Widok
No i zrobiło sie szaro i zimno a co za tym idzie ciemno na ulicach ( dotyczy głównie nowej czesci Jankowa; Straszynska, Podgórna)
piesi po zmroku sa niewidoczni!!! Jadac autem naprawde trzeba uwazac zeby kogos nie najechac, wiec jedna prosba do pieszych zeby choc mały znaczek odblaskowy zakładali na ubranie a do Wójta prosba zeby przyspieszył w miare mozliwosci oswietlenie tych ulic a moze i nawet wykonanie chodnika a wiem ze w gmina w budzecie juz ta kwestie ujeła.
piesi po zmroku sa niewidoczni!!! Jadac autem naprawde trzeba uwazac zeby kogos nie najechac, wiec jedna prosba do pieszych zeby choc mały znaczek odblaskowy zakładali na ubranie a do Wójta prosba zeby przyspieszył w miare mozliwosci oswietlenie tych ulic a moze i nawet wykonanie chodnika a wiem ze w gmina w budzecie juz ta kwestie ujeła.
Jako inspirację polecam zaproponowanie wójtowi tego, co wprowadziła gmina Trzebielino w woj. pomorskim. Chodzi mi o oświetlenie LED-owe dróg. Jest to rozwiązanie bardzo komfortowe, ponieważ nie dość że przynosi gminie spore oszczędności, to jest także wygodne dla mieszkańców. Nowoczesne lampy LED-owe mają niższą moc od tradycyjnych oraz posiadają dużo lepsze parametry oświetleniowe. Dzięki temu ulice są znacznie lepiej oświetlone, a zużycie energii jest mniejsze. Według szacunków, w gminie Trzebielino koszty zużycia energii elektrycznej spadną o ponad połowę. Polecam ten artykuł, w którym zaprezentowane jest to rozwiązanie - http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,117384,12948344,Trzebielino_najnowoczesniej_oswietlone_w_Polsce.html
Tego typu modernizację można przeprowadzić w oparciu o formułę finansowania projektu z oszczędności wygenerowanych z obniżenia rachunków za energię. Dzięki temu zastosowana formuła finansowania nie obciąża budżetu miasta czy też gminy. Przykładem tego typu rozwiązania jest gmina Trzebielino w woj. pomorskim. Dodatkowo warto zapoznać się z projektem SOWA. SOWA to program uruchomiony przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Założeniem programu jest ochrona środowiska przez ograniczenie emisji CO2, co w prosty sposób przekłada się na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Dofinansowanie przedsięwzięć poprawiających efektywność oświetlenia ulicznego sięga aż 45%! Tutaj więcej info o tym projekcie - http://www.pb.pl/2946445,28878,sowa-ktora-pomozemy-zlapac
Nadeszły roztopy i ukazało sie prawdziwe oblicz dróg w Jankowie
TRA GED JA!!! Nasza sołtysowa władza ma nas wszystkich najwyrazniej w .....zresztą jaki jest sens istnienia funkcji SOŁTYS w Jankowie skoro i tak nic sie nie dzieje???Nie ma innej rady jak tylko zaprosic do nas telewizje i pokazac w jakim blocie my tu mieszkamy.
TRA GED JA!!! Nasza sołtysowa władza ma nas wszystkich najwyrazniej w .....zresztą jaki jest sens istnienia funkcji SOŁTYS w Jankowie skoro i tak nic sie nie dzieje???Nie ma innej rady jak tylko zaprosic do nas telewizje i pokazac w jakim blocie my tu mieszkamy.
W roku 2011 r. w budżecie gminy zostało przeznaczone 500.000 na modernizację ulicy Straszyńskiej. Do dnia dzisiejszego nic nie zrobiono a pieniadze rozpłynęły się. Dzwoniłem do gimy to poinformowali mnie, ze najpierw trzeba zrobić odwodnienie tego terenu. Ciekawe czemu jeszcze nie zrobili. I gdzie się podziały pieniądze przeznaczone na ten cel. Pewnie poszły na drogę do Otomina, gdzie zamieszkuje najważniejszy w gminie.
Bardzo dobry pomysł - aktualny stan ulicy Straszńskiej jest tragiczny. Konieczny jest remont z ułożeniem ( minimum ) płyt jak na Jankowskiej. Drugi temat to oświetlenie , którego brak na części Straszyńskiej i Podgórnej. Można uruchomić bez problemu chociaz jedną istniejącą lampę na skrzyżowaniu Straszyńskiej i Rzemiesliczej.
Zgłaszłem Sołtysowi - obiecał i ... nic.
Zgłaszłem Sołtysowi - obiecał i ... nic.
witam, zamierzam zakupić działkę w Jankowie, proszę o info czy rozwiązano problem z drogą. Poza tym, zastanawiam się, skoro nie jesteście zadowoleni z funkcji jako pełni obecny wójt to dlaczego nie zmierzacie do tego, ażeby odwołać go ze stanowiska, lub nie zagłosować na niego ponownie po ustaniu sprawowanej funkcji.
Na stronie Kolbud / http://www.kolbudy.pl / można sporo ciekawych rzeczy przeczytać. Wiadomo, że to strona oficjalna gminy są tam obietnice ale też informacje o planowanych realnych inwestycjach.
W tym roku mieli zrobić chodnik od ronda przy stacji do Jankowa ale chyba coś im nie wyszło.
Zgodnie z info z zebrania sołeckiego w Jankowie mają w 2017 zrobić ulicę Rzemieślniczą i dojazd do mostu w Borkowie.
Także mieszkańcy Turkusowej złożyli kolejny wniosek o utwardzenie oświetlenie swojej ulicy. Ciekawe czy się w końcu uda, ale z drugiej strony trzeba próbować.
Przeglądając mapy planowanej budowy obwodnicy to jako droga techniczna ma być zrobiony normalny przejazd między Jankowem a Straszynem.
Może znaczny wzrost liczby mieszkańców Jankowa, który niewątpliwie następuje wymusi na władzach konkretne działania, bo póki co mieszkańcy niewiele z tego mają, że mieszkają w gminie Kolbudy i może większe wpływy z PIT / CIT coś zmienią.
W tym roku mieli zrobić chodnik od ronda przy stacji do Jankowa ale chyba coś im nie wyszło.
Zgodnie z info z zebrania sołeckiego w Jankowie mają w 2017 zrobić ulicę Rzemieślniczą i dojazd do mostu w Borkowie.
Także mieszkańcy Turkusowej złożyli kolejny wniosek o utwardzenie oświetlenie swojej ulicy. Ciekawe czy się w końcu uda, ale z drugiej strony trzeba próbować.
Przeglądając mapy planowanej budowy obwodnicy to jako droga techniczna ma być zrobiony normalny przejazd między Jankowem a Straszynem.
Może znaczny wzrost liczby mieszkańców Jankowa, który niewątpliwie następuje wymusi na władzach konkretne działania, bo póki co mieszkańcy niewiele z tego mają, że mieszkają w gminie Kolbudy i może większe wpływy z PIT / CIT coś zmienią.
Nie jest tak źle:) ale prawda jest ze im dłużnej człowiek mieszka w Jankowie i zderza się z urzędnicza niemocą tym bardziej mięknie i przyzwyczaja sie do tego dziadostwa np stan płyt na Jankowskiej!!!Co do Staropolskiej i chodnika to przetarg ruszył i lada dzień powinny ruszyć prace polecam Referat Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska w Kolbudach tel. na stronie i tam wszystko powiedzą.... zresztą WYSŁUCHAJĄ zali i na pewno zanotują:)
Jakby ktoś poszukiwał fachowców oświetlenie uliczne Radom