Widok
A czy w jakikolwiek sposób kontrolowaliście pracę dewelopera?
Jakiś niezależny doradca, nadzorca budowlany lub coś w ten deseń?
Ja mam odbiór szeregu pod koniec tego roku i już od samego początku na budowie zjawiam się z własnym niezależnym nadzorcą, który szczegółowo sprawdza jakość wykonania oraz to czy wszystko jest zgodnie z projektem wykonawczym - jak na razie nie ma dramatu.
Robię to na własny koszt, ale przecież domu nie buduje się na rok tylko na wiele, więc myślę, że inwestycja warta zachodu.
Jakiś niezależny doradca, nadzorca budowlany lub coś w ten deseń?
Ja mam odbiór szeregu pod koniec tego roku i już od samego początku na budowie zjawiam się z własnym niezależnym nadzorcą, który szczegółowo sprawdza jakość wykonania oraz to czy wszystko jest zgodnie z projektem wykonawczym - jak na razie nie ma dramatu.
Robię to na własny koszt, ale przecież domu nie buduje się na rok tylko na wiele, więc myślę, że inwestycja warta zachodu.
W moim segmencie też tak jest niestety. Nie wiem na ile wynika to z faktu, że do instalacji gazowej musi być dostęp, a na ile z faktu, że robili to po zakończeniu wszystkich innych prac...
W pomieszczeniu gospodarczym nam te rury nie przeszkadzają, a obok tarasu jakoś ładnie się może zabuduje...:-) Mimo wszystko podpisaliśmy odbiór i już tam mieszkamy:)
W pomieszczeniu gospodarczym nam te rury nie przeszkadzają, a obok tarasu jakoś ładnie się może zabuduje...:-) Mimo wszystko podpisaliśmy odbiór i już tam mieszkamy:)
Ścianki działowe to kwestia indywidualna. My w dolej łazience zrobiliśmy wnękę na szafę kosztem przestrzeni w garażu oraz przejście z kuchni do sieni. Co do gniazdek to warto wcześniej rozplanować kuchnie. Proponuję od razu zlecić deweloperowi pociągnięcie dodatkowej linii od licznika dla zmywarki oraz piekarnika ( jeśli macie w planach osobno płytę grzewczą oraz piekarnik). Dwie linie zasilające + tzw. siła na kuchnie to zdecydowanie za mało.
Czepiacie się dewelopera o usterki, a tak naprawdę powinniście się dobrać do tyłków wykonawcy czyli FMB. Deweloper tylko sprzedaje, kto inny buduje a na prawdę myślicie, że te dziumdzie z biura 7 nieba znają się na budowlance ?? Za wszystkie usterki nie jest odpowiedzialny deweloper tylko te niedorajdy z FMB !!!!! Sama miałam do czynienia z ich pracownicą niby Pani inspektor a wiedzy budowlanej miała tyle co kot napłakał. To FMB zwleka z usunięciem usterek, a nie deweloper.
Niestety wykonawcę 7 niebo wybrało idiotycznie!!!! FMB to porażka.
Niestety wykonawcę 7 niebo wybrało idiotycznie!!!! FMB to porażka.
Co za bezczelność ! NA pewno jesteś pracownikiem 7 nieba ! Jak kupuje skodę to mam gwarancje na 3 lata tak samo jakbym zakupił mercedesa ! Dlaczego więc deweloper nie wywiązuje się jak gwarant i nie usuwa usterek ? Czy 250-350 tysięcy złotych to małe pieniądze ??!!! Biorę kredyt na całe życie i wymagam jakości i gwarancji !
Nie bezczelność tylko prawda. Też mieszkam w mieszkaniu 7 nieba i wiedziałem z czym to się może wiązać. Jest różnica kupując mieszkanie 70m za 250tys. a ten sam metraż za ponad 400 tys. Takie są realia jak kupimy taniej musimy liczyć się z tym że tracimy na jakości i wieszanie psów na deweloperze czy wykonawcy nic Nam nie da. Tak wygląda rynek niestety
Chcesz powiedzieć , że można wydać 250-300 tys z założeniem , że dom będzie słabo wykonany? Nie ma znaczenia czy 300 tys czy 1 milion! Praca powinna być wykonana prawidłowo i z nalezytą starannością. Problemem 7 Nieba jest to , ze podwykonawcy są bez kontroli lub kontrolujacy nie bardzo znają się na rzeczy. Niemozliwością jest fakt, że przy odbiorze jest 40 poprawek - gdzie były odbiory przez Developra poszczególnych etapów budowy !!!??? Przez rok budowy te wsyztskie błedy powinny być wyłapane i poprawiane na bieżąco, a nie każdy liczy, że odbierający machnie ręką. Oczywiście w 90% przyoadków odbierajacy machają ręką i dlatego dają przyzwolenie na słabe wykonanie budynków
Witam, zakupiliśmy z mężem mieszkanie w szeregowcu, odbiór mamy na koniec września, chciałam się dowiedzieć jaki jest koszt prześwietlenia mieszkania termowizją i jeśli ktoś ma to proszę o namiary na firmę. Proszę również o wasze opinie, osób ktore już mieszkają, jak to było z usterkami przy odbiorze? Czy w trakcie budowy wynajmowaliście kogoś do sprawdzania?? Jeśli macie kogoś zaufanego również proszę o namiary.
Pozdrawiam Asia
Pozdrawiam Asia