Widok
Okiem dietetyka: dieta sokowa i oczyszczanie koktajlami
Opinie do artykułu: Okiem dietetyka: dieta sokowa i oczyszczanie koktajlami.
Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodniu zdradza tajniki diety sokowej. Ostatnio radziła, jak rozsądnie jeść w Wielkanoc, a za dwa tygodnie podpowie, jak zdrowo grillować.
W powietrzu wiosna, a w Internecie kwitnie moda na wiosenne kuracje oczyszczające i diety sokowe. Czy to ma sens? Czy warto? Czy to ma prawo działać? Już za moment przedstawię wszystkie za i przeciw. Głównie ...
Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodniu zdradza tajniki diety sokowej. Ostatnio radziła, jak rozsądnie jeść w Wielkanoc, a za dwa tygodnie podpowie, jak zdrowo grillować.
W powietrzu wiosna, a w Internecie kwitnie moda na wiosenne kuracje oczyszczające i diety sokowe. Czy to ma sens? Czy warto? Czy to ma prawo działać? Już za moment przedstawię wszystkie za i przeciw. Głównie ...
Śmieszą mnie te pseudo porady typu "co wolno, czego nie wolno"
Życie jest zbyt krótkie żeby rezygnować z przyjemności.
Sam osobiście zacząłem walczyć ze swoją wagą, ale nie katuję się dietami.
Mam swoich kilka prostych zasad:
1. MŻ - czyli mniej żreć. Nie pod korek tylko 5 mniejszych posiłków dziennie.
2. Usunięcie z diety napojów gazowanych i soków w butelkach - piję tylko wodę z cytryną i miętą no i herbatę. Uff była to wielka ulga dla mojego układu trawiennego.
3. Ostatni posiłek maks 2 godz. przed snem.
4. Codzienne ćwiczenia ok 30-40 min.
Nie odmówię sobie w weekend wódki, schabowego...
A waga sukcesywnie 1kg mniej na tydzien.
Powodzenia!
Sam osobiście zacząłem walczyć ze swoją wagą, ale nie katuję się dietami.
Mam swoich kilka prostych zasad:
1. MŻ - czyli mniej żreć. Nie pod korek tylko 5 mniejszych posiłków dziennie.
2. Usunięcie z diety napojów gazowanych i soków w butelkach - piję tylko wodę z cytryną i miętą no i herbatę. Uff była to wielka ulga dla mojego układu trawiennego.
3. Ostatni posiłek maks 2 godz. przed snem.
4. Codzienne ćwiczenia ok 30-40 min.
Nie odmówię sobie w weekend wódki, schabowego...
A waga sukcesywnie 1kg mniej na tydzien.
Powodzenia!
A czy ja udzielam rad?
Podzieliłem się swoimi zasadami. Nie wmawiam nikomu, że u innych to na pewno zadziała. Może niektórzy kupują na alledrogo herbatki na odchudzanie plus tabletki na spalanie kalorii reklamowane w tv i też sobie chwalą.
Przeczytałem ten artykuł od początku do końca. Nieporozumieniem jest wielkim wmawianie czytelnikom, że wszystkim służy to samo.
Szanujmy siebie wzajemnie, bo nikt tu nie jest anonimowy.
Przeczytałem ten artykuł od początku do końca. Nieporozumieniem jest wielkim wmawianie czytelnikom, że wszystkim służy to samo.
Szanujmy siebie wzajemnie, bo nikt tu nie jest anonimowy.
Jack Daniels z colą i lodem to profanacja.
Żaden szanujący się barman nie poda czegoś takiego (z drugiej strony żaden wielbiciel whisky nie rozcieńczy jej colą ani żadnym innym napojem, nawet lód jest ostatecznością). Sama byłam świadkiem jak odmówiono mojej znajomej przygotowania takiego zestawu :D
Osobiście nie przepadam za łyskaczami, no ale co kto lubi ;)
Żaden szanujący się barman nie poda czegoś takiego (z drugiej strony żaden wielbiciel whisky nie rozcieńczy jej colą ani żadnym innym napojem, nawet lód jest ostatecznością). Sama byłam świadkiem jak odmówiono mojej znajomej przygotowania takiego zestawu :D
Osobiście nie przepadam za łyskaczami, no ale co kto lubi ;)
Witamina D w sokach?
I gdzie np. kupić mleko migdałowe? W jakimś super sklepie dla hipsterów? W moim było tylko mleko czekoladowe i napój migdałowy, ale zblendowałem zwykłe mleko z garścią namoczonych migdałów i miałem super mleko migdałowe (a na pewno zdrowsze niż to kupne).
I koktajl bez mleka to nie koktail, raczej sok.
I koktajl bez mleka to nie koktail, raczej sok.
mleko migdałowe można kupić chociażby w biedrze :)
poza tym w zwykłym osiedlowym sklepie
mleko migdałowe nie polega na dodaniu migdałów do mleka - to ma być wersja mleka dla bezlaktozowców
albo zrobić samemu - wcale nie takie trudne: migdały, woda, blender kielichowy, ściereczka do wyciśnięcia i gotowe
poza tym w zwykłym osiedlowym sklepie
mleko migdałowe nie polega na dodaniu migdałów do mleka - to ma być wersja mleka dla bezlaktozowców
albo zrobić samemu - wcale nie takie trudne: migdały, woda, blender kielichowy, ściereczka do wyciśnięcia i gotowe
Nie można, sprawdziłem
Jest tylko napój migdałowy i drzewo migdałowe.
I dla "bezlaktozowców" jest mleko bez laktozy - to też sprawdziłem.
"mleko migdałowe nie polega na dodaniu migdałów do mleka" - to w takim razie mleko czekoladowe na czym polega i czy też jest dla "bezlaktozowców"? Pewnie skład tego mleka to ściema, bo to de facto woda z czekoladą?
I jak rozumiem mam do czynienia z kolejnym światłym dietetykiem?
Kiedyś od dietetyka można było się czegoś dowiedzieć, dzisiaj dowiedzieć się trzeba samemu i jeszcze zdementować to, co dietetyk powiedział :D
Założymy się, że kiedy każdy będzie miał swojego dietetyka, trenera i psychologa to liczba samobójstw i niemrawych otyłych przekroczy wszelkie rekordy?
I dla "bezlaktozowców" jest mleko bez laktozy - to też sprawdziłem.
"mleko migdałowe nie polega na dodaniu migdałów do mleka" - to w takim razie mleko czekoladowe na czym polega i czy też jest dla "bezlaktozowców"? Pewnie skład tego mleka to ściema, bo to de facto woda z czekoladą?
I jak rozumiem mam do czynienia z kolejnym światłym dietetykiem?
Kiedyś od dietetyka można było się czegoś dowiedzieć, dzisiaj dowiedzieć się trzeba samemu i jeszcze zdementować to, co dietetyk powiedział :D
Założymy się, że kiedy każdy będzie miał swojego dietetyka, trenera i psychologa to liczba samobójstw i niemrawych otyłych przekroczy wszelkie rekordy?
Jestem sceptyczna ale moja znajoma na takiej wlasnie diecie ozdrowiała
była otyła, ponad 130 kg wagi,
schudła na tej diecie (tylko warzywa i owoce, czasem tydzień na sokach) , ćwiczyła,
wszystkie wyniki badań wróciły do normy, a były drastycznie słabe , i ona się ciągle źle czuła.
Teraz biega "jak fryga".
schudła na tej diecie (tylko warzywa i owoce, czasem tydzień na sokach) , ćwiczyła,
wszystkie wyniki badań wróciły do normy, a były drastycznie słabe , i ona się ciągle źle czuła.
Teraz biega "jak fryga".
Dobrze napisane nie istenieje detoks!Zgadza sie wszystkie te diety to bzdura.
Wszystkie te diety maja tylko jeden cel maja wyciągać kasę do naiwniaków,wszystkie te diety sa szkodliwe dla zdrowia.
Ostatnio był program o oszołomach weganach którzy twierdzili ze człowiek niepotrzebnie wynalazł ogień :) i trzeba jesc wszystko surowe:) Picie samych soków jest szkodliwe dla zdrowia.
Ostatnio był program o oszołomach weganach którzy twierdzili ze człowiek niepotrzebnie wynalazł ogień :) i trzeba jesc wszystko surowe:) Picie samych soków jest szkodliwe dla zdrowia.
Bajki mozna kazdemu głupiemu i naiwnemu wciskac.Równie dobrze mozesz opowiadac o ich cudownym wyzdrowieniu
Wszystkie możliwe badania potwierdzają ze to jest totalna bzdura.
Nikt ani razu dzięki picia samych soków nie wyzdrowiał i żadnej choroby nie wyleczył.
Ale frajerów naiwnych nie brakuje.
Identycznie jak bzdury o wyleczeniu raka takimi samymi bzdurami ,tylko jest jedna różnica ludzie chorzy na raka są zdesperowaniu by ratować życie a tutaj to zwykli idioci.
Ja moge właśnie powiedzieć ze wyleczyłem sie z przewlekłej choroby bo piłem co dziennie 4 piwa.
Jeszcze trochę a tacy jak ty będą pisać ,że komuś nerka odrosła :)
Nikt ani razu dzięki picia samych soków nie wyzdrowiał i żadnej choroby nie wyleczył.
Ale frajerów naiwnych nie brakuje.
Identycznie jak bzdury o wyleczeniu raka takimi samymi bzdurami ,tylko jest jedna różnica ludzie chorzy na raka są zdesperowaniu by ratować życie a tutaj to zwykli idioci.
Ja moge właśnie powiedzieć ze wyleczyłem sie z przewlekłej choroby bo piłem co dziennie 4 piwa.
Jeszcze trochę a tacy jak ty będą pisać ,że komuś nerka odrosła :)
Post dr Dąbrowskiej to nie terapia sokowa. Same soki się pije przez krótki czas podczas gdy ma się jadłowstręt, a nie chce się rezygnować z postu. Podstawowa kwestia: przy raku NIE WOLNO stosować żadnego postu. Przy nadczynności tarczycy też nie i przy paru innych chorobach. Pokaż mi badania, które mówią, że post Dąbrowskiej to ściema. Jestem ciekawa czy takie znajdziesz.
diety warzywno owocowe nie sa propagowane przez dietetyków
dlatego ze są bardzo skuteczne. bardzo szybko się chudnie na diecie rzędu 500kcal. Wystarczy poczytać lub pooglądać wykłady dr dąbrowskiej z akademii medycznej. Wyniki są spektakularne liczone w setkach pacjentów rocznie.
Wiadomo że takie posty trzeba robić z głowa i wychodzenie z tego jest ważniejsze niz sam post warzywny. Ale Propagowanie tego jest porostu niedochodowe bo lepiej mieć klienta z nadwagą przez 6 miesięcy albo dłużej niż proponować posty warzywno owocowe trwające 40 dni.
Wiadomo że takie posty trzeba robić z głowa i wychodzenie z tego jest ważniejsze niz sam post warzywny. Ale Propagowanie tego jest porostu niedochodowe bo lepiej mieć klienta z nadwagą przez 6 miesięcy albo dłużej niż proponować posty warzywno owocowe trwające 40 dni.
Nie ma czegoś takiego jak detoks... OK, niech będzie, ale toksyny w organizmie się zbierają, np. endotoksyny po bakteriach przy leczeniu antybiotykiem. I co się z nimi dzieje? Co powoduje reakcję Herxheimera np. przy leczeniu boreliozy? Organizm w takich przypadkach traci zdolność wystarczającego samooczyszczenia i trzeba go wspomóc odpowiednim odżywianiem. Boli głowa, mięśni, stawy... a w miarę oczyszczania organizmu z toksyn bóle ustępują. Na pewno nie ma czegoś takiego jak detoks?
Dieta owocowo warzywna jest pięknym przykładem tego jak można organizm oczyścić z toksyn, ze złogów, ze złych komórek, które powodują choroby. Można? Można, tylko lekarzom się nie opłaca tego zalecać, gdyż dogadali się z przedstawicielami farmaceutycznymi czy jak im tam i mają zyski z przepisywania leków...
Dieta owocowo warzywna jest pięknym przykładem tego jak można organizm oczyścić z toksyn, ze złogów, ze złych komórek, które powodują choroby. Można? Można, tylko lekarzom się nie opłaca tego zalecać, gdyż dogadali się z przedstawicielami farmaceutycznymi czy jak im tam i mają zyski z przepisywania leków...
Prawdopodobnie każą, ale ta osoba ma to gdzieś, bo łatwiej jest łykać piguły. Poza tym otyłość czy nadwaga to skomplikowany problem, bardzo często psychiczno-fizyczny, to nie jest tak że po prostu każesz schudnąć i ta osoba schudnie. "Proszę schudnąć, mniej jeść i więcej się ruszać" osobie z nadwagą pomoże tyle co tonącemu "proszę się nie topić, więcej pływać i mniej tonąć".
Polecam taką diete , albo chociaż spożywanie bananów na noc lub w dzień czy jabłek mandarynek , sok grejfrutowy , porzeczkowy , jabłkowym , brzoskwiniowy , dobrze trawia oczyszczają , wypicie wieczorem lub w nocy takiego soku szklanki chociaż 0,5 LUB 0,4 , pomaga łatwe na luzie bez problemu oddać wiadomo co :)
Polskie Pomidory maja w sprzedazy taki sok BURAK + IMBIR + cytryna + jablko mozna do tego dodac jeszcze marchewke albo cos ostrego smakuje super
https://polskiepomidory.com.pl/
.
https://polskiepomidory.com.pl/
.
świetna metoda!
Ja dopiero się przekonuję co do tego, że takie soki to świetna metoda na codzienne dostarczanie swojemu organizmowi solidnej dawki owoców i warzyw! Do takich soków można dodać nawet najbardziej nielubiane (ale zdrowe) warzywo i praktycznie nie czuć jego smaku. Super sprawa! Mam w domu sokowirówkę, ale słyszałam, że wyciskarki są lepsze. Czy to prawda, ktoś wie?
Warto chociaż raz w życiu spróbować takiej opcji i samemu wyrobić sobie zdanie na ten temat. Jednemu bardzo takie rozwiązanie się spodoba, ale innemu niekoniecznie. Ja miałam kurację od SportFood i soki bardzo mi smakowały. Czuć było, że ktoś miał pomysł na ich wykonanie i do tego nie oszukiwał przy wybieraniu składników. Po skończonym detoksie poczułam fajny efekt lekkości i oczyszczenia. Na co dzień staram się odżywiać zdrowo, więc myślałam, że nie będzie żadnych efektów, ale pozytywnie się zaskoczyłam.
soki
Ulka, dzięki za Twój komentarz! Skusilam się na sportfoodsoki i ten 7dniowy detoks naprawdę człowieka zmienia. Już mniejsza o wagę, ale ta poprawa samopoczucia jest naprawdę odczuwalna. Co do soków - najbardziej mi smakowały te żółte, ale reszta rownie smaczna. Wszystkie świeże i zawsze na czas.
jest super
Właśnie zakończyłam detoks sokami Nuja. Byłam 3 dni na sokach a właściwie to koktajlach bo sa gęste. Myślałam że będzie ciężko, ale lato to świetny czas na takie diety. Ubyło 1,5 kg ale zamierzam to kontynuować i zamiast 2 posiłków z 5 będę piła soki. Bo się bardzo dobrze po nich czuję i lepiej śpię
Detoks na sokach to świetne rozwiązanie. Wiadomo, ze nie każdy będzie mógł się tego podjąć, ale jeśli jesteś zdrowa i silna to będzie to ciekawe doświadczenie.
dieta taka zwykle trwa kilka dni a pozwala oczyścić organizm oraz jednoczesnie zrzucić sporo kg.
Aktualnie dietę taka oferuje Hfood:
https://hfood.pl/
Zerknij sobie na ich stronę :)
dieta taka zwykle trwa kilka dni a pozwala oczyścić organizm oraz jednoczesnie zrzucić sporo kg.
Aktualnie dietę taka oferuje Hfood:
https://hfood.pl/
Zerknij sobie na ich stronę :)