Widok

Osoby Niepełnoletnie

Czy opiekun osób niepełnoletnich musi startowac razem z nimi, czy może zostać w bazie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Opiekun musi towarzyszyc podopiecznemu na calej trasie
A czy osoby mające np rocznikowo 18 też muszą posiadać tego opiekuna :( ?
Opiekuna muszą posiadać osoby, które nie mają 18 lat, a 18 lat będziesz prawnie miał dzień po Twoich urodzinach (jeśli urodziny masz 10 lipca, to prawnie 18 lat masz skończone 11 lipca)

PS. Rok temu też miałem taki problem i nie mogłem jechać. Ale jakoś przeżyłem i na jesień wystartowałem :)

Pozdrawiam
Ja rozstałem się z moim opiekunem koło 3 w nocy i ukończyłem trasę bez niego.
Oczywiście gdyby coś mi sie stało on by ponosił odpowiedzialoność.

Więc radzę Ci nie rezygnuj !
Przypadki rozstania z opiekunem nie są odosobnione, choć osobiście uczulam wszystkich opiekunów na bardzo poważne i odpowiedzialne traktowanie swojej roli. Wszystko jest dobrze, dopóki jest dobrze. Jeśli zdarzyłby się jakikolwiek wypadek, opiekun nie uniknie konsekwencji w postaci odpowiedzialności cywilnej, dyskwalifikacji oraz, co chyba może być najcięższą karą, odpowiedzialności moralnej. Jedyne rozsądne rozwiązanie, jakie widzę, gdy opiekun z podopiecznym musi się rozstać na trasie, to przekazanie nieletniego pod opiekę innej dorosłej osobie, do której opiekun ma pełne zaufanie. Nie zwalnia to wprawdzie opiekuna z odpowiedzialności, ale pozwala być spokojnym o losy podopiecznego.