Widok
jest tyle wersji o odprawach wiec już serio nie ma sensu czytać tylko sprawdzać konto ,bo można zgłupieć od tych wszystkich informacji ,każdy wie i pisze co innego je dni że przelewy na wczoraj ,drudzy ,ze do końca tego tygodnia i tak w kółko .................mam juz dosyć wymiękam spadam z forum żegnajcie i powodzenia wszystkim.
W zeszłym tygodniu Pani z Funduszu świadczeń gwarancyjnych udzieliła informacji, że zostały zamówione w ministerstwie pieniądze na odszkodowania dla pracowników Bomi, w tym także z Olsztyna. W tym tygodniu fundusz ma przelać pieniądze na kanto Bomi. Bomi z kolei ma maksymalnie 7 dni by przelać te pieniądze na konta pracowników.. czyli za jakieś 2 tygodnie powinniśmy je dostać (początek listopada)
Pieniedze z funduszu zostały w dniu dzisiejszym przelane na konto Bomi
Poniżej pismo:
Gdańsk, dnia 23 października 2012r.
W odpowiedzi na zapytanie otrzymane drogą elektroniczną w dniu 22.10.2012r. w sprawie wypłaty świadczeń należnych byłym pracownikom Bomi S.A. w upadłości układowej w Gdyni informuję, iż po rozpatrzeniu wykazów uzupełniających złożonych przez Zarząd spółki zgodnie z art. 15 ustawy z dnia 13 lipca 2006r. o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy (Dz. U. z 2006 r., Nr 158, poz. 1121 z późn. zmian.), zostały przekazane w dniu dzisiejszym środki na wypłaty należności pracowniczych, które pracodawca ma obowiązek wypłacić pracownikom w ciągu 7 dni.
Z up. DYREKTORA
Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku
Ryszard Wikarjak
Wicedyrektor ds. Organizacyjnych
Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy od poniedziałku do piątku w Gdańsku przy ul. Rzeźnickiej 58 w godzinach od 7.30 do 15.30 lub telefonicznie pod numerem telefonu 58 32 09 109 do 110.
Tak jak powiedział przedmówca, Bomi ma 7 dni na przelanie odpraw, miejmy tylko nadzieje że nie będą czekali do ostatniego dnia:)
Poniżej pismo:
Gdańsk, dnia 23 października 2012r.
W odpowiedzi na zapytanie otrzymane drogą elektroniczną w dniu 22.10.2012r. w sprawie wypłaty świadczeń należnych byłym pracownikom Bomi S.A. w upadłości układowej w Gdyni informuję, iż po rozpatrzeniu wykazów uzupełniających złożonych przez Zarząd spółki zgodnie z art. 15 ustawy z dnia 13 lipca 2006r. o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy (Dz. U. z 2006 r., Nr 158, poz. 1121 z późn. zmian.), zostały przekazane w dniu dzisiejszym środki na wypłaty należności pracowniczych, które pracodawca ma obowiązek wypłacić pracownikom w ciągu 7 dni.
Z up. DYREKTORA
Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku
Ryszard Wikarjak
Wicedyrektor ds. Organizacyjnych
Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy od poniedziałku do piątku w Gdańsku przy ul. Rzeźnickiej 58 w godzinach od 7.30 do 15.30 lub telefonicznie pod numerem telefonu 58 32 09 109 do 110.
Tak jak powiedział przedmówca, Bomi ma 7 dni na przelanie odpraw, miejmy tylko nadzieje że nie będą czekali do ostatniego dnia:)
Dodzwoniłam się do kadr i pani tam mi powiedziała,że dostali pieniądze za osoby z 31 sierpnia 1 września i 15 września teraz czekaja na informatyków żeby podłączyli im program ale powiedziała też ,że to jest tak dużo pracowników i pieniędzy ,że mają czas do 31 października i do tego czasu napewno wypłacą nam kase niewiadomo czy wyrobią sie wcześniej chociaż mówiła że będą pracowały dzien i noc żeby jak najszybciej nam wypłacic tą kase.
Zgadzam się całkowicie z mambo, naprawdę nie ma sensu dzwonić co chwilę do kadr i zadręczać te panie telefonami i przeszkadzać im w pracy, one potrzebują teraz najbardziej ciszy i spokoju, przecież muszą wszystko sprawdzić przeliczyć, a przypominam że jest nas około 1000 osób, i nikt z nas nie chciałby mieć na kącie za mało przelanych pieniążków. I nie dziwię się, że nie chcą już odbierać telefonui, bo ja też bym tak zrobiła słysząc w słuchawce po raz setny to samo pytanie. Lepiej tą całą energię którą wkładacie w to natarczywe dzwonienie, wykorzystajcie na szukanie pracy. Nie rozumie tych osób które na tym forum potrafią tylko biadolić i użalać się nad sobą, zamiast wziąć się w garść i poszukać sobie pracy.
tak naprawde to nie wazne czy ktoś im przeszkadza czy nie, to nie ma na to wpływu, pracowałam w bomi w biurze to wiem jak to sie odbywa , odnośnie tego ze kadry w olsztynie robia przelewy to nie ma w tym ani ziarna prawdy , olsztyn zawsze tylko i wyłącznie sporządzał listy płac, a przelewy ida z gdyni, i tez za pomoca systemu kadrowo płacowego , więc żeby puścić przelewy to tylko wystarczy zatwierdzić w systemie , listy płac sa zrobione już dawno ponieważ były dawane dla funduszu, a pieniążki przetrzymują ponieważ od takiej sumy jak 6 ml to są ogromne pieniądze z odsetek z lokaty overnigt, a jeżeli nie mają takiej lokaty w co bardzo ale to bardzo wątpie to nawet najmniej oprocentowane konto to i tak spora kasa, więc beda trzymac te pieniążki jak najdłużej bo jeszce na nas zarabiają, więc bardzo mnie to śmieszy że są tacy co ich bronią , a panie musza nam mówić to co muszą.
DO prezesa z Olsztyna :
W nagrodę masz Karnego k*tasa, za bycie baranem. Mało Ci ludzie sie nacierpieli i naczekali na to co im sie należy ? W tym kraju wszystko wolno tym j****m pracodawcom a prawo tak sie tworzy aby zawsze było na ich, tak żeby socjal mogli zabrać i brać dla siebie, aby premie uwalić itp itd...
W nagrodę masz Karnego k*tasa, za bycie baranem. Mało Ci ludzie sie nacierpieli i naczekali na to co im sie należy ? W tym kraju wszystko wolno tym j****m pracodawcom a prawo tak sie tworzy aby zawsze było na ich, tak żeby socjal mogli zabrać i brać dla siebie, aby premie uwalić itp itd...
Ja też mam już kasę, a ani razu nie dzwoniłam do kadr i tak samo dostałam kasę jak TE które dzwoniły tam po 5 razy dziennie jakby to coś miało przyspieszyć? ha ha ha... Większość osób na tym forum przeżywa te odprawy jakby od tego zależało ich dalsze życie, trzeba było znaleźć sobie prace, to nie czekali byście na te odprawy jak na zbawienie. Ludzie weźcie się do roboty i nie róbcie zbędnego zamieszania.
wez zampknij pi*de kmiocie rąb*ny co ty sobie ku*wa wyobrazasz? ze co ludzie czekaja na te pieniądze bo wyruszyli do pracy i co czekaja rowniez na wyplaty. a ty sobie ku*wa jaja robisz jakies.. jesli masz w sobie tyle poczucia humoru to zacznij ku*wa ksiazeczki z dowcipami pisac.. d*polizie ty. skierowane oczywiscie do malinki ; )
każdy jest kowalem własnego losu. jak sobie pościelili tak sie wyśpią. sami sobie winni. było wiadomo od dawna do czego dojdzie. potrzebują kasjerów i nie tylko do tasco, na zaspe, chełm itd nawet dziś są ogłoszenia i starsze os. też biorą ale panienki na miliony liczyły i kase pożyczały gdzie popadnie i niepiszcie mi że tak nie było.
Co prawda w oczy kole? Karniak Ty to uważaj żeby ci z tych nerwów jakaś żyłka pierdząca nie pękła. Kiedy zaczynałam pracę w Bomi, to ty nawet nie wiedziałeś że taki sklep istnieje, a pomimo tylu lat przepracowanych w tej firmie, nie sieje paniki i nie czekam tylko na tę kasę z odprawy. Oczywiście kasę już dostałam i tego samego życzę wszystkim byłym pracownikom tej firmy, bo każdemu ta kasa się należy, ale nie lubię jak ktoś wprowadza zamęt i niepotrzebną panikę.... a tak w ogóle to nie zamierzam zniżać się do twojego poziomu wypowiedzi tz. wulgaryzmów. Świat na BOMI się nie kończy, trzeba wziąć się w garść i do przodu, a nie biadolić i narzekać na tym forum.
Nie pieklić się kasę dostaniecie, ale teraz poważnie tak samo jak Wy co dzień sprawdzałem konto i nic włodarze z Bomi musieli zarobić na nas , na odsetkach od takich kwot t Pan J.....ki i Pan Gó .....k z Zarządu pojadą sobie z odsetek z naszych " robolskich " pieniędzy pojadą sobie smażyć jaja do "ciepłych krajów ". Z chamów Panów nie zrobisz .Taki kraj.Pozdrawiam i trzymam kciuki były pracownik tej "szemranej " firmy.