Widok

Nowy przystanek SKM?

Opinie do artykułu: Nowy przystanek SKM?.

Uniwersytet chce mieć "swoją" stację SKM. Czy przystanek Gdańsk-Przymorze zmieni nazwę na Gdańsk Uniwersytet? O tym mają zadecydować gdańscy radni.
Z takim pomysłem wyszli członkowie Senatu UG. Argumentują to pozycją Uniwersytetu Gdańskiego. To największa uczelnia naszego regionu, studiuje tu blisko 33 tys. studentów i pracuje 1600 pracowników naukowych. I dlatego też nazwa stacji SKM, usytuowanej tuż obok campusu, powinna nosić nazwę adekwatną do miejsca. Co sądzą o tym ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

symaptyczny patriotyzm minilokalny

można zauwazyć ze patriotyzm rodzi sie nie tylko w sosunku do miast ale nawet dzielnic!
To sympatyczne.
Ale jak to się ma do nazw przystanków. Ja gdybym miekszał na przymorzu - czyłbym się dowartościowany - to chyba jednak zwiększa prestiż dzielnicy a nie zmniejsza.
Poza tym nazwy przystanków są pewnym drogowskazem dla przyjezdnych. tak jest na całym świecie - głowny przystanek w Londyńskim City - które nota bene jest oddzielnym miastem (tak jak np. Sopot) nosi nazwę BANK a nie City of London, bo właśnie City to centrum finansowe. U nas też tak jest:
GDAŃSK STOCZNIA
GDYNIA STOCZNIA (a nie jak ktoś tu proponował Akademia Morska)
SOPOT WYŚCIGI
GDAŃSK POLITECHNIKA
Jeśli jest w okolicach przystanku jakis ważny punkt to dlaczego nie miałby się tak nazywać przystanek (Warszawa Stadion)
Pamiętacie kiedyś Zaspa nazywała się Gdańsk Lotnisko
Ja również popieram rozwój linii naszego 3miejskiego metra np w keirunku obecnego lotniska poprzez Osowę, Karwiny etc. Taki przystanek też powinien nazwywać się Gdańsk Lotnisko - a nie Gdańsk Rębiechowo.

Idiotyzm

Czy naprawdę nie ma w Gdańsku ważniejszych spraw???? To jest idiotyczny pomysł, tym bardziej, że budynku uniwerku są po drugiej stronie torów skm czyli właściwie we Wrzeszczu.Mieszkam na Przymorzu i nie chcę stacji Uniwersytet.

Bez sensu

Chyba komuś się nudzi i nie ma co robić ze zajmuje sie takimi pierdołami.

co za bzdura! a moze ktos tu zazdrosci polibudzie?? tam przynajmniej jest wszystko na miejscu a nie po calym trojmiescie porozrzycane. inna, wazniejsza sprawa powinna byc cena jaka poniesie miasto za zmiane nazwy!!! tak mi sie cos zdaje ze znalazlo by sie kilka leprzych rozwiazan na wydanie spolecznych pieniedzy!!!

popieram teze dotyczącą kolegi który wspomniał o podwyżce czesnego na studiach zaocznych. Kończe studia w tym roku (na szczęście) bo moja kieszeń cągłych podwyżek nie wytrzymuje teraz płace 2.000 zł za semestr jak zmienia nazwę stacji to pewnie będzie 3000!Wszystkie zmiany i udoskonalenia na Uniwerku sąkosztem studentów zaocznycH!

Powinni zmienić nazwę

Dlatego że de facto centrum przymorza znajduje się znacznie dalej niż Uniwerek.(mam na myśli chłopską)Tak właściwie Stacja przymorze znajduje się w Oliwie co jest dezorientujące dla turystów i nowych w 3 mieście.A uniwerek zasługuje na swoją stację!
Przecie to tylko zmiana wywieszki!!!

wcześniejsze opinie są ksenofobiczne ja też mieszkam na przymorzu 200m od kolejki ale uważam że skoro polibuda ma swój przystanek kolejki a jest znacznie dalej od niego usytuowana!!! To dlaczego nie ma go mieć uniwersytet?
Ludzie wyzbądźcie się kretyńskiego myślenia

student niekumaty
polibuda ma swój przystanek z jednego bardzo prostego powodu
mianowicie znajduje się w dzielnicy wrzeszcz a stacja o tej nazwie już jest
zaś nazwa przymorze jest jak najbardziej na miejscu i totalną bzdurą by było ją tak nagle zmieniać
czy już zrozumiałeś DLACZEGO?
pseudo kolego

W Polsce najwazniejsza sprawa jest zmieniac nazwy...

poniemiecu

nie martwcie sie jak dojdziemy do unie europerkiej
to niemcy i tak zamienie na swoje niemieckie
i nic nie bedziemy mieli do gadania

Fili-Hist?????????

Nie wiedzialem ,że jestem na 3 roku i to jeszcze owego Wydziału ,no ale jak to mówią nie znasz dnia ani godziny .........A co do PKP to to prawda wszystko mi jedno ,a tak poważnie to uważam ,że są ważniejsze rzeczy aniżeli kolejka .

bez sensu...

a komu przeszkadza nazwa Przymorze, mieszkam tu od dziecka, studiowałam na UG ale zmieniac nazwe ze wzgledu na usytuowanie jakiejs uczelni totalny bezsens i kogo na to stać, czy wy nie macie ludzie wiekszych problemów niz nazwa przystanku SKM istaniejącego kupe lat, widać nie...

A może od razu zmienic z Gd-Żabianka na Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu, a Gdynie Stocznia na Akademia Morska. Też ładnie brzmi.

a może gdańsk ewa?

Nieprawdopodobne!!!!!!!

Niche nazwa sobie przystanek tramwajowy na Wita Stwosza UG

bez sensu - a tramwa?

Bez sensu -- majaprzystanek trmawajuwy nazwany "na cześć" uniwersytety, a co wiećej -- przystenek jest blizej campusu.

DO GALLUXA

CZYTAJĄC WSZYSTKIE TWOJE WYPOWIEDZI UWAŻAM ŻE JESTES PEDAŁEM
do góry