Widok

Ogrzewanie gazem

Witam, jakie macie rachunki zimą za ogrzewanie domu gazem ok. 200m2 ? Szykuje się na zmianę pieca i właśnie myślę nad gazem tylko czy warto?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mam dom około 250m2 ogrzewany gazem w okresie letnim płacimy co drugi miesiąc w granicach 300zł a w okresie zimowym do 850zł
Jestem bardzo zadowolona z tego ogrzewania ponieważ tak jak zauważył mój przedmówca jest to opcja czyta i bezobsługowa
Pan kominiarz przychodzi raz w roku i zawsze z góry się z nim umawiam na kolejny przegląd. szczerze polecam
Co do żywotności samego kotła to każdy Ci powie że nowoczesne urządzenia z góry są przewidziane na góra 15 lat.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skąd to info o zakazie ogrzewania gazem? Masz jakieś źródło?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Muszę dodać jeszcze,że za około 15/17 lat będzie również zakaz ogrzewania gazem, pozostanie tylko OZE. Warto więc rozpatrzyć montaż fotowoltaiki i pompy ciepła.
Koszt instalacji też można poddać symulacji na przytoczonej stronie. Jest wiele możliwości, warto dobrze się zastanowić, oczywiście najważniejszymi elementami doboru, jest budynek, technologia, izolacja. Osobiście mam zamiar rozbudować instalację fotowoltaiczną i zainstalować pompę ciepła typu powietrze - powietrze. Rozwiązanie stosunkowo niedrogie i mogę takie zastosować mając przygotowaną instalację wentylacji pod rekuperację. Obecnie inwestycje w OZE, to chyba najlepsza lokata pieniędzy.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13

Jeśli masz dom dobrze izolowany z ogrzewaniem podłogowym, to warto przejść na ogrzewanie gazem.
Porównywalne rachunki, jak ogrzewanie węglem, plusem jest stała temperatura, którą można dokładnie kontrolować.
Pomieszczenie po kotłowni jest do wykorzystania, bez węgla, pyłu, bez dodatkowej pracy przy przerzucaniu ton opału. Wizyta kominiarza wg. przepisów raz w roku. Zaznaczam dom dobrze izolowany i kocioł dobrze dobrany, dla lepszego porównania można przeprowadzić symulację dla każdego rodzaju paliwa i sposobu ogrzewania wchodząc na stronę cieplowlasciwe.pl
Polecam, ciekawa strona i daje pewien obraz.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry