Widok

Osiedle Słoneczne Ogrody

Pępowo Osiedle Słoneczne Temat dostępny też na forum:
Witam,
czy jest tutaj ktoś kto zakupił dom na Osiedlu Słoneczne Ogrody od dewelopera Mieszkania Gdańsk sp. z o.o?
Czy wiadomo co gminną drogą dojazdową? Byliśmy tam w deszczowy dzień i nie wygląda to dobrze, można zgubić zawieszenie w samochodzie.

Na kiedy przewidziane są odbiory pierwszego etapu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gmina nie zrobi bo nie ma na to kasy. Jeśli nie wierzycie to poczytajcie sobie wątki w sekcji Banino - jakie są problemy z tym by gmina zrobiłą drogi. Są ulice w Baninie , kóteew 20 lat czekajana drogę ale doszło do tego,ze same się organizują i robią yomby bo inaczej by czekały kolejne 20. Tak to tu wygląda.
Są dwa rozwiązania - zrobić w zakresie mieszkańców, zrobić przez gminę (alen ie liczcie na to) lub też przycisnać sołectwo Pępowo i sołtysa (w Baninie sołectwo się wystarało o płyty na ul. Roliczej - jednek z 4 głownych dróg dojazdowych do nowych osiedli).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od razu bylo powiedziane przez dewelopera jasno i wyraznie:*droga w zakresie mieszkancow lub w zakresie gminy*. Proste, mieszkanie bezczynszowe za 200tys na przedmiesciach Gdanska( takie mieszkanko w Gdansku to pewnie cena razy 3razy lub ,4), trzeba sie troche przylozyc i tyle. Do glownej Lipowej nie jest to jakis kosmiczny odcinek. Bylem na paru osiedlach ktore maja okolo 30 lat i dalej nie maja drogi osiedlowej i jezdza po dziurach i blocie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To słabo. Trzeba bedzie gmine przycisnać jakimis podpisami itp jak juz sie wszyscy wprowadza na nasze osiedla

Nie, deweloper od razu zapowiedział że zrobienie drogi leży po stronie gminy bądź mieszkańców. Jedyne co robią to utwardzają drogę gruzem, żeby można było dojechać do osiedla.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nie pisze zeby sie pochwalić jakiego to mamy fajnego dewelopera bo puki co tego na pismie też nikt nie ma a jedynie obietnice.
Z tego co piszecie to u was nie ma szans by deweloper co kolwiek zrobil. Zadnego funduszu drogowego przy wykupie mieszkania ?

Myślę że nie będzie na co czekać tylko zmobilizować się do składki na drogę :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To fajnie jak wam zrobi drogę do osiedla. My dalej pociągiemy za swoje albo poczekamy na dalsze osiedla po prawej i lewej stronie.

No właśnie mam pytanie do osób które kupiło domy.

Ja akurat mieszkać bede na Onnei i od samego początku nasz deweloper obiecuje ze wykona w własnym zakresie utwardzenie drogi dojazdowej w formie plyt jumbo.
Jana Trepczyka jest też i waszą droga dojazdową, czy mają zamiar partycypować w utwardzeniu.

Witam! Same narzekania. Glowa do gory, Wszystko w Naszych rekach. Kazdy sie zrzuci troche i np. droge mozemy zrobic sami. Razem mozna wiele. Pzdr Przemek

O jaaa to byłoby super... z tego co widziałam skrzynek od gazu nie ma, kostki, płotów też nie ma.

Ja liczę na szybszy odbiór oby nie bylo problemow z gazem jak na osiedlu onnea. Szybszy odbior to krótszy wynajem mieszkania. Pozdrawiam sąsiadów.

Czyżbyśmy mogli spodziewać się odbiorów szybciej? :) Wg. harmonogramu prace które miały być zrobione do czerwca są już wykonane.

Ja byłam, ponoć mają zrobione 70 procent ( odpowiedź na maila), z tego co widziałam ostatnio 2 tyg. temu woda nie stała, ale nie było obfitych opadów deszczu. Myślę,że życie zweryfikuje te informacje jak skończą i parę dni popada.;))
Pozdrawiam

Witam Czy moze był ktoś na budowie? Czy robia coś z tym drenem przerwanym?

Zdecydowanie taniej samemu. Deweloper dał cenę zaporową (ponad 3k za płytę OSB), można łatwo na leroy/castorama kupić tę płytę w cenie ok. 16zł/m^2.

To w tej cenie co dał deweloper, kupić deski podłogowe, docieplenie ścian i jeszcze kasa zostanie by to zlecić jakiemuś fachowcowi.

20m^2 poddasza, ceny robocizny to ok. 20-30zł za m^2 = 400-600zł
Płyta osb z zapasem to jakieś = 400zł
wełna mineralna ok 30zł/m^2 = 600zł

także zrobienie tej podłogi samemu to nie może wyjść drożej niż 1600zł. A jak sami się pomęczymy bez fachowca to jeszcze te 400zł taniej.

Szambo 10m3, to wychodzi tak przeciętnie raz na 4-6 tygodni wywózka.
Jeśli masz w domu 2 osoby to się szacuje około 80l -130l na osobę na dobę (w zależności od zużycia).
W to wchodzi woda z pralki, zmywarki, etc.

Dużo zależy od tego jaki sprzęt się ma (są zmywarki co zużywają 6litrów/cykl, są takie co zużywają 24l), to samo się tyczy pralek.
Jeśli masz wannę, to zużyjesz sporo więcej wody.
Szamba są szczelne, więc nic nie ucieknie, to można też kalkulować po wodomierzach kiedy te 8-9m^3 się zbliża.

Witam przyszłych sąsiadów.
Co myślicie o pojemności szamba? co ile wywóz i jaki koszt ? a może w przyszłości doczekamy się kanalizacji ? ;)
W przyszłości trzeba pomyśleć o wspólnocie itp.

pozdrawiam.

...

Jasne ,Każdy robi dla siebie.

Jasne ,Każdy robi dla siebie.

Inne tematy z forum Kokoszki

Nowa Cegielnia (6 odpowiedzi)

Kameralny kompleks powstaje w Kokoszkach. Dzielnica ta od lat sukcesywnie rozwija się zachowując...

Błoga Bysewska (9 odpowiedzi)

Osiedle domków jednorodzinnych w zabudowie bliźniaczej powstaje w dzielnicy Kokoszki, na styku...

Sianowska Polana (7 odpowiedzi)

Lokalizacja inwestycji umożliwia sprawne poruszanie się po całej aglomeracji trójmiejskiej, tym...

do góry