Widok
Odradzam wybór tej szkoły
Moja córka jest tegoroczną maturzystką. Zdała maturę tylko dzięki własnej pracy, korepetycjom i szczęściu. Poziom nauczania beznadziejny. W klasie biol.-chem. gdzie poziom powinien być wyśrubowany, nauczanie było na ostatnim miejscu. Młodzież była pozostawiona sama sobie. Wychowawczyni /nauczyciel chemii/po I roku poszła na macierzyński. W szkole pozostała jedna pani od chemii. Pani dyrektor zapewniała, że da radę... Dała, tylko zapytajcie w biol-chem. co wynieśli z tych lekcji. Cały czas młodzież słyszała, że i tak nie zdąży przerobić materiału. A lekcje języka polskiego. Nikt nie śmiał powiedzieć głośno, że "król jest nagi". Moja koleżanka polonistka po przedstawieniu jej, co młodzież przerobiła przez 3 lata, złapała się za głowę. Córka miała bardzo dużo pracy i dużo czytania... Tzw. lektury z gwiazdką nawet nie były przerobione. I nikt mimo uwag rodziców z tym nic nie zrobił. Zajęcia dodatkowe to mit. Lekcje dodatkowe finansowane z Rady Rodziców urwały się w pewnym momencie, a tłumaczenie dlaczego tak się stało było dość mgliste. Rada Rodziców funkcjonowała jeszcze jako tako w I roku nauki, później to już była równia pochyła. Córka do dziś z niechęcią myśli o tym liceum.
Moja ocena
II Liceum Ogólnokształcące
kategoria: Szkoły średnie
poziom nauczania: 2
wyposażenie: 3
zajęcia dodatkowe: 1
bezpieczeństwo: 1
ocena ogólna: 1
1.6
* maksymalna ocena 6
To prawda, czas na lekcjach chemii nie był wykorzystany efektywnie, o biologii nie wspomnę, matematyka ta Pani uważa, że dyrektor jej nic nie zrobi i sama nic nie robi, Uważam, że należałoby przemyśleć styl zarządzania przez dyrektora, który jest niedostępny. Tradycja dwójki szkoły do której wysyłały moje koleżanki swoje dzieci, bo same tam chodziły przechodzi do historii.