Widok

Odwołanie mandat SKM

Dwa dni temu miałem nieprzyjemną sytuację. Do odjazdu SKMki miałem dwie minuty, więc wybiegłem z autobusu i od razu wsiadłem do pierwszego wagonu, niestety konduktor nie otwierał, więc nie miałem możliwości zakupu biletu. Dwie stacje dalej wsiadło dwóch kontrolerów i zaczęło wypisywać mi mandat, poprosiłem by poczekali gdyż zdążyłem zadzwonić do kumpla, by kupił mi bilet. Niestety mandat dostałem. I tutaj moje pytanie, czy mogę się od tej decyzji odwołać, jeżeli posiadam bilet kupiony 8 minut przed godziną wystawienia mandatu? Jest to bilet kupiony w automacie od stacji do stacji, które podałem kontrolerowi, a ten umieścił na formularzu.

P.S. Czy ktoś miał już taką sytuację? Długo trzeba czekać na decyzję?

POMOCY
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odwołać można się zawsze , takie prawo .
Czemu nie miałeś biletu przy sobie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeszcze go nie miałem. Zadzwoniłem i poprosiłem znajomego by mi go kupił. Wsiadał stację po tym jak wypisano mi mandat. Myślałem, że poczekają z wypisywaniem, ale stało się jak się stało. Kontroler kazał mi się odwołać. Tylko co ja mam napisać/powiedzieć przy tym odwołaniu? Czy hipotetycznie pan X, który ma bilet, lecz nie może go znaleźć w momencie kontroli może się później odwołać (w domyśle z korzyścią dla pana X) kiedy ten bilet już znajdzie? Nie jest to bilet imienny, lecz jak ten wymieniony wcześniej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dorośnij i naucz się doceniać każdą minutę a miałeś 2 (???)
Nawet nie wiesz jak bardzo doceniam :) Dlatego szkoda mi płacić 150 zł, których w minutę nie zarobię.
Normalnie idziesz do ich siedziby, i mówisz, ze znalazłeś bilet w torbie, że przy kontroli myślałeś, że zgubiłeś bo nie mogłeś znaleźć i znalazłeś w domu... Żadnego tłumaczenia o pośpiechu i chłopakach kupujących bilet na innej stacji... nie zrozumieją... będą węszyć podstęp i cfaniactfo...

Zapłacisz bodajże 15 czy 20zł, weź pokwitowanie.

Oczywiście, o ile bilet który kupił kolega był ze stacji na której wsiadałeś - na bilecie chyba jest napisane z jakiej do jakiej stacji jest, jest też info w którym automacie był kupiony, ale nie wpadną na to, żeby to sprawdzić, bo to nieszablonowa sytuacja raz na dziesięć milionów podróżnych.

Masz to z pewnością opisane w regulaminie - w ZTM gdańsk tak jest, że jak doniesiesz ważny bilet czy tam legitymację jeśli np. masz miesięczny a nie miałeś przy sobie przy kontroli, to płacisz jakąś tam opłatę manipulacyjną i tyle...

Tylko nic nie wspominaj o swoim chłopaku ani kupowaniu biletu na innej stacji, bo te głąby mogą nie ogarnąć tak skomplikowanego zagadnienia.

---

Możesz też wspomnieć o swoim przyjacielu, a potem najprawdopodobniej ciągać się po sądach. Ja bym zabulił te 20zł dla świętego spokoju.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A następnym razem, jak wiesz, że kolega wsiądzie z ważnym biletem, to odwlekaj podpisanie mandatu...

A potem niech sobie wzywają milicję... gliniarz nie ogarnie sytuacji, zobaczy tylko ważny bilet kupiony 40 minut wcześniej ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję pięknie, tak zrobię ;)
Biletu nie miałeś a teraz chcesz dokonać oszustwa , bardzo nie ładnie .
Bilet jednorazowy masz okazać w trakcie kontroli i tyle .
Nie masz to bulisz i słusznie .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Inne

Pożyczka w chwilówce - pytanie. (24 odpowiedzi)

Brał ktoś z Was pożyczkę w chwilówce?? Zastanawiają mnie koszta i czas oczekiwania na decyzję i...

Moje doświadczenie z łatwymi pieniędzmi: lekcje, które wyniosłam (3 odpowiedzi)

Moja znajomość z łatwymi pieniędzmi zaczęła się, gdy po raz pierwszy natknąłem się na różne...

CDN Hosting (6 odpowiedzi)

Czy ktoś z was korzystał z tego rodzaju hostingu? Jakie są główne korzyści płynące z użycia CDN...

do góry