Widok

Oświetlenie Roweru

Dzień dobry ...

Jakie polecilibyście niedrogie i sensowne (w miarę spoko jasność, rozsądnie długie świecenie, ewentualnie możliwość ładowania lub wykorzystania akumulatorów) oświetlenie do Bike'a ??
Co myślicie o lampkach na ledach ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lamoki na diodach sa bardzo dobre.Z powodzeniem mogę polecić model Cateye HL-EL200,którego używam od dwóch lat.Bardzo dobrze świeci i bardzo długo,(cztery paluszki).Na allegro mozna kupić taniej.
Cateye Hl-El 300 - polecam: ponad 2 lata używania w kazdych warunkach (rowerowych) Jeden komplet baterii starcza na baardzo długo.
Wady: ciężar, niewymienne sanki które wsuwa się w podstawkę (to w razie ich połamania, jakoż i mi się stało). Poza tym silne "trupie" światło budzi postrach wśród kierowców ;)
Aktualnie się przesiadłem na Hl-El 500 - faza początkowa testów ;)
Tył: Sigma jakaś naczepiana na sztycę za 37 zł - super sprawa, łatwy montaż i demontaż w zależności od potrzeb, długie świecenie, wyraźne/widoczne światło.
Tyle z mojej strony, ale się rozpisałem...
diody Cateye, moga się wydawać drogie, ale jak to w rowerze wiadomo, za jakość trzeba płacić.
Hmmm ... Przeczytałem kiedyś, że lampki na ledach to w zasadzie tylko światełka pozycyjne ... Nie oświetlałem się nigdy ledami ... widać coś na drodze w ogóle ?? A może są jakieś kombinowane / przełączane ?? na przykład krypton plus diody ??
B B napisał(a):
> Nie oświetlałem się nigdy ledami
> ... widać coś na drodze w ogóle ??

HL-EL 300 lub 500 i nie masz więcej pytań :)
oczywiście w nocy w lesie, pow. 25 kmh to tylko Sigma Mirage...
rower aby był dobrze oświetlony najlepiej postawić pod latarnią, pod latarnią zawsze najciemniej :-)
bodek napisał(a):
> HL-EL 300 lub 500 i nie masz więcej pytań :)
> oczywiście w nocy w lesie, pow. 25 kmh to tylko Sigma Mirage...

taka dobra 5cio diodówka powinna starczyć na 20 km/h. Ale oczywiscie nie do wyłapywania korzeni ze ścieżki ;P

a jeżeli chodzi o "zadania specjalne" to polecam tego Cateya http://www.cateye.com/en/products/viewProduct.php?modelId=14&catId=7&subCatId=1

jak na razie maksymalna prędkośc, która jechałem tym po ciemnym lesie (bynajmniej nie po asfalcie ) to po płaskim 35, z górki ok 42-45 km/h i wylapywala wszystko ;P
Dzięki za komentarze ...

Pomyślę jeszcze, i jak się zdecyduję napisze co wymyśliłem ...

Pozdrówka
do góry