Widok
Nowy przystanek SKM?
Opinie do artykułu: Nowy przystanek SKM?.
Uniwersytet chce mieć "swoją" stację SKM. Czy przystanek Gdańsk-Przymorze zmieni nazwę na Gdańsk Uniwersytet? O tym mają zadecydować gdańscy radni.
Z takim pomysłem wyszli członkowie Senatu UG. Argumentują to pozycją Uniwersytetu Gdańskiego. To największa uczelnia naszego regionu, studiuje tu blisko 33 tys. studentów i pracuje 1600 pracowników naukowych. I dlatego też nazwa stacji SKM, usytuowanej tuż obok campusu, powinna nosić nazwę adekwatną do miejsca. Co sądzą o tym ...
Uniwersytet chce mieć "swoją" stację SKM. Czy przystanek Gdańsk-Przymorze zmieni nazwę na Gdańsk Uniwersytet? O tym mają zadecydować gdańscy radni.
Z takim pomysłem wyszli członkowie Senatu UG. Argumentują to pozycją Uniwersytetu Gdańskiego. To największa uczelnia naszego regionu, studiuje tu blisko 33 tys. studentów i pracuje 1600 pracowników naukowych. I dlatego też nazwa stacji SKM, usytuowanej tuż obok campusu, powinna nosić nazwę adekwatną do miejsca. Co sądzą o tym ...
p******o kogos... za nasza kase beda sie bzdurami zajmowac... a tu trzeba nie tylko tablice zmienic ale jeszcze rozklady, napisy na kasownikach itd itp. jak uniwerek za to zaplaci to luz, tylko niech jeszcze pomysla o tym ze wielu (oj bardzo wielu - mysle, ze 99 proc ludzi jezdzacych skm) przystanek ten kojarzy sie z przymorzem (blokowisko?? nie znasz przymorza - to nie tylko falowce) a nie z niklym wciaz kawalkiem uniwersytetu (raptem 3 wydzialy)
Uniwersytet
Zapomnieliscie ze moj wydzial i to duzy jest w Gdynii(BGiO)(a zajecia mialem w Sopocie,na Przymorzu oraz we Wrzeszczu w dwoch miejscach, a także w centrum - moja biblioteka, i jakos tez studiowalem na UG,ale nikt mi nie wmówi, że tam jest kampus hehe, jak ktos tak mowi to niech jedzie do Torunia albo na AGH w Krakowie to zobaczy co to jest kampus, moze w przyszlosci powstanie tam wiele dodatkowych wydzialow itp, to moze wtedy, ale na razie phi), i jakos mnie to dziwi ze tam ma byc taka nazwa.Po pierwsze jak sie wysiada to zeby tam dojsc, trzeba isc niezly kawalek, po drugie zadnych oznaczen jak gdzie dojsc(skad taki ktos z poza trojmiasta ma wiedziec ze ten 3 pietrowy budyneczek z daleka to rektorat, a poza tym, tam sa tylko 3 wydziały i daleko daleko z tylu akademiki. Nie wydaje mnie sie zeby ta nazwa przeszła.
CIĘŻKI ORZECH DO ZGRYZIENIA.
Po pierwsze: przewodniczącemu parlamentu studentów UG nie przystoi mówić "papiery" mając na myśli dokumenty... To świadczy o kulturze języka - zwłaszcza człowieka wypowiadającego się za określoną grupę. Po drugie: pomysł wart zastanowienia-choć prawdę mówiąc w Trójmieście przyjęto zasadę nazewnictwa przystanków od ich lokalizacji dzielnicowej- wyjątkiem jest "Politechnika" i "Stocznia". Gdyby przyjęto nazewnictwo względem ważnych obiektów to zapewne przystanek "Politechnika" nazwano by "Opera" - podobnie jak np. w Pradze czy Budapeszcie. Tam króluje właśnie taka zasada. I nie oszukujmy się: czym jest raz do roku rozterka zagubionego studenta chcącego złożyć dokumenty na UG względem tysięcy gdańszczan jeżdżących SKM i rozróżniających topografię miasta właśnie na podstawie kolejności przystanków... Po trzecie: nie raz spotkałem się z zadziwieniem turystów iż z okna kolejki SKM na tym przystanku wcale nie widać morza a tak sugeruje jego nazwa. Nazwa,która nie kojarzy się z betonowym blokowiskiem lecz wodą z falami. A do tej tu daleko.
a ja proponuje zmienic nazwy wszystkich p.o. na nazwy uczelni ktore znajduja sie w poblizu, jesli przystanek nie ma uczelni to sugeruje nazwe najblizszej szkoly sredniej, gimnazjum lub podstawowki, ewentualnie przedszkola, no i w ostatecznosci zlobka (czy zlobki jeszcze istnieja?) w przypadku wiekszej ilosci szkol wyzszych przyporzadkowanych do jednego przystanku proponuje teleturnieje z udzialem studentow, (w przypadku studentow awf moze byc pojedynek silowy lub z uzyciem bialej broni), do osob sugerujacych aby uniwerek zaplacil za zmiane tablic - moze sie to odbic na kieszeni studentow zaocznych - kolejna podwyzka czesnego
Dowartościować Rektora / Kogoś upamiętnić
Dowartościować Rektora !
Nie ma chyba innego poważnego argumentu. To, że przyjedzie niezorientowany "złożyć papiery"(gratuluję Takiego! przewodniczącego Parlamentu studentom UG) i nie trafi na Uniwersytet ja nie wieżę. A władza lubi się dowartościować - to czemu by nie Rektor w swoim odnowionym Rektoracie przy nowej nazwie przystanku SKM. Rozmieszczenie różnych placówek Uniwersytetu od Gdyni przez Sopot, Pzymorze, kilka lokalizacji rozrzuconych we Wrzeszczu, także kilka w centrum Gdańska powinno ostudzić zapały nazbyt gorących głów.
NA KONIEC najważniejsze:
A może - jeśli zmiana musi się dokonać to lepiej ...
upamiętnić K O G O Ś
- chłopaka który został bezsensownie zamordowany w tym miejscu kilka lat temu. Wyrzucony z pociągu SKM roztrzaskał się o wiatę osłaniającą wejscie na peron tego przystanku. Był zdaje się również studentem UG.
....
Nie ma chyba innego poważnego argumentu. To, że przyjedzie niezorientowany "złożyć papiery"(gratuluję Takiego! przewodniczącego Parlamentu studentom UG) i nie trafi na Uniwersytet ja nie wieżę. A władza lubi się dowartościować - to czemu by nie Rektor w swoim odnowionym Rektoracie przy nowej nazwie przystanku SKM. Rozmieszczenie różnych placówek Uniwersytetu od Gdyni przez Sopot, Pzymorze, kilka lokalizacji rozrzuconych we Wrzeszczu, także kilka w centrum Gdańska powinno ostudzić zapały nazbyt gorących głów.
NA KONIEC najważniejsze:
A może - jeśli zmiana musi się dokonać to lepiej ...
upamiętnić K O G O Ś
- chłopaka który został bezsensownie zamordowany w tym miejscu kilka lat temu. Wyrzucony z pociągu SKM roztrzaskał się o wiatę osłaniającą wejscie na peron tego przystanku. Był zdaje się również studentem UG.
....
Popieram, ale to za mało
Genialny pomusł, widać że wyszedł z głów ludzi z uniwersytetu, ktory w rankingach znajduje się na szarym końcu wyższych uczelni (mam na myśli prawdziwe uczenie, a nie te nowopowstałe fabryczki dyplomów).
Jeśli ma to być prestiżowa sprawa i zarazem udogodnienie dla studentów in spe, to należy zmienić kompleksowo nazwy i innych przystanków. Proponuje: Uniwersytet - Wrzeszcz, Uniwersytet - Przymorze, U- Sopot i U- Gdynia. Bedziemy chyba ewenementem na skalę światową z taką ilością uniwersytetów, a w razie wojny wróg kompletnie zgłupieje.
Jeśli ma to być prestiżowa sprawa i zarazem udogodnienie dla studentów in spe, to należy zmienić kompleksowo nazwy i innych przystanków. Proponuje: Uniwersytet - Wrzeszcz, Uniwersytet - Przymorze, U- Sopot i U- Gdynia. Bedziemy chyba ewenementem na skalę światową z taką ilością uniwersytetów, a w razie wojny wróg kompletnie zgłupieje.
Nie zgadzam się z Tezeuszem
choć kierunek jest słuszny-
jadąc w stronę Gdyni:
Gdańsk Akademia Muzyczna (dawniej Główny)
Gdańsk Politachnika (bez zmian)
Gdańsk Wyższa Szkoła Zarządzania Nieruchomościami(Wrzeszcz)
Gdańsk.........(tu mi akurat brakuje)
Gdańsk Uniwersytet (Przymorze)
Gdańsk Seminarium Duchowne (Oliwa)
Gdańsk Akademia Wychowania Fizycznego (Żabianka)
itd.
jadąc w stronę Gdyni:
Gdańsk.........(tu mi akurat brakuje)
Gdańsk Akademia Wychowania Fizycznego (Żabianka)
itd.
33 tysiace?
z tych 33 tysiecy studentow UG wiekszosc (okolo 2/3) nie ma nic wspolnego z terenami przy bazynskiego. Coz za idiotyzm - niezorientowany student pierwszego roku sprawy zaltwia w DZIEKANACIE, a przy bazynskiego sa tylko dziekanaty trzech wydzialow. I to racja, wyraznie widac ze to pomysl wladz jednego z najslabszych uniwersytetow w kraju. Tylko 3(moze 4, nie pamietam dokladnie) kierunki maja akredytacje, na wielu kierunkach sa dramatyczne braki w kadrze naukowej, i jedyny aktualnie casus, ze rektor uniwersytetu nie ma tytulu profesorskiego. Nic dziwnego, jak poswiecaja sie takim pomyslom, zamiast praca nad jakoscia nauczania.
to jest dowcip chyba...
" Nazwa Gdańsk-Przymorze kojarzy mi się z szarym, przygnębiającym blokowiskiem - tłumaczy Magda Jarząbska, studentka prawa. - Zdecydowanie lepiej brzmi Gdańsk -Uniwersytet."
ale to debil
zmieńmy nazwe BISKUPIA GÓRKA na policjantów
od razu bedzie BEZPIECZNIEJ hehehehehe
kto pamięta, że przymorze było najpierw stacją
GDAŃSK-POLANKI?
po wybudowaniu nowego peronu SKM zmieniło nazwe na Gd-Przymorze ze względu na budowane osiedle
jak jej gdańsk jest szary niech spada studiować gdzie indziej
dawno nie słyszałem bardziej debilnego uzasadnienia
ale to debil
zmieńmy nazwe BISKUPIA GÓRKA na policjantów
od razu bedzie BEZPIECZNIEJ hehehehehe
kto pamięta, że przymorze było najpierw stacją
GDAŃSK-POLANKI?
po wybudowaniu nowego peronu SKM zmieniło nazwe na Gd-Przymorze ze względu na budowane osiedle
jak jej gdańsk jest szary niech spada studiować gdzie indziej
dawno nie słyszałem bardziej debilnego uzasadnienia
Nazwa nie jest najwazniejsza
A mnie tam zmiana nazwy sie podoba... Zeby tylko ta kolejka i te przystanki byly na poziomie... Te zdewastowane przystanki i sklady... Niedlugo nikt nie bedzie chcial tym jezdzic. Tylko najubozsi i uczniowie/studenci, czyli ci, ktorzy musza.
Miasto razem z SKM powinny zainwestowac w calkowita rewitalizacje kolejki, a nastepnie objac ja calodobowym monitoringiem i zaangazowac powazne sily ochroniarskie.
Chyba nigdzie w Polsce nie ma az tak zdewastowanych skladow jak na SKM... To bardzo boli.
Miasto razem z SKM powinny zainwestowac w calkowita rewitalizacje kolejki, a nastepnie objac ja calodobowym monitoringiem i zaangazowac powazne sily ochroniarskie.
Chyba nigdzie w Polsce nie ma az tak zdewastowanych skladow jak na SKM... To bardzo boli.
ggalux
zgadzam się żeby dla twojej wygody wszystkie przystanki nazwać GDAŃSK-SREBRZYSKO
nie bedziemy ich numerować tylko oznaczać
i tak :
gdańsk serbrzysko (oliwa) - gruszeczka
gd-srebrzysko (przymorze) jabłuszko
gd-srebrzysko (zaspa) sliweczka
gd-srebrzysko (wrzeszcz) DYNIA!!
czemu dynia??
bo tu masz arbuzie przesiadke na ZKM:))
zgadzam się żeby dla twojej wygody wszystkie przystanki nazwać GDAŃSK-SREBRZYSKO
nie bedziemy ich numerować tylko oznaczać
i tak :
gdańsk serbrzysko (oliwa) - gruszeczka
gd-srebrzysko (przymorze) jabłuszko
gd-srebrzysko (zaspa) sliweczka
gd-srebrzysko (wrzeszcz) DYNIA!!
czemu dynia??
bo tu masz arbuzie przesiadke na ZKM:))
Proponuję we właściwej juz nazwie dopisać (Uniwersytet)
Np. Gdańsk Przymorze (Uniwersytet) - to dla zagubionych w naszym mieście studentów oczywiście :-) którzy chyba mają kłopoty ze studiowaniem i pamięcią... Zaraz taki/taka student/-tka będzie wiedzieć że musi wysiadać i już ci.
A i tłumaczenia że to Przymorze było a nie UG nie pomogą już :-) End.
A i tłumaczenia że to Przymorze było a nie UG nie pomogą już :-) End.
juz widze te prace i referaty na UG:)
"zmiana nazwy prystanku z "gdańsk-przymorze" na "gdańsk-uniwerek" w świetle najnowszych badań docenta pypcia i mgr fikus z uwzględnieniem onomatopeicznej teorii doktora orzecha i nowatorskiej teorii studenta r******y o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy,
oraz dobroczynny i kojący wpływ nazwy na samopoczucie tubylców."
"zmiana nazwy prystanku z "gdańsk-przymorze" na "gdańsk-uniwerek" w świetle najnowszych badań docenta pypcia i mgr fikus z uwzględnieniem onomatopeicznej teorii doktora orzecha i nowatorskiej teorii studenta r******y o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy,
Laila
Jak czytam co pisza takie idiotki jak Ty to mnie zęby bolą. Oby twoi rodzice byli tak wielkimi i znanymi w swiecie polakami jak L. Wałęsa. Widac w dupach sie wam poprzewracało drogie dziadki.Czy o tobie kiedys ktos będzie pamietał? raczej nie a Wałęsa przejdzie do historii polski czy Ci sie to podoba czy nie głupia trąbo.
A teraz do tej laluni co to przymorze jest dla niej szare.Mieszkasz pewno w pokoiku z prusakami w akademiku a przymorze ci sie szarew wydaje.Jak nie pasi to jedz za granice studiowac.Jezu skad takie pustaki się biorą.
A teraz do tej laluni co to przymorze jest dla niej szare.Mieszkasz pewno w pokoiku z prusakami w akademiku a przymorze ci sie szarew wydaje.Jak nie pasi to jedz za granice studiowac.Jezu skad takie pustaki się biorą.
tak demagogicznie:
wywalic tych pijakow z olivy do nowego portu niech tam sobie przystanki przemieniaja i z lokalna ludnoscia dyskutuja o wyzszosciach ich racji.
Logicznie:
Jezeli student potrzebuje wskazowki gdzie ma wysiasc do szkolki to tymbardziej tysiace ludzi pracujacych na przymorzu w roznych firmach ma rowniez prawo do nazwania przystanku nazwa swego miejca pracy.
I tak na przystanku powinna znalezc sie litania :
zkm lodowisko
zkm hotel
zkm meblowy
zkm fiat
zkm kiosk
zkm kwiaciarnia
zkm smietnik(dla poszukiwaczy)
zkm...
z powazaniem :-)))))))
Logicznie:
Jezeli student potrzebuje wskazowki gdzie ma wysiasc do szkolki to tymbardziej tysiace ludzi pracujacych na przymorzu w roznych firmach ma rowniez prawo do nazwania przystanku nazwa swego miejca pracy.
I tak na przystanku powinna znalezc sie litania :
zkm lodowisko
zkm hotel
zkm meblowy
zkm fiat
zkm kiosk
zkm kwiaciarnia
zkm smietnik(dla poszukiwaczy)
zkm...
z powazaniem :-)))))))
Gdańsk Przymorze to Gdańsk Przymorze
Jestem ZDECYDOWANIE PRZECIWNY (!!!) jakimkolwiek zmianom w nazewnictwie geograficznym.
Instytucje, zakłady, obiekty się zmieniają (stocznie padają, hipodrom sopocki niedługo wykupi jakiś developer), a nazwy miejs nie!!!. Poza tym znowu wprowadzi to mętlik w głowach ludzi i będą gadać na ten przystanek jeszcze przez 3 lata Gdańsk Przymorze tak jak gadali na Zaspę Lotnisko. Jak już chodzi o zmianę nazwy to proponawałbym powrót do nazw dzielnic, w których znajdują się przystanki, i tak:
1. GdańsK Stocznia na Gdańsk Brama Oliwska,
2. Gdańsk Politechnika na Gdańsk Wrzeszcz Politechnika (lub Opera),
3. Sopot Wyścigi na Sopot Karlikowo,
4. Gdynia Stocznia na Gdynia Port (jako dzielnica),
5. Gdynia Leszczynki na Gdynia Chylonia Zajezdnia (Leszczynki to miejsce za ul. Morską w stronę lasu),
6. Gdańsk Nowe Szkoty na Gdańsk Wrzescz Politechnika lub Opera peron 2 (Nazwa Gdańsk Nowe Szkoty miała sens jak przystanek był usytuowany w latch 70-tych bardziej w stronę Nowego Portu, a dzisiaj de facto jest to 2. peron Politechniki.
I jeszcze jedno: Geant, Castorama i całe to osiedle nie leży w Gdańsku Osowej tylko w Gdańsku Wysokiej. Osowa zaczyna się od ul. Wodnika na Zachód. Proszę wziąć obojętnie jaki Plan Miasta lub mapę i spojrzeć. Zresztą jeszcze przed budową węzła nad obwodnicą (notabene, żeby było śmieszniej, należy on do Gdyni), jeszcze w latach 90-tych za obwodnicą stały niebieskie tablice drogowe "Wysoka".
Instytucje, zakłady, obiekty się zmieniają (stocznie padają, hipodrom sopocki niedługo wykupi jakiś developer), a nazwy miejs nie!!!. Poza tym znowu wprowadzi to mętlik w głowach ludzi i będą gadać na ten przystanek jeszcze przez 3 lata Gdańsk Przymorze tak jak gadali na Zaspę Lotnisko. Jak już chodzi o zmianę nazwy to proponawałbym powrót do nazw dzielnic, w których znajdują się przystanki, i tak:
1. GdańsK Stocznia na Gdańsk Brama Oliwska,
2. Gdańsk Politechnika na Gdańsk Wrzeszcz Politechnika (lub Opera),
3. Sopot Wyścigi na Sopot Karlikowo,
4. Gdynia Stocznia na Gdynia Port (jako dzielnica),
5. Gdynia Leszczynki na Gdynia Chylonia Zajezdnia (Leszczynki to miejsce za ul. Morską w stronę lasu),
6. Gdańsk Nowe Szkoty na Gdańsk Wrzescz Politechnika lub Opera peron 2 (Nazwa Gdańsk Nowe Szkoty miała sens jak przystanek był usytuowany w latch 70-tych bardziej w stronę Nowego Portu, a dzisiaj de facto jest to 2. peron Politechniki.
I jeszcze jedno: Geant, Castorama i całe to osiedle nie leży w Gdańsku Osowej tylko w Gdańsku Wysokiej. Osowa zaczyna się od ul. Wodnika na Zachód. Proszę wziąć obojętnie jaki Plan Miasta lub mapę i spojrzeć. Zresztą jeszcze przed budową węzła nad obwodnicą (notabene, żeby było śmieszniej, należy on do Gdyni), jeszcze w latach 90-tych za obwodnicą stały niebieskie tablice drogowe "Wysoka".
Jest już Gdańsk Politechnika
Niechaj będzie Gdańsk Uniwersytet zwłaszcza, że młoda to przecież uczelnia (erygowana w latach 70. ubiegłego wieku) potrzebująca naukowego rozgłosu i splendoru, dlatego wszelka forma wyrazu przyczynić się może do tego, iż z każdym rokiem coraz donośniej rozbrzmiewać będzie z Przymorza Gaudeamus igitur.
Wzorem europejskich metropolii...
Wzorem europejskich metropolii można by to zmienić, ale sama nazwa nie wystarczy. Przydałoby się trochę uniwersyteckiego ducha włożyć w wygląd stacji. Niebieski daszek do zejścia w środku peronu wygląda żałośnie i obleśnie... (dla zainteresowanych polecam zwiedzenie np. Sztokholmskiej Uniwersyteckiej stacji metra - malowidła na ścianach, ławeczki)
Do Galluxa
W sprawie Karlikowa.
Wg mnie Karlikowo ograniczone jest morzem od wschodu, Al. Niepodległości od zachodu (dalej jest Świemirowo i Stawowie), ul. 3-Maja od północy i oczywiście granicą z Gdańskiem (potokiem o śmiesznej nazwie Gdynia) od południa. Wynika to z dawnych przynależności w dziejach sopockich (Dzieje Sopotu do 1945 - autorów nie pamiętam, Bedeker Sopocki Mamuszki, itd.) oraz potwierdzone to jest na wszelkich planach miasta Sopotu, nawet wydawanych obecnie. Po prostu nazwa Wyścigi (od nazwy przystanku kolejki) wyparła naturalną nazwę Karlikowo, a ludzie którzy się sprowadzili i pobudowali na tych terenach znali już nazwę Wyścigi.
Wg mnie Karlikowo ograniczone jest morzem od wschodu, Al. Niepodległości od zachodu (dalej jest Świemirowo i Stawowie), ul. 3-Maja od północy i oczywiście granicą z Gdańskiem (potokiem o śmiesznej nazwie Gdynia) od południa. Wynika to z dawnych przynależności w dziejach sopockich (Dzieje Sopotu do 1945 - autorów nie pamiętam, Bedeker Sopocki Mamuszki, itd.) oraz potwierdzone to jest na wszelkich planach miasta Sopotu, nawet wydawanych obecnie. Po prostu nazwa Wyścigi (od nazwy przystanku kolejki) wyparła naturalną nazwę Karlikowo, a ludzie którzy się sprowadzili i pobudowali na tych terenach znali już nazwę Wyścigi.
Idioci
typowo polskie zachowanie, robic wszystko zeby czuc sie bardziej dowartosciowanym... moze by sie raczej te polglowki zastanowily na tym zeby podniesc image uniwerky porzez podniesienie poziomu nauczania i zaostrzenie procedury kwalifikacyjnej...
chyba studiujac na lepszej uczelni studenci i pracownicy beda mogli czuc sie lepiej niz tylko zmiana nazwy przystanku SKM...
przy okazji koszty beda nizsze, bo podniesc poziom nauczania mozna poprzez wieksze wymagania i walke z korupcja ktora jest na uniwerku nagminna...
...a tak na marginesie.. ciekawy jestem jak pomyslodawcy zamierzaja sfinansowac te zmiane... bo domyslam sie ze nie z wlasnej kieszeni... pewno znowu za niczyje czyli moje, z podatkow...
..mysle, ze wszystkie pomysly powinny byc realizowane ale za fundusze ich pomyslodawcow !!! ale w tym kraju jest inaczej...
...mysle ze pomyslodawcy sa rownie ograniczeni co wlodarze miast zmieniajacy nazwy ulic... szczyca sie ideami bo wydaja nie swoje pieniazki...
.. ale dla tych pomyslodawcow mam ciekawy pomysl... moze, skoro tak sie szczyca swoja uczelnia, i chce zmiany nazwy.. to moze niech zrobia sobie naszywki na kazdym ubraniu z logiem swojej uczelni??? zaznaczam na kazdym, nawet gajerku... czy to nie jest tanszy sposob reklamy???
chyba studiujac na lepszej uczelni studenci i pracownicy beda mogli czuc sie lepiej niz tylko zmiana nazwy przystanku SKM...
przy okazji koszty beda nizsze, bo podniesc poziom nauczania mozna poprzez wieksze wymagania i walke z korupcja ktora jest na uniwerku nagminna...
...a tak na marginesie.. ciekawy jestem jak pomyslodawcy zamierzaja sfinansowac te zmiane... bo domyslam sie ze nie z wlasnej kieszeni... pewno znowu za niczyje czyli moje, z podatkow...
..mysle, ze wszystkie pomysly powinny byc realizowane ale za fundusze ich pomyslodawcow !!! ale w tym kraju jest inaczej...
...mysle ze pomyslodawcy sa rownie ograniczeni co wlodarze miast zmieniajacy nazwy ulic... szczyca sie ideami bo wydaja nie swoje pieniazki...
.. ale dla tych pomyslodawcow mam ciekawy pomysl... moze, skoro tak sie szczyca swoja uczelnia, i chce zmiany nazwy.. to moze niech zrobia sobie naszywki na kazdym ubraniu z logiem swojej uczelni??? zaznaczam na kazdym, nawet gajerku... czy to nie jest tanszy sposob reklamy???
Znowu kolejna głupota - NAZWOMANIA
Kiedyś /może ktoś pamięta/ przystanek nazywał się "Gdańsk-Polanki", potem zmienili, gdańsk-Lotnisko przemianowali na Zaspę /nie wiem o co w tej "Zaspie" biega/.
To może wrócimy do nazwy zamiast Wrzeszcz do "Langfur"
chyba, że jakaś gmina żydowska ustali nową nazwę....
Wali wszystkich po łbie....
eeeeeeeeeee
To może wrócimy do nazwy zamiast Wrzeszcz do "Langfur"
chyba, że jakaś gmina żydowska ustali nową nazwę....
Wali wszystkich po łbie....
eeeeeeeeeee
z punktu widzenia zagranicznych turystów nazwa "Uniwersytet" będzie chyba łatwiejsza do wymówienia i zapamiętania niż "Przymorze" (niech ktos poprosi jakiegoś Niemca, czy Anglika o wymówienie słowa "Przymorze"...)
myślę jednak, że z punktu widzenia turystów zarówno zagranicznych jak i krajowych jeszcze sensowniejsze było by lepsze oznaczenie przystanków SKM, bo generalnie z kolejki nazw przystanków prawie nie widać i nietutejsi się często gubią
myślę jednak, że z punktu widzenia turystów zarówno zagranicznych jak i krajowych jeszcze sensowniejsze było by lepsze oznaczenie przystanków SKM, bo generalnie z kolejki nazw przystanków prawie nie widać i nietutejsi się często gubią
gallux
ja tam nie wiem turyści mają rózne upodobania
kiedys sporą atrakcja był falowiec, ale myslałem tu raczej o traktowaniu przystanku jako punktu orientacyjnego
nie raz, zwłaszcza latem widziałem w kolejkach ludzi, którzy z paniką w oczach dopytuja się "co to za stacja" albo głośno odliczaja przystanki...
kiedys sporą atrakcja był falowiec, ale myslałem tu raczej o traktowaniu przystanku jako punktu orientacyjnego
nie raz, zwłaszcza latem widziałem w kolejkach ludzi, którzy z paniką w oczach dopytuja się "co to za stacja" albo głośno odliczaja przystanki...
ze starego kolejarskiego dowcipu
a może KOMPROMIS??
powiedzmy taki
w połowie odcinka między oliwą a przymorzem miły głos w głośnikach SKM zapowiada:
gdańsk-uniwersytet
danziger univerzitet
la universitetesrete gdansk
pociąg zwalnia proszę wyskakiwać
pozostałym pasażerom życzymy miłek podróży:)
SKM razem ze studentami:)
a może KOMPROMIS??
powiedzmy taki
w połowie odcinka między oliwą a przymorzem miły głos w głośnikach SKM zapowiada:
gdańsk-uniwersytet
danziger univerzitet
la universitetesrete gdansk
pociąg zwalnia proszę wyskakiwać
pozostałym pasażerom życzymy miłek podróży:)
SKM razem ze studentami:)
Moby Dick
ale jadąc z Długiego Targu do Sopotu (który też zwiedzają Niemcy) przejeżdża kolejka przez Przymorze
Może mieć krewnych bądź znajomych na Przymorzu lub w Oliwie (do której niektórych częsci bliżej jest z przystanku Przymorze niz Oliwa)
pisząc, że turysci zwiedzają TYLKO Długi Targ też mnie setnie ubawiłaś
ja ich latem widywałem w całym Trójmiescie
Niemców, Anglików, Amerykanów, Szwedów i innych
Może mieć krewnych bądź znajomych na Przymorzu lub w Oliwie (do której niektórych częsci bliżej jest z przystanku Przymorze niz Oliwa)
pisząc, że turysci zwiedzają TYLKO Długi Targ też mnie setnie ubawiłaś
ja ich latem widywałem w całym Trójmiescie
Niemców, Anglików, Amerykanów, Szwedów i innych
LUDZIE
Obok na portalu jest artukuł pt: student do niemiec czy jakos tam. Niejaki smieszek , ktory uwaza sie ,że jest Alfa i Omegą i mieszka w sród idiotów w popieprzonym kraju, tu i teraz pisze o stacji SKM?
Wielmozny Panie to chyba nie godzi sie pisać Panu o tak przyziemnych sprawach bo my idioci i tak nic z tego nie zroumiemy.A na przyszłość jak to ktos wcześniej napisał NIE RÓB PAN KUPY WE WŁASNE GNIAZDO.. I wypieprzaj stad czym pręczej bo idioci moga się zdenerowac.
Wielmozny Panie to chyba nie godzi sie pisać Panu o tak przyziemnych sprawach bo my idioci i tak nic z tego nie zroumiemy.A na przyszłość jak to ktos wcześniej napisał NIE RÓB PAN KUPY WE WŁASNE GNIAZDO.. I wypieprzaj stad czym pręczej bo idioci moga się zdenerowac.
ta
ejdam i na czole mieli napisane TURYSTA ZE SZWECJI.
Obecnie jest sporo studenciaków ktorzy studiuja w polsce albo nauczycieli j.angielskiego uczacych w szkołach językowych.Turysta to autokarem jezdzi albo taxi. Faktycznie falowiec to naprawde ciekawa architektura do zwiedzania.Oj ejdam mnie też ubawiłes.
Obecnie jest sporo studenciaków ktorzy studiuja w polsce albo nauczycieli j.angielskiego uczacych w szkołach językowych.Turysta to autokarem jezdzi albo taxi. Faktycznie falowiec to naprawde ciekawa architektura do zwiedzania.Oj ejdam mnie też ubawiłes.
Podoba mi sie ta propozycja
Mieszkam na Przymorzu od urodzenia, ale jestem za! Nie kazdego stać na wyższe wykrztałcenie i moim zdaniem to podniosłoby prestisz mojego osiedla i mieszkańców. Jenak czy to sie komuś podoba, czy nie nazwa Uniwersytet więcej znaczy niż Przymorze z którego peronu (jak ktoś słusznie zauważył) żadnego morza nie widać. Ale Polacy zawsze muszą byc na nie, nawet jak ktoś ma po prostu dobry pomysł.
Z pozdrowieniami
Z pozdrowieniami
Gruby
dzięki, prawdę mówiąc w środku jeszcze nie byłem, ale słyszałem juz masę historii o obcokrajowcach, którzy otwierali usta ze zdziwienia na widok tego "cudu swiata" ;)
JAgula, mama... - szczerze mówiąc nie mam zdania na temat zmiany nazwy przystanka (prościej mówiąc wisi mi to ;) )
śmieszą mnie natomiast opinie określające ten pomysł jako bzdurę, idiotyzm itp.
konkretnie śmieszy mnie zapalczywość z jaką co niektórzy dyskutanci bronią tu "tradycyjnej" nazwy Przymorze
JAgula, mama... - szczerze mówiąc nie mam zdania na temat zmiany nazwy przystanka (prościej mówiąc wisi mi to ;) )
śmieszą mnie natomiast opinie określające ten pomysł jako bzdurę, idiotyzm itp.
konkretnie śmieszy mnie zapalczywość z jaką co niektórzy dyskutanci bronią tu "tradycyjnej" nazwy Przymorze
Do kolegi stopa
Czy ze stacji Gdansk Przymorze musi byc widoczne morze? Czy ze stacji Politechnika widac Politechnike, a moze we Wrzesczu ktos wrzeszczy. Czy z Orlowa widac orly. Czy na Zaspie widac zaspy (zwlaszcza latem?) A w Oliwie sa gaje oliwne ? :) Czy na Niedzwidniku sa niedzwiedzie ? Ups - tam nie ma stacji skm wiec nazwa moze zostac ? Moje osiede rodzinne to Przymorze - przez 17 lat swoego zycia widzialem tam morze. Chyba nie warto sie ograniczac do znajomosci Gdanska z perspektywy linii SKM.
jak zobaczylem tytul 'nowy przystanek SKM' to myslalem...
ze chcą ROZBUDOWAĆ trasę !!! choćby - uruchomić WRESZCIE, PO LATACH CZEKANIA przystanek na wysokości Biskupiej Górki (Gdańsk-Południe). Przecież jest miejsce, jest nawet dziura w moście na zbudowanie schodów - brakuje trochę betonu na wylanie 'ławy'... i samych schodków względnie windy (powinna być dla niepełnosprawnych, dla rowerzystów, osób z dziećmi w wózkach, itd). tabliczkę można postawić. a Uniwersytet tam też jest - Biologia! I nawet akademik, słynny "Hilton" :))
nie mówiąc o rozbudowie trasy na zachód, dawną Trasą Zarwanych Mostów ... Eeeech ... zachciało się zmieniać nazw... ;-/
nie mówiąc o rozbudowie trasy na zachód, dawną Trasą Zarwanych Mostów ... Eeeech ... zachciało się zmieniać nazw... ;-/
Gdańsk Alfa Centrum, Praktiker i Piekarnia Graczyk...
Po pierwsze to zaden nowy przystanek tylko nowa nazwa i po drugie nie dam sobie w kasze dmuchac zeby mi z dzielnicy robili Univerek to niech zrobia Gdańsk Alfa Centrum stacje albo Gdańsk Praktiker p******o ich ?? W ramach protestu te napisy zostaną zamalowane ....Żaden univerek tylko PRZYMORZE I KONIEC.....Nie pozwolimy zeby Przymorze istnialo tylko jako HISTORIa ...
hahahaha
To Wrzeszcz zmienimy na Gdańsk Pizza Bar Bo jest Pizzera ...Gdańsk Zaspa na Gdańsk Yappa ..Przymorze na Alfa Centrum ...Oliwe na Oliwa Sieć Gastronomiczna Barów ...Żabianke na Deptak ...Sopot Wyścigi na Sopot Zakręt nad torami ...Sopot Aquapark itd. Ośmieszyli się ci co to wogole wymyslili nie lepiej rozwazyc problem tak ładnie odnowionego przystanku niz klocic sie nad nazwami ?? Dziekuej papa
A JA NAPRAWDĘ CHCĘ NOWEGO PRZYSTANKU !!!
ale PRZYSTANKU, NIE NAZWY !! Jak będzie nowy PRZYSTANEK (zwany też stacją :)), czyli nowe miejsce na którym można wsiadać i wysiadać z takich blaszanych żuczków i gąsiennic-gigantów zwanych pociągami, to będzie on też mieć swoją NAZWĘ, prawda? Np. Gdańsk-Morena, wiem że kolej na górę nie wjedzie, ale na dole może być przystanek, a na górę będą prowadzić schody (znalazłem już miejsce, bardzo ładne). Albo Gdańsk-Kiełpinek (był przed wojną!) albo Gdańsk-Kokoszki (mniej przydatny, ale zawsze). Oraz Gdańsk-Słowackiego (przy osiedlu 'Trawki', hehe - Gdańsk-Trawki, piękna nazwa, co ?? :) szybko mówionoby 'Gdańsk-Marycha' :) I, WRESZCIE, POŁĄCZENIE Z GDAŃSKA Z PRZYSTANKIEM GDAŃSK-OSOWA! Było przed wojną, a jakże!! A teraz można tam tylko z Gotynii (Gdyni ;)) dojechać ... ;-//
Grrr. I co, będzie nowy przystanek? Może choćby Gdańsk-Południe, qrde ...
Grrr. I co, będzie nowy przystanek? Może choćby Gdańsk-Południe, qrde ...
a mi tam generalnie wszystko jedno jesli chodzi o NAZWE
moze byc i Uniwersytet, wsio ryba.
Chodzi o to, aby na zmianach nazw się inwestycje NIE KOŃCZYŁY.
Bo wazniejsza jest rozbudowa linii. Po prywatyzacji, SKM czekają nowe wyzwania. Nikt rozsądny nie powinien twierdzić ze SKM to nieopłacalny interes, sądząc po ogromnej ilości osób, które tym jeżdżą (mimo że wlecze się toto 30 km/h, biorąc pod uwagę czas postojów na przystankach; hehe, mają takie hasło 'z SKM w XXI wiek', chyba im się literki (cyferki rzymskie) pomylili (pisownia specjalna!! i celowa :) nie poprawiac), powinno byc 'z SKM w XIX wiek', bo wtedy pociagi tyle wyciagaly np. na Dzikim Zachodzie ...
no ale nieważne, jest ta kolejka, i dobrze. powinno się ją rozbudować. metro nie jest nam potrzebne, choć przyznam że to dobry środek komunikacji (jechałem świetnym metrem w Budapeszcie; naprawdę genialne). Kolejka powinna być rozbudowywana; tramwaj najlepiej zlikwidować, bo tramwaje to beznajdziejstwo; np. budowa nowych wiaduktów dla nich jest tylko trochę tańsza niż wiaduktów dla kolei, a nośność znacznie mniejsza (po kolejowych mogą jeździć nawet ciężkie towarowe). Możnaby pociągnąć nowe trasy SKM również na obecnych trasach torowisk tramwajowych - kto za ??
Poprawić linię Gdańsk Główny-Gdańsk Brzeźno. Już nawet przystanek "Nowy Port" zlikwidowali - niech ich cholera. A przecież to jest linia NAD MORZE - pół kilometra 'w lewo' i jesteśmy w parku, przez park następne pół - i nad morzem ... Świeci pustkami, a tymczasem w sezonie mogłaby dowozić na GDAŃSKIE plaże tysiące turystów ...
Nie mówiąc o budowie mostu przez Wisłę (mam na myśli: przez port, z Nowego Portu na Westerplatte), albo tunelu pod jej dnem; wtedy kolejka mogłaby docierać na Wyspę Sobieszewską (wiem, wiem, most pontonowy; co to jednak, przystanek mógłby być PRZED wyspą, tuż koło mostu; zresztą, ten śmieszny mostek z pływaków i drewna należałoby zastąpić prawdziwym zwodzonym, ale to już większa sprawa.
SKM - tak. Prywatyzacja SKM - TAK. Rozbudowa kolejki SKM - TAK !! Trzeba uruchomić lobbing w tej sprawie, u władz lokalnych.
Pozdrawiam!!
Krzysiek (Critto)
Chodzi o to, aby na zmianach nazw się inwestycje NIE KOŃCZYŁY.
Bo wazniejsza jest rozbudowa linii. Po prywatyzacji, SKM czekają nowe wyzwania. Nikt rozsądny nie powinien twierdzić ze SKM to nieopłacalny interes, sądząc po ogromnej ilości osób, które tym jeżdżą (mimo że wlecze się toto 30 km/h, biorąc pod uwagę czas postojów na przystankach; hehe, mają takie hasło 'z SKM w XXI wiek', chyba im się literki (cyferki rzymskie) pomylili (pisownia specjalna!! i celowa :) nie poprawiac), powinno byc 'z SKM w XIX wiek', bo wtedy pociagi tyle wyciagaly np. na Dzikim Zachodzie ...
no ale nieważne, jest ta kolejka, i dobrze. powinno się ją rozbudować. metro nie jest nam potrzebne, choć przyznam że to dobry środek komunikacji (jechałem świetnym metrem w Budapeszcie; naprawdę genialne). Kolejka powinna być rozbudowywana; tramwaj najlepiej zlikwidować, bo tramwaje to beznajdziejstwo; np. budowa nowych wiaduktów dla nich jest tylko trochę tańsza niż wiaduktów dla kolei, a nośność znacznie mniejsza (po kolejowych mogą jeździć nawet ciężkie towarowe). Możnaby pociągnąć nowe trasy SKM również na obecnych trasach torowisk tramwajowych - kto za ??
Poprawić linię Gdańsk Główny-Gdańsk Brzeźno. Już nawet przystanek "Nowy Port" zlikwidowali - niech ich cholera. A przecież to jest linia NAD MORZE - pół kilometra 'w lewo' i jesteśmy w parku, przez park następne pół - i nad morzem ... Świeci pustkami, a tymczasem w sezonie mogłaby dowozić na GDAŃSKIE plaże tysiące turystów ...
Nie mówiąc o budowie mostu przez Wisłę (mam na myśli: przez port, z Nowego Portu na Westerplatte), albo tunelu pod jej dnem; wtedy kolejka mogłaby docierać na Wyspę Sobieszewską (wiem, wiem, most pontonowy; co to jednak, przystanek mógłby być PRZED wyspą, tuż koło mostu; zresztą, ten śmieszny mostek z pływaków i drewna należałoby zastąpić prawdziwym zwodzonym, ale to już większa sprawa.
SKM - tak. Prywatyzacja SKM - TAK. Rozbudowa kolejki SKM - TAK !! Trzeba uruchomić lobbing w tej sprawie, u władz lokalnych.
Pozdrawiam!!
Krzysiek (Critto)
a w dodatku, prywatyzacja ZKM
należy sprywatyzować ZKM, oraz UWOLNIĆ RYNEK KOMUNIKACYJNY - skandaliczna, tyrańska ustawa (państwowa) o przewozach daje miastom władzę nad trasami nawet autobusów - dobrze, że nie samochodów prywatnych! Tzn. miasto może zadecydować, CZY dany autobus może jeździć daną trasą, czy nie. Więc należy wprowadzić bardzo liberalne trasy, każdy niech jeździ gdzie chce (na tym polega WOLNY RYNEK, że każdy robi co chce, nie krzywdząc innych (np. oszustwem), i albo znajduje konsumentów, albo nie). Swoją drogą, zna ktoś rozkłady jazdy prywatnych linii autobusowych i mikrobusów? Są jakieś fajne strony o tym ?? PLIS, podajcie tutaj !!!
gallux - czy ty czasami czytasz swoje wypociny ?
juz widze te prace i referaty na UG:)
Autor: gallux
król www.trojmiasto.pl
Autor: gallux
król www.trojmiasto.pl
Critto
jak na razie to ponosi cię fantazja
tu nic nie ma o rozbudowie czy modernizacji skm
jedynie o zmianie nazwy na nowa pewnego peronu co to nawet nie ma żadnego zjazdu dla wózków, a jedynie dość strome wysokie schody na które dziecięcy wózek jeszcze wnieść się da, ale z inwalidzkim to już znacznie gorzej...
tu nic nie ma o rozbudowie czy modernizacji skm
jedynie o zmianie nazwy na nowa pewnego peronu co to nawet nie ma żadnego zjazdu dla wózków, a jedynie dość strome wysokie schody na które dziecięcy wózek jeszcze wnieść się da, ale z inwalidzkim to już znacznie gorzej...
a z czym ty konusie do baji??
z tym móżdżkiem jak ptaszek
a ptaszkiem jak wróbel??
równą sobie smieciu znalazłeś?? imponuje ci gnoju p******y w te i we wte pępowiną zawinięty, że tu jesteś niby kim??
śmieciem internetowym jesteś, wirtualnym ale mam ochote umyć ręce, ty bambaryło ty, ty czereśniaku wedle tych trzech brzózek, bodajby twoich rodziców stać było jednak na te beczke:)
z tym móżdżkiem jak ptaszek
a ptaszkiem jak wróbel??
równą sobie smieciu znalazłeś?? imponuje ci gnoju p******y w te i we wte pępowiną zawinięty, że tu jesteś niby kim??
śmieciem internetowym jesteś, wirtualnym ale mam ochote umyć ręce, ty bambaryło ty, ty czereśniaku wedle tych trzech brzózek, bodajby twoich rodziców stać było jednak na te beczke:)
dziecko bycie alfonsem cie nie hańbi
bardziej sie chce żygać na ciebie kiedy ukryty jak piesek za siatką szczekasz sobie "bezpiecznie":)
szczurek obszczymurek jesteś a nie alfons
na alfonsa kotku trzeba mieć klasę jak sie oferuje najlepszy towar
w twoim przypadku jedyne co możesz zaoferować klientom to własną MATKĘ
a i tego do końca nie jestem pewny
nawet nie wiesz jak sie nazywasz he he he he he he
bardziej sie chce żygać na ciebie kiedy ukryty jak piesek za siatką szczekasz sobie "bezpiecznie":)
szczurek obszczymurek jesteś a nie alfons
na alfonsa kotku trzeba mieć klasę jak sie oferuje najlepszy towar
w twoim przypadku jedyne co możesz zaoferować klientom to własną MATKĘ
a i tego do końca nie jestem pewny
nawet nie wiesz jak sie nazywasz he he he he he he
NIEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PROTESTUJEMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A co będzie jak przyjedzie jakiś turysta i będzie chciał wysiąśc na stacji Gdańsk-Przymorze, ale nie wysiądzie, bo takiej stacji nie będzie....?! Nie wszyscy wiedzą, że Uniwersytet znajduje się na Przymorzu. Poza tym to właściwie Uniwersytet znajduje się w Oliwie, więc czemu nasza nazwa ma być zastąpiona czymś, co się tu wcale nie znajduje?! Trzeba być osobą mocno ograniczoną, pozbawioną wyobraźni, żeby nazwę Przymorze kojarzyć tylko z szarymi blokowiskami... !!! Morze jest dumą naszego miasta, a ta nazwa NAM własnie z morzem się kojarzy!!!!
No nieźle
No ale Gdańsk Alfa Centrum- Praktiker - Rozi Night Club -Media Markt - M3- MacDonald - Piekarnia Graczyk - Apolis -Hala Olivia - Stocznia - Kolobrzeska - Zooo Banhof ...Taki Napis Wiązankowy na tablicy od poczatku peronu do końca ....Weżcie przykład z niemców jak nazywaja przystanki po Ulicach np ....Ale niech zostanie jak jest...A tak pozatym Przymorze to moja mała ojczyzna i za nic nei dam sobie zmieniać nazwy ..Jak coś w nocy farba , spray i akcja z sasiadami Przymorzakami !!! Przymorze było pierwsze a Univerek był drugi wiec nie obchodzi mnie zdanie studentów ktorzy nie byli w zyciu na terenie przymorza tylko chodza sciezka do mak donalda i na Univerek albo do Supermarketow .....
dzień dobry stacja PRZYMORZE
po:
1. to teren ug nie jest terenem dzielnicy przymorze wiec co oni mają do naszego przystanku,
2. nasza dzielnica była tu wcześniej
3. takie kaprysy to se mogą
4. bedziemy im zamalowywać ten ug
5. może gdańsk night club rozi czcionką różową
6. chybą mieszkańcy mają tu coś do gadania nie radni którzy ... to już inny temat
7. mały (19:55)
No ale Gdańsk Alfa Centrum- Praktiker - Rozi Night Club -Media Markt - M3- MacDonald - Piekarnia Graczyk - Apolis -Hala Olivia - Stocznia - Kolobrzeska - Zooo Banhof ...Weżcie przykład z niemców jak nazywaja przystanki po Ulicach np ....Ale niech zostanie jak jest...A tak pozatym Przymorze to moja mała ojczyzna i za nic nei dam sobie zmieniać nazwy ..Jak coś w nocy farba , spray i akcja z sasiadami Przymorzakami !
8. WSZYSCY MYŚLIMY TAK SAMO!!!!
1. to teren ug nie jest terenem dzielnicy przymorze wiec co oni mają do naszego przystanku,
2. nasza dzielnica była tu wcześniej
3. takie kaprysy to se mogą
4. bedziemy im zamalowywać ten ug
5. może gdańsk night club rozi czcionką różową
6. chybą mieszkańcy mają tu coś do gadania nie radni którzy ... to już inny temat
7. mały (19:55)
No ale Gdańsk Alfa Centrum- Praktiker - Rozi Night Club -Media Markt - M3- MacDonald - Piekarnia Graczyk - Apolis -Hala Olivia - Stocznia - Kolobrzeska - Zooo Banhof ...Weżcie przykład z niemców jak nazywaja przystanki po Ulicach np ....Ale niech zostanie jak jest...A tak pozatym Przymorze to moja mała ojczyzna i za nic nei dam sobie zmieniać nazwy ..Jak coś w nocy farba , spray i akcja z sasiadami Przymorzakami !
8. WSZYSCY MYŚLIMY TAK SAMO!!!!
Ale mam ciśnienie
Najbardziej mnie wkurza jedna rzecz rozumiem ze jakies grafitery sobie maluja na starych pociagach ale na nowych przystankach i na nowych kolejkach to trzeba miec n****ne we łbie ....i pozniej taki gowniarz albo debil bez mózgu co psuje nowe nasze trakcje :) hahahaa no nasze trasnportery pluje sie ze nei ma pieneidzy na odnowienie Przystankow się nie dziwie jak taki debil sobie kupi markera z koncowkom o srednicy 15 cm i maluje po nowo pomalowanym przystanku co za down....Jak cchcecie miec ładnie to to uszanujcie zobaczcie czy w Niemczech bazgraja tak po pociagach i peronach ???? Nie widziałem nigdzie moze mały skrecz i tag ale nie takie hamskei napisy ...Jak nie umiecie szanowac to nigdy nie dostaniecie w łapska nowych kolejek i peronow ...Gratulacje dla Sopotu Kamionki i z*******ego peronu tam mam nadzieje zaden hu..... nie bedzie sie dobieral ....
EKM ?
A może w następnej kolejności SKM Podstawówka, SKM Gimnazjum, SKM Liceum, Technikum, Policealne etc, aby w końcu całą SKM przemianować na EKM (Edukacyjna Kolej Miejska)?! Staniemy się przez to zapewne najbardziej wykształconym (3-)miastem w Europie, swoją życiową drogę edukacyjną gremialnie pokonując przede wszystkim w żółto-niebieskich pociągach. Chyba szybciej poparłbym nazywanie stacji nazwami prywatnych sponsorów, którzy sfinansują ich modernizację;)
Darzę Uniwersytet wielką estymą i tymbardziej proszę by powściągnął swoją próżność, bo co to za argument, że jak jest Politechnika to musi być...?! Nie przystoi się tak licytować. Etymologia nazwy SKM Politechnika jest z tego co wiem inna - tam po prostu nie było wtedy nawet Opery! Uniwersytetowi radzę w zastępstwie rozważyć przemianowanie na siebie samego na Bałtycki - tak jak kiedyś planowano - i uwolnić naród od fatalnych skojarzeń:-) Byłoby z tego więcej pożytku!
Każde igranie z nazewnictwem, poza okresami takich rewolucji jak ta w 1989, prowadzi tylko do...drugiego obiegu. No i wreszcie spójrzmy na sprawę z punktu widzenia przeciętnego turysty - Uniwersytetów ci u nas dostatek, ale Przymorze tylko jedno...;) A tam na razie zaledwie jeden nowoczesny budynek z wizjonerskiej grupy tworzącej campus XXII wieku.
Darzę Uniwersytet wielką estymą i tymbardziej proszę by powściągnął swoją próżność, bo co to za argument, że jak jest Politechnika to musi być...?! Nie przystoi się tak licytować. Etymologia nazwy SKM Politechnika jest z tego co wiem inna - tam po prostu nie było wtedy nawet Opery! Uniwersytetowi radzę w zastępstwie rozważyć przemianowanie na siebie samego na Bałtycki - tak jak kiedyś planowano - i uwolnić naród od fatalnych skojarzeń:-) Byłoby z tego więcej pożytku!
Każde igranie z nazewnictwem, poza okresami takich rewolucji jak ta w 1989, prowadzi tylko do...drugiego obiegu. No i wreszcie spójrzmy na sprawę z punktu widzenia przeciętnego turysty - Uniwersytetów ci u nas dostatek, ale Przymorze tylko jedno...;) A tam na razie zaledwie jeden nowoczesny budynek z wizjonerskiej grupy tworzącej campus XXII wieku.
Tade miał jednak dobry pomysł
taki zrozumiały dla studentów, co to poza swoimi studiami swiata nie widzą ;]
a więc jeszcze raz przytoczę:
"jadąc w stronę Gdyni:
Gdańsk.........(tu mi akurat brakuje) < Żak
Gdańsk Akademia Wychowania Fizycznego (Żabianka)"
i stacje Gdańska mamy już z głowy ;P
taki zrozumiały dla studentów, co to poza swoimi studiami swiata nie widzą ;]
a więc jeszcze raz przytoczę:
"jadąc w stronę Gdyni:
Gdańsk.........(tu mi akurat brakuje) < Żak
Gdańsk Akademia Wychowania Fizycznego (Żabianka)"
i stacje Gdańska mamy już z głowy ;P
++ KLAKSON REKTOR ++
W SUMIE PO TYM CAŁYM OBJECHANIU UG I RADY MIASTA CZY TO COŚ DA TRZEBA COŚ ZROBIĆ NIE PITOLIĆ i tak powstał real mimo zielonych i mieszkańców PRZYMORZA i tak jest praktiker i nic na nasze stanie pod bramami budów ... mają nas za szare $#@%#$ W SUMIE NIECH REKTOR SOBIE RAZEM Z PREZYDENTEM ROBIA UG PRZYMORZE ALE!!! MA BYĆ TO NOWY PRZYSTANEK I WSZYSTKIE !!! WSZYSTKIE KOSZTA PONOSI UG MOZE NIE UG TYLKO WYDZIALY JAKIE MAJA BYC NA PRZYMORZU
p.s. po co niszczyć napis Gdańsk Uniwersytet na przystanku przecież te kamery na UG nie rozpoznaja kolesia w kominiarce z cegła i spray'em w rekach, jak dlugo może biec za nim emerytowany policjant z agencji ochrony co mu zrobi policja nie zlapie go za reke a kaseta wideo nie jest dowodem takie jest polskie prawo.
... wiec KLAKSON zastanów sie bo nie stać cie na nową farbę a tym bardziej na new staction ...
biedni studenci którzy za to zapłacą swoimi opłatami za studia ...
aaaa kto to wymyślił w pierwszej lini rada studentów tych samych bogatych profów i absolwentów wydziału prawa
>>> wasze piora kontra moja metoda zmeczeniowa
p.s. po co niszczyć napis Gdańsk Uniwersytet na przystanku przecież te kamery na UG nie rozpoznaja kolesia w kominiarce z cegła i spray'em w rekach, jak dlugo może biec za nim emerytowany policjant z agencji ochrony co mu zrobi policja nie zlapie go za reke a kaseta wideo nie jest dowodem takie jest polskie prawo.
... wiec KLAKSON zastanów sie bo nie stać cie na nową farbę a tym bardziej na new staction ...
biedni studenci którzy za to zapłacą swoimi opłatami za studia ...
aaaa kto to wymyślił w pierwszej lini rada studentów tych samych bogatych profów i absolwentów wydziału prawa
>>> wasze piora kontra moja metoda zmeczeniowa
**AUTO HANDLE Z KRADZIONYMI SAMOCHODAMI TO PIĘKNA WIZYTÓWKA CAMPUSU UNIWERSYTETU GDAŃSKIEGO**
MACIE JEDEN BUDYNEK A RZADACIE TYLE W ZAMIAN NA JAKICH PRAWACH
WY MACIE 33 TYSIACE STUDENTÓW A ILE PRZYMORZE MIESZKAŃCÓW JEDEN FALOWIEC TO PARE TYSIECY
JAK BEDZIE CAMPUS NA TERENIE OD HALI DO ABRAHAMA, BIBLIOTEKA, BASENY I INNE BUDYNKI ZGODNIE Z PLANEM ZAGOSPODAROWANIA TO MOŻECIE PLANOWAĆ NARAZIE TO JEDEN Z WIELU WYDZIAŁÓW UNIWERKU I NIC PO ZA TYM
UNI-CITY ... WARIACI!!! ZA DUŻY APETYT MACIE
MACIE JEDEN BUDYNEK A RZADACIE TYLE W ZAMIAN NA JAKICH PRAWACH
WY MACIE 33 TYSIACE STUDENTÓW A ILE PRZYMORZE MIESZKAŃCÓW JEDEN FALOWIEC TO PARE TYSIECY
JAK BEDZIE CAMPUS NA TERENIE OD HALI DO ABRAHAMA, BIBLIOTEKA, BASENY I INNE BUDYNKI ZGODNIE Z PLANEM ZAGOSPODAROWANIA TO MOŻECIE PLANOWAĆ NARAZIE TO JEDEN Z WIELU WYDZIAŁÓW UNIWERKU I NIC PO ZA TYM
UNI-CITY ... WARIACI!!! ZA DUŻY APETYT MACIE
Ludzie czy wy nie widzicie innych problemów w Gdańsku????
Dzjcie sobie spokój z takimi pierdołami jak zmiana nazwy przystanku, prosze. Zróbcie coś aby w SKM było bezpiecznie i czysto - nieważne czy wysiadamy na Przymorzu czy na Uniwersytecie. A nazwa Przymorze - to nie blokowisko tylko przystanek blisko morza. Pozdrawiam wszystkich Przymorzaków - 3majcie się !!!
Kiedys napisalem artykul-prosbe-wniosek, zeby firmy kontrolujace bilety w zamian za lukratywny biznes, dbaly o podroznych (kolejka, tramwaj, autobus ).
ale kogo to obchodzi? Prezydent i reszta z "wielkich" nie jezdzi wyzej wymienionymi:
Dla plebsu chamstwo i kolejki, i kiedys; nowy prezydent na miare Nerona kaze to wszystko zrownac z ziemia..
ale kogo to obchodzi? Prezydent i reszta z "wielkich" nie jezdzi wyzej wymienionymi:
Dla plebsu chamstwo i kolejki, i kiedys; nowy prezydent na miare Nerona kaze to wszystko zrownac z ziemia..
GArus,
" W SUMIE PO TYM CAŁYM OBJECHANIU UG I RADY MIASTA CZY TO COŚ DA TRZEBA COŚ ZROBIĆ NIE PITOLIĆ i tak powstał real mimo zielonych i mieszkańców PRZYMORZA i tak jest praktiker i nic na nasze stanie pod bramami budów ... mają nas za szare $#@%#$ "
No eeej ...
To Ty byles przeciw realowi i praktikerowi ? jeszcze dziwniejsze: to wiecej mieszkancow Przymorza bylo przeciw? Nie chce mi sie wierzyc ...
Wiesz co, ja mieszkam w Srodmiesciu i zaluje, ze nie ma u nas hipermarketu z prawdziwego zdarzenia ... Jest BOMI, sa Rossmanny, jest REMA (teraz chyba zamknieta na remont, dawno bylem, ale nie jestem pewien), ale to nie to ... Markecik rozmiaru Auchana (nie mowie ze rownie fatalnej architektury :) by naprawde doprowadzil do obnizenia cen (i tak sa nizsze dzieki odleglym hiperkom i dzieki BOMI; piwo mozna kupic ponizej 2 zl w sklepie niedaleko, a bywalo juz po 3,5 gdy nie bylo hiperow). Mam nadzieje, ze choc w tym nowym centrum handlowym na Heweliusza bedzie jakas porzadna 'hala' ... MARKETY - TAK !!!
Pozdrawiam!!
Krzysiek(Critto)
No eeej ...
To Ty byles przeciw realowi i praktikerowi ? jeszcze dziwniejsze: to wiecej mieszkancow Przymorza bylo przeciw? Nie chce mi sie wierzyc ...
Wiesz co, ja mieszkam w Srodmiesciu i zaluje, ze nie ma u nas hipermarketu z prawdziwego zdarzenia ... Jest BOMI, sa Rossmanny, jest REMA (teraz chyba zamknieta na remont, dawno bylem, ale nie jestem pewien), ale to nie to ... Markecik rozmiaru Auchana (nie mowie ze rownie fatalnej architektury :) by naprawde doprowadzil do obnizenia cen (i tak sa nizsze dzieki odleglym hiperkom i dzieki BOMI; piwo mozna kupic ponizej 2 zl w sklepie niedaleko, a bywalo juz po 3,5 gdy nie bylo hiperow). Mam nadzieje, ze choc w tym nowym centrum handlowym na Heweliusza bedzie jakas porzadna 'hala' ... MARKETY - TAK !!!
Pozdrawiam!!
Krzysiek(Critto)
troche za pozno...
cyt. "...studiuje tu blisko 33 tys. studentów i pracuje 1600 pracowników naukowych..." a na Przymorzu mieszka prawie 3 razy tyle Gdanszczan. I po argumencie... tez, mi argument... Podazajac tym tropem, to na Przymorzu jest najwiekszy budynek mieszkalny w calej Polsce. Tutaj nawet Uniwerek sie nie umywa;-))
Zostawcie nam Przymorze, niech ten przystanek kojarzy sie z ta obskurna dzielnica, niz z tym uniwerkiem . Zreszta przystanek Politechniki, tez daleko idaca idea, ktora sie przyjela. A to chyba dla tego, ze nie bylo tu zadnej dzielnicy. W koncu Wrzeszcz swoj przystanek ma:P Tak z Uniwerkiem nie przejdzie. Jestem PRZECIW! Wolalbym, zeby miasto puscilo dodatkowa nitke SKM w kierunku obwodnicy oraz wzdluz plazy.
Zostawcie nam Przymorze, niech ten przystanek kojarzy sie z ta obskurna dzielnica, niz z tym uniwerkiem . Zreszta przystanek Politechniki, tez daleko idaca idea, ktora sie przyjela. A to chyba dla tego, ze nie bylo tu zadnej dzielnicy. W koncu Wrzeszcz swoj przystanek ma:P Tak z Uniwerkiem nie przejdzie. Jestem PRZECIW! Wolalbym, zeby miasto puscilo dodatkowa nitke SKM w kierunku obwodnicy oraz wzdluz plazy.
symaptyczny patriotyzm minilokalny
można zauwazyć ze patriotyzm rodzi sie nie tylko w sosunku do miast ale nawet dzielnic!
To sympatyczne.
Ale jak to się ma do nazw przystanków. Ja gdybym miekszał na przymorzu - czyłbym się dowartościowany - to chyba jednak zwiększa prestiż dzielnicy a nie zmniejsza.
Poza tym nazwy przystanków są pewnym drogowskazem dla przyjezdnych. tak jest na całym świecie - głowny przystanek w Londyńskim City - które nota bene jest oddzielnym miastem (tak jak np. Sopot) nosi nazwę BANK a nie City of London, bo właśnie City to centrum finansowe. U nas też tak jest:
GDAŃSK STOCZNIA
GDYNIA STOCZNIA (a nie jak ktoś tu proponował Akademia Morska)
SOPOT WYŚCIGI
GDAŃSK POLITECHNIKA
Jeśli jest w okolicach przystanku jakis ważny punkt to dlaczego nie miałby się tak nazywać przystanek (Warszawa Stadion)
Pamiętacie kiedyś Zaspa nazywała się Gdańsk Lotnisko
Ja również popieram rozwój linii naszego 3miejskiego metra np w keirunku obecnego lotniska poprzez Osowę, Karwiny etc. Taki przystanek też powinien nazwywać się Gdańsk Lotnisko - a nie Gdańsk Rębiechowo.
To sympatyczne.
Ale jak to się ma do nazw przystanków. Ja gdybym miekszał na przymorzu - czyłbym się dowartościowany - to chyba jednak zwiększa prestiż dzielnicy a nie zmniejsza.
Poza tym nazwy przystanków są pewnym drogowskazem dla przyjezdnych. tak jest na całym świecie - głowny przystanek w Londyńskim City - które nota bene jest oddzielnym miastem (tak jak np. Sopot) nosi nazwę BANK a nie City of London, bo właśnie City to centrum finansowe. U nas też tak jest:
GDAŃSK STOCZNIA
GDYNIA STOCZNIA (a nie jak ktoś tu proponował Akademia Morska)
SOPOT WYŚCIGI
GDAŃSK POLITECHNIKA
Jeśli jest w okolicach przystanku jakis ważny punkt to dlaczego nie miałby się tak nazywać przystanek (Warszawa Stadion)
Pamiętacie kiedyś Zaspa nazywała się Gdańsk Lotnisko
Ja również popieram rozwój linii naszego 3miejskiego metra np w keirunku obecnego lotniska poprzez Osowę, Karwiny etc. Taki przystanek też powinien nazwywać się Gdańsk Lotnisko - a nie Gdańsk Rębiechowo.
co za bzdura! a moze ktos tu zazdrosci polibudzie?? tam przynajmniej jest wszystko na miejscu a nie po calym trojmiescie porozrzycane. inna, wazniejsza sprawa powinna byc cena jaka poniesie miasto za zmiane nazwy!!! tak mi sie cos zdaje ze znalazlo by sie kilka leprzych rozwiazan na wydanie spolecznych pieniedzy!!!
popieram teze dotyczącą kolegi który wspomniał o podwyżce czesnego na studiach zaocznych. Kończe studia w tym roku (na szczęście) bo moja kieszeń cągłych podwyżek nie wytrzymuje teraz płace 2.000 zł za semestr jak zmienia nazwę stacji to pewnie będzie 3000!Wszystkie zmiany i udoskonalenia na Uniwerku sąkosztem studentów zaocznycH!
Powinni zmienić nazwę
Dlatego że de facto centrum przymorza znajduje się znacznie dalej niż Uniwerek.(mam na myśli chłopską)Tak właściwie Stacja przymorze znajduje się w Oliwie co jest dezorientujące dla turystów i nowych w 3 mieście.A uniwerek zasługuje na swoją stację!
Przecie to tylko zmiana wywieszki!!!
Przecie to tylko zmiana wywieszki!!!
TO poroniony pomysł !!!!!!>
To poroniony pomysł czy władze Uniwersytetu cierpią na jakąś
chorobę psychiczną ????.
Czy nie mają innych problemów?.Przymorze to nazawa też dzielnicy mieszkaniowej gdzie mieszka kilka dziesiąt tysiecy ludzi więcej niż jest studentów Uniwersytetu i szalonych pracowników pseudonaukowych razem licząc !!!!!.
chorobę psychiczną ????.
Czy nie mają innych problemów?.Przymorze to nazawa też dzielnicy mieszkaniowej gdzie mieszka kilka dziesiąt tysiecy ludzi więcej niż jest studentów Uniwersytetu i szalonych pracowników pseudonaukowych razem licząc !!!!!.
No dajcie spokój!
To jest zupełna bzdura! Przecież ludzie podróżujący kolejką to nie tylko studenci! Spójrzmy na to bardziej obiektywnie. Po co robić zamieszanie?! A co np. z ludzmi ktorzy przyjeżdżaja do Gdańska i szukają dzielnicy Przymorze? Tak samo nie rozumiem w jaki sposób ma to pomóc ludziom składajacym papiery na Uniwerek...Przeciez papiery składa sie na danym wydziale.Jeśli ktos chce złożyć dokumenty np. na ekonomię musi wysiąść w Sopocie...Zreszta czy my nie mamy poważniejszych problemów w Trójmieście???
taaaak
no to moze chca zmienic nazwe to od razu powinni zmienic Gdynia Stocznia na Gdynia Akademia Morska a Gdańsk Stocznia na Gdańsk Akademia Medyczna?? :) potem jeszcze pozmieniac wedlug szkol srednich, gimnazjow, podstawowek... i na takie bzdety idzie radni traca czas i nasza kase? jesli chodzi o moja opinie to raczem mi to lezy sledziem czy bede wysiadal w Gdańsku Przymorze czy Gdańsku Uniwersytet... juz by lepiej zadbali o to zeby zima nie trzeba bylo isc tip-topkami po w/w przystank bo jakos nie pamietam zeby sie ktos zajal usowaniem lodu z peronu...
PS: a czy uniwerkowi nie chodzi tylko o to ze skoro Polibuda ma przystanek ze swoja nazwa to oni musza tez miec???
PS: a czy uniwerkowi nie chodzi tylko o to ze skoro Polibuda ma przystanek ze swoja nazwa to oni musza tez miec???
:]
pomysł jest w sumie dość ciekawy, ale z drugiej strony na całe życie przymorza kręci się wokół uniwersytetu, a uniwersytet nie znajduje się tylko na przymorzu. tak więc radziłabym jeszcze dokładnie przeanalizować ten projekt. jeśli zostanie zatwierdzony to wystąpie a zmiany nazwy dzielnicy Gdańsk-Wrzeszcz na Gdańsk-Topolówka, w końcu to zacna szkoła z tradycjami :]