Widok

Opieka nad chorym członkiem rodziny

Opinie do artykułu: Opieka nad chorym członkiem rodziny.

Pracownikowi przysługuje możliwość wzięcia urlopu z tytułu opieki nad chorym członkiem rodziny, a także do zasiłku. Co jednak, gdy zmuszeni jesteśmy zaopiekować się bliską osobą w czasie, gdy umówiliśmy już termin urlopu wypoczynkowego? Czy można z niego zrezygnować na rzecz opieki nad członkiem rodziny?

Jestem jedynaczką. Mieszkam z matką (90 lat), która jest po udarze mózgu i złamaniu biodra. Jestem jej jedynym opiekunem. Matka była chora, pojawiły się objawy otępienia starczego ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

żadnych praw

tylko obowiązek opłacania zus na darmozjadów związkowych którzy żądają coraz wyższych płac tzw minimalnych
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pani powinna zgłosić się do inspekcji pracy skoro otrzymała urlop bez wcześniejszych ustaleń z pracodawcą.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Porada

Najlepiej byłoby dla Pani zgłoszenie tej sytuacji do Inspekcji Pracy. Naprawdę oni pomagają.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

po ludzku

I znowu wszystko językiem praw niczym jakby nie można było napisać po prostu dla ludzi
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tak specjalnie, by mógł słono ściągnąć kasę za te jedną poradę na portalu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

zamiast czytac te ....

lepi uspić i po opiekach...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 28

nie każdy tak myśli o sobie i braku szacunku do siebie samego

nie każdy tak myśli o sobie i braku szacunku do siebie samego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

prawo a życie

Wypowiedz prawnika -masło maślane , a życie życiem. Ja straciłam ukochaną osobę ,trafiła do szpitala na 33 godziny ,odeszła wyrzucam sobie że tak się stało . W szpitalach 90 letnich ludzi tak upokarzają że szkoda pisać , a te 14 dni opieki powyżej 80 lat to kropelka trzeba się posiłkować urlopem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe z czego? Z 2000 zł brutto?

Panie Fortuna, już lepiej niż ostatnio

Ładnie podsumowane na końcu.

A tak swoja drogą to urlop jest 100% płatny a L4 tylko 80% więc chyba się bardziej opłaca brać urlop jak jest a w drugiej kolejności zwolnienie lekarskie oO
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

opieki nad członkiem rodziny 14 dni w roku!

jeżeli potrzebna jest stała opieka to i urlopu nie wystarczy ,potem najwyżej bezpłatny
jedynie kogo stać posiłkuje się płatna pomocą, reszta .....

Są organizacje, które opiekują sie chorymi w ich domu (np. Agencja Służby Społecznej). I uwaga! Biednymi też się opiekują i nie trzeba mieć milionów na koncie aby skorzystać z ich pomocy. Pracować trzeba, bo nikt się nie zwolni z pracy, ponieważ żyć i jeść za coś trzeba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry