Widok

Obława

Obława Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Obława.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

siema

szczerze to nie polecam to nie jest film do kina strasznie sie dłuŻył bardzo mało akcji ludzie i ja równierz kręcili się na fotelach jak muchy w .... oceniam film na 6.5 do obejrzenia ale nie w kinie pozdro kinomaniacy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

niestety rozczarowanie......

dobrze zagrany - fantastyczny Dorociński ale potworne dłużyzny, brak wartkiej akcji...szkoda
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

gniotek za pieniądze opędzony na róży i "gwiazdach"
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

?

Mam bardzo mieszane uczucia po obejrzeniu tego filmu. Jest dla mnie w jakiś sposób coś teatralnego, a przez to nieatentycznego w tym obrazie.Oczekiwałam wartkiej akcji, a tu się okazało,że raczej zagłębiamy się w mroczne zakamarki ludzkiej duszy, ale czy faktycznie zagłębiamy?
Przychylam się do opinii,że Shtur (notabene jak bardzo podobny staje się do swojego ojca) i Dorociński zasługują na uznanie za swoje rolebpo to głównie na nich spoczywa ciężar filmu. Już mniej przychylnie oceniam rolę Rosatti i Bohosiewicz.Ich obecność jest dla mnie zasługą raczej dobrych zdjęć niż samych umiejętności aktorskich.
W jakiś sposób Obława jest filmem, który próbuje pokazać czasy drugiej wojny nie tylko poprzez pryzmat szlachetnego polskiego żołnierza walczącego ku chwale ojczyzny, ale demaskuje taki obraz przez próbę pokazania, że w skomplikowanych czasach wojennych podziały na czarno- biały świat zacierają się czy wręcz nie istnieją...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Porażka

Wczoraj obejrzałąm ten film. Moim zdaniem jest zdecydowanie przechwalony..., zero "akcji", wszystko było prostolinijne. Krotki film..., działał trochę na psychikę, ale moim zdniem niewypał...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

ok

polecam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Polecam

Film godny polecenia, faktycznie nie znajdziemy tu szybkiej akcji ale nie jest to najważniejsze, według mnie film wciąga, zaskakuje, prawie całkowity brak muzyki powoduje ogromną ciszę w kinie (co się praktycznie nie zdarza ostatnimi czasy) cisza, las oraz górskie krajobrazy powodują niesamowity klimat, odniosłam wrażenie jakbym razem z Dorocińskim była w tym lesie:) Warto obejrzeć w kinie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

polecam

film ten przywraca wiarę w kinematografię polską,oglądaliśmy parę dni temu,mimo to emocje po obejrzeniu nadal takie same
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

NIE

SAM POMYSŁ- SUPER,ALE BRAKŁO CHYBA WIEDZY I POMYSŁU. WYSZŁO ŻENUJĄCO, NUDNO I TROSZECZKĘ BEZSENSOWNIE... ŻAŁUJĘ WYDANYCH PIENIĘDZY NA BILET I NIE POLECAM!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

postaci przerysowane, zbyt prztłaczający obraz wizualny bohaterów zakłóca odczyt odbioru psychologicznego, czegoś zabrakło, choć obsada dobra, a może każdy ma inne oczekiwania od kina polskiego, generalnie nie polecam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Film DOBRY, mroczny, ciężki, twardy, "pogmatwany" chronologicznie...

Pozostaje w pamieci i zmusza do przemyśleń...
Dorociński, jako kapral Wydra, ŚWIETNY!
Polecam!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozczarowałam się...

Faktycznie film się dłuży, nie ma akcji trzymającej napięcie ani tak oddanych emocji bohaterów aby wgniatało w fotel, jakoś tak się to robi nijakie...
Nie wiem może zbyt wiele oczekiwałam po tym filmie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

film - "Obława"

Dzień dobry Państwu
Ten film -"obława" warto obejrzeć, bo to jest prawdziwa historia i bardzo mi się podobał, nawet tacie mojemu, który jest wymagający bardzo do filmów, a ten film powiedział , że był dobry .
Ewa z Lublina.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

dobry - niedobry ?

mam bardzo mieszane odczucia po obejrzeniu - technika składania historii z pomieszanych chronologicznie obrazków - tutaj użyta akurat bardzo zręcznie i stanowi o wartości tego filmu, ponieważ dzięki temu wymaga pewnego wysiłku od widza, żeby to sobie poukładać, a to wciąga - trochę podobne do rozwiązywania krzyżówek. Niestety, kiedy się to wszystko poskłada, to wychodzi historyjka partyzancka rodem z peerelu - zdradziła bo ratowała siostrę/córkę/męża/chorego ojca/itd (właściwe podkreślić) , partyzantów zabili, uchował się mszczący się mściciel, oczywiście szlachetny - płytkie to i sztampowe, taki wątek jest nawet w "czasie honoru" i w setkach innych produkcji. W krzyżowce tej zaś spodobali się aktorzy i ich gra, lubię te persony i byli dla mnie bardzo wiarygodni, dobrze stworzyli swoje postacie. A że niby film taki oryginalny bo w lesie? bo polak do polaka strzelał? to już mnie nie przekonuje. Zobaczyłem takie bardziej współczesne "barwy walki", ale oglądało się całkiem przyjemnie :) szkoda tylko że jakiegoś pociągu nie wysadzili w powietrze, ale rozumiem, budżet...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Historia w krzywym zwierciadle

Film burzy autorytet polskich żołnierzy. Mój Tata był żołnierzem AK,dużo mi opowiadał,wiem jakie oni mieli zasady i moralność- a tu co? Banda wulgarnych, napalonych kolesi. Kolejny film plujący na polskość. Jeszcze chwila i zobaczymy film o Powstaniu Warszawskim, w którym powstańcy brutalnie torturowali Niemców,walili gaz między akcjami i tylko myśleli jakby tu przelecieć sanitariuszkę.Porażka.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Neokino "chistoryczne"

Dobre strony: gra aktorów,zwłaszcza Stuhra,bo Dorociński gra cały film jedną twarzą,widziałem już takich zimnych mścicieli w wielu filmach kowbojskich.
W pojedynkę wykańcza oddział niemieckich spadochroniarzy - skaczących na las??? Ciekawe, tyle już przeczytałem książek...No nieważne,to nie dokument.Świetne zdjęcia,mroczna czarno-biała scenografia.Obraz partyzanckiego życia bliższy prawdy.Dotychczas w filmach grali na harmonijkach,spiewali,pili, potem szli postrzelać albo coś wysadzić, wracali,stawiali komuś biały krzyż.Tu widać to szare bytowanie. Słabe strony: Dźwięk/dykcja właściwie bełkot,trzeba domyslać się co mówią, ale to już prawie norma w polskich filmach.Przydały by się napisy.
No i ta degrengolada,to banda rzezimieszków a nie oddział partyzancki.A gotowanie głowy Niemca to już historyczny majstersztyk.No ale Morgenstern tego nie reżyserował, właściwie nie wiem kto i może lepiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Filmy

Amadeusz (13 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Amadeusz . Przeczytaj o filmie.

Zamach na papieża (10 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Zamach na papieża . Przeczytaj o filmie.

Rocznica (9 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Rocznica . Przeczytaj o filmie.

do góry