Widok
Nowy s**** ...
Po przeczytaniu artykułu na bikeworldzie tak sobie mysle, jak to bedzie z tym nowym szosowym s****em. A szczegolnie z tym w kalmkomantekach ?? Co sadzicie ?? Ma ktos z was juz jakies pierwsze "przezycia" z tym sprzetem ?? Sczegolnie mnie zastnawia, tak jak tam opisuja ze podczas sprintow bedzie mozna trzymac maneke przy samej kierownicy, i szybko zmieniac biegi. I tu sie pojawia moja watpliwosc, jak podczas sprintu mozna trzymac dzwigienke przy kierowniy i jeszcze do tego zmieniac biegi. Hmm bardzo cieakwe, ale moze mozliwe ...
P.S. Co sadzicie o tym ze s**** bije na glowe shimano w mtb. Oraz ze wiekszosc rowerzystow ma shimano tylko dlatego, ze jest seryjnie montowane, ale jak juz zmieniaja osprzet to w wiekszoci na s****a. Ja szczerze mowiac chyba bym sie nie zgodzil z ta opinia. A wy ??
P.S. Co sadzicie o tym ze s**** bije na glowe shimano w mtb. Oraz ze wiekszosc rowerzystow ma shimano tylko dlatego, ze jest seryjnie montowane, ale jak juz zmieniaja osprzet to w wiekszoci na s****a. Ja szczerze mowiac chyba bym sie nie zgodzil z ta opinia. A wy ??
ja bym się zgodził o tyle, że s**** centera na głowę bije większość produktów shimano w tej klasie cenowej i faktycznie nie wrócę do LXa mogąc mieć centerę w cenie altusa.
innego osprzętu nie ujeżdżałem (tzn miałem jakąś tam tanią kasetę sto lat temu i tanie gripy - o kasecie nie mogę powiedzieć nic szczególnego, a gripów nie lubie) więc nie wiem.
innego osprzętu nie ujeżdżałem (tzn miałem jakąś tam tanią kasetę sto lat temu i tanie gripy - o kasecie nie mogę powiedzieć nic szczególnego, a gripów nie lubie) więc nie wiem.
co robi s**** w MTB??!! Josef przejedz sie na porzadny wyscig MTB i zobacz co ma 99% zawodnikow, a oni raczej nie maja seryjnych rowerow :) mysle ze s**** dlugo nie bedzie konkurowal z XTR'em i Dura badz Ultegra. Jestem pewien ze zaden team szosowy na 2006 ne bedzie mial s****a. Moja stycznosc ze s****em byla taka ze v'ki 9.0 dlugo nie sluzyly bo byly po prostu do dupy, no i lancuchy pc59 nie dzialaly z napedem shimano. Zadna sila nie przekona mnie do s****a :) z shimano przerobilem doslownie kazda grupe i zawsze dzialalo zgodnie z moimi wymaganiami.
krzyzak, co masz do v-ek 9.0??:) klamki sa tragiczne jak wszystkie s****a. ale same szczeki sa jak najbardziej ok. ale wespol z klamkami avida na przyklad (w sumie to wlascicielem avida jest s****:) pracuje bez zarzutu. i prosta budowa 9.0, avidow sd7 czy lx2005 jest chyba jednak lepsza niz ten rownolegly **** (xt, xtr czy lx2004). przeciez podstwowa zaleta v-ek (poza waga) jest wlasnie prostota konstrukcji;)
jak na topowy model V to 9.0 powinny być czymś więcej niż zwykłymi szczękami. Mam na myśli równoległe prowadzenie klocka, patent o tyle dobry że jak jest porządnie zrobiony to działą długo i bezawaryjnei. Miałem V xtr przez pare lat i nie było problemu z luzem i innymi bajkami.
Zapowiada się kolejny długi wątek s**** vs Shimano.
ps. s**** sucks!
Zapowiada się kolejny długi wątek s**** vs Shimano.
ps. s**** sucks!
Krzyżak widze ze mnie zle zrozumiales. Mi wlasnie o to chodzilo, ze s**** nie ma szans z shimano. Tylko na bikeworldzie w artukule o nowym szosowym s****iej est napisane ze: "s**** bez wiekszych trudnosci pokonuje sowjego japońskiego konkurenta w osprzecie MTB". Ja sie kompletnie nie zgadzam z ta opinia. Przciez to co Shminao potrafilo wyczynic z aluminium, szczegolnie korby, to s**** jeszcze dlugo nie bedzie wiedzial jak sie do tego zabrac. Twierdze tez tak na podstawie moch obserwacji dobrych zawdonikow z elity na skodzie. Bardzo malo s****a widzialem.
to ja może doleję oliwy do ognia i powiem, że parę lat temu miałem możliwośc porównania nowych dwóch kompletnych napędów: gripy sachs power grip extreme + przerz. tył. sachs plasma i odpowiadające im rapidy xtr i tył xtr. Różnicy w precyzji, predkości działania nie było żadnej. Pomijając fakt, że rapidem nie da rady przejechać całej kasety od małej do dużej zebatki. A grip nie wydawał takiego pięknie precyzyjnego "cyk" manetki.
Jeszcze jedna rzecz.... w swoim mtbiku w ub roku zmieniłem tylną centerę na xtr i... nie zauwazyłem róznicy w zmianie biegów :)) A wymieniłem, bo nie mam zaufania do wytrzymałości plastiku w przypadku zetknięcia z kamieniem/drzewem/glebą (dopisać, skreślić) - z autopsji również.
Jeszcze jedna rzecz.... w swoim mtbiku w ub roku zmieniłem tylną centerę na xtr i... nie zauwazyłem róznicy w zmianie biegów :)) A wymieniłem, bo nie mam zaufania do wytrzymałości plastiku w przypadku zetknięcia z kamieniem/drzewem/glebą (dopisać, skreślić) - z autopsji również.
;)
co do koleczek w centerce ... da sie wymienic np od zwyklego sisa (koszt 1 koleczka to ok 3 zl ), ale musisz pilnikiem (lub czyms innym) zlikwidowac w czesci metalowej wozka taki kolnierzyk gwintowany gdzie przykrecasz srobke od koleczka .. z drogiej strony czyli w czesci wozka plastikowej wystarczy nozem sciac i wyrownac plastik ... no i nowe kolaczka (od sisa, lx czy jakiekolwiek inne ) beda pasowac i przezutka posluzy jeszcze na kolejne kilometry ..
pozdrawiam
pozdrawiam
A ja mialem okazje ostatnio sieprzejechac na rowerku z osprzetem X0. Tzn. manetki trigger i przerzutka tyl. No i powiem ze bylem mile zaskoczony, przede wszystkim jakoscia wykonania i dzialaniem tego sprzetu. Na prawde chodzilo to super, i mozna nawet porownac do xtr. To oczywiscie nie znaczy ze kupilbym s****a :) Tylko ze cena na razie niezbyt fajna......
Pozdro
Pozdro