jak nic...swój przystanek i co jeszcze ? może gwiazdkę z nieba?

Mef

podziwiac ze jeszcze sie oburzasz, ja jakos przeszedlem na filtrowanie tekstu, na dluzsza mete jest to chyba jedyna metoda ...

ale moderator dzięki Bogu tu czasem zagląda i może jutro zrobi porządek
trudno żeby dyżurował non stop

EKM ?

A może w następnej kolejności SKM Podstawówka, SKM Gimnazjum, SKM Liceum, Technikum, Policealne etc, aby w końcu całą SKM przemianować na EKM (Edukacyjna Kolej Miejska)?! Staniemy się przez to zapewne najbardziej wykształconym (3-)miastem w Europie, swoją życiową drogę edukacyjną gremialnie pokonując przede wszystkim w żółto-niebieskich pociągach. Chyba szybciej poparłbym nazywanie stacji nazwami prywatnych sponsorów, którzy sfinansują ich modernizację;)

Darzę Uniwersytet wielką estymą i tymbardziej proszę by powściągnął swoją próżność, bo co to za argument, że jak jest Politechnika to musi być...?! Nie przystoi się tak licytować. Etymologia nazwy SKM Politechnika jest z tego co wiem inna - tam po prostu nie było wtedy nawet Opery! Uniwersytetowi radzę w zastępstwie rozważyć przemianowanie na siebie samego na Bałtycki - tak jak kiedyś planowano - i uwolnić naród od fatalnych skojarzeń:-) Byłoby z tego więcej pożytku!

Każde igranie z nazewnictwem, poza okresami takich rewolucji jak ta w 1989, prowadzi tylko do...drugiego obiegu. No i wreszcie spójrzmy na sprawę z punktu widzenia przeciętnego turysty - Uniwersytetów ci u nas dostatek, ale Przymorze tylko jedno...;) A tam na razie zaledwie jeden nowoczesny budynek z wizjonerskiej grupy tworzącej campus XXII wieku.

E tam, co chcecie, trochę folkloru rynsztokowego wpadło, a może wypuścili go z kicia i poczuł wolność? A może to biedne dziecko, z rodziny patologicznej, tata pijak, mama ladacznica, do szkoły pod górkę, a na dodatek genetycznie ciasny łeb?

Tade miał jednak dobry pomysł
taki zrozumiały dla studentów, co to poza swoimi studiami swiata nie widzą ;]
a więc jeszcze raz przytoczę:

"jadąc w stronę Gdyni:
Gdańsk Akademia Muzyczna (dawniej Główny)
Gdańsk Politachnika (bez zmian)
Gdańsk Wyższa Szkoła Zarządzania Nieruchomościami(Wrzeszcz)
Gdańsk.........(tu mi akurat brakuje) < Żak
Gdańsk Uniwersytet (Przymorze)
Gdańsk Seminarium Duchowne (Oliwa)
Gdańsk Akademia Wychowania Fizycznego (Żabianka)"

i stacje Gdańska mamy już z głowy ;P

Mama,

brakuje Stoczni i Politechniki. Dajcie spokój, durnota z tą zmianą nazwy. Niech lepiej zajmą się własnymi, uczelnianymi sprawami, niech zadbają o odpowiedni poziom uczelni i o prestiż w regionie. Bo jak dotąd - nie ma się czym chwalić.

++ KLAKSON REKTOR ++

W SUMIE PO TYM CAŁYM OBJECHANIU UG I RADY MIASTA CZY TO COŚ DA TRZEBA COŚ ZROBIĆ NIE PITOLIĆ i tak powstał real mimo zielonych i mieszkańców PRZYMORZA i tak jest praktiker i nic na nasze stanie pod bramami budów ... mają nas za szare $#@%#$ W SUMIE NIECH REKTOR SOBIE RAZEM Z PREZYDENTEM ROBIA UG PRZYMORZE ALE!!! MA BYĆ TO NOWY PRZYSTANEK I WSZYSTKIE !!! WSZYSTKIE KOSZTA PONOSI UG MOZE NIE UG TYLKO WYDZIALY JAKIE MAJA BYC NA PRZYMORZU
p.s. po co niszczyć napis Gdańsk Uniwersytet na przystanku przecież te kamery na UG nie rozpoznaja kolesia w kominiarce z cegła i spray'em w rekach, jak dlugo może biec za nim emerytowany policjant z agencji ochrony co mu zrobi policja nie zlapie go za reke a kaseta wideo nie jest dowodem takie jest polskie prawo.
... wiec KLAKSON zastanów sie bo nie stać cie na nową farbę a tym bardziej na new staction ...
biedni studenci którzy za to zapłacą swoimi opłatami za studia ...
aaaa kto to wymyślił w pierwszej lini rada studentów tych samych bogatych profów i absolwentów wydziału prawa
>>> wasze piora kontra moja metoda zmeczeniowa

nie maja o czym debatowac radni??

czy naprawde nie ma wazniejszych spraw do debaty radnych naszego wojewodztwa?? zastanowmy sie troche co jest wazniejsze godne zycie, z jasnymi ustwami i prawami czy debata na temat zmiany nazwy stacji SKM????

o przepraszam Politechnikę uwzględnił
zamiast Gdańsk Stocznia można by dać Gdańsk - Akademia Medyczna

czy taka rozpiska przystanków nie brzmi ładnie? ;P

a co sobie przyjezdni o naszym mieście pomyślą...
;P

**AUTO HANDLE Z KRADZIONYMI SAMOCHODAMI TO PIĘKNA WIZYTÓWKA CAMPUSU UNIWERSYTETU GDAŃSKIEGO**

MACIE JEDEN BUDYNEK A RZADACIE TYLE W ZAMIAN NA JAKICH PRAWACH

WY MACIE 33 TYSIACE STUDENTÓW A ILE PRZYMORZE MIESZKAŃCÓW JEDEN FALOWIEC TO PARE TYSIECY

JAK BEDZIE CAMPUS NA TERENIE OD HALI DO ABRAHAMA, BIBLIOTEKA, BASENY I INNE BUDYNKI ZGODNIE Z PLANEM ZAGOSPODAROWANIA TO MOŻECIE PLANOWAĆ NARAZIE TO JEDEN Z WIELU WYDZIAŁÓW UNIWERKU I NIC PO ZA TYM

UNI-CITY ... WARIACI!!! ZA DUŻY APETYT MACIE
Masz racje, ten przystanek to taki temat zastepczy, tak jak aborcja!!!
Tak samo teeeee poprzednie wpisy to tylko poto by wykazac, ze idioci tu pisza i by nie zagladac na te strony!
Dlatego naprawde, ignorowac te zaczepki, innej drogi niema!!

Ludzie czy wy nie widzicie innych problemów w Gdańsku????

Dzjcie sobie spokój z takimi pierdołami jak zmiana nazwy przystanku, prosze. Zróbcie coś aby w SKM było bezpiecznie i czysto - nieważne czy wysiadamy na Przymorzu czy na Uniwersytecie. A nazwa Przymorze - to nie blokowisko tylko przystanek blisko morza. Pozdrawiam wszystkich Przymorzaków - 3majcie się !!!

przymorze

a to obok jest uniwersytet?
Kiedys napisalem artykul-prosbe-wniosek, zeby firmy kontrolujace bilety w zamian za lukratywny biznes, dbaly o podroznych (kolejka, tramwaj, autobus ).
ale kogo to obchodzi? Prezydent i reszta z "wielkich" nie jezdzi wyzej wymienionymi:
Dla plebsu chamstwo i kolejki, i kiedys; nowy prezydent na miare Nerona kaze to wszystko zrownac z ziemia..

gdansk zabianka na gdansk awf:))))

co za glupi pomysl. ja proponuje zeby kolega z uniwerku zajal sie czyms bardziej ambitnym a nie tylko dowartosciowywaniem swojej uczelni.

No wlasnie, czy ma ktos pomysl jak zobligowac np. RENOME do swiadczenia dodatkowej uslugi w postaci zadbania o bezpieczenstwo podroznych!?
Kiedys chcialo zrobic to np. studenckie radio
Pzd.

Nie mam pojecia jak te firme zobligowac do tego rodzaju uslug. Nie jestem z polska komunikacja na biezaco.

p****ani

ch** wam w dupe przymorze wszystko moze

GArus,

" W SUMIE PO TYM CAŁYM OBJECHANIU UG I RADY MIASTA CZY TO COŚ DA TRZEBA COŚ ZROBIĆ NIE PITOLIĆ i tak powstał real mimo zielonych i mieszkańców PRZYMORZA i tak jest praktiker i nic na nasze stanie pod bramami budów ... mają nas za szare $#@%#$ "

No eeej ...
To Ty byles przeciw realowi i praktikerowi ? jeszcze dziwniejsze: to wiecej mieszkancow Przymorza bylo przeciw? Nie chce mi sie wierzyc ...
Wiesz co, ja mieszkam w Srodmiesciu i zaluje, ze nie ma u nas hipermarketu z prawdziwego zdarzenia ... Jest BOMI, sa Rossmanny, jest REMA (teraz chyba zamknieta na remont, dawno bylem, ale nie jestem pewien), ale to nie to ... Markecik rozmiaru Auchana (nie mowie ze rownie fatalnej architektury :) by naprawde doprowadzil do obnizenia cen (i tak sa nizsze dzieki odleglym hiperkom i dzieki BOMI; piwo mozna kupic ponizej 2 zl w sklepie niedaleko, a bywalo juz po 3,5 gdy nie bylo hiperow). Mam nadzieje, ze choc w tym nowym centrum handlowym na Heweliusza bedzie jakas porzadna 'hala' ... MARKETY - TAK !!!

Pozdrawiam!!
Krzysiek(Critto)

Cześć baja, wyliż mi jaja! :>)

troche za pozno...

cyt. "...studiuje tu blisko 33 tys. studentów i pracuje 1600 pracowników naukowych..." a na Przymorzu mieszka prawie 3 razy tyle Gdanszczan. I po argumencie... tez, mi argument... Podazajac tym tropem, to na Przymorzu jest najwiekszy budynek mieszkalny w calej Polsce. Tutaj nawet Uniwerek sie nie umywa;-))

Zostawcie nam Przymorze, niech ten przystanek kojarzy sie z ta obskurna dzielnica, niz z tym uniwerkiem . Zreszta przystanek Politechniki, tez daleko idaca idea, ktora sie przyjela. A to chyba dla tego, ze nie bylo tu zadnej dzielnicy. W koncu Wrzeszcz swoj przystanek ma:P Tak z Uniwerkiem nie przejdzie. Jestem PRZECIW! Wolalbym, zeby miasto puscilo dodatkowa nitke SKM w kierunku obwodnicy oraz wzdluz plazy.

symaptyczny patriotyzm minilokalny

można zauwazyć ze patriotyzm rodzi sie nie tylko w sosunku do miast ale nawet dzielnic!
To sympatyczne.
Ale jak to się ma do nazw przystanków. Ja gdybym miekszał na przymorzu - czyłbym się dowartościowany - to chyba jednak zwiększa prestiż dzielnicy a nie zmniejsza.
Poza tym nazwy przystanków są pewnym drogowskazem dla przyjezdnych. tak jest na całym świecie - głowny przystanek w Londyńskim City - które nota bene jest oddzielnym miastem (tak jak np. Sopot) nosi nazwę BANK a nie City of London, bo właśnie City to centrum finansowe. U nas też tak jest:
GDAŃSK STOCZNIA
GDYNIA STOCZNIA (a nie jak ktoś tu proponował Akademia Morska)
SOPOT WYŚCIGI
GDAŃSK POLITECHNIKA
Jeśli jest w okolicach przystanku jakis ważny punkt to dlaczego nie miałby się tak nazywać przystanek (Warszawa Stadion)
Pamiętacie kiedyś Zaspa nazywała się Gdańsk Lotnisko
Ja również popieram rozwój linii naszego 3miejskiego metra np w keirunku obecnego lotniska poprzez Osowę, Karwiny etc. Taki przystanek też powinien nazwywać się Gdańsk Lotnisko - a nie Gdańsk Rębiechowo.

Idiotyzm

Czy naprawdę nie ma w Gdańsku ważniejszych spraw???? To jest idiotyczny pomysł, tym bardziej, że budynku uniwerku są po drugiej stronie torów skm czyli właściwie we Wrzeszczu.Mieszkam na Przymorzu i nie chcę stacji Uniwersytet.

Bez sensu

Chyba komuś się nudzi i nie ma co robić ze zajmuje sie takimi pierdołami.

co za bzdura! a moze ktos tu zazdrosci polibudzie?? tam przynajmniej jest wszystko na miejscu a nie po calym trojmiescie porozrzycane. inna, wazniejsza sprawa powinna byc cena jaka poniesie miasto za zmiane nazwy!!! tak mi sie cos zdaje ze znalazlo by sie kilka leprzych rozwiazan na wydanie spolecznych pieniedzy!!!

popieram teze dotyczącą kolegi który wspomniał o podwyżce czesnego na studiach zaocznych. Kończe studia w tym roku (na szczęście) bo moja kieszeń cągłych podwyżek nie wytrzymuje teraz płace 2.000 zł za semestr jak zmienia nazwę stacji to pewnie będzie 3000!Wszystkie zmiany i udoskonalenia na Uniwerku sąkosztem studentów zaocznycH!

Powinni zmienić nazwę

Dlatego że de facto centrum przymorza znajduje się znacznie dalej niż Uniwerek.(mam na myśli chłopską)Tak właściwie Stacja przymorze znajduje się w Oliwie co jest dezorientujące dla turystów i nowych w 3 mieście.A uniwerek zasługuje na swoją stację!
Przecie to tylko zmiana wywieszki!!!

wcześniejsze opinie są ksenofobiczne ja też mieszkam na przymorzu 200m od kolejki ale uważam że skoro polibuda ma swój przystanek kolejki a jest znacznie dalej od niego usytuowana!!! To dlaczego nie ma go mieć uniwersytet?
Ludzie wyzbądźcie się kretyńskiego myślenia

student niekumaty
polibuda ma swój przystanek z jednego bardzo prostego powodu
mianowicie znajduje się w dzielnicy wrzeszcz a stacja o tej nazwie już jest
zaś nazwa przymorze jest jak najbardziej na miejscu i totalną bzdurą by było ją tak nagle zmieniać
czy już zrozumiałeś DLACZEGO?
pseudo kolego

W Polsce najwazniejsza sprawa jest zmieniac nazwy...

poniemiecu

nie martwcie sie jak dojdziemy do unie europerkiej
to niemcy i tak zamienie na swoje niemieckie
i nic nie bedziemy mieli do gadania

Fili-Hist?????????

Nie wiedzialem ,że jestem na 3 roku i to jeszcze owego Wydziału ,no ale jak to mówią nie znasz dnia ani godziny .........A co do PKP to to prawda wszystko mi jedno ,a tak poważnie to uważam ,że są ważniejsze rzeczy aniżeli kolejka .

bez sensu...

a komu przeszkadza nazwa Przymorze, mieszkam tu od dziecka, studiowałam na UG ale zmieniac nazwe ze wzgledu na usytuowanie jakiejs uczelni totalny bezsens i kogo na to stać, czy wy nie macie ludzie wiekszych problemów niz nazwa przystanku SKM istaniejącego kupe lat, widać nie...

A może od razu zmienic z Gd-Żabianka na Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu, a Gdynie Stocznia na Akademia Morska. Też ładnie brzmi.

a może gdańsk ewa?

Nieprawdopodobne!!!!!!!

Niche nazwa sobie przystanek tramwajowy na Wita Stwosza UG

bez sensu - a tramwa?

Bez sensu -- majaprzystanek trmawajuwy nazwany "na cześć" uniwersytety, a co wiećej -- przystenek jest blizej campusu.

DO GALLUXA

CZYTAJĄC WSZYSTKIE TWOJE WYPOWIEDZI UWAŻAM ŻE JESTES PEDAŁEM

TO poroniony pomysł !!!!!!>

To poroniony pomysł czy władze Uniwersytetu cierpią na jakąś
chorobę psychiczną ????.
Czy nie mają innych problemów?.Przymorze to nazawa też dzielnicy mieszkaniowej gdzie mieszka kilka dziesiąt tysiecy ludzi więcej niż jest studentów Uniwersytetu i szalonych pracowników pseudonaukowych razem licząc !!!!!.

uniwersytet to nie tylko wydzialy prawa i historyczno-filologiczny, jezeli tak bedziemy na to patrzec to taka sama nazwe powinien miec przystanek Sopot - blisko znajduje sie wydzial ekonomiczny i wydzial zarzadzania,a stacja Zabianka na przeciw ktorej znajduje sie AWFiS, tez zmieni nazwe?

Debile

Debile nie wiecie , że to wiaze sie z wydatkami!!!!!

zdenerwowany

NIE GADAJ?!
COŚ TY?
NA PEWNO?
DOBRZE ŻE NAM POWIEDZIAŁEŚ

Rozi czy Monika

Najbliżej peronu na Przymorzu jest Night Club Rozi a z drugiej mańki Pizerria Monika
Wybór jest prosty:
północna część Przymorze Monika
itd

No dajcie spokój!

To jest zupełna bzdura! Przecież ludzie podróżujący kolejką to nie tylko studenci! Spójrzmy na to bardziej obiektywnie. Po co robić zamieszanie?! A co np. z ludzmi ktorzy przyjeżdżaja do Gdańska i szukają dzielnicy Przymorze? Tak samo nie rozumiem w jaki sposób ma to pomóc ludziom składajacym papiery na Uniwerek...Przeciez papiery składa sie na danym wydziale.Jeśli ktos chce złożyć dokumenty np. na ekonomię musi wysiąść w Sopocie...Zreszta czy my nie mamy poważniejszych problemów w Trójmieście???

taaaak

no to moze chca zmienic nazwe to od razu powinni zmienic Gdynia Stocznia na Gdynia Akademia Morska a Gdańsk Stocznia na Gdańsk Akademia Medyczna?? :) potem jeszcze pozmieniac wedlug szkol srednich, gimnazjow, podstawowek... i na takie bzdety idzie radni traca czas i nasza kase? jesli chodzi o moja opinie to raczem mi to lezy sledziem czy bede wysiadal w Gdańsku Przymorze czy Gdańsku Uniwersytet... juz by lepiej zadbali o to zeby zima nie trzeba bylo isc tip-topkami po w/w przystank bo jakos nie pamietam zeby sie ktos zajal usowaniem lodu z peronu...
PS: a czy uniwerkowi nie chodzi tylko o to ze skoro Polibuda ma przystanek ze swoja nazwa to oni musza tez miec???

Stacja Uniwersytet

Bardzo dobry pomysl

:]

pomysł jest w sumie dość ciekawy, ale z drugiej strony na całe życie przymorza kręci się wokół uniwersytetu, a uniwersytet nie znajduje się tylko na przymorzu. tak więc radziłabym jeszcze dokładnie przeanalizować ten projekt. jeśli zostanie zatwierdzony to wystąpie a zmiany nazwy dzielnicy Gdańsk-Wrzeszcz na Gdańsk-Topolówka, w końcu to zacna szkoła z tradycjami :]

lipa

jest to glupi pomysl wg mnie; na tej samej zasadzie mozna zmienic zabianke na GDANSK AWFiS a gdynie stocznie na GDYNIA AKADEMIA MORSKA; a poza tym orlowo mozna jeszcze zmienic np na GDYNIA KLIF albo sopot kamienny potok sa SOPOT AQUAPARK, kto ma jeszcze inne pomysly na zamiane niech pisze ;)

lipa cd

o widze ze nie tylko ja wymyslilem gdynia AM i gdansk AWFiS

Luuudzie co za róźnica!!!

Studiuję na UG na Wydz. Prawa i Adm. i bez róźnicy jest mi na jakiej stacji wysiadam... Gdańsk Przymorze czy Uniwersytet??? Mało macie problemów na głowie??? Takimi bzdurami musicie się zajmować?

...a z reszta przemiany są juz w toku:))))
do góry