Widok

PRACA SEZONOWA ZA GRANICĄ

Cześć, intersuje mnie praca za granicą. Zbieranie owoców lub warzyw. Gdzie najlepiej szukać takich ofert pracy, żeby nie zostać oszukanym? Czy ktoś z was może mi coś polecić lub doradzić? :)
Dzięki za odpowiedzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie
HISZPANIA | Polki odbite z obozu pracy
Wyrwane z piekła

Prawdziwy koszmar przeżyły dwie młode Polki, które pojechały na truskawki do Huelvy w Hiszpanii. Zamiast do pracy, trafiły do obozu, gdzie były bite i gwałcone przez Marokańczyków. Dramat zakończyła interwencja policji, która uwolniła kobiety.

Wszystko zaczęło się od propozycji pracy, jaką złożyli Polkom Marokańczycy. Chodziło o zajęcie przy zbiorach truskawek w miejscowości Manzanilla, na południu Hiszpanii. Gdy tylko kobiety zjawiły się w umówionym miejscu, zostały porwane i uwięzione przez obywateli Maroka. Przez miesiąc były bite i gwałcone przez bandytów. Gdy próbowały się przeciwstawić, kaleczono je nożem i straszono poderżnięciem gardła. Na szczęście jednej z Polek udało się potajemnie zadzwonić do domu i opowiedzieć o całej sytuacji rodzinie. Ta natychmiast poinformowała policję, która zawiadomiła o sprawie hiszpańskich funkcjonariuszy. Gdy pod domem, zjawiły się radiowozy policji, zdezorientowani Marokańczycy próbowali wmówić funkcjonariuszom, że to jakaś pomyłka. Wtedy jedna z kobiet wyrwała się i wybiegła do policjantów. Ci natychmiast aresztowali oprawców i uwolnili drugą Polkę. Kobiety znajdują się teraz pod opieką lekarzy i psychologów. Mieszkają razem w hiszpańskim klasztorze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najpierw sprawdź czy oferta zawiera wszystkie informacje, przez neta sprawdź czy firma istnieje, jakie ma opinie, czy telefony się zgadzają, czy nie biorą żadnych "zaliczek", do pracodawca ma płacić, a nie odwrotnie. To jeszcze nic nie gwarantuje, ale to pierwszy krok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na pewno nie szukałabym pracy przez pośredników. Najlepiej bezpośrednio. Taka firma, która wysyła pracownika, dostaje 2/ 3 tego co możesz zarobić. A Tobie płacą marne grosze, które w przeliczeniu na złotówki są oczywiście dość atrakcyjnym wynagrodzeniem dla obywatela naszego kraju. Należy jednak pamiętać, że większość pracodawców zatrudnia pracowników sezonowych na czarno. Jeżeli chciałabyś szukać sama, musisz o tym wiedzieć. I z tym wiąże się pewne ryzyko. Wiadomo. Poza tym, wszystkie wakaty w dobrych firmach są przeważnie obstawione przez rodziny i znajomych pracujących tam na stałe.
Wiem, że w Danii, na wyspie Fyn, w okolicach Odense są szklarnie. Mnóstwo tego jest. I tam szukają pracowników sezonowych. Jeżeli znasz angielski, łatwo będziesz mogła się porozumieć z pracodawcą. A jeszcze łatwiej z innymi pracownikami, bo tam przeważnie pracują nasi :) Gdybyś była zainteresowana szukaniem pracy w tamtych okolicach, mogłabym Ci podpowiedzieć kilka rzeczy. Także jak coś, pisz, podam Ci swoje gg albo maila.
nie do końca, gdyż często to firmy pośredniczące zajmują się opieką na terenie danego kraju, a nie pracodawca. Znam firmę, która właśnie w ten sposób zapewniała zakwaterowanie, ubezpieczenie itp. Bym poleciła, ale zmienili branżę, na pośrednictwo w kategorii produkcja/przemysł
witaj szukam pracy tylko nieznam jezyka jestem w trudnej sytuacji materialnej czy pomogla bys mi w znalezieniu jakiejs pracy podam ci mojego mejla zibii255@interia.pl
Przemysław Ples pośrednik pracy hillfarm@op.pl. Nie polecam! brak umowy i pieniędzy też nie chce oddać! Uważajcie na gościa!
byłem za jego ofertą w tej pracy było całkiem ok
ja polecam,jesli jestes kobieta, prace w niemczech jako opiekunka osob starszych z goworkiem. wejdz na ich strone, maja mnostwo roznych ofert, trzeba mowic po niemiecku, ale jesli masz z tym problem, mozesz pojsc do nich na specjalny kurs. mozna naprawde fajnie zarobic! wyjazdy sa od miesiaca do szesciu :)
Na start polecamy Holandię. Przy pracach sezonowych, które posiadamy w ofercie, zwykle wystarczy komunikatywna znajomość angielskiego i gotowość na wyzwania:) Jeśli chodzi o pracę bez specjalistycznych kwalifikacji warto skorzystać z ofert letnich, które zamieszczone są na stronie tnsgroup. A może skoro jest Pani z trójmiasta, miała Pani doświadczenie w obrabianiu ryb?:) Potrzeba wprawy, ale praca jest naprawdę dobrze płatna. Zapraszamy serdecznie, zespół TnS Group

Jeden z ciekawszych kołchozów w Holandii się tutaj reklamuje.

Znajdzie nas Pani na FB. Union Montage GMBH badz: union-montage.de
mail: badreichenhall@union-montage.de +49 08651 7661151

Jestesmy firma pomagajaca znalezc prace na terenie Austrii i Niemiec. Nasza siedziba miesci sie na Bawarii. Aktualnie prowadzimy nabor dla osob poszukujacych pracy jako: Kelner/ka, Kucharz/rka, Pokojowka, pomoc kuchenna. Warunkiem koniecznym jest znajomosc j.niemieckiego w stopniu min. podstawowym.
Pozdrawiam Marta Union Montage GmbH

polecam sprawdzic oferte Market Access ja jakis czas temu oracowalam za ich posrednictwem, swietna agencja

Polecam wam prace w Holandii z firma Rotjes young plants.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szparagi. to całkiem niezła praca, tyle, że sezon trwa około 8 tygodni. Za cały sezon tak około 4000 euro.Praca ciężka i niewdzięczna po 12 h dziennie.Warunki też spartańskie, przyczepy kempingowe.
ana a masz tam kontakt paulina0688@amorki.pl mam 2 dzieci nie chce do obozow pamietajcie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym pojechala brakale kontaktu
No i co? Znalazłeś coś? Ja znalazłam- ale do truskawek na sezon.. Drugie ogłoszenie, bardziej obiecujące, ale z duńskim. Hmm..
Nie zagłębiam się w temat. Sama szukam zajęcia, ale tu na miejscu. Niemniej jednak, gdybyś potrzebował jakichś wskazówek, pisz: agrafa29@tlen.pl
nie znalazlem, kompletnie sie nie znam na tym (nigdy na zadne jagody czy truskawki nie wyjezdzalem), niebardzo wiem gdzie szukac i komu ufac bo z jednej strony ludzie chwala taka robote (szybki i latwy zarobek), a z drugiej ostrzegaja przed wywiezieniem do obozu pracy lub przed spaniem w barakach.
dlatego tutaj pytam i prosze o jakies wskazowki :)
a wlasnie takie truskawki na sezon by mnie interesowaly.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jupi.. Czasu nie mam za wiele ostatnio, także sorki.
Hmm, jedna osoba do mnie pisała z zapytaniem o te truskawki. No i doczytałam, że właścicielem tej plantacji jest jakiś ktoś, kto ma korzenie bośniackie albo coś w ten deseń. Także- odradzam. Oczywiście nie znaczy to, że wszyscy są tacy sami ( i tu wchodzą w rachubę stereotypy), ale trzeba dmuchać na zimne.. Znalazłam również ofertę na zbieranie groszku (!),w okolicach Odense. W obydwu przypadkach trzeba znać angielski. Znasz? :)
tak znam bardzo dobrze, tez nie mialem czasu by tu zajrzec wiec dopiero teraz odpisuję....
a gdzie znajdujesz te ogloszenia??
Na stronie duńskiego urzędu pracy- jobnet.dk. Tak się zwie. Możesz sam oblookać co i jak. A jak byś miał pytania, to pisz śmiało.
ta stronka po dunsku jest....
Toć napisałam, że duńska stronka :)
Nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc wszedzie są oszusci, ale i uczciwi. Wystarczy troche uwagi poswiecic tematowi i na forach poczytac opinii i tyle. Do pracy sezonowej za granica mozna pojechac na wlasna reke szukając w serwisach pracy np http://praca.owi.pl czy za posrednictwem agencji pracy, zalezy gdzie cchemy jechac najpopularniejsze sa niemcy i holandia, przy zbiorach mozna tez brac pod uwage norwegie. Jest pare agencji, szukajacych do tego typu prac tez, ale opinie są rozne, jedni trafiaja w lepsze miejsca i zachwalaja a innym wszystko zle.
przegladam te ogloszenia i wiekszosc (jak nie wszystkie) walą sciema.
brak nr tel, same maile prywatne typu wieslawholandia@onet.pl , waligoraholland@wp.pl
kazde ogloszenie inna lokalizacja (wroclaw, bytom, legionowo).
ja nie wiem czy wysylac im cv, czy olac sprawe...
ja dałam ogłoszenie o pracy za granicą, firma nie mieści się w naszym kraju, więc wygodniej im kontaktować się mailowo. Nie mogłam dodać numeru regon, gdyż zagraniczny jest o jedną cyfrę krótszy i system nie chce zatwierdzić. Tak więc z doświadczenia wiem, że jeżeli nie ma pełnych danych, najlepiej wysłać maila i się dopytać.
Opinia została zablokowana przez moderatora

Inne tematy z forum Praca

Własny biznes do 40 tyś zł (22 odpowiedzi)

Witam macie może jakieś pomysły na własny biznes z budżetem do 40 tyś zł ?? Myślałem nad prostym...

prawnik/ radca prawny odnośnie ZUS - szukam (20 odpowiedzi)

nie wiem czy dobry temat; czy ktoś może polecić prawnika,radca prawnego lub kancelarię...

asystentka stomatologiczna - gdzie zrobić kurs, ile się zarabia? (48 odpowiedzi)

czy jest tu osoba pracujaca w tym zawodzie? Gdzie mozna robic jakis kurs w tym kierunku? ile sie...

do góry