Widok

PRZEPIS|NA|SUKCES

| PRZEPIS | NA | SUKCES |

Po dokonaniu gruntownej samooceny pod kątem własnych umiejętności i kwalifikacji oraz przygotowaniu dobrych dokumentów można korzystać z następujących metod poszukiwania pracy:

Znajomi i rodzina:

Najlepiej mówić wszystkim, dookoła, że szukasz pracy. Osoby znające Cię z dobrej strony mogą udzielić Ci rekomendacji i mają najlepsze informacje o procesie rekrutacji w firmie, w której pracują. Nawet badania ankietowe mówią o tym, że Polacy za najlepszy sposób na znalezienie pracy uważają wykorzystywanie znajomości i stosunków rodzinnych. Daje to pracodawcy większe nadzieje, że osoba zarekomendowana przez swojego pracownika lepiej się sprawdzi. W związku z tym, że jak wszystkim wiadomo - o pracę w dzisiejszych czasach trudno, najpierw pracodawcy szukają kandydatów w swoim otoczeniu. Chociaż rekomendacje nie oznaczają bezwarunkowego przyjęcia do pracy, pracodawcy często nawet ze względów ekonomicznych (nie ponoszą kosztów rekrutacji) szukają przyszłych pracowników spośród osób poleconych.

Media:

Z nich najłatwiej uzyskać informacje o rynku pracy. Prasa stanowi bardzo popularne źródło poszukiwania pracy. Oferty pracy zamieszczane są przez pracodawców w dziennikach lokalnych, ogólnopolskich oraz w wydawnictwach branżowych i specjalistycznych. Zawierają one również informacje o pojawiająch się inwestycjach, rozwijająch branżach, czyli pośrednio dają informacje o potencjalnych miejscach pracy. W radiu i telewizji pojawia się coraz więcej programów i audycji poświęconych rynkowi pracy (np. radiowe giełdy pracy). Warto szukać ofert pracy w specjalnych dodatkach, np. "Praca" do Gazety Wyborczej.

Internet:

Wraz z rozwojem technologii informacyjnych stał się on ogólnodostępną i bardzo popularną metodą poszukiwania pracy. Bardzo cenne są dla poszukujących pracy i pracodawców specjalne internetowe serwisy pracy. Można znaleźć w nich informacje o tendencjach na rynku pracy, metodach szukania pracy, oferty praktyk, staży, szkoleń w kraju i za granicą, jak również specjalne poradniki.
Szukając przez Internet pracy w Unii Europejskiej, można skorzystać ze specjalnego narzędzia internetowego - Europejskiego Portalu Mobilności Zawodowej EURES.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jesteś moim idolem, jak do tych informacji dotarłeś?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kapitan Oczywistość
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

MASZ JAKIŚ POMYSŁ ? Napisz.

Opinie i sprawdzone metody działania w tej kwestii.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
hi,hi szukasz pracy mogę ci dać bo jest sporo ...za darmo , jak szukasz to konkretnego zajęcia za godne wynagrodzenie a nie pisz ,, pracy ,, bo jest dużo za darmo u cwaniaków
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niebywałe...nowatorskie...takie genialne w swojej prostocie.
Może powinieneś w HR pracować? ;p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

do góry