Widok
PKM znów zawodzi
Peron we Wrzeszczu wypchany po brzegi ludźmi. Piątek godziny szczytu. Na tablicy w ostatnim momencie wyskakuje informacja o 15 minutowym opóźnieniu pociągu, który miał przyjechać 16.18. Ciekawe ile ludzi zdoła wejść na PKM Strzyża.
więcej
więcej
Mam pewną teorię, oby błędną
Ja mam podejrzenia, że może komuś zależy, by trasa PKM została zdominowana w niedalekiej przyszłości przez ruch towarowy, głównie chińszczyzny, z portu gdyńskiego do Gdańska. To tylko moje domysły. Fakt, że planowana jest budowa dodatkowych torów dla transportu towarowego oraz rażące zadeniedbania, o których tu mowa, nasuwają mi takie podejrzenia. Jak naprawdę będzie, czas pokaże.
A jaką jakość ma SKM ? Czemu od lat narażają pasażerów w Trójmieście na swojej głównej linii na perturbacje tego
co dzieje się na torach pkp plk ?
SKM ma własne tory i powinna na nich skoncentrować swoją działalność, póki nie zostaną zbudowane tory dla SKM do Wejherowa. Zatem obecnie główna działalność SKM powinna być na odcinku Gdynia Cisowa - Gdańsk Śródmieście do którego nie powinien dojeżdżać żaden pociąg z Wejherowa. Te powinny kończyć bieg na stacji Gdynia Chylonia, gdzie z powodu opóźnień pociągów PKP IC same przybywają na tę stację ze sporymi opóźnieniami. Tu ludzie z pociągów z Wejherowa powinni się przesiadać na nieopóźnione pociągi z Gdyni Cisowej do Gdańska Śródmieście.
SKM ma własne tory i powinna na nich skoncentrować swoją działalność, póki nie zostaną zbudowane tory dla SKM do Wejherowa. Zatem obecnie główna działalność SKM powinna być na odcinku Gdynia Cisowa - Gdańsk Śródmieście do którego nie powinien dojeżdżać żaden pociąg z Wejherowa. Te powinny kończyć bieg na stacji Gdynia Chylonia, gdzie z powodu opóźnień pociągów PKP IC same przybywają na tę stację ze sporymi opóźnieniami. Tu ludzie z pociągów z Wejherowa powinni się przesiadać na nieopóźnione pociągi z Gdyni Cisowej do Gdańska Śródmieście.
Inwestycja jak ta lala,
a już prawie zrezygnowałem ze swojego samochodu, do którego wsiadam kiedy chcę i ruszam bezpośrednio gdzie chcę, na rzecz zbiorkomu albo roweru... no ale jak widać SKMki, PKMki, tramwaje, autobusy, trolejbusy - wszystko ostatnio ma jakieś, ekhm, problemiki :D a na rower się nie nadaję, bo znam znaki drogowe.
Ludzie zrozumcie
SKM nie zgłosiło się do przetargu, tylko polregio chciało jeździć na tej trasie. SKM zdało niesprawne pojazdy, które ledwo jeżdżą. Naprawa trochę potrwa + szynobusy akurat muszą przejść poważny przegląd. Niespecjalnie da się coś zrobić, bo taboru zawsze było za mało, a teraz jest jeszcze mniej. To i tak cud, że jeszcze się to całkiem nie posypało i cokolwiek jeździ.
Wiedziałem
Tak narzekaliscir na skm ale tam chociaż informacja była, że się spóźni. Bilet w cywilizowany sposób na przystanku można było kupić. Polregio korzysta z automatów ICC więc się nie doczekamy ich na linii PKM. Było 2 przewoźników było więcej połączeń teraz jest jeden i jest niestety gorzej niż było.