Widok

Ogrzewanie gazem

Witam, jakie macie rachunki zimą za ogrzewanie domu gazem ok. 200m2 ? Szykuje się na zmianę pieca i właśnie myślę nad gazem tylko czy warto?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zima i fotowoltaika? Oj to trzeba was omijac z daleka .....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlatego też warto jest zastanowić się nad znalezieniem alternatywnego sposoby ogrzewania domu. Od siebie polecam pompy ciepła puls fotowoltaika. Dzięki temu dom jest praktycznie bezkosztowy.

Jeśli szukalibyscie firmy do montażu pompy ciepła w Lublinie, polecam kontakt z nimi:
http://www.klimat-tech.pl/

Mają spore doświadczenie w firmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

350m podlogowka. 1050zl miesiecznie w szczycie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja ogrzewam 200 m. Na ścianach styro 15 cm biały, okna szczelne, drzwi stalowe KMT Supertherm 90. Wszystko to ma ogromne znaczenie. Stolarka jest niezwykle istotna. Drzwi mam grube na 90 mm, ich ud=0,78, są izolowane pianą pur, a dodatkowo wyposażone w dodatkowe uszczelki. Brak mostków cieplnych, duży komfort termiczny i akustyczny, drzwi są też antywłamaniowe
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pytanie do ludzi którzy musieli ogrzewać domu po wprowadzeniu butlami z propanem (33 kg lub mniejszymi).
Jak bardzo jest to uciążliwe? Jak często trzeba wymieniać butlę?
Niestety przez problemy z przyłączem gazowym może będę zmuszony do takiego rozwiązania nawet przez dwa lata (!) i mam pewne wątpliwości czy nie pakuje się na minę jeśli chodzi o niedogodności z tym związane oraz koszty.
Dostałem sprzeczne informacje i jeden mi mówił, że butle raz na tydzień wymienia a inny że nawet raz dziennie - dwa dni co jest dla mnie raczej nieakceptowalne, szczególnie że raz na jakiś czas wyjeżdżam w podróże służbowe na 3-4 dni i zostawiam dom na głowie żony.
Jak to wygląda w praktyce?
(dom 160 m2, podłogłówka, dobrze ocieplone, cu i cwo z pieca gazowego)
Czy do montażu wymagane są stosowne uprawnienia https://uprawnieniaelektryczne.pl/uprawnienia-energetyczne-g3/ Jak tutaj?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

czy faktycznie się oplaca?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ile taka pompa z montażem kosztuje ?

Bezpieczeństwo przy zapowiadanych awaryjnych wyłączeniach prądu? I do tego taka zupełnie nienachalna reklama ? Jestem wzruszony
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trochę off topic, ale moim zdaniem warto wziąć pod uwagę bezpieczeństwo instalacji. Pompa jest po prostu bezpieczniejsza od gazu, a przy okazji tańsza w eksploatacji. Mnie to przekonało. Mam od 7 lat pompę gruntowa, w domu 23 stopnie (bo nie lubię spać w czapce) i rachunki bez porównania niższe niż za gaz.
Od siebie polecam zerknąć sobie na pompy od producenta Vaillant: https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/grupy-produktowe/pompy-ciepla/ Mają wiele nowoczesnych oraz wydajnych systemów ogrzewania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Tutaj https://studiodomu.pl/kalkulator-rachunku-za-gaz/ jest kalkulator rachunku za gaz. Można wszystko tam obliczyć i na tej podstawie podjąć właściwą decyzję. Warto dobrze zastanowić się jaki rodzaj ogrzewania wybierzemy, aby nie przepłacać, zwłaszcza w obecnych czasach. Przemyślcie wszystko bardzo dokładnie i przekalkulujcie.

W PGNiG znowu rusza nabór wniosków na ustalenie warunków technicznych także można niedługo będzie można budować nowe przyłącza
a jednak gaz jest nadal bezkonkurencyjnym źródłem ciepła w domach jednorodzinnych
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wybierając pompe ciepła, ważny jest odpowiedni dobór ale przede wszystkim opieka posprzedazowa. Serwis najlepiej fabryczny, nie ma przykrych sytuacji z powodu braku części wymiennej.
Podobnie sytuacja ma się w przypadku fotowoltaiki.

Warto jest wczytać się w dofinansowania oferowane w tym roku:
https://domowniczy.pl/dofinansowanie-do-wymiany-pieca-w-2022-roku/

Można dostać dofinansowanie miedzy innymi na montaż paneli, magazynu energii, termomodernizację oraz inne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Same łapki w dół po odpowiedziami ludzi którym gaz się opłaca, to znaczy ze zazdrościcie im czy poprostu jesteście z**bqmi ? Mam namysli tych co im się nie podoba , a może handlujecie fotosroltanika i pompami ha.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Reklamy fotowoltaiki i pomp ;)

Rozumiem że Baltic Pipe budują tylko na 10 lat ? A mld złotych wpakowane pójdą na zmarnowane. Przyłączenia są wstrzymane przez sytuację związane z sytuacją napięta przed wojna i teraz. Jednak do końca roku nie będzie poduszek gazu a potem będziemy już samowystarczalni z gazu Norweskiego. Więc proszę nie siać fermentu aby sciagnac kolejnych do swoje pułapki.

Koszt gazu za 2021 rok za cały rok 3800 zł - 190 m dom.

Obecnie rachunki 500-600 zł
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ile stopni w dzień a ile w nocy ustawiasz?

Czyli wyszło 800zl za miesiąc a było 600.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dostałem wreszcie rachunek , 1600zl za 320m2 temperatura 24.5c

Jest drożej ale bez przesady.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Robiłem. Dla właśnie budowanego domu 290m2 z rekuperacja, garażem w bryle, poddaszem użytkowym, dobrze ocieplonego. Pompa ciepła wychodzi taniej rocznie o jakieś 3k PLN. Zwrot z inwestycji wychodzi wtedy ok. 7lat. W moim przypadku duży nakład finansowy na początku do wydania na pompę ciepła zadecydował o rezygnacji z niej. Aktualnie jestem na etapie budowy domu i zadecydowałem o ogrzewaniu za pomocą folii grzewczej plus dodatkowo fotowoltaika;

https://www.samurio.pl/oferta/elektryczne-ogrzewanie-caleo

Na stronie jest opisane na czym taka instalacja polega

Poza tym nie wiem czy wiesz, ale nie robia już przyłączeń gazowych. Jest zakaz do 2023 roku, tak więc nie ma nawet opcji aby się podłaczyć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo śmieszne.Na pewno ktoś w to uwierzy .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dom ocieplony styropian 20 220 m2 w całym domu temperatura 41.8 stopnia bo lubimy mieszkać w saunie zaledwie 550 zł
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Inne tematy z forum Bojano

Wszyscy jesteśmy śmieciarzami (4 odpowiedzi)

A przynajmniej tak wyglądają podjazdy większości domów w Bojanie. Śmieciarka odbierająca odpady...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (719 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Pompa ciepła rachunki (29 odpowiedzi)

Cześć - jakie macie rachunki za ogrzewanie pompą ciepła (bez PV) - dom ok. 250 m2 - przykładam...

do góry