Widok

Ogrzewanie podłogowe. Wodne czy elektryczne

Opinie do artykułu: Ogrzewanie podłogowe. Wodne czy elektryczne.

Ogrzewanie podłogowe jest niewidocznym systemem grzewczym, bo wszystkie elementy są ukryte pod posadzką. Estetyka nie jest jednak wyłączną zaletą tej formy ogrzewania.

Ogrzewanie podłogowe jest niewidoczne, dzięki czemu mamy większą dowolność aranżacji. Ważniejszy jednak jest komfort, jaki ogrzewanie takie zapewnia użytkownikom - pionowy rozkład temperatur gwarantuje największe ciepło tam, gdzie zazwyczaj jest najzimniej, czyli przy podłodze.

- Przy dobraniu odpowiednich ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Swietna sprawa. Ale trzeba pamietac, ze wowczas bardziej kurzy sie podloga. Zwlaszcza widac to na bialych kaflach w lazience. Latam nieustannie z odkurzaczem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 18

Wstawiajmy

Piece kaflowe jak dawniej
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bardziej się kurzy niestety. Sucho też strasznie jest od tego rodzaju ogrzewania. Wydaje mi się,że niektórzy za gęsto kładą te rurki/przewody.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Same minusy:
1. Ryzyko żylaków i spuchnietych nóg
2. Wolno się nagrzewa i ochładza.
3. Kurz się unosi.
4. Bardzo suche powietrze
5. Wysokie koszty naprawy. Trzeba kłuć całą posadzkę.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 28

Kłuć?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

przy podłogówce? bardziej kurzy?

nic bardziej mylnego...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

akurat piece kaflowe akurat przeżywają swój renesans

w postaci pieców tradycyjnych albo piecokominków....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najtańszy i najlepszy piec na butelki plastikowe i opony.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 3

Właśnie tak jest. Prawa fizyki. Ciepłe powietrze wraz z kurzem unosi się od podłogi do góry. Producenci rurek będą ci wmawiać, że tak nie jest.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Alergicy powinni unikac

Nie wiem skad wziela sie opinia,ze mniej sie kurzy a druga ,ze polecane dla alergikow.
Otoz drobiny kurzu maja rozne srednice i ciezar. Konwencja powoduje ,ze czesc z nich stale unosi sie nad podloga na wysokosci glowy bowiem ruch powietrza rownowazy ciezar.
Pracowalem w biurze ktore w zwiazku z rozbudowa mialo nowe pomieszczenia z ogrzewaniem podlogowymi a stare z klasycznym.
Pracujac w nowej czesci stale dokuczal mi kaszel - dopoki nie przenioslem sie do niemodernizowanej.
Podlogowe w lazienkach i WC - tak
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie wiem kto pisze te opinie, ale podejrzewam, że osoby, które z podłogówką nie miały do czynienia

Ja akurat mam w domu obydwa systemy (na piętrze grzejniki, na parterze podłogówka-wodna), więc może opiszę jak jest. Ogromną i największą zaletą ogrzewania podłogowego jest to, że powietrze w pomieszczeniu jest nieporównywalnie lepsze niż tam gdzie są grzejniki (jakościowo, w ogóle bez porównania). A to z dwóch powodów 1) nie ma konwekcji jak w przypadku grzejników, więc kurz nie krąży po pomieszczeniu 2) podłogówką rozgrzewa się pomieszczenie do niższych temperatur (temperatura komfortu w przypadku tego systemu jest o 2-3 stopnie niższa), a co za tym idzie: nie jest tak sucho (pomijam to, że ogrzewanie wychodzi po prostu taniej, co rekompensuje wyższy koszt jego instalacji). Fajne jest również to, że nie ma zawadzających grzejników. No i świetnie się sprawdza ten system w przypadku wielkich i wysokich pomieszczeń, bo ciepło rozkłada się bardziej równomiernie.

Wadą podłogówki jest to, że trudno nią sterować z uwagi na bezwładność cieplną: niby są systemy, termostaty, czujki pogodowe, ale jak to się ma do tradycyjnego grzejnika w którym wystarczy, że pokręcisz gałką w jedną, albo drugą stronę i efekt masz niemal od razu? Kolejną wadą, jest to, że (co nie wiem dlaczego zostało pominięte w artykule) bardzo ogranicza ona aranżacje wnętrz, no bo a) niewskazane jest, żeby podłoga była przesadnie zastawiona (np jaki jest sens ogrzewania pomieszczenia, które w połowie zastawione jest przez łózko, a w 1/4 przez szafy z ubraniami?) b) podłoga nie może być byle jaka! najlepsze są posadzki betonowe, kamień albo płytki. Dywanów, wykładzin, drewna i paneli lepiej unikać, choć wiem, że niektórzy je kładą i twierdzą, że i tak działa (może i działa, tylko że gorzej)

Kiedyś za wadę uznałbym to, że rurki schowane są pod wylewką, co może być bardzo problematyczne w przypadku awarii, ale w sumie, teraz grzejniki też mają rozprowadzenie pod podłogą robione...
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

Konwekcja powoduje, że powietrze krąży po całym pomieszczeniu

I kurz roznoszony jest dosłownie wszędzie. W przypadku podłogówki zjawiska konwekcji nie ma, więc nie ma co roznosić kurzu. Też mam problemy z alergiami i mam dokładnie odwrotne doświadczenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

popieram

głos rozsądku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak kłuć, czyli przebijać czymś ostro zakończonym. Przestudiuj słownik języka polskiego.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Roznosi sie kurz bo ogrzewanie podłogowe to właśnie konwekcja. Jal by było promieniowanie to by tylko sufit nagrzewalo. Promieniowanie to ogrzewanie punktowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

1. co
2. 10-15 minut to dużo?
3. sprzątaj, albo kup robota
4. istnieją nawilżacze
5. istnieją gwarancje
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

też mam białą podłogę

a nie mam ogrzewania podłogowego i mimo to tez codziennie latam z odkurzaczem...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Roznosi sie kurz bo ogrzewanie podłogowe to właśnie konwekcja. Jak by było promieniowanie to by tylko sufit nagrzewalo. Promieniowanie to ogrzewanie punktowe. Tym gorzej bo kurz unosi sie do wysokosci głowy bo wyzej jest juz zimno i cieple powietrze wraz z kurzem nie dociera. Wiem bo mialem i skulem wszystko aby zastapic grzejnikami. Od razu odstawilem leki przeciwalergiczne, nogi przestaly puchnac i oszczedzam duzo pieniedzy na ogrzewaniu bo jak slonce mi nagrzewa dom to od razu grzejniki reaguja i mniej grzeją a podlogowka zanim sie ochlodzi to juz bedzie zimno. Pozatym duzo podrozuje i jak wyjezdzam to skręcam grzejniki a w podlogowcr jak skrece to po dwoch dniach dojdzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

1. Tak, żylaki.
2. Masz na myśli ponad 1 dzień bo tyle sie podnosi temp. o 1 stopień.
3. sprzątam ale bez przesady.
4. Niepotrzebuje nawilżaczy bo mam grzejniki.
5. Szczególnie 10letnie gwarancje. Max 2 lata da wykonawca.

Po dlugim czasie podlogowki pozbylem sie tego i nigdy do tego nie wrócę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13
do góry