Widok
Oznaczenia na łańcuchach Shimano
Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi co oznaczaję symbole, oznaczenia łańcuchów Shimano. Wiem że inne są na 7,8 i 9 rzędową kasetę i jeszcze wchodzi w grę klasa łańcucha IG, HG? Kupiłem IG-71 (50 PLN) do 24 przełożeń na osprzęcie Acera i w sumie nie wiem czy wszystko jest ok. Gdzie zdobyć te informacje?
Tomek
Tomek
bla bla bla, sam nie wiem a pisze
IG i HG to systemy (rodzaje) lancuchow, IG - nowoczesniejszy, HG - starszy wytrzylmalszy bo prostrzy i znacznie popularniejszy.
IG - ma kilka dodatkow, naciec itp do samooczyszczania i lepszej zmiany przlozen.
szerokosci lancucha zaleza od ilosci biegow dla 9 biegowych HG (IG)-9x
dla mniej czyli 8, 7, 6 - 7x, 5x, (x - oznacza jakas cyferke)
podobnie oznacza s****
IG i HG to systemy (rodzaje) lancuchow, IG - nowoczesniejszy, HG - starszy wytrzylmalszy bo prostrzy i znacznie popularniejszy.
IG - ma kilka dodatkow, naciec itp do samooczyszczania i lepszej zmiany przlozen.
szerokosci lancucha zaleza od ilosci biegow dla 9 biegowych HG (IG)-9x
dla mniej czyli 8, 7, 6 - 7x, 5x, (x - oznacza jakas cyferke)
podobnie oznacza s****
jasne lepiej sam sie zapoznaj z tym o czym piszesz... pierwsza cyfra oznacza twardosc np. HG 9x, cyfra 9 oznacza tardosc (na marginesie z****iscie mocne lanuchy tej klasy). druga cyfra odpowiada za ilosc biegow, np HG 92 to lancuch na 9 biegow. tak sa rozne twardosci. najtwardsze sa HG potem sa UG a najwiekszy smietnik to IG a zwalsza IG 51 i IG 31 ( jedynka oznacza ze na 7-8 biegow, mozna spotkac w starszych lancuchach 0). roznica miedzy IG a HG polega na tym ze IG jest bardziej miekie, przez co szybko sie zurzywa, ale z****iscie cicho i dobrze chodzi w indeksie. Natomiat UG jest wyposrodkowaniem lancuchow IG i HG. Beka polega na tym ze lancuchy IG sa z wyzszej pulki niz UG a sa slabsze...
Jezeli chodzi o lancuch IG 71 (opisalem wszystko nizej) to jest lancuch na 7-8 biegow, czyli do tej kasety, jezeli chodzi o twardosc to tej idealnie dobrane... twardszy moglby przeskakiwac po pewnym czasie, bo nie zurzywalby sie rownomiernie z ta kaseta. Krotko mowiac dobrane idealnie...
P.S nigdy nie sugeruj sie specyfikacja shimano, oni zalecaja do tej kasety IG 31 a to jest najwiekszy **** tej firmy!!!! nie wiem czy bys przejechal 500 KM nie zajezdzajac lancucha
P.S nigdy nie sugeruj sie specyfikacja shimano, oni zalecaja do tej kasety IG 31 a to jest najwiekszy **** tej firmy!!!! nie wiem czy bys przejechal 500 KM nie zajezdzajac lancucha