Widok

Opony całoroczne

Czy ktoś z was ma doświadczenie z oponami całorocznymi np. MICHELIN CROSSCLIMAT? Dużo artykułów w necie opisuje że coraz więcej osób decyduje się na opony całoroczne zamiast 2 kompletów letnich i zimowych, zastanawia mnie jednak jak takie opony faktycznie zachowują sie na śniegu zimą?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja używam od lat goodyery allseasons, jeżeli jeździsz po mieście w większości jest to najlepsza opcja
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W naszym klimacie całoroczne to jedyny rozsądny wybór. Narzekają i odradzają głównie Ci, którzy na takich nie jeździli powtarzając "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego". Mam całoroczne ze średniej półki od 5 lat i w życiu nie zdecyduje się na sezonową wymianę opon - szkoda czasu i pieniędzy no i pogoda nigdy Cię nie zaskoczy. Zresztą wystarczy przejrzeć testy i samemu zdecydować, opona sezonowa zazwyczaj będzie lepsza od całorocznej tylko czy różnica np. w drodze hamowania rzędu 5% jest warta tego by w ogóle zaprzątać sobie tym głowę? Dla mnie nie i wolę mieć opony które są co najmniej dobre w każdych warunkach. BTW, większa różnica występuje między oponą letnią a całoroczną w warunkach letnich niż między zimową a całoroczną w warunkach zimowych. Kup dobre całoroczne i niczym się nie przejmuj.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na taką zime jaką mamy tylko całoroczne
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobre opony całoroczne (Michelin,Goodyear) nie są złe ;). To takie przeciętne letnie i zimowe w jednym, przy obecnych zimach da się jeździć

A jak takie opony zachowuja sie zimą na sniegu? Nie ma problemu ze ślizganiem się czy hamowaniem na śniegu czy lodzie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież na śniegu, a tym bardziej na lodzie każda opona będzie się ślizgać. Opony całoroczne nie bez powodu mają homologację zimową i zapewniają osiągi których wymaga się od opon zimowych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie całoroczne się nie sprawdziły -latem na wodzie się lekko slizgały a zimą na puchatym śniegu to jechały jak sanki
Na co dzień używam małego auta i wymieniam w nim opony bo lubię jak koła są wyważone i dbam o zbieżność kół ale to delikatny samochód. Najśmieszniejsze w oponach było to że opony (ten sam producent, ten sam model) inaczej zachowują się w małym aucie a całkiem inaczej w dużym.....np. 14' były fajne ale np. 19' strasznie halasowaly i gorzej hamowały. Dlaczego fak się dzieje? nie mam pojęcia ale każdy musi na sobie wypraktykować ck tam mu pasuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jeśli mielibyście w samochodzie problem z oponami to skorzystajcie z serwisu opon http://omt-serwis.pl/usluga/opony-zimowe-tarnow/, gdzie zajmą się wszystkimi usterkami związanymi z oponami i nie tylko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak już zajmujesz się bezmyślnie spamem to z laski swojej czytaj ze zrozumieniem gdzie piszesz bo chyba nie sądzisz że ktoś z Gdańska pojedzie do Tarnowa opony zmieniać?!

A może podaj do jakiego auta potrzebujesz te opony? Myślę, że to jest też bardzo ważne - jeżeli nie wiesz jaki masz rozmiar zajrzyj na https://jakie-opony.pl/ - i wtedy będziemy wiedzieć co mamy Ci doradzić ;)

Jeśli potrzebujesz opon polecam zajrzeć na stronę https://oponyprzez.net/. Posiadają oni opony dostawcze, rolnicze, motocyklowe czy nawet rowerowe. Polecam sprawdzić

Dzięki za radę!

Świetne opony znajdziesz na stronie https://oponyprzez.net

Inne tematy z forum Motoryzacja

Wymiana opon na felgach nieprzelotowych (6 odpowiedzi)

Czy orientujecie sie gdzie najtaniej mozna wymienic opony na felgach nieprzelotowych (15')?...

Dobór wycieraczek (64 odpowiedzi)

Czas przygotować auto na wiosnę. Wraz z wymianą opon chciałabym zmienić również wycieraczki....

Uczciwy skup aut/komis - gdzie? (16 odpowiedzi)

Witam, chce sprzedać auto ale nie chcę na nim za wiele stracić.. Polecicie kogoś zaufanego kto...

do góry