Widok

Ogrzewanie Juniorów

Witam mieszkańców juniorów od 7 nieba. Jakie piece gazowe macie w domach, czy są dobre ( czy może najtańsze dali w pakiecie) i jak wychodzicie z opłatą za gaz w ciągu roku ( ogrzewanie i woda). Ps.jakie temperatury utrzymujące w domach itp.
Dzięki za info
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam :) też jestem ciekawa jak wygląda sprawa pieca i ogrzewania my co prawda jeszcze nie mamy odbioru ale już coraz bliżej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

de dietrich mcr2 ze zbiornikiem, na razie działa bez problemów. z uwagi na małe dziecko ustawiona temp, 21st calą dobę. rachunki za gaz, np za grudzien 340zł. poza sezonem ok 80zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A można wiedzieć czy masz ogrzewanie podłogowe ( jak tak to gdzie ), czy kaloryfery wszędzie?

Ciekawe pytanie i na czasie to będzie moja pierwsza zima dostałem opłatę za gaz pażdz - listop 500 zł trochę sporo biorąc pod uwagę że kaloryfery miałem mocno skręcone 2,3,4 na termo . Zainstalowałem piec wolno stojący typu koza z "kratki.pl" i dobrze dosusza mieszkanko .
Ale mam pytanie dla znawców ogrzewania . czy paląc w piecu wyłączać piec gazowy ? w okresie palenia kozy ? czy zredukować temp na termostacie ? paliłem w pewnym okresie w piecu non stop i miałem wł piec gazowy i se myślę co to za oszczędność ? piec i tak się włącza i podgrzewa . nie mam jakiś sterowników mogę tylko ustawić temp wyjściową 55 st i tyle . jakie macie rady ?
pozdrawiam

Kupić czujnik temperatury, piec załączy się dopiero wtedy jeśli w pokoju spadnie temperatura np. Poniżej 21 stopni. Dodatkowo możesz ustawić sobie godziny kiedy piec ma działać - jeśli wracasz z pracy o 16 ustawiasz aby piec włączył się o 15 a nie grzał pusty dom.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

on się załacza kiedy temp spada , pewnie czujnik jest przy piecu , włącza się co 10 - 15 min i wyłącza

Piec zapewne ma funkcje anty zamarzania - te tanie piece nie umieją pracować z medium innym niż woda w instalacji CO (te normalne mają opcje pracy z wodą lodową) i jeżeli temperatura wody w instalacji CO spada piec również się załączy mimo że pomieszczeniu masz odpowiednia temperaturę. Przyczyn można szukać w nieprawidłowym rozłożeniu rur do CO lub słabej termoizolacji przewodów.

głupot nie gadaj. przeciez funkcje antyzamrozeniowe działają dopiero jak temp wody spadnie w okolice 5-7 st.
jeśli nie ma termostatu pokojowego to ma po prostu piec ustawiony na c.o. np na 50st. i jak temp wody w instalacji spadnie ponizej to włącza piec.
mając piec gazowy koniecznie trzeba zainwestować, w termostat pokojowy, inaczej to wyrzucanie kasy w bloto, zwłaszcza jak grzeje jeszcze kozą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram kolegę odnośnie termostatu (programatora).

Czyli spisuje dane pieca i lecę do oninnena lub innej hurt instalacyjnej po programator . Domyślam się ze sam go nie podlacze . Swoja droga szanowny pan developer mogl ujac taka dodatkowa opcje .
Dzięki za info .
Orientujecie się jakie to są koszty jakiego rzędu ?

ok 200zl chyba ze bezprzewodowy to troche więcej

super dzieki za pomoc środek zimy a ja dopiero teraz pomyślałem.
pozdr

dziwne ze deweloper tego nie zrobił. a kable masz w ogóle pociągnięte? jeśli nie, to albo prucie ścian, albo bezprzewodowy. zastanów się jeśli nie masz kabli, gdzie umieścisz ten bezprzewodowy. termostat powinien być w najzimniejszym pomieszczeniu. np na korytarzu na gorze.

Inne tematy z forum Banino

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

proszę o opinie rodziców z szkoły A i B (4 odpowiedzi)

dzień dobry. szukam rodziców którzy mogli by się wypowiedzieć o szkole A i B w Baninie. Proszę...

do góry