Widok

Oświetlenie

Możecie mi polecić jakieś światła do roweru? Właściwie chodzi mi o przednie. Obecne już mi nie wystarcza więc czas na coś nowego. Nie zależy mi na markowych i drogich. Mam być widoczna, ale też nie chcę nikogo oślepiać. Zauważyłam, że sporo rowerzystów ma mocne lampki, które jednocześnie całkiem sensownie oświetlają drogę (na warunki miejskie w zupełności wystarczy) co też by mi się przydało. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do miasta potrzebujesz zasadniczo pozycyjne, czyli - "żeby było cię widać". 0,1W w zupełności wystarcza (tyle mają chociażby tylne pozycyjne). 0,006W w "żelówce" to już stanowczo za mało. Niby świeci, ale marnie. Sam oświetlam sobie drogę lampką seryjną na 1W diodzie - o dziwo do przejażdżki po lesie też się nadaje, chociaż pod koło nie świeci.
"wciąż uważam, że kupowanie gotowych rozwiązań to strata gotówki ;) nie są to duże pieniądze, ale można się pobawić i zrobić coś równie ciekawego"

Jak umiesz sobie zbudować i masz czas to pewnie tak.
Inna kwestia czy dasz radę osiągnąć to samo. Te lampki są na dynamo, czyli maksymalnie wciągają 3W, a w zasadzie 2,4W bo jest jeszcze tylna lampka. W praktyce mają pewnie okolice 200lm, może w porywach 250lm.
Rozkład światła:
Cyo Premium: http://i.imgur.com/Hw7XsUm.png
Cyo i Luxos: http://i.imgur.com/XPEP8HJ.jpg
W praktyce:
Cyo Premium: http://www.peterwhitecycles.com/images/products/Lights/sch-edelux-II-800.jpg
Luxos: http://www.peterwhitecycles.com/images/products/Lights/luxos-u-full1.jpg
i jeszcze raz Luxos ale z szerszym obiektywem: http://www.peterwhitecycles.com/images/products/Lights/luxos-u-full-16mm.jpg
Metodami chałupniczymi nie dasz rady tak kształtować światła i nigdy nie osiągniesz tak równomiernego oświetlenia.

Mam porównanie Luxosa z Bocialarką XM-L. Latarkę mam ustawioną na 50%, podejścia do Luxosa nie ma, nie ta szerokość, nie ten zasięg. Jedyny plus to podświetla drzewa i mniej obco przez las się jedzie.
0.1W to chyba tylko, żeby Cie było widać ;) bo drogi tym nie oświetlisz za bardzo ;]

ale fakt faktem, jak jeździsz po ~w miarę oświetlonych miejscach to da się przeżyć
a z jakiej odległości to widać? z wykresów wynika, że 3,0V to tuż nad napięciem przewodzenia, prąd około 2ma - całe 6mW mocy. To już lepiej sobie drugi odblask załóż. 100mW to minimum do miasta.
niby gdzie stwierdził, że oślepia? Porządne oświetlenie to podstawa, LED ponad 300lm widać z daleka jako jasny punkt z samego tylko rozproszenia na kolimatorze i w powietrzu. Kochasz wątłe światełko za dolara (w tym bateria) ? giniesz na tle jasnego tła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
wkurzasz i oślepiasz ludzi i jeszcze się tym chwalisz
jak dla mnie - żenada
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
odcięcie możesz zrobić z kawałka aluminium, lub w przypadku 'na pałę' - taśmy izolacyjnej ;)

Kto nie miał okazji jeździć z takimi lampkami, prawdopodobnie nie zrozumie w czym rzecz. - fakt, to trzeba zobaczyć i porównać... lm i lx też ciężko porównać cyferkami, biorąc pod uwagę kąt świecenia etc... trzeba po prosu pójść w nocy do lasu, i sobie poświecić ;p

wciąż uważam, że kupowanie gotowych rozwiązań to strata gotówki ;) nie są to duże pieniądze, ale można się pobawić i zrobić coś równie ciekawego... - na światełkach koleś zrobił oświetlenie 4x cree o łącznej mocy 3.6klm - żre mu to ~8-10 amperów - nie wiem czy lewa/prawa lampa są szeregowo, ale świeciły osobno, więc chyba niet... więc 10), podobno podpiął do roweru 140 akumulatorków li-io... co NAJciekawsze - gościu używa tych lampek na 8-30% mocy, bo więcej nie trzeba ;) - respektuje typa za pomysł i wykonanie, ale to tylko ciekawostka ;) bo po co kupował diody po 20-40zł!? :D skoro ich nie wykorzystuje...

jeśli już zależy Ci na czymś lepszym, to niewielkim kosztem i nakładem pracy możesz sobie zrobić oświetlenie 3 diodowe + (3 najzwyklejsze kolimatory) - wyjdzie dokładnie to co mówisz...
lewo+prawo owalne soczewki skierowane tak, żeby nie raziły + długie z jakimś 'daszkiem' robiącym za odcięcie - cholera zrobię coś takiego to porobię zdjęcia ;) albo się gdzieś spikniemy wieczorem i porównamy... sam jestem ciekaw...
póki co jeżdżę na wyprutych wnętrznościach lampki za 50zł - podmieniłem elektronikę i diode, i jestem bardzo zadowolony.... ale z pewnością można lepiej :>
Uzywam Convoy S2. T6-4C 2,1A.
Lampka z uchwytem wyszła 55zł. W sumie, mocna lampa, a nie lampka
pozdrawiam ludzi jeżdżących w nocy po ścieżkach rowerowych "przez łąki" w mrzezinie - fajnie się na Was patrzy, jak uciekacie jak jadę, bo myślicie że to motocykl :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
to nie jest norma

to niemiecki kodeks drogowy, a raczej jego duża część, bo więcej jest w StVO, za to nie potrzebne są glossy (jak do PorD potrzebne są nasze Prawo o Znakach i P o Zgromadzeniach itd)

euro prawa drogowe są ZABAGNIONE znacznie bardziej niż podatkowe
aż dziw że eurokraci nie zabiorą się do urawniłowki kodeksów drogowych, a biorą się do różnych innych znacznie bardziej abstrakcyjnych rzeczy
łącząc diodę migającą z baterią od zegarka
całość do 1zł
Kup lampkę zgodną z normą StVZO to nie będziesz oślepiać.
http://www.hurt.com.pl/przednia-diodowa-lampa-rowerowa-sigma-lightster,p11534.html
Zapominasz jeszcze o optyce, która właśnie wyróżnia takiego Ixona i podobne konstrukcje.
To nie jest zwykły kolimator czy owalne lustro, tu starają się zrobić coś ciekawszego ze snopem światła i im się udaje. Przede wszystkim takie lampki mają odcięcie, więc nie oślepiamy innych i nie marnujemy światła na oświetlanie kosmosu. W efekcie po mieście i w lekkim terenie jeździ się o wiele lepiej niż z latarkami.

Jeżeli chodzi o luksy, to nie przeliczysz tak łatwo z lumenów. Ciężko też nimi operować w porównywaniu, bo liczy się odległość pomiaru, skupienie i rozkład światła, inaczej się jeździ z małą plamą 60lux, a inaczej z szeroką 30lux.

Kto nie miał okazji jeździć z takimi lampkami, prawdopodobnie nie zrozumie w czym rzecz. Jak ktoś chce, to można się kiedyś zorganizować na pokazy różnych lampek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Plus plecak na akumulator :)
ja wciaz zostane przy swoim...

dioda 350-500lm kosztuje 4zl ;)))

nie wiem ile to lx po uwzglednieniu powiedzmy 15-stopniowego kolimatora... biorac pod uwage ze 1lx to 1lm/m^2 szacuje ze ZNACZNIE wiecej niż 50...

prawda taka, ze 180zl z tych 200 placisz za firme i estetyczne plastikowe opakowanie ;)
No tak, sorki, ślepy już jestem. Apropo kolega z pracy kupił sobie ostatnio Busch&Muller Ixon Core 50 LUX. Lampka rewelacja no ale 200 zeta niestety, ładowanie USB.
bateryjne, pisala, ze chce miec mozliwosc odczepienia lampki zeby uzyc do czegos innego
Nie lepiej na dynamo?
zasadniczo nie potrzebujesz mikrokontrolera do kontroli pracy LED-a, wystarcza komparator w przetwornicy (a to bardzo analogowe urządzenie). Samo miganie można zrealizować też dosyć prosto... chociaż ATTiny już się staje cenowo konkurencyjny w porównaniu do innych rozwiązań ;)
oh ;)
...i przejma władzę nad światem ;)

chociaż z drugiej strony... ciekawy projekt... zamontować jakiś silniczek do kierownicy + napęd + żyroskop + kamere + wifi, i np. wyjeżdżasz z garażu pilotem :>
Miałem na myśli że bez rowerzysty.
do góry