Widok

Ogrzewanie gazem

Witam, jakie macie rachunki zimą za ogrzewanie domu gazem ok. 200m2 ? Szykuje się na zmianę pieca i właśnie myślę nad gazem tylko czy warto?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz już rachunek za styczeń ,bo ja trochę mniejszy metraż domu i czekam aż w lutym przyjdzie i się lękam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja za dom 320m place ok 600zl miesiecznie zima a latem za sama ciepla wode wychodzi stowa z groszem za miesiac.

Jesli masz podłączenie do sieci gazowej ,to jest to opłacalne wyjście. Przynajmniej na dzień dzisiejszy. Mają być podwyżki gazu, jeszcze nie wiadomo jak duże
Jednak jeśli chcesz zamontować butlę,to odradzam Butla taka tania nie jest, poza tym gaz rónież jest drogi.

Od siebie polecam jeszcze ogrzewanie za pomocą pelletu:
https://iwonapellets.pl/piec-na-pellet-zalety-i-wady

Na stronie można poczytać sobie o zaletach i wadach tego rozwiązania.

Ja mam dom 165m cały w podlodówce, rachunek za gaz w styczniu 2021 jak z reklamy 299zl

tyle wyszło. sami podajemy miesięczny stan liczników i nalicza się kwota. tez uważam, że to dużo, szczególnie, że cena całej instalacji pompy ciepła jest ogromna i liczylismy na niskie rachunki. juz lepiej chyba ogrzewac kablami grzewczymi w podłodze i mieć spora fotowoltaike (o ile nie zmienia okresu rozliczeniowego z roku na 3 miesiące, bo wtedy to.. kaplica :D)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja mam 180 M2 i płaciłem styczeń 2021 490.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rachunek przychodzi chyba co dwa miesiące? Trochę to spora kwota jak na miesiąc...

No jo nie

ja mam 240m2 ogrzewany pompą ciepła powietrze woda i za ostatni miesiąc rachunek za cały prąd 650zł.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mądry zrozumie a głupi będzie się śmiał.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

wiesz... gajowy czy kim tam jesteś.. czytam Twoją wypowiedź x-razy i nie rozumiem sensu , przykro mi ale proszę przetłumacz co chcesz mi udowodnić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tutaj też jest trochę racji. Ostatnio wszędzie pełno reklam i handlarzy instalacji fotowoltaicznych. A już szczytem bezsensu są dla mnie proponowane kredyty na taką instalację reklamowane w jednym czasie z oszczędnością ekonomiczną fotowoltaiki. Przecież to jest ekonomicznie bez sensu, nigdy się nie zwróci. Według mnie kluczem do poprawy ekologii w pierwszej kolejności jest wyeliminowanie śmierdziuchów na bardziej ekologiczne piece. Przeciętnego obywatela często nie stać na piec gazowy, a co dopiero montowanie pomp ciepła i "solarów" na dachu. Trzeba patrzeć w szerokim spektrum. Jak kogoś stać lub ma ochotę - niech sobie montuje pompy ciepła i panele. Ale kluczem do rozwiązania problemu smogu na przykład jest pomoc obywatelowi zarabiającemu poniżej średniej krajowej, które nie stać na nowoczesne rozwiązania.

Nie mówię, że te rozwiązania są złe i nie należy ich stosować jednak tak silne lobby, które obecnie ten typ zasilania w energię domostw promuje oznacza, że więcej w tym zarobku dla producentów niż korzyści dla przeciętnego obywatela.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

zadzwoń do wróża Macieja, jeśli pisma branżowe i wprowadzone zakazy w Austrii Francji I UK, to bzdety.
Jest mi obojętne czym palisz, możesz nawet chrustem, tylko pamiętaj na zbieranie tego opału jest wymagane pozwolenie od gajowego. Teraz będę pewnie gajowym bo piszę o chruście.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

racja, fotowoltaika jeszcze u nas raczkuje i długo jeszcze tak będzie.
Niestety nie mamy i w dużej mierze po prostu nas nie stać na rozwiązania które w realny sposób przyczyniły by się do ochrony środowiska za pomocą systemów fotowoltaicznych ! także gaz jest bardzo dobrą opcją

Widzę że masz firmę fotowoltaiczną, bo piszesz bzdety o zakazie ogrzewania gazem. Jesteście tak nachalni że już się was słuchać nie da.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Artykuły branżowe to jedno realia to drugie. W czasopismach piszę się różne nowinki i przewidywania, które nie zawsze spełniają się w oczekiwanym czasie. Gdyby tak było to PGNIG by nie rozbudowywało sieci gazociągowej. Gaz to obecnie w Polsce najekologiczniejszy sposob ogrzewania. Nie zapominajmy, że prąd do zasilania pomp ciepła u mas produkuje się z węgla.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

to nie jest wróżenie z fusów i sensacje z pudelka, tylko fakty. Proponuję przeczytać kilka artykułów z branżowej literatury.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

2021-01-04 18:25:37
Jest bardzo dużo artykułów, w wielu krajach, to stało się faktem. Wpisz w wyszukiwarce hasło zakaz ogrzewania gazem, wnioski same się nasuwają. Lepiej wcześniej pomyśleć, jak obudzić się z ręką w przysłowiowym nocniku. Niczego nie narzucam, wyrażam swoją opinię i jak znam życie, pojawią się na forum słowa krytyki a nawet złośliwe w rodzaju a ja będę palił oponami.
za dwa lata to wszyscy będą palić oponami bo kraj się rozpadnie
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 11

"Jak znam życie" nie warto się kierować sensacyjnymi doniesieniami i wróżeniem z fusów. Fakt jest taki że na najbliższe kilkanaście lat gaz to jest najlepsza opcja
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jest bardzo dużo artykułów, w wielu krajach, to stało się faktem. Wpisz w wyszukiwarce hasło zakaz ogrzewania gazem, wnioski same się nasuwają. Lepiej wcześniej pomyśleć, jak obudzić się z ręką w przysłowiowym nocniku. Niczego nie narzucam, wyrażam swoją opinię i jak znam życie, pojawią się na forum słowa krytyki a nawet złośliwe w rodzaju a ja będę palił oponami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Bojano

Nawodnienie ogrodu - ciśnienie wody - Bojano (9 odpowiedzi)

Cześć, Czy ktoś może podać jakie ciśnienie wody ma w kranie w ogródku? Czy jest szansa na 4...

Grupa Bojano Polska (9 odpowiedzi)

Cześć, Czy ktoś ma informację czemu wstrzymana została grupa Bojano?

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (720 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

do góry