Widok
Osiedle Gdańskie
Pępowo jest dobrze skomunikowane z Gdańskiem i Gdynią. Planowana w niedługim czasie budowa Obwodnicy Metropolii Trójmiejskiej, bliskość węzła komunikacyjnego, a także przystanków Kolei Metropolitalnej, usprawni połączenie z Trójmiastem. Lokalizacja osiedla spełnia zatem oczekiwania zarówno osób aktywnych zawodowo jak i tych szukających wytchnienia i ucieczki z centrum zatłoczonego miasta, tym bardziej że tuż obok osiedla znajduje się jezioro.
Na terenie osiedla powstało przedszkole, plac ...
więcej o inwestycji
więcej o inwestycji
Byliśmy dzisiaj - styropian prawie cały położony (na B7 brakowało części) szkoda tylko, że niezabezpieczony przed mrozem... Drzwi okryte grubą folią więc nie było widać co w środku zrobione :(
Widać, że chcą nadgonić bo nawet w niedziele pracują.
Jeżeli będą robić tak jak teraz to powinni zdążyć na luty.
Widać, że chcą nadgonić bo nawet w niedziele pracują.
Jeżeli będą robić tak jak teraz to powinni zdążyć na luty.
Byliśmy wczoraj na budowie :) wygląda całkiem dobrze. Cały czas pracują nad elewacją, pojawiły się strop w postaci wełny między strychem a piętrem, do tego pierwsze miedziane rurki (u nas w kuchni), a do tego prowizoryczne "drzwi" z OSB w całym szeregu. Nie było dużego błota ani stojącej wody, więc widok napawał nadzieją :) Oby tak dalej :)
W tej chwili nie mogą praktycznie nic robić bo są za wysokie mrozy. Póki co mamy opóźnienie względne. Znajomi właśnie dostali informacje (mieszkanie na szadolkach, inny deweloper) że opóźnienie około roku.. To jest dopiero lipa :/ja tylko żałuję że nie negocjowalismy z margo wysokości odsetek za opóźnienie.. Bo te ich to jakiś żart :/
Dostałam z banku informacje, że potrzebują akt własności lub informacje od dewelopera o nowym terminie obioru i przeniesienia własności, poprosiłam Margo o takie oświadczenie - odbiór do 31.05.2018r, przeniesienie własności do 31.08.2018r.
Termin z umowy 31.12.2017r, pierwsze przesunięcie było o 8 tyg., potem pisali, że do końca kwietnia. Teraz na piśmie do banku - koniec maja...
Termin z umowy 31.12.2017r, pierwsze przesunięcie było o 8 tyg., potem pisali, że do końca kwietnia. Teraz na piśmie do banku - koniec maja...
Byliśmy w sobotę. Tylko nasze mieszkanie było otwarte, reszta zamknięta. Z zewnątrz jeszcze im trochę zostało. Trochę zagadalismy z mieszkańcem części A (akurat palił na zewnątrz) Mowil że u nich tylko 2 tyg opóźnienia było, mieszka się fajnie, czeka aż skończy się etap budowy /błota ale ogólnie nie jest to mega uciazliwe. I zadowlony :) jedyne co stwierdził że u nich na tym etapie było więcej zrobione i on by się nastawial na odbiór w czerwcu :( jak bedxie zobaczymy
zarezerwowalismy obiekt w bloku c. umowy mialy byc podpisane na poczatku marca. pozniej powiedziano nam ze na przelomie marca i kwietnia ale dalej cisza. Pani z Margo twierdzi ze to wina opoznien wynikajacych z biurakcji w zalatwianiu ksiag wieczystych a po tym co czytam wydaje mi sie ze skoncentrowali sile robocza na inwestycjach w miescie a tu po prostu nie ma komu robic. no pieknie.
Zerknąłem sobie teraz na plan osiedla na stronie Margo i jedna sprawa mnie zastanowiła. W segmencie 'B" będzie mieszkało 14 rodzin. Przy budynku jest 14 miejsc parkingowych, czyli 1 auto na 1 rodzinę. Czy deweloper powiedział Państwu, gdzie będziecie parkować pozostałe samochody? Bo zakładam, że np minimum 3-4 rodziny będą miały po 2 auta. Przypomnę, ze Wasza droga przy segmencie będzie jednokierunkowa, więc zaparkowanie "gdzieś tam" raczej na 100% nie będzie możliwe. A teoretycznie ogólnodostepny parking za segmentem "C" powstanie pewnie za jakieś 2 lata.
Mnie zastanawia ten ogólnodostępny parking. Przy przeliczeniu pozostałych segmentów nie widzę tam ogólnodostępnych miejsc postojowych. 100 miejsc łącznie na 80 mieszkań... Przy normie 1,5 auta na mieszkanie daje to -20 miejsc.
Edit: pierwotnie miejsce postojowe przypisane do naszego mieszkania było przed segmentem A. Potem deweloper nam zamienił na miejsce wzdłuż ulicy przed naszym segmentem.
Edit: pierwotnie miejsce postojowe przypisane do naszego mieszkania było przed segmentem A. Potem deweloper nam zamienił na miejsce wzdłuż ulicy przed naszym segmentem.
heh..wiesz..ten przymiotnik "OGÓLNODOSTĘPNE" dotyczył tylko tego, ze nie będą one stricte przypisane do danego mieszkania. wg dewelopera miejsca dookoła skweru (tam gdzie zaznaczony jest "teren gospodarczy" i śmietnik S2, a gdzie obecnie jest szambo) miały być niepłatne a ogólnodostępne, czyli tłumacząc = KTOPIERWSZYTENLEPSZY. W pierwotnej wersji ogólnodostepnymi miały być także te przed naszym segmentem A. Ale nagle sie okazało, ze będą one płatne; wersja na okolice maja 2017 roku - 5 tysięcy złotych. Były nawet zapisy na nie, po czym się okazało że po zwolnieniu (się?) kolejnego handlowca tj Pani S.Z. zapisy na miejsca są nieważne.
Cześć. Mam prośbę do przyszłych sąsiadów z segmentu "B". Czy moglibyście zadzwonić do Margo i dowiedzieć się jak chcą rozwiązać kwestię pojemników na odpady segregowane (plastik+ metal, papier oraz szkło) dla Waszego segmentu? Czy i gdzie będą Wasze pojemniki ustawione? A jeśli planują że będą to te same pojemniki które stoją przy naszym segmencie A - czy planują ich powiększenie lub dostawienie dodatkowych? Sprawa wbrew pozorom jest dość ważna. Śmieci segregowane są odbierane średnio raz na 1,5-2 miesiące. Po upływie niecałego miesiąca z pojemników wypadają odpady i musimy za każdym razem prosić o dodatkowe interwencyjny wywóz firmę Elwoz. Z góry dzięki za info
Na dziś odbiór mamy opóźniony o 6 miesięcy i 10 dni. Termin odbioru podawany przez Margo to kolejno: 21 grudnia (tak mamy w umowie deweloperskiej), 8 tygodni później, 30 kwietnia, 30 maja i 30 czerwca. Segment ma tylko częściowo zrobioną elewację, nie są podłączone media, nie wstawione grzejniki, niewykończone skosy i część sufitów, niewstawione schody strychowe. Mała architektura jest nieruszona, jednokierunkowa ulica pod oknami jest ślepa. Polecam współpracę z deweloperem wyłącznie osobom o skłonnościach masochistycznych.
termin pod tytułem ostateczna ostateczność to "koniec sierpnia"
z pozytywnych wieści:
- jest ponoć odbiór gazowy;
- wod - kan czeka na odbiór po poprawkach;
- w środku coś się "dzieje";
- elewacja powoli do przodu.
więcej plusów nie widać, podejście ze strony dewelopera, że "jakoś to będzie" i " się załatwi" widać po całości - choćby przy zamieszaniu z rachunkiem powierniczym dla inwestycji.
ogólnie to przestałem się już przejmować - są na takim poziomie zaawansowania, że "kiedyś" to oddadzą na pewno. do terminów podawanych przez dewelopera polecam podchodzić z dystansem.
z pozytywnych wieści:
- jest ponoć odbiór gazowy;
- wod - kan czeka na odbiór po poprawkach;
- w środku coś się "dzieje";
- elewacja powoli do przodu.
więcej plusów nie widać, podejście ze strony dewelopera, że "jakoś to będzie" i " się załatwi" widać po całości - choćby przy zamieszaniu z rachunkiem powierniczym dla inwestycji.
ogólnie to przestałem się już przejmować - są na takim poziomie zaawansowania, że "kiedyś" to oddadzą na pewno. do terminów podawanych przez dewelopera polecam podchodzić z dystansem.
Dzień dobry. Rozważamy kupno mieszkania w segmencie "C" i w związku z tym mam pytanie do przyszłych mieszkańców segmentu "B". Czy deweloper wywiązał się z płatności odsetek za niedotrzymanie terminu oddania mieszkań? Ewentualnie, co zaoferowali Państwu w ramach rekompensaty? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam
Odsetki za niedotrzymanie terminu otrzymamy po odbiorze ( który wciąż nie wiemy kiedy będzie) są wpisane w akcie notarialnym więc wypłacone na pewno będą ale umówmy się są to grosze ( około 80/90zl za miesiąc). rekompensaty wyższe każde mieszkanie negocjowało samodzielnie i nie były one złe - powiem wiecej- satysfakcjonujące. Ale co z tego skoro na potwierdzenie na piśmie ustaleń ustnych większość czeka już 3 msc? I dalej brak jasnej i klarownej deklaracji dewelopera kiedy będzie odbiór. Tlumaczenia - brak ludzi do pracy. Więc
Już nawet my jako przyszli mieszkańcy znaleźliśmy ekipe która zadeklarowała wykończenie w 3 tygodnie - odrzucona przez Margo. Oni twierdzą że robią wszystko żeby wykończyć - my mamy pewność że robią minimalnie , oszczędzając gdzie tylko się da. Na szczęście mamy kontakt i raczej skończy się pozwem zbiorowym.
Już nawet my jako przyszli mieszkańcy znaleźliśmy ekipe która zadeklarowała wykończenie w 3 tygodnie - odrzucona przez Margo. Oni twierdzą że robią wszystko żeby wykończyć - my mamy pewność że robią minimalnie , oszczędzając gdzie tylko się da. Na szczęście mamy kontakt i raczej skończy się pozwem zbiorowym.
proszę się MOCNO zastanowić nad kupnem mieszkania i/lub podpisywać wszelkie papiery od margo z wcześniejszą konsultacją u prawnika. Proszę wczytywać się w każde zdanie oraz proszę zwracać uwagę, czy między umową w wersji draft a tą ostateczną nie ma jakichś zmian.
--
polecam lekturę wszelkich dostępnych opinii, m.in. na forum 3miasta, ale także gdziekolwiek indziej w necie.
Np.
https://forum.trojmiasto.pl/nie-polecam-t809070,2,3808.html?view=2
Dzień dobry
Szukam od jakiegoś czasu mieszkania w rejonie Gdańska, zacząłem od Banina ale nie wiedząc jeszcze o Waszym osiedlu. Wydaje mi się, że mógłbym tam mieszkać w segmencie C ale, że jestem ze Szczecina nie mogę w tym momencie tam przyjechać. Interesuje mnie czy w pobliżu jest jakaś szkoła podstawowa? w jakiej odległości od osiedla? Jak z przedszkolem dla 4 latki? no i najważniejsze czy jest Biedronka :-). Mógłby mi ktoś na maila podesłać parę zdjęć tej inwestycji i jej rejonów, rafal@malservice.pl
Szukam od jakiegoś czasu mieszkania w rejonie Gdańska, zacząłem od Banina ale nie wiedząc jeszcze o Waszym osiedlu. Wydaje mi się, że mógłbym tam mieszkać w segmencie C ale, że jestem ze Szczecina nie mogę w tym momencie tam przyjechać. Interesuje mnie czy w pobliżu jest jakaś szkoła podstawowa? w jakiej odległości od osiedla? Jak z przedszkolem dla 4 latki? no i najważniejsze czy jest Biedronka :-). Mógłby mi ktoś na maila podesłać parę zdjęć tej inwestycji i jej rejonów, rafal@malservice.pl
Byliśmy z żoną, widzieliśmy i dotykaliśmy :-) osiedle ogólnie nam się spodobało porównując do innych w okolicy, samoloty już nie są tak mocno uciążliwe jak w Baninie gdzie byliśmy na rozmowie z deweloperem, blisko szkoły i w przeciągu 15min 3 samoloty dość głośne, gość się tłumaczył, że lot samolotów zależy od wiatru i nie zawsze tu je słychać. Odniosłem wrażenie, że mnie bajeruje :-) Ostatecznie nasz wybór padł na osiedle Gdańskie ale nie spodziewaliśmy się, że w segmencie C do sprzedaży zostało tylko jedno mieszkanie z oddzieloną kuchnią i nie mieliśmy za bardzo wyboru, mały teren zielony :-(
Szybki update - wobec informacji, które dostałem od przyszłych mieszkańców szeregu C.
Nasz szereg do dziś nie został ukończony. Mglisty termin odbioru to "koniec sierpnia". Mieszkania są na różnym etapie wykończenia, w niektórych brakuje wykończeń z płyt, sufity są skończone w 3-4 lokalach, brakuje klinkieru, elewacja nie jest skończona - brakuje podbitek pod dachem. W całości budynku nie ma położonych rur gazowych, nie ma grzejników.
Na budowie minimalna ilość ludzi. Margo podobno negocjuje z kolejną ekipą, która ma dokończyć ten burdel
Nasz szereg do dziś nie został ukończony. Mglisty termin odbioru to "koniec sierpnia". Mieszkania są na różnym etapie wykończenia, w niektórych brakuje wykończeń z płyt, sufity są skończone w 3-4 lokalach, brakuje klinkieru, elewacja nie jest skończona - brakuje podbitek pod dachem. W całości budynku nie ma położonych rur gazowych, nie ma grzejników.
Na budowie minimalna ilość ludzi. Margo podobno negocjuje z kolejną ekipą, która ma dokończyć ten burdel
Oczywiście koniec sierpnia już nie obowiązuje....Przesunięcie niby na 10.09 ale nadal nie potrafią powiedzieć kolejnej daty, a w tym tygodniu miały być wysłane powiadomienia o odbiorach na konkretny czas.
Ludzie z szeregu C zastanówcie się jeszcze nad kupnem, jeżeli macie tylko rezerwacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ludzie z szeregu C zastanówcie się jeszcze nad kupnem, jeżeli macie tylko rezerwacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
..tym bardziej, ze "nogami przebiera" jeszcze nie rozpoczęta ich budowa Hortus w Brętowie (tuż przy PKM = prestiżowe i dobrze skomunikowane miejsce = czyli większa kasa dla nich), dlatego psi nos mówi mi, że po zakończeniu segmentu B na osiedlu gdańskim, całe siły (jakie by one nie były) zostaną skierowane właśnie tam, a segment C będzie odsuwany w czasie. może się mylę..ale...
większość mieszkań ma zaplanowane odbiory na drugi tydzień września.
widać światełko w tunelu - oby to nie był nadjeżdżający pociąg :)
odbiory mediów zrobione, pomiary powykonawcze też, trwa montaż gazu, podbitek pod dachem, instalacji gazowej oraz ostatnie prace we wnętrzach. nie widać nigdzie jeszcze grzejników, więc to będzie na styk, lub z lekkim poślizgiem
oczywiście ogródki i mała architektura będą również dorabiane później.
widać światełko w tunelu - oby to nie był nadjeżdżający pociąg :)
odbiory mediów zrobione, pomiary powykonawcze też, trwa montaż gazu, podbitek pod dachem, instalacji gazowej oraz ostatnie prace we wnętrzach. nie widać nigdzie jeszcze grzejników, więc to będzie na styk, lub z lekkim poślizgiem
oczywiście ogródki i mała architektura będą również dorabiane później.
segment c.
Witam serdecznie. Drodzy mieszkańcy możecie się wypowiedzieć jak mieszka Wam się już po odbiorach ? Jakie wady dostrzegliście w mieszkaniu w Pępowie. Jak wygląda sprawy z wodą ponoć latem zabroniono podlewania ogródków ponieważ jest jakiś problem z wodą . Czy to prawda? Jestem zainteresowana kupne w segmencie C i szczerze powiem nie wiem czego się spodziewać.
Witam serdecznie. Drodzy mieszkańcy możecie się wypowiedzieć jak mieszka Wam się już po odbiorach ? Jakie wady dostrzegliście w mieszkaniu w Pępowie. Jak wygląda sprawy z wodą ponoć latem zabroniono podlewania ogródków ponieważ jest jakiś problem z wodą . Czy to prawda? Jestem zainteresowana kupne w segmencie C i szczerze powiem nie wiem czego się spodziewać.
Co tu dużo pisać... kupę informacji masz w tym wątku tylko trzeba się wczytać i przebrnąć :) ,
poza tym opinie o margo możesz poczytać tu:
https://www.trojmiasto.pl/Margo-o3808.html ,
oraz na portalu go...rk (opinie o pracodawcach).
Jeśli chodzi o wodę to problem głownie dotyczył Banina. susza była taka w tym roku że wodociągi się nie wyrabiały, w samym Pępowie spadło kilka razy ciśnienie ale tragedii nie było.
co do samego margo: z terminem oddania może być różnie: segment B był oddany z 9 miesięcznym opóźnieniem. Poza tym wszystkie ustalenia z margo tylko na piśmie/mailu a rozmowy telefoniczne nagrywać
Czesc ML,
Moglbys przeslac wszystkie fotki jakie masz na email: alicjaegorska@gmail.com. Najlepiej przez transfer: https://wetransfer.com
Bede bardzo wdzieczna sasiadowi
Pozdrawiam
Alicja
Moglbys przeslac wszystkie fotki jakie masz na email: alicjaegorska@gmail.com. Najlepiej przez transfer: https://wetransfer.com
Bede bardzo wdzieczna sasiadowi
Pozdrawiam
Alicja
Jakość - po pół roku ok. Ale my sporo rzeczy wyłapaliśmy na etapie budowy - pęknięta ściana, krzywa ściana, grzyb w łazience. Z racji, że teraz chyba nie ma już łatwego dostępu do budynku w trakcie budowy, to polecam mocno przyłożyć się do kontroli stanu technicznego przed odbiorem.
najważniejsze - w miarę możliwości, nie odbierać nic z brakami. Na trawniki i wycieraczki, które mamy w umowie czekamy pół roku. Na dzień dzisiejszy stanowisko Margo brzmi - "nie mamy kasy, nie zrobimy, co nam zrobisz?"
najważniejsze - w miarę możliwości, nie odbierać nic z brakami. Na trawniki i wycieraczki, które mamy w umowie czekamy pół roku. Na dzień dzisiejszy stanowisko Margo brzmi - "nie mamy kasy, nie zrobimy, co nam zrobisz?"