Widok

PRAWDZIWI BIKERZY ...

Rzucam pytanie na forum, w związku z ogólną sprawą bezpieczeństwa, moją ciekawością i spostrzeżeniem nieobecności tego tematu:

"KASKI"

Czy Wy używacie kasków podczas jazdy?
Dlaczego tak / nie?
Czy uważacie, że powinno sie wprowadzić obowiązek jazdy w kasku na rowerze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Majk napisał(a):

> Rzucam pytanie na forum, w związku z ogólną sprawą
> bezpieczeństwa, moją ciekawością i spostrzeżeniem nieobecności
> tego tematu:
>
> "KASKI"
>
> Czy Wy używacie kasków podczas jazdy?
> Dlaczego tak / nie?
> Czy uważacie, że powinno sie wprowadzić obowiązek jazdy w kasku
> na rowerze?

1) uzywam kasku
2) bezpieczeństwo
3) nie jest to konieczne, jak ktoś ma coś w głowie to wie, że powinien ją / i jej zawartość chronić

pozdrower
1 - zawsze
2 - bo szkoda łba
3 - nie, podobnie jak z narkotykami, pasami w samochodzie i eutanazją - jestem za prawem do samobojstwa
a kto to jest "prawdziwy biker"?
1) przeważnie tak
2) jeśli jest zimno na dworzu to zawsze tak, jeżeli jade w ciężką albo długą trase to też zawsze tak, jeżeli jade na lightową przejażdżke to raczej nie, czasem jak jade szosą i jest bardzo gorąco to też nie biore
3) obowiązek jeżdżenia w kasku na zwodach już jest, jeżeli natomiast chodzi o jeżdżenie w kasku na codzień, to uważam że powinno się tu kierować zdrowym rosądkiem, bo jak jade na skwerek albo bulwar na lightową przejażdżke to kask jest zbędny, ale jak jade już do lasu poszaleć to jest niezbędny. Jeśli ktoś natomiast nie wie czy będzie jeździł hard czy light to niech na wszelki wypadek założy kask.
pozdrawiam
Żywy
ODKĄD KASK MI URATOWAŁ ŻYCIE POI ZDERZENIU Z DRZEWEM TO ZAWSZE:D

Jeśli chodzi o obowiązek to kazdego własna sprawa czy ma kask czy nie, pozatym nie każdego stac.

>>DLFR<<
> "KASKI"

Tak, ale nie zawsze. Jazda w 21-dziurowym kasku po szosie o tej porze roku jest śrfednio przyjemna, a chusta pod nim nie wystarcza. Zatem, pójki się ociepli - na szosę - czapka narciarska.

> Dlaczego tak / nie?

bezpieczniej, bo chroni baniak. ;) Ale trzeba zdać sobie sprawę że jak mnie potrąci ciężarówka to i kask nie pomoże... (odpukać...)

> na rowerze?

Nie. Wyobrażasz sobie rolnika jadącego rowerem po WinoMarkiWino na zapadłej PGR-owskiej wsi do sklepu oddalonego o 400m W KASKU? :P

pozdrawiam
moge tu coś napisać bo mam kask, jak bym go nie miał to by mnie już nie było :P
Używam kasku, bo jeżdżę od niedawna często po lasach. Już kilka razy zopobiegł choćby pokaleczeniu prze gałęzie itd. Zupełnie się sprzeciwiam natomiast obowiązkowi noszenia, bo wtedy jeszcze mniej ludzi by je miało itd. Równie dobrze można by wprowadzać ogranicznia prędkości w lasach czy zakaz używania nosków - bo przecież ktoś może się przewrócić. Krótko mówiąc nie wierzę w państwo opiekuńcze :D
Wygodniej bez kasku, praktyczniej z nim, bo dzięki niemu dłużej-pożyjesz!Kolarz K.S Lechii.
1. Tak. Zimą można pod kask założyć ciepłe conieco, latem chusta. Daszek tylko przy jeździe turystycznej, bo zasłania drogę w terenie.
2. Bezpieczeństwo. Znam klka osób, które dzięki kaskom żyją.
3. Obowiązek? Nie! Tego obowiązku nikt nie wyegzekwuje, wiec nie ma sensu. Chyba, że pojawią się kaski w kształcie beretki (z antenką), kapelusza, chusty, itp
powinienes wiedziec ze obowiazek takowy jest od dawna i tyczy sie tez dzwonka
prosta sprawa kaski są tylko dla tych którzy boją się o swój łeb,ty decydujesz czy nosisz beret czy nie
radzio napisał(a):

> kaski są tylko dla tych którzy boją się o swój
> łeb,

Ty się nie boisz radzio? Jesteś za dobry na kask?
tia ja nosze kask bo jak sie glebie to mysle o tym zeby przypadkiem nie na glowe bo rozbije kask za ponad 200zl...:P wiec w sumie ratuje mi on zdrowie juz ktorys raz;)
zawsze i wszedzie kask ze soba wozic bede :) bez kasku na glowie to jak skoczek bez nart.......
Tylko w Kasku!!!!!!!!!!!!.Doladnie 13-08-2005r.Na ul.Hutniczej w Gdyni,samochód zepchnał mnie z ulicy na rozdzielajacy pas zielni.Tak wyrżnąłem głowa,ze popekał kask.Ja na całe szczeście zostałem cały ale byłem poobijany jak gruszka.Nadmieniam że ważę ok 11o kg a Jechałem ok30 km/h.Chyba był piekny widok "latający mors".
kunta napisał: Tak wyrżnąłem głowa,ze popekał kask.

Właśnie o to chodzi, żeby kask popękał, a nie twoja głowa. Kask pękając, przejmuje dużą część energii kinetycznej twojej lecącej głowy, dzięki temu jest mniejsze ryzyko uszkodzenia czaszki. Oczywiście nie przed każdym uderzeniem uchroni nas kask, więc jeśli na poważnie myślimy o jeżdżeniu, to tylko w kaskach!
Kiedyś jechałem na wielodniową wycieczkę rowerową,gdzie wymogiem był kask,więc kupiłem se za 8 dych u Boogiego .No i teraz używam,żeby potem nie gadali:ale idiota,miał kask,a zostawił w domu i dał się zabić.Obowiązek?Ne in,danke!
Zawsze i wszędzie w kasku
nawet po bulki jade w kasku :p
Majk napisał(a):
> Dlaczego tak / nie?
> na rowerze?

1. Tak - zawsze.
2. Bezpieczeństwo - zarabiam na życie głową i wolę jej nie uszkodzić.
3. Nie - sam decycuj czy chcesz żyć czy ci to dynda.

Pzdr.
T.
do góry