Widok

Okiem dietetyka: dieta owocowo-warzywna

Opinie do artykułu: Okiem dietetyka: dieta owocowo-warzywna.
Artykuł z cyklu: Okiem dietetyka

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym odcinku opisuje dietę warzywno-owocową. Ostatnio pisała o diecie bezglutenowej, a za dwa tygodnie opowie o nietolerancji laktozy.

Kolejna modna dieta. Tym razem niemal głodówka. Na jej punkcie oszalały celebrytki, książka na jej temat stała się bestsellerem, a grupa na Facebooku, która zrzesza fanów i fanki postu doktor Ewy Dąbrowskiej z dnia na dzień mocno ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spróbowałem diety warzywno-owocowej

Wytrzymałem 3 tygodnie. Czułem się dobrze. Ale chęć jedzenia mięska była silniejsza:) Póki co, jem dużo warzyw, owoców, piję soki i jem
umiarowanie mięso i rybę.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bardzo dobry wpis

Należy tępić takie bzdurne diety. Kobiety (bo faceci raczej trzymają się z dala od takich idiotyzmów) tylko robią sobie krzywdę stosując taką dietę.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 24

A co ma posiadanie tytułu dr n. med. i wciskanie kitu???? Wielu z takich utytułowanych doktorów pisało doktoraty np. o historii filozofii, etyce a nie o chorobach i leczeniu. Czesto nje mają pojęcia o podstawowych schorzeniach a zajmują się jakimiś zupełnie oderwanymi od rzeczywistosci rzeczami w medycynie.Posiadajac taki tytuł też można wciskać kit.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 4

okiem czytelnika

straszne nudy
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 13

Klęska dla weganów

A co na to Anka Veganka ?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

Niekompetentny artykuł

Autorka artykułu popełnia podstawowy błąd: myli dietę z postem. Definicja diety: Dieta (z stgr. δίαιτα diaita – „styl życia”) – sposób odżywiania. Potocznie często używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Dziwi mnie, że absolwentka medycyny pokręciła podstawowe pojęcia. Gdyby w artykule pojawiło się słowo post, być może artykuł miałby sens.
Na rynku są książki dotyczące diety (nie postu dr dąbrowskiej). W skład diety wchodzą również owoce morza, również mięso, nabiał, zboża, orzechy itd. Proponuję doczytać i wtedy porównywać np. do diety śródziemnomorskiej. No i poprawić cały artykuł.
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 16

czytelniczka

W artykule podano nieprawdziwą informację. Dr Dąbrowska nie zaleca stosowania diety przez kilka miesięcy. Czytałam książkę dr Dąbrowskiej i ona poleca sam post prowadzić od 2 tygodnie dla zdrowej osoby i do 6 tygodni dla osoby chorej na choroby cywilizacyjne oczywiście pod okiem specjalisty. Na kanale youtube można znaleźć wiele dobrych opinii od ludzi którzy przeszli dietę. Moim zdaniem autorka skorzystała tylko z wiedzy podanej w internecie. :)
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 17

Liczi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

yuyyyyyyy nic nie zrozumialam

mariola mowila ze ladnie napisalam
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

beng!

wydalo sie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzeba mieć wiedzę, aby móc spojrzeć szerzej

Pani Viola widać nie ma pojęcia o czym pisze.... radzę zgłębić wiedzę o definicje postu i diety a przy okazji poczytać o zjawisku autofagii... zaraz, czy za to odkrycie pewien japoński uczony nie otrzymał czasem w ubiegłym roku Nobla?
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 13

Poczytaj książki - zrozumiesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, masz rację. Autorka użyła słowa dieta w znaczeniu "potocznym", który niestety jest w taki sposób rozumiany przez pewnie 90% jak nie więcej ludzi.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jaki efekt? Schudłeś coś chociaż? Jak sięgnąłeś po mięsko to kg wróciły czy się trzyma waga?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dieta czy post

Chciałoby się dorównać dr. Dąbrowskiej . Sama szkoła nie wystarczy, potrzebna praktyka. No i kilkuset chętnych do stosowania -postu ,diety. 40 dni o chlebie i wodzie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja niestety nie potrafię jeść zbyt dużo warzyw i owoców, cierpię na ibs i mój organizm nie toleruje zbyt dobrze owoców. Więc moja dieta jest mocno zbilansowana i do tego piję dużo wody,stosuję tez preparat intesta, bo widzę ewidentnie,że dzięki niemu zaczęłam normalnie się wypróżniać
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry