Widok
Oczarowania i zaskoczenia. Podsumowanie Festiwalu filmów w Gdyni
Opinie do artykułu: Oczarowania i zaskoczenia. Podsumowanie Festiwalu filmów w Gdyni.
Artykuł na temat: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych 2018
Za nami 43. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Czym nas zaskoczył, a czym rozczarował? Poniżej podsumowanie redaktorów Trojmiasto.pl.
Tomasz Zacharczuk
Festiwal w Gdyni w dalszym ciągu ma niepodważalną rangę najważniejszej filmowej imprezy w Polsce i czuć to niemal na każdym kroku. Nie zmienia tego nawet nierówny poziom tegorocznej stawki konkursowej. Na czoło zdecydowanie wysunęły się dwa znakomite tytuły, które konkurencję zostawiły daleko w tyle. Złote Lwy dla ...
Artykuł na temat: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych 2018
Za nami 43. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Czym nas zaskoczył, a czym rozczarował? Poniżej podsumowanie redaktorów Trojmiasto.pl.
Tomasz Zacharczuk
Festiwal w Gdyni w dalszym ciągu ma niepodważalną rangę najważniejszej filmowej imprezy w Polsce i czuć to niemal na każdym kroku. Nie zmienia tego nawet nierówny poziom tegorocznej stawki konkursowej. Na czoło zdecydowanie wysunęły się dwa znakomite tytuły, które konkurencję zostawiły daleko w tyle. Złote Lwy dla ...
ludzie sami robicie z siebie niewolników - jak za PRL
W aktualnych realiach "Kler" na nic więcej, pod kątem nagród, nie mógł liczyć.
czy festiwal jest częścią ministerstwa PIS i czy jurorzy są opłacani przez prezesika czy biskupa?
nie
więc jeśli macie przyzwoitość to nie przejmujcie się co jakiś klecha czy inny aparatczyk partyjny mówi
odnoszę wrażenie że za komuny społeczeństwo miało jednak więcej odwagi
czy festiwal jest częścią ministerstwa PIS i czy jurorzy są opłacani przez prezesika czy biskupa?
nie
więc jeśli macie przyzwoitość to nie przejmujcie się co jakiś klecha czy inny aparatczyk partyjny mówi
odnoszę wrażenie że za komuny społeczeństwo miało jednak więcej odwagi
Jakiego ducha?
To, że rozumiesz po co jesz różni cię od psa a że stoimy na górze piramidy żywieniowej i nikt nas nie goni żeby zjeść wyprodukowało mit o bożkach bo czym innym to wytłumaczyć. Na ten popyt ktoś wymyślił firmę która pośredniczy za co łaska z bożkiem, indokrynował od małego i ot cała historia. Brak możliwości zrozumienia skąd człowiek wyewoluował tak daleko każe szukać rozwiązań poza łbem. Amen
Przypominam Ci, ze to Mazowiecki premier twojego prawie wolnego pierwszego rzadu
wprowadzil religie i ksiezy do szkol w 1989 roku. ZUpelnie ignorujac obywateli zrobil to na wyrazne zyczenie rady biskupow od Wrzesnia.
Ksieza byli trzecia strona w Magdalence i pozniej przy okraglym stole podzielili sie wladza z komunistami i aparatczykami postsolidarnosci takimi jak walesa czy geremek.
Pozno sie obudziliscie i patrzycie zbyt wybiórczo na historie 3 RP
Ks Orszulik b Goclowski - oto wladza oto wasz kler. walesa ramie w ramie z glodziem na poligonie pili. Dzieki czemu teraz caly kler siedzi w kieszeni panstwa. Niech sie on wyspowiada z tego, szanowni kodowcy. To samo imc Kwasniewski - juz on wie za co.
Ksieza byli trzecia strona w Magdalence i pozniej przy okraglym stole podzielili sie wladza z komunistami i aparatczykami postsolidarnosci takimi jak walesa czy geremek.
Pozno sie obudziliscie i patrzycie zbyt wybiórczo na historie 3 RP
Ks Orszulik b Goclowski - oto wladza oto wasz kler. walesa ramie w ramie z glodziem na poligonie pili. Dzieki czemu teraz caly kler siedzi w kieszeni panstwa. Niech sie on wyspowiada z tego, szanowni kodowcy. To samo imc Kwasniewski - juz on wie za co.
Ten film Kler, to jedna wielka manipulacja oraz wściekły atak szatana na pasterzy dziatek Bożych. A to wszystko pod przykrywką "wielkiej sztuki filmowej". Nie dziwię się, że Radio Gdańsk odcięło się w porę od tego lewackiego szamba. Mogli tylko to wprost zakomunikować, a nie jakieś tam uniki i fortele.
Nie zmieni. Ale sa osoby w kosciele, ktore nie powinny sie tam znalezc.
Przyklady:
1. Wszyscy wpierajacy pis, partie szerzaca nienawisc i klamstwo. To forum az "ocieka" nienawiscia i klamstwem rodem z pis.
2. biskup, ktory dziekuje kurskiemu za zmiany w tvpis. Absolutnie nie do zaakceptowania. Nie wiem jak mozna wspierac klamstwo, oblude, szerzenie nienawisci.
3. ojciec inwestor
1. Wszyscy wpierajacy pis, partie szerzaca nienawisc i klamstwo. To forum az "ocieka" nienawiscia i klamstwem rodem z pis.
2. biskup, ktory dziekuje kurskiemu za zmiany w tvpis. Absolutnie nie do zaakceptowania. Nie wiem jak mozna wspierac klamstwo, oblude, szerzenie nienawisci.
3. ojciec inwestor
Z bajek się wyrasta w wieku 5-6 lat porzucając wiarę w Mikołaja.
Niestety to właśnie wiek w którym usilnie zapobiega się porzuceniu wiary w wschodnią pustynną baśniową postać pasterza.
Gdyby z taką samą siłą indoktrynowano za podtrzymaniem wiary w Mikołaja to byłyby kościoły CocaColi witraże z latającymi reniferami, i wojny religijne z wyznawcami PepsiColi.
Gdyby z taką samą siłą indoktrynowano za podtrzymaniem wiary w Mikołaja to byłyby kościoły CocaColi witraże z latającymi reniferami, i wojny religijne z wyznawcami PepsiColi.
Trójmiasto wolne od wszelkich ugrupowań partyjnych!
Mam nadzieje że więcej ludzi zacznie zauważać tą ciągła manipulacje na każdym kroku. Cały czas komuś zależy żeby nasze społeczeństwo było skłócone i podzielone! Czy ludzie są tacy mało domyślni. Zamiast zajmować się konkretnymi problemami to się kłócimy i rozdrabniamy, po co to?
Co mnie olśniło? Odwaga Smarzowskiego ?
Naprawdę? Dlaczego ? Co może być odważnego w zrobieniu filmu o nadużyciach w Kościele Katolickim ? Przecież żaden Katolik krzywdy Panu reżyserowi nie zrobi. Więc gdzie tu odwaga? Ja tu widzę jedynie frustrację reżysera i nośny temat do zrobienia skandalu, co ma przełożyć się na zarobione pieniądze. Przedstawienie patologii jako sposobu postępowania duchownych jest zwykłym wypaczeniem krzywdzącym dla 99,9% księży. Prosty lud to kupi. Kasą na pewno będzie się zgadzała. Za pół roku nikt nie będzie nawet pamiętał że taki film powstał. Rzeczywiście odwaga niespotykana.
Brawo
A mnie najbardziej zdenerwowała cenzura tvp2 który wycina wypowiedzi. Cenzura. Brawo sprzedaliscie kraj za 500 plus, nie ma już wolnych mediów, nie ma fastiwali filmowych, niedługo będą nas bić palami na ulicy i wsadzac do więzienia za odmienne poglądy. Brawo, dalej głosujcie na Kim Dzong Jarosława.
Beznadziejne podsumowanie festiwalu.
Nie mogą oceniać dorobku tak wybitnych twórców krytycy w wieku gimnazjalnym. Panowie trochę pokory dla rzemiosła recenzenta. I do książek. Przyda się ktoś portalowi, kto na tym festiwalu był może z trzydzieści razy. I widział znacznie gorszą organizację. I nie jest podatny tak na manipulacje księstwa warszawskiego jak wy.
Tłumaczą sie głąby ze film stronniczy i ze nie oddaje stanu calego kleru. Że obraża stan duchowny. Że oczernia kosciół. To zwykłe pitolenie bo zabolalo. To nie jest film o całym kościele tylko o trzech ksieżach i jednym biskupie. Idąc tą drogą to film o złym strażaku obraża wszystkich strażakow, o złym lekarzu wszystkich lekarzy o złej nauczycielce wszystkie nauczycielki, a film o kurkie sugeruje ze wszystkie kobiety to kurky. Droga myślenia bardzo na skróty. Nie można by zrobić filmu o żadnej negatywnej postaci. To jest film o trzech złych księżch a nie o całym kościele. No chyba że uderz w stół a nożyce się odezwą.
Brakuje automatów z kawą przy Multikinie
Zimna wojna 8/10
Autsajder 6/10
Pewnego razu w listopadzie 5/10
Fuga 7/10
Monument 9/10
Juliusz 7/10
Westerplatte(1967) 9/10
1410 9/10
Bliscy 7/10
Chłopcy z motylkami 6/10
Córka 7/10
Dla Ciebie 5/10
Dziku 7/10
Krajanki 6/10
Murphy 7/10
Saszka 6/10
Szczęście 8/10
Ukołysz mnie 7/10
Users 8/10
Zwykłe losy Zofii 8/10
Dziura w głowie 6/10
Eter 5/10
Kamerdyner 8/10
Ułaskawienie 7/10
Moja polska dziewczyna 6/10
Nina 6/10
W cieniu drzewa 6/10
Miłość bezwarunkowa 9/10
Siostry 8/10
III 8/10
Autsajder 6/10
Pewnego razu w listopadzie 5/10
Fuga 7/10
Monument 9/10
Juliusz 7/10
Westerplatte(1967) 9/10
1410 9/10
Bliscy 7/10
Chłopcy z motylkami 6/10
Córka 7/10
Dla Ciebie 5/10
Dziku 7/10
Krajanki 6/10
Murphy 7/10
Saszka 6/10
Szczęście 8/10
Ukołysz mnie 7/10
Users 8/10
Zwykłe losy Zofii 8/10
Dziura w głowie 6/10
Eter 5/10
Kamerdyner 8/10
Ułaskawienie 7/10
Moja polska dziewczyna 6/10
Nina 6/10
W cieniu drzewa 6/10
Miłość bezwarunkowa 9/10
Siostry 8/10
III 8/10
I co z tego dla kinomanów spoza gdyńskiej sali?
Teraz dwa , trzy filmy trafią na ekrany multikin w normalnych godzinach, reszta kiedyś - gdzieś mignie o 22.00 albo za rok w jakiejś marginalnej telewizji. Skoro państwo milionami dotuje produkcje filmowe powinno utrzymać sieć choć po jednym niewielkim kinie, które poza komercją ustawione było by na pokazanie filmów polskich i europejskich. Bo nie wierzę, że już nie ma kina włoskiego, francuskiego, czeskiego czy rosyjskiego tylko same szmirowate holyłudy.
Jeśli miałbym wybrać najbardziej niedoceniony film festiwalu to jest to Krew Boga
Zdecydowane Top 3 festiwalu obok Zimnej Wojny i Kamerdynera. Nie zgodzę się też z panem Kowalem, że w tym roku udało się uniknąć prezentacji tak fatalnych filmów jak w zeszłym roku Czuwaj i Wyklęty, nie udało się się niestety za sprawą Dziury w Głowie i Juliusza, filmów niemal równie fatalnych, szczególnie tego 2 prezentującego poziom nieśmiesznych polskich kabaretów.
Kler mimo że niezły jednak ma zawyżone nieco oceny przez tematykę, dla mnie tuż za podium jako jeden z najgorszych filmów Smarzowskiego (Wyżej cenię Wołyń, Wesele, Różę, Dom zły, gorsze od Kleru dla mnie są tylko Drogówka i Pod Mocnym Aniołem - wszystko dokładnie w tej kolejności)
Kler mimo że niezły jednak ma zawyżone nieco oceny przez tematykę, dla mnie tuż za podium jako jeden z najgorszych filmów Smarzowskiego (Wyżej cenię Wołyń, Wesele, Różę, Dom zły, gorsze od Kleru dla mnie są tylko Drogówka i Pod Mocnym Aniołem - wszystko dokładnie w tej kolejności)
Kler
To bardzo dobry film, mocny, jak na Wojtka Smarzowskiego przystało. Nie uderza w religię tylko pokazuje , że każdy jest tylko człowiekiem i obnaża te ludzkie słabości, które nikogo nie oszczędzają. Przypomina , że są ludzie dobrzy i źli, czy to w kościele, czy w innej instytucji. A z niedoskonałościami trzeba walczyć i starać się naprawiać system, nie chować pod dywan. Na mnie film zrobił wielkie wrażenie, długo nie mogłam się otrząsnąć. Polecam.