Widok
Opiekuna muszą posiadać osoby, które nie mają 18 lat, a 18 lat będziesz prawnie miał dzień po Twoich urodzinach (jeśli urodziny masz 10 lipca, to prawnie 18 lat masz skończone 11 lipca)
PS. Rok temu też miałem taki problem i nie mogłem jechać. Ale jakoś przeżyłem i na jesień wystartowałem :)
Pozdrawiam
PS. Rok temu też miałem taki problem i nie mogłem jechać. Ale jakoś przeżyłem i na jesień wystartowałem :)
Pozdrawiam
Przypadki rozstania z opiekunem nie są odosobnione, choć osobiście uczulam wszystkich opiekunów na bardzo poważne i odpowiedzialne traktowanie swojej roli. Wszystko jest dobrze, dopóki jest dobrze. Jeśli zdarzyłby się jakikolwiek wypadek, opiekun nie uniknie konsekwencji w postaci odpowiedzialności cywilnej, dyskwalifikacji oraz, co chyba może być najcięższą karą, odpowiedzialności moralnej. Jedyne rozsądne rozwiązanie, jakie widzę, gdy opiekun z podopiecznym musi się rozstać na trasie, to przekazanie nieletniego pod opiekę innej dorosłej osobie, do której opiekun ma pełne zaufanie. Nie zwalnia to wprawdzie opiekuna z odpowiedzialności, ale pozwala być spokojnym o losy podopiecznego.