Widok
Osiedle Słoneczne Ogrody
Witam,
czy jest tutaj ktoś kto zakupił dom na Osiedlu Słoneczne Ogrody od dewelopera Mieszkania Gdańsk sp. z o.o?
Czy wiadomo co gminną drogą dojazdową? Byliśmy tam w deszczowy dzień i nie wygląda to dobrze, można zgubić zawieszenie w samochodzie.
Na kiedy przewidziane są odbiory pierwszego etapu?
czy jest tutaj ktoś kto zakupił dom na Osiedlu Słoneczne Ogrody od dewelopera Mieszkania Gdańsk sp. z o.o?
Czy wiadomo co gminną drogą dojazdową? Byliśmy tam w deszczowy dzień i nie wygląda to dobrze, można zgubić zawieszenie w samochodzie.
Na kiedy przewidziane są odbiory pierwszego etapu?
Witam serdecznie,
Fakt, droga dojazdowa nie jest rewelacyjna choć w mojej ocenie, po dzisiejszej wycieczce na Osiedle, porównując-jest w lepszym stanie niż droga na O.Królewskie.
Niestety nie wiem na kiedy planowany jest odbiór I etapu. Ja na swój, czyli etap V muszę poczekać do IV.Q.18r. nad czym ubolewam.
Fakt, droga dojazdowa nie jest rewelacyjna choć w mojej ocenie, po dzisiejszej wycieczce na Osiedle, porównując-jest w lepszym stanie niż droga na O.Królewskie.
Niestety nie wiem na kiedy planowany jest odbiór I etapu. Ja na swój, czyli etap V muszę poczekać do IV.Q.18r. nad czym ubolewam.
Nie liczyłabym na to, że to wszystko tak szybko wyschnie. Domy notorycznie są zalane wodą. Tam po deszczach wszystko pływa, a od strony, gdzie idzie droga, na końcu jest jezioro i pływają kaczki. Na zrobienie drogi też bym nie liczyła, po deszczach jest tam tragedia. Nie wyobrażam sobie na osiedlu nawet nie będzie położonej żadnej kostki, płyt jak tam się poruszać po deszczach, chyba tylko pozostają wodery.
Dlatego też na odbiór mieszkania trzeba "zabrać" ze sobą porządnego rzeczoznawcę budowlanego. Ma wszelkie oprzyrządowanie (łącznie z miernikiem wilgotności). Jeśli coś będzie nie halo to nie odbierzecie chałupy i tyle. Wtedy to deweloper będzie miał problem na głowie i bedzie musiał na własny koszt podłączyć nagrzewnice i/lub odprowadzacze wilgoci. Koszt rzeczoznawcy to jakieś 300-400 zł
Deweloper juz zapowiedział ze drogi nie bedzie utwardzać, i ze lezy to po stronie gminy. Droga bedzie utwardzona póki co tylko do osiedla onnea. Trochę mnie martwą te zalania o których Państwo piszą :(
Co do szamba, niestety jest to minus, w Pępowie powstanie sieć kanalizacyjna ale niestety nie dotrze do naszej ulicy.
Co do szamba, niestety jest to minus, w Pępowie powstanie sieć kanalizacyjna ale niestety nie dotrze do naszej ulicy.
Droga nie jest rewelacyjna ale na wszystko jest sposób. Znajomi z Bliźniaków przy ul. Rejtana w Pępowie złożyli się na utwardzenie drogi dojazdowej i wyłożenia płyt. Zatem można się dogadać jako sąsiedzi z jednego osiedla.
Wizja szamba nie jest rownież jakimś dramatem a koszt szacuje się między 120-170zl w zależności od firm.
Wizja szamba nie jest rownież jakimś dramatem a koszt szacuje się między 120-170zl w zależności od firm.
optymistom polecam: https://forum.trojmiasto.pl/Sloneczne-ogrody-t779722,4,12.html
Do „pp” : niestety w ciągu tygodnia rownież nie mam za bardzo jak podjechać, jeśli mam czas to niestety późnym wieczorem a w ciemności mało będzie widać :/
Podaj mi proszę swój E-mail priv w sobotę bądź niedzielę podjadę tam i wyślę Ci zdjęcia.
Zaczyna mnie już irytować ta sytuacja i porządnie martwić...
Podaj mi proszę swój E-mail priv w sobotę bądź niedzielę podjadę tam i wyślę Ci zdjęcia.
Zaczyna mnie już irytować ta sytuacja i porządnie martwić...
Witam,
Z tego co wiem to kupując mieszkanie tam w ''prezencie'' dostawało się udział w części drogi więc nie liczyłabym raczej na to, że deweloper ''coś'' zrobi z własnej kieszeni. Rozmawiałam z deweloperem na samym początku między innymi mowa była o drodze każdorazowo wygładzą przed odbiorami tyle w temacie.( Po prostu deweloper nie chciał powtórki z osiedla Królewskiego) Jeżeli chodzi o wode jest to zjawisko niepokojące trzeba by się temu przyjrzeć, ale pamiętajmy jednak, że tj .budowa nie ma tej kanalizacji deszczowej zrobionej (swoją drogą ciekawe gdzie będzie ona odprowadzana), po 2 to pole więc siłą rzeczy nie ma gdzie na polu przy większych opadach wsiąkać, po 3 ciekawe czy nie ma tam jakiegoś spadu ? Podsumowując nie ma co się łudzić, że za 200 pare tysięcy kupi się dom (mieszkanie jak kto woli) z pełna infrastrukturą (piękne oświetlone drogi, place zabaw itp.) co do tej wody to na miejscu właścicicieli bym się zainteresowała a jeżeli chodzi o samo miejsce co kto lubi ale umówmy się w Baninie te nowe osiedla też są ulokowane daleko od ''centrum''. Ehh poza tą wodą to trzeba się liczyć z urokami życia na wygwizdowiu (chyba każdy kupujący się z tym liczył ) i pamiętać o tym, żę DEWELOPER zawsze będzie się wybielał. Serdecznie pozdrawiam i życzę cierpliwości. :)
Z tego co wiem to kupując mieszkanie tam w ''prezencie'' dostawało się udział w części drogi więc nie liczyłabym raczej na to, że deweloper ''coś'' zrobi z własnej kieszeni. Rozmawiałam z deweloperem na samym początku między innymi mowa była o drodze każdorazowo wygładzą przed odbiorami tyle w temacie.( Po prostu deweloper nie chciał powtórki z osiedla Królewskiego) Jeżeli chodzi o wode jest to zjawisko niepokojące trzeba by się temu przyjrzeć, ale pamiętajmy jednak, że tj .budowa nie ma tej kanalizacji deszczowej zrobionej (swoją drogą ciekawe gdzie będzie ona odprowadzana), po 2 to pole więc siłą rzeczy nie ma gdzie na polu przy większych opadach wsiąkać, po 3 ciekawe czy nie ma tam jakiegoś spadu ? Podsumowując nie ma co się łudzić, że za 200 pare tysięcy kupi się dom (mieszkanie jak kto woli) z pełna infrastrukturą (piękne oświetlone drogi, place zabaw itp.) co do tej wody to na miejscu właścicicieli bym się zainteresowała a jeżeli chodzi o samo miejsce co kto lubi ale umówmy się w Baninie te nowe osiedla też są ulokowane daleko od ''centrum''. Ehh poza tą wodą to trzeba się liczyć z urokami życia na wygwizdowiu (chyba każdy kupujący się z tym liczył ) i pamiętać o tym, żę DEWELOPER zawsze będzie się wybielał. Serdecznie pozdrawiam i życzę cierpliwości. :)
Sąsiadko, masz zupełną rację w tym wszystkim, ale chyba każdy kto dokonał zakupu nieruchomości w Pępowie zdaje sobie sprawę, że nie będzie to exkluzywne osiedle ;)
Całe życie mieszkałam w domku jednorodzinnym, przez ostatnie trzy lata w bloku, gdzie lokatorzy obok nagminnie imprezują, nie szanują czystości na klatkach, piętro wyżej wyje i skacze ogromny pies wielkości cielaka do momentu, kiedy wrócą jego właściciele z pracy a z drugiej zaś strony codziennie wydzierający się na siebie małżonkowie, których słychać na pół osiedla - dramat ;)
Zdecydowanie wolę wieś dzieląc ścianę tylko z jednym sąsiadem :)
Nie wiem czy juz zauważyliście ale ruszyła sprzedaż etapu VII i VIII, zatem sąsiadów nam przybywa ;)
Całe życie mieszkałam w domku jednorodzinnym, przez ostatnie trzy lata w bloku, gdzie lokatorzy obok nagminnie imprezują, nie szanują czystości na klatkach, piętro wyżej wyje i skacze ogromny pies wielkości cielaka do momentu, kiedy wrócą jego właściciele z pracy a z drugiej zaś strony codziennie wydzierający się na siebie małżonkowie, których słychać na pół osiedla - dramat ;)
Zdecydowanie wolę wieś dzieląc ścianę tylko z jednym sąsiadem :)
Nie wiem czy juz zauważyliście ale ruszyła sprzedaż etapu VII i VIII, zatem sąsiadów nam przybywa ;)
My kupilismy dom w etapie IV , odbior wrzesien 2018.
Witamy przyszlych sasiadow :)
Czy ktos z Panstwa szukal juz wykonawcy schodow na poddasze i mogl by sie podzielic opiniami?
My jestesmy na etapie rozeznania i padaja ceny 10 tys.+ i zastanawiam sie czy naprawde nie mozna wykonac ich nigdzie indziej taniej?
Witamy przyszlych sasiadow :)
Czy ktos z Panstwa szukal juz wykonawcy schodow na poddasze i mogl by sie podzielic opiniami?
My jestesmy na etapie rozeznania i padaja ceny 10 tys.+ i zastanawiam sie czy naprawde nie mozna wykonac ich nigdzie indziej taniej?
fotki na zalane domy na stronie radia gdańsk:
https://radiogdansk.pl/wiadomosci/item/68409-wielkie-rozlewisko-na-granicy-pepowa-i-banina-mieszkancy-zalamani-nie-spimy-bo-boimy-sie-zalania
https://radiogdansk.pl/wiadomosci/item/68409-wielkie-rozlewisko-na-granicy-pepowa-i-banina-mieszkancy-zalamani-nie-spimy-bo-boimy-sie-zalania
Przestrzegam tych, którzy myślą o kupnie. Tym, którzy już kupili wspolczuje i radzę zawalczyć o swoje z Mieszkania Gdańsk sp. z o.o. To co już wybudowane stoi w wodzie, fundamenty i mury mokre. Jestem ciekaw jak to się odbije na przyszłym użytkowaniu.
Zdjęcia z dzisiejszego spaceru.
http://pl.tinypic.com/r/ehaxwl/9
http://pl.tinypic.com/r/2qvgzzn/9
Pozdrawiam.
Zdjęcia z dzisiejszego spaceru.
http://pl.tinypic.com/r/ehaxwl/9
http://pl.tinypic.com/r/2qvgzzn/9
Pozdrawiam.
projekt przerobienia drenu:
https://ibb.co/h4OcoR
https://ibb.co/h4OcoR
Byłam wczoraj na budowie. Droga masakra ale nie mamco się dziwić jak tam tak ciężki sprzęt jeździ.i teren gliniasty. Droga musi być oddana napewno w takim stanie jak była przed budową. Po rozmowie z deweloperem niby ma być wyrównana i wysypana kruszywem czy żwirem. Reszta należy w rękach mieszkańców i umowy z gminą. To jest normalne. A poza tym był bardzo mokry rok i wszędzie woda stoi. To jest przerażające .Porozmawiajcie z rolnikami mieszkającymi wokół to wam powiedzą że tyle wody nie było od bardzo dawna. Wiadomo osiedle są w szczerym polu ale z czasem się zagospodarują. Są plusy i minusy jak to woli. Wiadomo jest przerażające to jak teraz po zimie beda śniegi topnieć a tu ciągle mokro. Tez mnie to martwi.
Prawda, wczoraj byłem i stan wygląda jak na fotkach poniżej:
http://chomikuj.pl/saikomiki/Foto_P*c4*99powo_Zalane
Sam wpłaciłem zadatek za lokal który jest zalany, nikt mnie o tym nie poinformował, umowę rezerwacyjną podpisałem 20 grudnia.
Dopiero potem znalazłem fotki z listopada.... tam nic się nie zmienia. Dzisiaj zamierzam się dowiedzieć co ten deweloper zamierza w tej sprawie zrobić.
http://chomikuj.pl/saikomiki/Foto_P*c4*99powo_Zalane
Sam wpłaciłem zadatek za lokal który jest zalany, nikt mnie o tym nie poinformował, umowę rezerwacyjną podpisałem 20 grudnia.
Dopiero potem znalazłem fotki z listopada.... tam nic się nie zmienia. Dzisiaj zamierzam się dowiedzieć co ten deweloper zamierza w tej sprawie zrobić.
A jaką opcję wybraliście w kwestii ogrzewania? ja zdecydowałam się na o.podłogowe na parterze i w łazience na piętrze (w pokojach grzejniki) przy rezygnacji z grzejnika w łazience, choć zastanawiam się czy nie był to błąd, ponieważ grzejnik by się przydał w łazience ale cena rownież była trochę zaporowa.
Masz rację, będzie wszystko gotowe,można się wprowadzić i stopniowo wykańczać.
Z dodatkowych opcji wybrałam tylko podprowadzenie pod ogrzewanie, prąd i rownież okno, choć będzie to na chwile obecną tylko strych, docelowo moze kiedyś pokój, ponieważ póki co nie jest mi jeszcze potrzebny.
Na sąsiedzi na kiedy macie odbiory?Ja niestety grudzień br.
Z dodatkowych opcji wybrałam tylko podprowadzenie pod ogrzewanie, prąd i rownież okno, choć będzie to na chwile obecną tylko strych, docelowo moze kiedyś pokój, ponieważ póki co nie jest mi jeszcze potrzebny.
Na sąsiedzi na kiedy macie odbiory?Ja niestety grudzień br.
Szambo 10m3, to wychodzi tak przeciętnie raz na 4-6 tygodni wywózka.
Jeśli masz w domu 2 osoby to się szacuje około 80l -130l na osobę na dobę (w zależności od zużycia).
W to wchodzi woda z pralki, zmywarki, etc.
Dużo zależy od tego jaki sprzęt się ma (są zmywarki co zużywają 6litrów/cykl, są takie co zużywają 24l), to samo się tyczy pralek.
Jeśli masz wannę, to zużyjesz sporo więcej wody.
Szamba są szczelne, więc nic nie ucieknie, to można też kalkulować po wodomierzach kiedy te 8-9m^3 się zbliża.
Jeśli masz w domu 2 osoby to się szacuje około 80l -130l na osobę na dobę (w zależności od zużycia).
W to wchodzi woda z pralki, zmywarki, etc.
Dużo zależy od tego jaki sprzęt się ma (są zmywarki co zużywają 6litrów/cykl, są takie co zużywają 24l), to samo się tyczy pralek.
Jeśli masz wannę, to zużyjesz sporo więcej wody.
Szamba są szczelne, więc nic nie ucieknie, to można też kalkulować po wodomierzach kiedy te 8-9m^3 się zbliża.
Zdecydowanie taniej samemu. Deweloper dał cenę zaporową (ponad 3k za płytę OSB), można łatwo na leroy/castorama kupić tę płytę w cenie ok. 16zł/m^2.
To w tej cenie co dał deweloper, kupić deski podłogowe, docieplenie ścian i jeszcze kasa zostanie by to zlecić jakiemuś fachowcowi.
20m^2 poddasza, ceny robocizny to ok. 20-30zł za m^2 = 400-600zł
Płyta osb z zapasem to jakieś = 400zł
wełna mineralna ok 30zł/m^2 = 600zł
także zrobienie tej podłogi samemu to nie może wyjść drożej niż 1600zł. A jak sami się pomęczymy bez fachowca to jeszcze te 400zł taniej.
To w tej cenie co dał deweloper, kupić deski podłogowe, docieplenie ścian i jeszcze kasa zostanie by to zlecić jakiemuś fachowcowi.
20m^2 poddasza, ceny robocizny to ok. 20-30zł za m^2 = 400-600zł
Płyta osb z zapasem to jakieś = 400zł
wełna mineralna ok 30zł/m^2 = 600zł
także zrobienie tej podłogi samemu to nie może wyjść drożej niż 1600zł. A jak sami się pomęczymy bez fachowca to jeszcze te 400zł taniej.
Od razu bylo powiedziane przez dewelopera jasno i wyraznie:*droga w zakresie mieszkancow lub w zakresie gminy*. Proste, mieszkanie bezczynszowe za 200tys na przedmiesciach Gdanska( takie mieszkanko w Gdansku to pewnie cena razy 3razy lub ,4), trzeba sie troche przylozyc i tyle. Do glownej Lipowej nie jest to jakis kosmiczny odcinek. Bylem na paru osiedlach ktore maja okolo 30 lat i dalej nie maja drogi osiedlowej i jezdza po dziurach i blocie.
A gmina nie zrobi bo nie ma na to kasy. Jeśli nie wierzycie to poczytajcie sobie wątki w sekcji Banino - jakie są problemy z tym by gmina zrobiłą drogi. Są ulice w Baninie , kóteew 20 lat czekajana drogę ale doszło do tego,ze same się organizują i robią yomby bo inaczej by czekały kolejne 20. Tak to tu wygląda.
Są dwa rozwiązania - zrobić w zakresie mieszkańców, zrobić przez gminę (alen ie liczcie na to) lub też przycisnać sołectwo Pępowo i sołtysa (w Baninie sołectwo się wystarało o płyty na ul. Roliczej - jednek z 4 głownych dróg dojazdowych do nowych osiedli).
Są dwa rozwiązania - zrobić w zakresie mieszkańców, zrobić przez gminę (alen ie liczcie na to) lub też przycisnać sołectwo Pępowo i sołtysa (w Baninie sołectwo się wystarało o płyty na ul. Roliczej - jednek z 4 głownych dróg dojazdowych do nowych osiedli).
czesc. mieszkam wprawdzie w Pępowie ale kwestia zalań Banina jest mi dobrze znana.:
1)problem polega na tym, że to POLA. Niemcy którzy przed wojną administrowali tym terenem byli mądrzy i na tych polach założyli dreny, które odprowadzały nadmiar wody. Deweloperzy którzy zaczęli budować osiedla nie przejmowali się gdzie te dreny leża tylko kopali na potęgę. I rzecz jasna cały drenaż poszedł się.... tralalala. Stąd notoryczne zalania. Mają coś z tym robić (ale najlepiej pytać w gminie w Żukowie)
2) jesli chodzi o drogi to są to Państwa drogi prywatne (każdy nabywa udział w drodze) zatem gmina nic nie musi, ale jedynie może. na chwile obecną idzie na rękę w ten sposób, że Państwo się zrzucacie na tzw płyty Jumbo a Gmina ze swej strony za free układa te płyty. Nie musze mówić ze co kilka miesiecy trzeba poprawiać ich układ bo teren nie sprzyja a ziemia w czasie mrozów pracuje
1)problem polega na tym, że to POLA. Niemcy którzy przed wojną administrowali tym terenem byli mądrzy i na tych polach założyli dreny, które odprowadzały nadmiar wody. Deweloperzy którzy zaczęli budować osiedla nie przejmowali się gdzie te dreny leża tylko kopali na potęgę. I rzecz jasna cały drenaż poszedł się.... tralalala. Stąd notoryczne zalania. Mają coś z tym robić (ale najlepiej pytać w gminie w Żukowie)
2) jesli chodzi o drogi to są to Państwa drogi prywatne (każdy nabywa udział w drodze) zatem gmina nic nie musi, ale jedynie może. na chwile obecną idzie na rękę w ten sposób, że Państwo się zrzucacie na tzw płyty Jumbo a Gmina ze swej strony za free układa te płyty. Nie musze mówić ze co kilka miesiecy trzeba poprawiać ich układ bo teren nie sprzyja a ziemia w czasie mrozów pracuje
Na forum osiedla Onnea jest info że Śiódme niebo czeka na decyzje co do partycypowania w utwardzeniu drogi.
Tak sie składa że jeżeli już teraz nie zaczniemy działać, czyli po prostu nie zrobimy zrzuty poł na pół to na jesieni samochodu zostawiamy przy lipowej i dalej gumiaki.
https://www.olx.pl/oferty/q-plyty-drogowe-betonowe/
http://www.plytydrogoweproducent.pl/plyty-drogowe.html
Cena jednej plyty jombo to ok 30-40 zł cena jednej plyty drogowej to 80-100zł
gdyby trzeba było w własnym zakresie organizować się to średni koszt wykonania drogi utwardzonej tą technologia to ok 30zł/m2
na szybko licząc ok 150 do 200 tyś zakładając cały odcinek.
Przyjmujemy że 1/3 kosztów dorzuca ŚN na swoim odcinku to mamy już powiedzmy 100-120tyś do tego powiedzmy że połowa gmina to załóżmy że musimy wyłożyć 70tyś tym samym wychodzi że jakbyśmy sie wszyscy porządnie zebrali to nie wyjdzie nas to więcej jak te 500zł od domu.
Zaznaczam że te wyliczenia są mocno szacunkowe ale wydaje mi sie że jednocześnie z mocną górką, a zależało mi raczej na udowodnieniu że jak bedziemy chcieli to bez Polskiego narzekania sami jesteśmy w stanie sobie ta droge zrobić i nawet tego kosztu nie poczuć.
Tak sie składa że jeżeli już teraz nie zaczniemy działać, czyli po prostu nie zrobimy zrzuty poł na pół to na jesieni samochodu zostawiamy przy lipowej i dalej gumiaki.
https://www.olx.pl/oferty/q-plyty-drogowe-betonowe/
http://www.plytydrogoweproducent.pl/plyty-drogowe.html
Cena jednej plyty jombo to ok 30-40 zł cena jednej plyty drogowej to 80-100zł
gdyby trzeba było w własnym zakresie organizować się to średni koszt wykonania drogi utwardzonej tą technologia to ok 30zł/m2
na szybko licząc ok 150 do 200 tyś zakładając cały odcinek.
Przyjmujemy że 1/3 kosztów dorzuca ŚN na swoim odcinku to mamy już powiedzmy 100-120tyś do tego powiedzmy że połowa gmina to załóżmy że musimy wyłożyć 70tyś tym samym wychodzi że jakbyśmy sie wszyscy porządnie zebrali to nie wyjdzie nas to więcej jak te 500zł od domu.
Zaznaczam że te wyliczenia są mocno szacunkowe ale wydaje mi sie że jednocześnie z mocną górką, a zależało mi raczej na udowodnieniu że jak bedziemy chcieli to bez Polskiego narzekania sami jesteśmy w stanie sobie ta droge zrobić i nawet tego kosztu nie poczuć.
Z tego co słyszałem od znajomego który mieszka na ul.Kubusia Puchatka to tam wyszło ich ok 500 zł za główną drogę, z czego jest chyba trochę mniejszy odcinek drogi ale za to mniej lokali, wiec myślę że koszty takiej drogi nie były by jakiś niewiadom jak duże przy takiej ilości mieszkańców. Oczywiście ułożeniem yumbo zajęła się gmina, mieszkańcy złożyli się na same płyty.
Problemem teraz może być to że większość przyszłych mieszkańców osiedla słoneczne ogrody nie wie że te forum istnieje i jeśli już teraz chcielibyśmy się organizować może być kłopotliwe znalezienie kontaktu ze wszystkimi mieszkańcami. Dochodzi jeszcze osiedle ŚN, teoretycznie mają mały odcinek ale myślę że również chcieli by się dołożyć chociaż by to tego odcinka który oni tam mają.
Zmierzę rownież odcinek (w przybliżeniu oczywiście) i w poniedziałek zapytam w pewnej firmie jaki byłby koszt położenia płyt. Być moze je wyłoży a z naszej strony zakup. Na gminę raczej bym nie liczyła, prędzej zrobimy to we własnym zakresie.
Zadzwonię w poniedziałek i zapytam w jaki zakresie jest w stanie nam pomoc. (Ewentualnie rozesłać do wszystkich E-maile).
Zadzwonię w poniedziałek i zapytam w jaki zakresie jest w stanie nam pomoc. (Ewentualnie rozesłać do wszystkich E-maile).
Cześć wszystkim!
Pomyslałam że lepiej byłoby gdybyśmy spisywali się na własnym forum. Osiedle Onnea również takie posiada i fajnie tam to funkcjonuje. Założyłam nasze forum link do niego: http://www.sloneczne-ogrody.mojeforum.com/
Zachęcam do logowania się i aktywnego udziału w dyskusji.
Pomyslałam że lepiej byłoby gdybyśmy spisywali się na własnym forum. Osiedle Onnea również takie posiada i fajnie tam to funkcjonuje. Założyłam nasze forum link do niego: http://www.sloneczne-ogrody.mojeforum.com/
Zachęcam do logowania się i aktywnego udziału w dyskusji.
Bylem dzis na budowie. Widzę ze prace ida pelna para. Cześć domów jest prawie gotowa zostaly prace zewnetrzne i oczekiwanie na podlaczenie mediow przez inne firmy. Obok tych naszych czterech rzędów deweloper ma jeszcze duzo miejsca na stawianie nastepnych domów w pozniejszym terminie. Mysle ze powinien dołożyć się do drogi na poczet nastepnych domów . Pieniadze moze doliczyc do ceny za nowe domy. Rejestruje się na nowym forum
Byłam w niedziele ochroniarza nie było domy w pierwszym rzędzie wszystkie mają pootwierane okna balkonowe na rozcierz żeby się wietrzyly po zalaniu, w drugim rzędzie podłogi wylane ,teraz na strychu wątek szklana będą wykładali , droga była tyle o ile utwardzoną nie wiem jak będzie po deszczu ciekawe czy szybciej oddadza
Tak wracając do tematu drogi zostawiam tutaj link do strony starostwa potwierdzający poprzednio poruszane informacje http://www.radabanino.pl/nabor-wnioskow-do-programu-utwardzania-drog-gminnych-plytami-yomb-na-rok-2018/
Czyli gmina chce aby za płytę zapłacić 32zł.
Droga od osiedla 7 niebo do naszego ma 600m, czyli potrzeba 3200 płyt, biorąc pod uwagę że jest 136 mieszkań to wychodzi niecałe 800zł na mieszkanie.
Następnie jest kolejne 600m drogi między osiedlem 7 niebo a ul. Lipowa.
Do tej drogi myślę że powinniśmy dołożyć połowę kosztów bądź proporcjonalnie do ilości mieszkańców na dwóch osiedlach.
Droga od osiedla 7 niebo do naszego ma 600m, czyli potrzeba 3200 płyt, biorąc pod uwagę że jest 136 mieszkań to wychodzi niecałe 800zł na mieszkanie.
Następnie jest kolejne 600m drogi między osiedlem 7 niebo a ul. Lipowa.
Do tej drogi myślę że powinniśmy dołożyć połowę kosztów bądź proporcjonalnie do ilości mieszkańców na dwóch osiedlach.
Licz wstępnie 1000 na mieszkańca bo pewnie czesc się nie dołoży ale z pozytywów z tego co się orientuje to gmina może w drodze przetargu lepsza cenę wynegocjować na takim odcinku poza tym często tez w własnych środków coś więcej dorzuca. Jedynie trzeba już się powili organizować co by do końca roku już wszystko było dopięte. Wbrew pozorom to wcale nie jest dużo czasu
Widziałeś/aś ile dokładnie wystają ponad grunt? 10cm czy metr?
Jeśli taka studzienka będzie na równi z ziemią to ostatecznie nie widzę problemu jeśli dzięki temu nie będzie problemu z stojąca wodą wokół domu.
Taka studzienka zbiera wodę pod poziomem gleby więc jeśli wystaje to zawsze można się tego pozbyć.
Jeśli taka studzienka będzie na równi z ziemią to ostatecznie nie widzę problemu jeśli dzięki temu nie będzie problemu z stojąca wodą wokół domu.
Taka studzienka zbiera wodę pod poziomem gleby więc jeśli wystaje to zawsze można się tego pozbyć.
https://onnea.info/viewtopic.php?f=8&t=30
Jeśli tam mają nadal problem z gazem i jak widać odbiory są opóźnione nawet o pół roku, to ciekawe co będzie u nas, w końcu to ta sama ulica...
Jeśli tam mają nadal problem z gazem i jak widać odbiory są opóźnione nawet o pół roku, to ciekawe co będzie u nas, w końcu to ta sama ulica...
Zgadza się, ale u nich wpływ na odbiory ma też to, że budynki nie są ukończone, nie mają nawet ziemi wyrównanej wokół domów. Wygląda to tragicznie. U nas sytuacja jest na tyle dobra, że powoli kładą kostkę brukową i większość prac jest już na finiszu. Pozostaje tylko kwestia gazowni.
Dzisiaj otrzymaliśmy maila z datą wizyty na budowie. Na pewno dopytamy o wszytko na miejscu podczas wizyty. :)
Dzisiaj otrzymaliśmy maila z datą wizyty na budowie. Na pewno dopytamy o wszytko na miejscu podczas wizyty. :)
Witam.Odebralam dom z pierwszego etapu.Jest troche błędów i obiecują,ze je naprawia.Zglaszasz reklamacje,nastepnie przychodzi komisja i stwierdza,ze wszystko jest zgodnie z normą,mimo sprawdzenia przez rzeczoznawce.Chyba nie masz wiecej pytan?Co jest zle zrobione lub osadzone i tak jest dobrze
Pozdrawiam i zycze duzo cierpliwości.
Pozdrawiam i zycze duzo cierpliwości.
Patrz uwaznie okna ,podloga,sciany oraz pietro skosy i sufit peka wszystko źle obrobione i złe polaczone płyty a reszty to juz nie ma co sie czepiać.Oby ten gaz był szybko a nie w grudniu.Ściany trzeba cekolowac i zabezpieczyć górę przed pęknięciami bo szkoda pracy.Mam dobrą i uczciwa firmę na wykończenia mogę podać jak ktoś potrzebuję.Pozdrawiam sąsiadka z etapu I