Widok

Oświetlenie

Możecie mi polecić jakieś światła do roweru? Właściwie chodzi mi o przednie. Obecne już mi nie wystarcza więc czas na coś nowego. Nie zależy mi na markowych i drogich. Mam być widoczna, ale też nie chcę nikogo oślepiać. Zauważyłam, że sporo rowerzystów ma mocne lampki, które jednocześnie całkiem sensownie oświetlają drogę (na warunki miejskie w zupełności wystarczy) co też by mi się przydało. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
https://www.google.com/search?q=lampka+rowerowa+%C5%BCelowa&biw=2560&bih=1313&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCIQsARqFQoTCLWVp-_t4ccCFYZ_LAodnxQGsA#tbm=isch&q=lampka+rowerowa+%C5%BCel%C3%B3wka
Pisałem co może siedzieć w gotowych lampkach, a nie co sam masz.

2,4W i 0,6W wynika ze standardu. Dzięki rozwojowi led wprowadzili teraz nowy standard i można kupić dynama 1,5W. Większości wystarczy, a sprzęt lżejszy i mniejsze opory stawia.

Tylko po co się obciążać akumulatorem żelowym? Poza tym przejście na 12V wymaga jakiejś wiedzy jak działa dynamo i tak po prostu się nie wepnie. Jak ktoś umie, to wyciągnie spokojnie 6W, właśnie przez podniesienie napięcia.

Sprawność dynama trochę inaczej się liczy. Nie patrzysz ile wciąga lampka, a ile masz na wejściu (mechanicznie) i ile da dynamo. 90% sprawności może mieć ale w bardzo wąskim przedziale prędkości przed osiągnięciem nominalnej mocy. Potem już tylko spada, bo jest ograniczone i nie da więcej niż może (+/- 3W).

Czy ja wiem, czy warto bazować na Echo15. Z wyglądu to tylko kolimator, a kształt wiązki nie zachwyca. Może kombinować na bazie Avy?
nie twierdze, że echo15 to dobre rozwiązanie, po prostu miałem ją przy rowerze - chyba teraz wszystkie treki mają w standardzie coś ~podobnego - więc szkoda było, żeby się zmarnowało :> a z nową diodą działa znacznie lepiej niż ze standardową i również znacznie lepiej niż okrągły kolimator
To faktycznie szkoda by się marnowało.
jednak wciąż myślę jak to zastąpić...
znalazłem bardzo fajne rozwiązanie na światełka.pl

ale niestety gość tam użył 4 latarek taktycznych na baterie... to nie wchodzi w grę, chociaż rozwiązanie da się zastąpić, bo miały okrągłe zwykłe kolimatory o różnych kątach strumienia światła....

a wyglądało to tak:
image

moim zdaniem w zupełności wystarcza...
Pytanie ile na to wydał i czy nie prościej było kupić gotowca, który da podobne podświetlenie (choć nie tak mocne), a będzie mniej upierdliwy w obsłudze ;)
@ zekker

> Może kombinować na bazie Avy?

nie polecam. Zanabyłem czas jakiś temu po taniości w celu podmiany diody i sterownika (i zasilaniu z aku), ale wiązka jest badziewna, plamka jest zdecydowanie za mała i zbyt poszarpana. Bardziej przypomina mi plamkę halogenowej Sigmy Mirage. Na dodatek Avy jest naprawdę malutkie, moim zdaniem im reflektor większy, tym lepszy (mniej oślepia przy tym samym efekcie, do tego bardziej przypomina z daleka oświetlenie pojazdu niż jakieś punktowe stałe światło gdzieś poza jezdnią) - oczywiście "większy" w kategoriach lampki rowerowej. Jakby co, mogę kiedyś zademonstrować (lampka rozbebeszona, z upchniętym sterownikiem i diodą - nic tylko eksperymentować z ustawieniem diody względem lustra ew. przelutowaniem innej - testowałem z Cree XP-G i XM-L i efekty średnie.
Co do innych lampek z reflektorem podświetlanym diodą niebezpośrednio, "od góry", nie polecam też tanich dynamowych lampek Topeaka - plama światła paskudnie poszarpana. kompletnie bezużyteczna jako lampka oświetlająca. Też służę gotowcem do demonstracji :)

Mam też pierwsze wersje B&M Ixona IQ Speed i Fly IQ (z początku produkcji, potem reflektory nieco przemodelowano, podobno na gorsze) i te reflektory są prawie idealne - plamka jest bardzo jednolita, światło kierowane jest dokładnie tam, gdzie trzeba. I tylko nieco więcej szerokości by się przydało. Podmieniłbym sobie diodę i elektronikę, ale Ixon Speed jest niestety kompletnie nierozbieralny i trochę mi szkoda go demolować. Sama lampka jest wręcz idealna jeśli chodzi o mocowanie na kierownicy.

Idealną plamkę (choć z 2 diod) daje Phillips SafeRide, ale sama lampka jest paskudna, wielka i wybitnie niefunkcjonalna, kiepski materiał na przeróbkę. Reflektory B&M IQ Premium podobno świecą szerzej od pierwszych IQ, ale podobno plamka nie jest tak jednolita, jest bardziej poszarpana.

pozdr
aktualnie w Lidlu są fajne - sam korzystam i jest OK.
Avy jest jeszcze względnie tania, potem to już Eyc i Fly/Cyo Premium. Przy ich cenie i mocy nie ma sensu bawić się w modyfikacje.

Ixony:
pierwszy 2008: http://www.peterwhitecycles.com/images/products/Lights/DLumotecbeam.jpg
Speed 2011: http://www.peterwhitecycles.com/images/products/Lights/iqspeedhighcool.jpg
Premium 2013: http://www.peterwhitecycles.com/images/products/Lights/sch-edelux-II-800.jpg

Generalnie polecam strony:
http://www.peterwhitecycles.com/headlights.asp
http://www.baslerbikes.de/index.php/baslerbikes-Scheinwerfervergleich-2013.html
i naszą rodzimą: http://www.light-test.info/

Skorzystam z okazji i podpytam z czego korzystacie podłączając zasilanie akumulatorowe?
Być może będę kombinował z podpięciem Cyo na kierownicy do roweru bez dynama i przydałoby i się coś zgrabnego (np. na 2x18650), mieszczącego się w torbie na ramie, żeby zasilić lampkę.
moje rozwiązanie nic Ci nie da, bo zakładam że chcesz mieć jak najlżejszy rower ;)
ale podpinam do dynama przez prostownik na diodach schottkiego i przetwornicą dc-dc zwiększającą/stabilizującą napięcie do 14.6V - czyli optimum buforowego ładowania mojego akku ;) bo ~1V trace na diodzie i tranzystorze
Ten Ixon Core z USB wygląda interesująco.
Tylko niepokoi mnie ten fragment opisu - "zintegrowany akumulator". A znacie jakąś lampkę z dobrym rozkładem światła i zasilaną "paluszkami" 18650?
oślepiać, nie oślepiam - włączam na full tylko na nieuczęszczanych przez nikogo drogach. Widoczność jakbym jechał na światłach mijania, samochodowych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety nie. Ewentualnie inne wbudowane wymagające jakiejś wiedzy i umiejętności.

Jak masz żyłkę majsterkowicza, to kupujesz lampkę pod dynamo (byle nie Luxosa, który nie pójdzie na prądzie stałym) i sam dorabiasz pakiet ogniw.
ok, teraz mnie zagiąłeś ;)

jakim cudem coś co działa na prądzie zmiennym - znaczy na 99% ma prostownik - miało by nie pójść na prądzie stałym? poproszę przykład
Transformator klasyczny :)
ok ;) jak zwykle źle sformułowałem pytanie ;)

transformator nie jest urządzeniem (odbiornikiem)

transformatory są generalnie tylko po to, żeby zmienić napięcie najpierw z sieci przesyłowej na takie które nie one-shotuje ;) a potem na takie na jakim działa odbiornik...

ale prawda, są takie urządzenia, nie przemyślałem i teraz wygooglałem...
-silnik elektryczny
-ciepło wydzielane jest takie same, więc czajniki, grzałki, i żarówki!

ale poza silnikiem, to wciąż nie wyjaśnia dlaczego wszystkie inne, w tym lampa luxosa miała by nie działać na prądzie stałym... zakładam, że lampy luxosa mają diody nie żarówki, gdyby wymyślili diodę przewodzącą w obu kierunkach raczej bym o tym wiedział ;)))
Problem nie jest w zasilaniu diod, a sterowaniu nimi zależnym od prędkości jazdy. Luxos U ma w sumie trzy pary led-ów:
-do jazdy dziennej
-oświetlające bliski obszar
-główne

Dzienne przełączają się na czujnik światła, "krótkie" - główne na prędkość jazdy. Jedyne sensowne rozwiązanie to mierzenie częstotliwości. Nie ma impulsów z piasty, to lampka myśli, że stoisz.
Znam przypadek z innego forum, gdzie ktoś kupił sobie 8W dynamo i ta lampka nie chciała współpracować. Okazało się, że w prądnicy był prostownik.
rozumiem, nie wpadłbym na to, pewnie dlatego to oni zarabiają na oświetleniu a nie ja ;P

bardzo fajne rozwiązanie, ja bym zrobił jakiś prowizoryczny potencjometr na lampie ;)

tak abstrahując od tematu, rozumiem, że mają również lampki na baterie/akku - dla osób, które nie chcą dodatkowo obciążać 2 kółek dynamem
"fajnie się na Was patrzy, jak uciekacie"
żenada i wstyd
wybacz, lepiej ci by bylo w beemwu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
żenada? Mnie bawi widok przestraszonych batmanów, którzy pierwszy raz widzą na rowerze oświetlenie (a na pewno po raz pierwszy mocniejsze od świeczki). Mamy XXI wiek, technikę pozwalającą na oświetlenie drogi bez oślepiania innych - czemu z tej techniki nie korzystać?
do góry